En ny raw erfarenhet

När jag hälsade på hos min son i början av Juni (då vi vandrade runt i Stockholm på nationaldagen), letade han på nätet efter bra veganserveringar i närheten av min hemort, Mjölby. Han upptäckte att bara några veckor senare skulle en restaurang, som mest satsar på rawfood, öppna i det gamla stationshuset i Sya (bara ca en halvmil hemifrån mig). Sya är ett väldigt litet samhälle mellan Mjölby och Mantorp och där finns inte så mycket mer än just detta gamla stationshus och hem för drygt 300 personer. Tågen passerar förbi bakom stationen men de stannar inte här längre (Inte såvitt jag vet i alla fall och pendeln kör förbi).

Det känns både kul och märkligt att någon satsar på ett så avlägset och udda läge. På hemsidan läser jag att de (Open new doors) finns på tre ställen och att här används tillägsnamnet ”Bahnhof”. Eftersom min son är vegan och jag försöker äta så mycket vegansk kost som möjligt, kändes det väldigt roligt att kunna åka till denna restaurang för att prova deras utbud till dagens lunch. Rawfood är helt nytt för mig men det är spännande att prova något nytt. Några dagar innan hade jag ringt och beställt en tårta för att vi i morgon ska fira att min son, äldsta dotter och min svärson (yngsta dotterns man) fyller år inom en 10-dagarsperiod. I morgon åker jag och min son till Örebro med tårtan i en kylväska men det firandet får nästa inlägg handla om.

Vi kom precis innan lunchrusningen. Ja, ni läste rätt. Det blev en lunchrusning och jag blev lite förvånad över att se blandningen av åldrar som köade för de goda och vackert upplagda rätterna. Jag hade nog en del fördomar om att äldre damer (jag är visserligen tant men jag räknar mig inte ännu till kategorin äldre damer) kanske inte skulle välja den här sortens mat eller bakverk. Men det verkade väldigt populärt. Många bilar parkerade på infarten till stationshuset så tydligen är det inte helt fel placering, så här nästan mitt ute i ingenstans.

Jag och min son funderade en stund framför menyn. Det fanns inte mycket att välja mellan men det var ändå lite svårt. Vi bestämde oss båda för en svamptoast. Inte rawfood till hundra procent eftersom svampen var stekt men brödet, som  smakade rostade nötter, och de picklade rädisorna, avokadon, pestoröran och salladen var definitivt rawfood. Vi blev väldigt nöjda. Jag, som gillar salt, strödde lite av det ovanpå och sedan var det perfekt.

DSC_0116DSC_0114

Jag passade på att fota själva stationshuset när det en kort stund var folktomt. På olika platser utanför fanns bord och stolar utplacerade och vi satt i skuggan och njöt av vår lunch.

DSC_0119

Rätt som det var kom det en liten skara människor vandrande med olika slags flaggor. Den unge mannen till höger i bilden kom in till oss och delade ut lappar med information om vad de står för. ”Asylstafetten” är en vandring genom Sverige som en manifestation för en human flyktingpolitik, kunde vi läsa oss till. En liten prideflagga såg vi också och nu kan alltså även Sya stolt hävda att de har haft en prideparad genom samhället.

DSC_0117

Jag och min son var överens om att det var ett besök som väckte mersmak. Vi blev båda nyfikna på de andra rätterna. Det var inte billigt. Jag vågar inte ens skriva hur mycket tårtan kostade. Men vi får hoppas att den är väldigt god för det priset. Jag borde kanske ha tänkt mig för och frågat efter priset innan jag gjorde beställningen men så klok var jag inte. När jag väl hade beställt ville jag inte ändra mig, dumt men mänskligt. Men nu är det gjort och det ska bli väldigt spännande att smaka denna rawfoodtårta.

Vi bestämde oss för att åka hem och ta vårt kaffe och jordgubbar med glass (mjölkfri naturligtvis) under äppelträdet i trädgården. Men vi blev båda glatt överraskade av den häftiga regnskur som förändrade våra planer. Jag har inte kollat i regnmätaren ännu men på håll ser det ut att ha kommit minst 5 mm. Härligt men alldeles för lite. Vi tog vårt fika med oss ut på balkongen i stället. Där satt vi skyddade från regnet och mumsade på söta jordgubbar och väldigt god vaniljglass (fattar inte att jag inte alltid har valt den framför mjölkbaserad glass). Det blev flera grader svalare i samband med regnet och det gjorde gott för hjärnan.

DSC_0126DSC_0128

Nu är den här jättemysiga dagen snart över och som alltid har vi både kul och givande samtal när vi träffas. Vi planerar för gemensamma aktiviteter och det finns mycket att se fram emot. Och redan i morgon får jag vara tillsammans med alla mina fina barn och min lika fina svärson.


24 comments

 1. Härligt att hitta ställen som vågar satsa på något annorlunda även om läget kan tyckas lite udda. Blev nyfiken på vad tårtan kostade 🙂

  Gilla

  • Ja, det var inte det mest väntade stället att öppna restaurang på. Jag frågade vad som hade fått dem att välja den platsen och en av de lite stressade, men vänliga ägarna, svarade leende att ”vi föll för huset” och hastade vidare. Det gav mig ännu fler frågetecken men jag ville inte hindra honom längre. Tårtan, som enligt uppgift är för 17 personer men ser väldigt liten ut för det, kostade nästan 800 kr. Men det är väl förmodligen ett hantverk bakom som gör den så dyr. Jag hoppas att vi inte blir besvikna på smaken. Den ser god ut…men det blir nog inga fler tårtköp där 😉

   Gillad av 1 person

 2. Så kos dere hadde det. Man skulle gjøre noe spesielt mye oftere. Det er jo slett ikke alt som trenger å koste mange penger.

  Gilla

 3. Så kul att någon vågar satsa i lilla Sya 🙂 En trevlig dag tillsammans med sonen är aldrig fel … svamptoasten ser väldig god ut!
  Ha det nu så bra med alla födelsedagsbarnen! Tårtan kommer säkert att smaka bra!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är jättekul och lite stolt blir jag över att även i min hemkommun finns det en veganvänlig restaurang med bageri 😀
   Jag ska njuta av att ha alla mina barn och svärsonen samlade omkring mig. Det blir nog bättre än vilken tårta som helst 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Vilket trevligt initiativ med restaurangerna och maten såg verkligen fräsch och god ut. I skolan har vi lagat en del rawfood, mestadels kakor, och det har blivit väldigt gott. Regnet var välbehövligt men efterrätt blev det ändå! Så mysigt att få rå om nära och kära. Om någon vecka kommer både sonen och yngsta fröken hit för att tillbringa lite av semestern här vilket ska bli mysigt.

  Kram och ha en bra dag!

  Gilla

  • Det verkar vara en ganska lyckad placering om man utgår från kön som bildades 🙂 Det är roligt att äta mat som har har anrättats och lagts upp med omsorg. Gott var det också så det blir nog fler besök framöver. Vi får väl se vad tårtan får för betyg.
   Då får vi båda njuta av att ha våra barn omkring oss tidvis i sommar 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 5. Vilket roligt besök och spännande med ställen som öppnar på lite udda platser. Roligt att så många hittar dit. Lyckliga du som kan träffa dina barn och svärson samtidigt. Jag minns inte ens sist jag träffade mina barn samtidigt. Men nästa helg får jag i alla fall träffade lilla nyblivna familjen.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är jätteroligt att vi kan samlas och vara tillsammans 😀 Jag tror att jag har läst hos dig att din son kom hem från Japan och att han i alla fall träffade din dotter. Tror t o m du la ut en bild på dem. Kanske var du inte med då utan fick bilden skickad till dig för det skulle du nog komma ihåg.
   Ska bli kul att höra om allt från det kommande besöket 😀
   Kram

   Gilla

   • J var i Frankfurt i september förra året, då åkte hans lillasyster dit och dom träffades. Sen följde han mycket riktigt med hem från Japan och hälsade på henne i Stockholm. Vi har ju skypat några gånger när jag varit hos S så vi har kunnat se varandra. Man får vara glad för det lilla ☺
    Kram

    Gilla

 6. Oj så spännande, nästan som om detta rawfoodställe hamnat i lilla Fredriksberg. Visserligen sägs det att vi är 600 men då räknar man in minst tiotalet byar runtom, säkert på flera mils radie , haha. Rawfood kan jag äta med glädje, någon gång ibland, men jag vill ju ha ”lagad mat”. Gärna vegetarisk men att inte värma upp maten nä det skulle jag inte fixa.Att det sen är en dyrare historia säger nästan sig självt o det passar inte min plånbok heller. Men jag hade så gärna testat. Prideparaden haha, vilken grej, en sån har vi inte haft i min by, inte ens i närheten. Jag gläds med dig och dina fina barn som får träffas o umgås och rå om varandra och jag skickar ett grattis till alla berörda.
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Det är alltid spännande med nya erfarenheter. Den här gången blev det dessutom lyckat 😀 Jag vill också gärna ha lagad mat men det var kul att testa. Som lunch äter jag oftast något lätt och då passar det ändå ganska bra med rawfood. Men det blir ingen vana. Lite för dyrt enligt mig också.
   Det stod inget om pride på informationsbladet men flaggan fanns med och då kan man väl kalla det för i alla fall delvis prideparad 😀
   Jag är lyckligt lottad som får träffa mina barn relativt ofta och vi brukar kunna samlas åtminstone några gånger om året 🙂 Tack för grattishälsningen!
   Kram tillbaka!

   Gilla

 7. Spännande ställe det där! Har jag vägarna förbi någon gång så ska jag få till ett besök där. Tårtan var hiskeligt dyr måste jag säga men är den bara god så får det vara värt pengarna. Visst är det trevligt att få umgås med de sina. Finns inget bättre sätt att ladda sin batterier. På tal om vegetarisk mat så var jag ute och åt med min moste och hennes man då de var på genomresa från Helsingborg till Kalmar. Jag valde den vegetariska alternativ och min moster blev väldigt förvånad över detta. Ibland då jag är på resturang så brukar j välja det. Just den dagen var det rödbetsbiff på en bäddad av grönsallad och lite annat plock. Jag trodde jag skulle gå.

  Kram

  Gilla

  • Har du vägarna förbi kan du gärna meddela mig så kan vi träffas där 😀 Den svamptoast jag åt smakade väldigt bra och jag provar gärna fler rätter. Tårtan var nog värd sitt pris om man tänker på dyra ingredienser, hantverk och tid att tillverka. Men även om den var god så räcker det med att köpa en sådan en gång. Nästa gång blir det något annat, troligen hembakat.
   Vi har väldigt nära relationer inom familjen och trivs bra tillsammans. När vi träffas blir det alltid roligt och något att leva på ett tag efteråt 😀
   Jag tror att det är ganska många som väljer vegetariska eller veganska alternativ som omväxling ibland för att det är lite spännande och även gott. Men den äldre generationen har kanske lite svårare för att förstå hur man kan byta ut köttet mot t ex rödbetor. Jag lagar bara veganskt till mig själv men jag skulle aldrig drömma om att komma hem till min svärmor och säga att jag inte vill äta hennes mat. Jag har valt att inte kalla mig vegan och att äta det jag bjuds på hos andra. Men hemma vill jag hålla mig till min nya kost. Som bonus fungerar magen perfekt nu 😉
   Kram

   Gilla

 8. Oj då hela min kommentar kom inte med ……
  Jag trodde jag skulle gå åt av mättnadskänsla.Det är ofta jag beställer denna typ av mat på resturang
  . Röbetsbiffarna var fantastiskt goda. Kocken sa att de fått många.glad tillrop för sin vegetariska kost.

  Kram kram

  Gilla

  • Rödbetsbiffar har jag faktiskt inte provat ännu men det ska det bli ändring på 🙂 Det låter väldigt gott. Undrar om biffarna var extra mättande eller om de var så goda så att du åt väldigt mycket 😉 Du har hur som helst väckt min nyfikenhet på att smaka.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s