Det växer, trots torkan

På promenader, både i stad och i natur, ser vi hur torkan har ställt till det och hur visset och sönderbränt mycket är. Det är skrämmande och för många innebär det även en ekonomisk börda. Jag känner verkligen med alla som är beroende av växtlighet för sin inkomst. Många djur har det säkert också svårt när de inte hittar varken vatten att dricka eller mat, eftersom maten inte växer p g a vattenbrist. Jag vet inte hur torkan påverkar allt i näringskedjan men troligtvis drabbas även insekter och i förlängningen också fåglar och andra insektsätare. Fästingarna verkar tyvärr däremot inte drabbas. Nalle har alltid de små otäckingarna krypandes på sig efter promenader och i förrgår plockade jag bort en, som precis bet sig fast i mitt ben.

Men det finns alltid överlevare och jag hittade några i morse. Lustigt nog växer en sorts svamp, förmodligen giftig (för inte kan det vara en champinjon), i ett skuggigt skogsparti. Men även olika slags nejlikor, troligtvis utslängda som trädgårdsavfall, verkar trivas. Den lilla gula skogskovallen, i mitten av bildkollaget, ser så obetydlig ut när man går förbi. När min kamera var ny, för drygt ett år sedan, upptäckte jag att den är allt annat än tråkig och obetydlig. Men det ser man inte med blotta ögat eftersom den är så liten. På bilderna under skogskovallen är det hasselnötter på gång. Sist och störst av alla växter jag hittade idag, är Gullris, som av många räknas som ogräs. Men det är vackert när det växer i stora klungor.

Jag ska ta med ett litet tecken på att allt inte står rätt till i naturen. Jag har inte identifierat den men nog ser den lite ledsen ut. Lite ledsen blir även jag när min vanliga promenadstig är inghägnad och byggandet av ett dagis är i full gång. Som tur är finns det massor av andra stigar att gå och det finns sannolikt ett stort behov av just ett dagis, eller förlåt – förskola heter det ju numera.

När vi kom hem vädrade Nalle i luften och gick sedan direkt fram till denna lilla buske och luktade väldigt ingående på den. Han försökte inte äta av bären men det var nog en inbjudande doft som fick honom att slicka sig om munnen (sista bilden).


17 comments

 1. Här är nästan allt sönderbränt men det finns en del växter som envisas med att blomma. Det mesta räknas kanske till ogräsen men jag tycker det är vackert ändå! Vilka härliga bilder på Nalle som verkligen ser ut att vilja ta ett smakprov av bären men bra att han lät bli. Vi har ett stort körsbärsträd i trädgården och denna sommar har Miss E envisats med att äta av kärnorna vilket inte alls är nyttigt så det har varit en hund med magont en del dagar. Just nu får hon inte vara i trädgården vilket är synd men vi har inte lyckats räfsa upp alla.

  Kram och ha en härlig tisdag!

  Gilla

  • Det behövs nog väldigt mycket regn för att reparera en del av skadorna. För jordbruket kanske det redan är för sent men kanske kan något räddas. Men jag tror inte att det är särskilt mycket regn på gång, tyvärr.
   Visst är ogräsen också fina, särskilt om man ser dem genom kamerans makrofunktion 🙂 Men gullriset lyser upp lång väg så det kan man inte missa.
   Stackars Miss E som blir dålig av kärnorna. Jag skulle nog också hålla min hund borta från dem.
   Kram och detsamma !

   Gilla

 2. Uff ja det er trist med alt som tørker inn når det er så varmt. Vi hadde mye snø i vinter også, så i år har det vært mye av både sommer og vinter. Håper på litt regn snart…

  Gilla

 3. Här är det mesta sönderbränt vid det här laget men visst finns det tappra hjältar som blommar här också! Regn i mängder behövs, det skulle i alla fall förbättra betesmöjligheterna för djurägarna. Men som vanligt vill man ha lagom av allt så jag håller med dig – det kan få regna på nätterna!

  Gilla

  • Det ser nog likadant ut i stora delar av landet (men jag slår vad om att det är grönt och fint i Jämtland 😉 ). Här verkar det inte komma regn de närmaste tio dygnen så det blir inte bättre. Vi är ganska små och maktlösa när det gäller de här sakerna och det enda vi kan göra är att hoppas.

   Gillad av 1 person

   • Ja det är väl så och du har nog lite rätt, tror det har klarat sig lite bättre norröver – så här långt.
    Jag såg också tiodygnsprognosen – det väntar en varm vecka med bortåt 30 grader varje dag här såg jag. Hoppas de hinner ändra sig lite för det är lite väl varmt för min del.

    Gilla

   • Lagom är bäst 😉
    Nåja, den riktiga värmeböljan ser ut att börja på fredag – liksom min semester. Jag sover ju dåligt när det är för varmt, skönt att slippa tänka på att man ska upp och jobba då i alla fall. Vilket jag måste tänka på nu så nu får jag rusa iväg… 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Vad duktig du är som kan namn på så många växter både blommor och ogräs. Jag tänkte på det idag faktiskt så mycket som ändå växer trots torkan. Barnen ringde från stugan idag och undrade ifall jag trodde att brunnen skulle sina. Konstigt nog så är det alltid mycket vatten i den. Det är en gammal brunn med stenar staplade på varandra, vattnet är kallare än om det hade stått i kylen. Smakar fantastiskt gott med massor av kalk i. Jag har ju gårdspump så det blir ju inget onödigt spill som om jag haft vatten indraget i stugan. Tänkte ett tag dra in sommarvatten men du vet hur det är med vatten om det kommer från kranen, då ska det rinna och spolas i evigheter. Det är mycket bättre det får vara som det är. Jag pumpar alltid upp vatten till fåglar, insekter, igelkotten och andra djurgäster innan jag lämna ön. Lite dricka kan man ju alltid bjuda på 🙂
  Tack för fina foton, som alltid!
  Kram

  Gilla

  • Tack, men jag kan inte namnen på jättemånga växter. Ofta har jag stor hjälp av bloggvännen Anki. Hon kan massor om växter, kryp och svampar 🙂 Lite kunskap har jag skaffat själv men en del kommer från henne.
   Bra med egen brunn som verkar klara torkan. Vi hade också en sådan där vi bodde förut. Min farfar lät gräva den när han byggde stugan, som vi senare renoverade och flyttade in i. Men med indraget vatten till huset användes tyvärr brunnen alltmer sällan och till sist fungerade den inte. Men den var ett vackert inslag på tomten 🙂 Var rädd om din brunn för det är säkert mycket godare vatten där än i vattenledningarna. Snällt av dig att tänka på törstiga djur när du lämnar stugan. De behöver den hjälp de kan få.
   Kram

   Gilla

 5. När jag bodde i Sölvesborg hade jag en favoritrunda genom en bokskog och fina ängar med betande hästar nära mig. Jag älskade att gå där, lika fint året om. Men där byggdes ett område med nya hus så min fina runda försvann. Jättefina bilder som vanligt från dig.
  Kram

  Gilla

 6. Hej, du har hittat mycket naturligt levande även i torkan. Funderade på om svampen var en rynkad tofsskivling men det är lite för vit. Ja du lät den ju stå där och vara vacker så det spelar ingen roll. Själv förundras jag över mängden blåbär som finns. Men dom är jobbiga att plocka, man får verkligen bita ihop o vara tjurig när svetten lackar och bromsen surrar…
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Jodå, det finns en del som frodas fortfarande. Men om jag skulle fota verkligheten så skulle det vara mycket gult och brunt. Jag plockar en del svamp men jag är väldigt försiktig med just vita svampar. Min man var en större svampkännare än jag men även när han trodde att han hade hittat champinjoner så slängde han dem alltid när han kom hem från svampskogen. Bara för att det fanns en liten osäkerhet. Därför har jag aldrig brytt mig om att lära mig mer om alla dessa vita svampar. De är fina där de står 🙂
   Ja, det finns massor av blåbär och även om själva blåbärsriset ser just risigt ut så är bären fina på många platser. Men jag har inte heller tålamod nog för att plocka mer än de jag äter på platsen.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s