Aquafaba, en fantastisk nyupptäckt

Aquafaba är latin och står kort och gott för ”vatten och bönor”. En del av er kanske redan känner till vad det är och hur det kan användas. Men för de flesta är det nog en nyhet att kikärtsspad, för det är vad det är, kan ersätta ägg i både matlagning och bakning. Man häller helt enkelt ner hela innehållet i kikärtsförpackningen i en sil med en bytta under. Det spad, som vanligtvis bara slängs i vasken, har jag nu lärt mig att ta till vara. Jag är väldigt rädd om de ca två dl spad som finns i en konservburk.

Det här är väldigt nytt för mig också men det gjorde att jag nu kan steka pannkakor, baka mjuka kakor och maränger, göra glass och majonäs och mycket mer (jag har inte testat allt än). Det som förvånar mig mest är att jag inte känner minsta smak av kikärtor. Den smaken har på något underligt sätt försvunnit i processen. Vispar du kikärtsspad med socker så får du en fluffig smet som ser precis ut som marängsmet och den fungerar att göra maränger av också. Enbart spad kan vispas till likadant hårt skum som äggvitor. Vill man ha sockerkaka så vispar man spadet och sockret lite kortare tid än marängsmeten. Det är vad jag har sysslat med denna heta kväll.

Jag satt i soffan och kände mig trött och varm när jag bestämde mig för att trotsa både väder och trötthet. Dagen innan hade jag plockat in ett gäng äpplen och i små omgångar har jag skalat, skurit i bitar och vänt äppelbitarna i kanel för att de inte skulle bli bruna på en gång. Jag ställde in skålen med de kaneldoftande äpplena i kylen och la ett lock över i tron att jag inte skulle orkat göra något av dem. Men så kom galenskapen över mig och jag rörde ihop ovan nämnda smet till en sockerkaka, helt vegansk naturligtvis, och vände ner äppelbitarna. Smeten räckte till två formar och resultatet blev jättegott och väldigt saftigt. På bilderna ser kakan nästan ut att vara bakad på ett grövre mjöl men det är kanelen som har färgat av sig lite.

DSC_0001CSC_0005CSC_0011

Nu sitter jag här och ångrar lite att jag inte väntade med provsmakning till i morgon. Den här tiden är det inte skönt med en mättnad på äppelkaka med vaniljsås. Och mätt blev jag, men det var svårt motstå denna saftiga kaka. Oj, vad jag skryter om min bakning men jag är så glad över att kunna baka normala kakor utan ägg, smör eller mjölk.

I morse blev jag väckt på ett oväntat sätt. Jag hade somnat sent p g a värmen och sovit oroligt de få timmar jag sov. Men 04.34 sov jag i alla fall när jag märkte en liten rörelse i min kudde. Jag öppnade snabbt ögonen och möttes av en försiktig tunga mot min haka. Där stod Nalle och tittade bedjande på mig. Han och jag är ensamma här hemma hela veckan men det har aldrig hänt att han har gått upp till mitt våningsplan på natten förut. Inte ens när vi har varit ensamma i huset. Han håller sig mest nere hos sig även dagtid men då händer det i alla fall att han kommer upp och hälsar på.

Jag förstod genast att han ville något och skyndade mig upp, drog på mig lite kläder och följde efter honom ner. Han gick direkt till uterumsdörren och ville bli utsläppt i trädgården. Två gånger på kort stund gjorde han det han behövde och jag kom efter med en svart påse. Sedan var han nöjd. Vi gick in, han fick en liten torkad kycklingstrimma medan jag åt min frukost och gjorde mig i ordning. Han fick sin mat och sedan gick vi ut på vår morgonpromenad. Vilken tur att han är duktig på att tala om vad han vill.

Vi följde Svartån åt andra hållet idag, min favoritrunda. I vanliga fall när vi går förbi fårhagen ligger fåren långt in i hagen och tittar bara lite slött på oss. Men de har nog blivit lite knäppa i värmen för trots sin varma ull satte ledarfåret fart mot oss och alla andra följde efter. I alla fall till en gräns för sedan var de inte lika modiga som ledaren längre.

Jag kommer till er, vänta så kommer jag!

DSC_0025

Men vart tog ni vägen? Kom, vi ska träffa den där människan med det konstiga fåret.

DSC_0026

Jag ska i alla fall kolla in dem lite extra.

DSC_0027

Nu är jag här. Har ni något gott till mig?

DSC_0028

Efter en stund hittade ett lamm lite mod och efter kom förmodligen mamma och kanske två mostrar. Då skällde Nalle till några gånger för det här var lite otäckt. Inget av fåren reagerade ens med en blinkning när han skällde så de var nog inte så rädda som det verkade.

DSC_0031DSC_0037

Till sist, efter en liten pratstund (mest jag som gullade lite), lämnade vi våra nya vänner och fortsatte mot ett av de bad Nalle så hett längtade efter.

DSC_0039DSC_0049


22 comments

 1. Oj oj, baka i den här värmen! Men det ser rysligt gott ut 🙂
  Vad skönt för Nalle att få svalka av sig några gånger på morgonkvisten, hoppas han kan spara lite svalka i pälsen under resten av dagarna för nu är det varmt. Såg dock att saker och ting ska bli lite mer normala framöver – sägs det, jag tror det när jag ser det. Nu ska det tydligen bli ”vanliga” sommartemperaturer igen. Det känns verkligen skönt!

  Gilla

 2. Jag beiundrar din förmåga och vilja att äta veganskt. Jag skulle inte fixa det, mest beroende på att jag saknar motivation. Däremot vill jag inte äta djur som inte haft ett bra liv, så jag väljer bort kött mer och mer. Men, jag är inte konsekvent ett dugg, förra veckan köpte jag salami då jag längtade efter något salt…hur smart är det på en skala? Har hört om kikärtsspadet tidigare, kanske var det från dig. O det är ju jättefiffigt när man hittar bra ersättningsprodukter. Men jag är ju en äggoman av stora mått, utan ägg inget liv, typ. Utan syra inget liv heller, så just nu mår jag skit. Rent ut sagt. Jag tar på mig en glad min när jag går ut för man vill ju inte vara en gnällkäring, men det är tufft.
  Så duktig Nalle var som kom o sa till! Blinka gör tyvärr inte det, om hon blir dålig i magen så står hon vid ytterdörren mitt i natten o voffar lite försiktigt och jag som sover som en stock hör ingenting och får därmed vakna till en städinsats. Men det är ju på inga vis Blinkas fel.,
  Kramen

  Gilla

  • Tack, men beundra mig inte för om det vore svårt skulle jag inte göra det 😀 Det enda jag saknar är hushållsosten. Nu är jag ju inte helt fanatisk så ost kanske jag smakar när jag är hemma hos någon annan. Men jag tycker att det är kul och gott att äta veganskt. Roligt med nya smaker, kombinationer och upptäckter 😀 Hur det blir till jul vet jag inte riktigt. Min äldsta dotter vill ha riktig julskinka och då vet jag inte om jag kan stå emot 😉
   Jättetråkigt att du mår dåligt. De flesta är påverkade av värmen men du har det nog ännu värre. Det är inte kul med folk som alltid gnäller på allt men sån är du ju långt ifrån att vara. Du kan gott berätta hur du mår när någon frågar. Det är inte gnäll, bara information. Beroende på vem som frågar mig är jag mer eller mindre ärlig och jag förstår fullkomligt din önskan om att verka glad och nöjd utåt. Nästan alla pustar och stånkar i värmen så varför ska du, som är ännu mer påverkad, låtsas som om allt är bra? Jag ska inte komma med förmaningar för jag är precis likadan men jag tycker egentligen inte att jag ska behöva vara så 😉
   Nalle var jätteduktig och jag är väldigt tacksam att jag slapp den städningen 😉 Självklart kunde inte Blinka rå för att det blev som det blev. Hon skämdes säkert rejält, den lilla sötnosen ❤
   Kram

   Gilla

  • Det är bra att veta för alla som av olika anledningar inte äter ägg. Det är inte till 100% likvärdigt men tillräckligt för att använda som ersättning för ägg i många sammanhang 🙂

   Gilla

 3. Man lär sig nya saker hela tiden men just kikärtsspadet kände jag till. Dock har jag inte testat själv men yngsta fröken gör det ofta. Kakan såg verkligen god ut så det var bra att du kom till skott. Sedan var det onekligen ganska så varmt att baka i går vilket jag insåg när jag gjorde pajerna.

  Kram och ha en bra dag. Tack för ditt grattis!

  Gilla

  • Jag kan ha nämnt det förut för det här var andra försöket att baka en mjuk kaka. Skillnaden den här gången var att det blev så bra. Det kanske krävs lite övning för att hitta rätt konsistens när man t ex vispar. Pannkakor är lättare och de blev bra vid första försöket. Jag äter nästan aldrig pannkakor men jag ville testa 🙂 Nästa steg blir nog en omelett. Men det får vänta till i höst 😉
   Kram och ännu ett grattis 😀

   Gilla

 4. Det lät spännande att baka med så annorlunda ingredienser!
  Lyckliga du som har får i din närhet, det är så roligt med får och getter också. Förstår att du blev lite paff av att få besök av Nalle. Jag har en envis katt som slickar mig i ansiktet varje natt.
  Kram

  Gilla

  • Det är alltid kul att testa nya saker. Blir det dessutom bra så är det extra kul 😀
   Får är jättefina och ser jättesnälla och mysiga ut. Det är trivsamt att ha dem där 🙂
   Jag är inte van vid nattliga vovvepussar så visst blev jag lite förvånad. Men han var så söt och såg så osäker ut. Men jag förstod direkt att det var bråttom att komma ut.
   Kram

   Gilla

 5. Hej, spännande med en italiensk multikrydda till tomaten. Jag brukar ha något som heter italiensk salladskrydda hemma, vet knappt vad det är i den, men den åker i alla vinägerdressingar. Jag blev allt lite paff idag då jag läste om ”overshootday” som är idag, nu har vi förbrukat årets förnybara resurser….en stor bov är köttkonsumtionen, jag skulle på alla sätt o vis egentligen kunna styra om o äta vegetariskt, men, det finns ett stort men, o det är priset! Bönor och linser är ju skapligt billiga, men grönsaker och köttersättningsprodukter är definitivt mycket dyrare än fläsk eller kyckling. Tyvärr styr plånboken i stort sett h elt hur jag handlar och äter, sitter fast i skulsanering i fyra år till så det är bara att gilla läget. Men mer än ett par gånger i veckan äter jag knappast kött i alla fall. Men som sagt, ge oss bättre förutsättningar att skippa köttet, bättre priser framför allt. Matsvinnet är ju även det ett jätteproblem. Ja hela ämnet är så komplext att jag nog ska sluta här och nu. Krampådej

  Gilla

  • I vår familj går den kryddan under namnet ”gokrydda” 🙂 Det är en bruschettakrydda (uttalas brusketta) och jag börjar bli lite desperat för att jag nästan inte har någon kvar. Måste till Italien snart 😉
   Jag läste också om att vi redan har förbrukat så mycket resurser. Jag har inte riktig koll på hur mycket olika produkter påverkar. Det kan vara så att vissa grödor också kräver mycket av jordens resurser. Men helt klart är köttkonsumtionen en stor anledning till att det blir så.
   Visst spelar ekonomin roll när det gäller kosten. Jag tänker mig också för när jag handlar. Vi gick också igenom några jobbiga år så jag vet hur det är att vända på slantarna, men glädjen är stor när det är över 🙂 Jag tror att det blir annorlunda i framtiden. Vi är så många som efterfrågar vegetarisk och vegansk kost och när produktionen och konkurrensen ökar blir det billigare. Marknadskrafterna bestämmer som i allt annat. Visst finns det mycket att prata om när det gäller kost. Det är värre att kött slängs än att det äts. Då har ju verkligen djuren dött i onödan. Naturligtvis är annat svinn också förkastligt. Men även där syns små ljuspunkter när fler och fler matbutiker på olika sätt tar tillvara det som har kort hållbarhetsdatum. En del tillagar matlådor av de produkterna och säljer dem till ett bra pris. Andra skänker maten till olika bra ändamål. Olika företag köper in det som blir över och säljer vidare relativt billigt (t ex ”Matsmart”). Det pratas inte bara längre, saker blir gjorda också även om det behövs göras mycket mer.
   Kram

   Gilla

 6. Det där måste jag prova! Jag brukar köpa en stor burk med kikärtor som jag rostar med kryddor och lite anat för att sedan äta detta som snacks. Väldigt gott! Så nu ska jag även börja använda spadet. Ska bli spännande. Får är ju bara för söta och väldigt nyfikna.

  Kram

  Gilla

  • Ja, prova gärna det 🙂 Tre matskedar spad motsvarar ett ägg. Snacks har jag inte gjort ännu. Jag har länge levt med inbillningen att jag inte gillar kikärtor. Alldeles nyligen har jag upptäckt hur fel jag hade. Det finns alltså mycket jag inte har provat 🙂 Men snacks ska jag absolut göra.
   Ja, de fina ulltottarna ser så snälla och mjuka ut. Men de måste ha det väldigt varmt i all den där ullen.
   Kram

   Gilla

 7. Jag har haft en del problem med min ”läsare” som inte uppdaterar mina bloggvänners bloggar. Den tappar helt enkelt bort en del av mina finaste bloggvänner, bl.a. dig, men nu har jag lagt till dig igen!
  Härligt inlägg! Ett helt nytt ord och begrepp för mig … spännande! Måste nog googla lite 🙂
  Så fina bilder från er härliga promenad!
  Kram

  Gilla

  • Det är sådant som händer oss alla lite då och då och det är förargligt varje gång. Men jag är glad att du hittade tillbaka 😀
   Aquafaba används nog inte av många ickeveganer men det är lite kul att veta hur det kan användas. Jag är väldigt glad över den upptäckten 😀
   Tack!
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s