Presidenttal

I helgen har Storsjöyran traditionsenligt firats i Östersund. En festival som har funnits länge, gjort några års uppehåll för att sedan återuppstå från 80-talet. Förutom alla stora artister och mängder av besökare, som varje år roar sig under helgen, är det Jämtarnas egen stora fest. Hela veckan innan firas det på ”krogstråket”. Ett restaurang-, pub-, dans- och umgängesområde som byggs upp alldeles vid Storsjön bara för denna period. Jag har varit där några gånger men det är inte riktigt min grej. Visserligen god mat men serverad på papperstallrikar och lite halvljummen. Dessutom till ganska höga priser. Det är kul att ha varit med om det och visst hade jag roligt men jag går hellre bara ett varv där, tittar på folkvimlet och kanske hejar på några bekanta för att sedan äta hemma eller någon annanstans.

37881906_1875522222752232_1002178249985359872_n

Jag har självklart även varit på själva ”Yran” några gånger. Eftersom många artister spelar samtidigt på olika, för helgen uppbyggda scener, gäller det att välja ut vilka man vill se och sedan ta sig dit genom folkvimlet. Det gäller att hålla koll på sitt sällskap för om man kommer ifrån varandra är det inte lätt att hitta varandra igen. Mobilnätet brukar vara överbelastat (kanske fungerar det bättre numera) så det bästa är att bestämma en speciell punkt där man kan återses. Jag har sett bl a Pugh Rogefeldt, Pretenders, Ulf Lundell, Lars Winnerbäck och musikalen Grease (de gjorde ett stopp på yran på sin turné). Ett antal artister har jag glömt bort men de är så många att det är omöjligt att minnas alla.

Varje år, på yranhelgens lördagsnatt, håller republiken Jämtlands president, f n Ewert Ljusberg, ett tal till alla som känner att de hör hemma här. Talen brukar präglas av öppenhet och medmänsklighet men med en stor portion humor ger han kängor åt diverse håll. Jag har alldeles nyss tittat på talet och jag får en rejäl klump i magen av stolthet när jag ser hur hela publikhavet, ca 20 000 pers, skanderar med i ”Jamtland, Jamtland jämt o ständut” samtidigt som de viftar med vår egen flagga. Nåja, en och annan förvirrad ickejämte står där och ser undrande ut över denna lokalpatriotism. Många vet nog inte ens att Jämtland är en republik med egen flagga och en president. När till sist talet avslutas och Jämtlandssången, vår nationalsång, spelas blir jag rörd när kameran sveper över publiken och jag ser hur väldigt många, mest unga, sjunger med i texten samtidigt som de glatt viftar med flaggorna. Den sången kan alla som har gått i skolan här. På mina barns skolavslutningar sjöngs den ofta på Jamska men det vanligaste är nog den svenska texten.

För många kan det tyckas vara lite smålöjligt att hålla liv i myten om den egna republiken, men det ger oss en känsla av samhörighet och stolthet över vår del av Sverige. Vi utesluter ingen utan välkomnar alla. Allt ironiserande över ”storsvensken” är bl a ett sätt att protestera mot utarmning och utnyttjande av våra naturresurser där Jämtland väldigt sällan får ta del av vinsterna. Det innebär inte att vi anser oss vara bättre än andra. Ewert Ljusberg skrev Jamtelagen (som motvikt till Jantelagen) när han blev president och den säger en hel del.

Jamtelagen:

 1. Du skall veta att du är något – jämt.
 2. Du skall veta att du är lika god som andra.
 3. Du skall som jamt aldrig tro att du är förmer än andra eller mindre än andra.
 4. Du skall komma ihåg att du alltid duger som du är.
 5. Du skall älska dig själv så du kan älska andra.
 6. Du skall inte döma andra för att de heller inte begriper bättre.
 7. Du skall alltid bekämpa självgodheten inom dig.
 8. Du skall jämt vara glad över ditt tungomål.
 9. Du skall vårda och försköna den bit av jorden som du ett ögonblick i historien förvaltar åt de ofödda.
 10. Du skall bejaka den gåva som heter livet.

Vår president vill att vi alla ska motverka allt hateri och allt hoteri samt lättkränkthet och påpekar att vi i republiken går vår egen väg. Han har i år därför adderat fyra tillägg till Jamtelagen.

 1. Vi talar aldrig med hat i munnen.
 2. Vi oroar oss inte, vi roar oss.
 3. Vi slutar inte plocka bär i skogen bara för att det finns björn.
 4. När verkligheten känns upp och ner, då lär vi oss gå på händer.

Klicka på texten nedan om du är intresserad av vad presidenten ville säga.

Jämtlands Presidents tal till medborgarna i Republiken Jämtland

 

 

37751762_429876934185814_5226329661352443904_n

Bilderna är från Storsjöyrans eget instagramkonto.

 

 


7 comments

 1. Jo då, har hört om det och visste faktiskt att det är Ewert Ljusberg som är president 🙂
  Jamtelagen borde alla leva efter och lite lokalpatriotism i den andan har väl aldrig skadat!

  Gilla

  • Då vet du mer än många andra 🙂
   Jag tycker att Jamtelagen har ganska bra regler så den följer jag gärna 😀 Det är nog inte bara jämtar som gillar och är stolta över sin hemstad eller hemlandskap. Jag hoppas i alla fall att fler känner något liknande 🙂

   Gilla

 2. Vilken känsla att få stå där och vifta med flagga och sjunga med, det skulle jag själv vilja göra trotts att jag inte är en jämtlänning. Känslan av samhörighet är något jag gillar, man blir som en enda stor familj. Det är så jag ryser bara jag tänker på det. Underbart!
  Jamtelagen gillar jag! Tummen upp för den 🙂

  Kram i värmen

  Gilla

  • Just precis så härligt är det 🙂 Men jag har bara varit på Yran några få gånger. Med åren blir det ansträngande med så mycket folk och trängsel så jag har fått ta del av allt genom nätet 😉 Samma samhörighet kommer tillbaka till mig varje gång jag pratar med en vän som pratar jamska eller när jag ser bilder därifrån. Jämtland kommer nog alltid att vara ”hemma”.
   Jamtelagen är en väldigt bra lag 🙂 Jag gillar den skarpt jag också 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s