Tillbaka till gamla vanor

När livet har varit lite på paus och orken inte har funnits till så mycket mer än det som måste orkas, då lägger man allt det man brukade göra åt sidan och efter ett tag saknar man det nästan inte ens. För min del var det tre, för mig viktiga, vanor som fick pausa. Långa promenader i rask takt, att läsa böcker och att plugga italienska. Promenaderna var det jag längtade mest efter. Kanske för att jag, när jag gick mina dagliga, långsamma, korta hundpromenader, ständigt påmindes om hur det brukade vara. Böckerna saknade jag i början och jag köpte på mig ett antal när det var bra erbjudanden, bara för att ha dem där när jag skulle orka läsa dem. Med tiden tänkte jag knappt på dem och det var nog lika bra det. Jag försökte länge hålla igång mina italienska studier på ”Duolingo” men när det bara kändes som ett måste, släppte jag det intresset också.

Ni vet redan att jag har fått tillbaka min ork och att konditionen börjar närma sig den jag hade för flera år sedan. Jag vet inte varför jag inte har börjat läsa eller repetera italienska tidigare men i förrgår insåg jag att jag saknade båda delarna.

Det var självklart för mig vad jag skulle börja läsa. Min yngsta dotters tredje del i den dystopiska trilogi som tyvärr bara vi i familjen har tillgång till (kanske någon av hennes vänner också, det vet jag inte). Det är en trilogi, som kanske i första hand vänder sig till ungdomar, men jag är helt begeistrad av story, flyt, språk (naturligtvis på engelska) och hennes sätt att gestalta både personer och ett London i nästa århundrade. Ännu en rolig detalj i hennes skrivande är att hon låter ”överklassen” ha italienska som sitt språk. Jag och båda mina döttrar gillar det språket (det började med att äldsta dottern var utbytesstudent på Sicilien). Att min yngsta dotter gillar att skriva är nog tydligt för alla som vet att hon skrev de här böckerna (i digital form) bara för att hon ville och inte för att ge ut dem. Denna sista del i trilogin heter ”Courage to the people” och den har väntat på att läsas av mig i ca ett år. Jag var tvungen att gå tillbaka till slutet av del två för att påminna mig om hur den slutade.

CSC_0079

Jag har läst italienska på kvällskurser ett antal år i Östersund och när jag bestämde mig för att flytta till Östergötland anmälde jag mig till en kurs på  min nivå i Linköping. Jag missade första gången men flyttade ner dagen innan andra kurstillfället. Jag tyckte att det var en bra sysselsättning när jag kom till en okänd ort och inte kände någon. Det var innan jag och min syster hittade vårt hus och när jag bodde för mig själv ett tag i ett litet samhälle. Det var jättekul med kvällskurs och en bra lärare gjorde att kunskaperna blev bättre. Terminen därpå var jag bara med en gång och sedan sa hälsan ifrån. Jag orkade helt enkelt inte fokusera på de uppgifter vi fick och jag klarade inte av att komma till nästa tillfälle och inte ha gjort det jag skulle göra (duktig-flicka-syndromet). Därför började jag repetera på Duolingo i stället. Jag lärde mig inte mycket nytt men jag höll igång de kunskaper jag hade.  Det händer att jag skriver till min italienska kompis och hans syster och planen är att resa till Italien framöver någon gång. Då är det kul att kunna använda språket. Nu är jag igång igen och det är roligt att känna att hjärnan arbetar lite igen . Det är kul med grammatik och ord!

 

CSC_0082

Båda bilderna är fotade direkt från datorskärmen och därav flimret.


19 comments

 1. Vad kul att du återupptagit några av dina intressen! Låter spännande med dotterns skrivande – det är kul att läsa vad de skriver (även om min odåga bara skriver vetenskapliga tråkigheter). Språk tycks vara ett intresse som sitter i generna hos er 🙂

  Gilla

  • Jag kände direkt att det var efterlängtat och riktigt roligt. Kul att känna att även den energin återvänder 😀 Något som utmärker alla mina barn är nyfikenhet och kunskapstörst. Kanske särskilt den yngsta som just nu har registrerat sig för 13 olika språk (förutom svenska och engelska som hon har provat bara för att det är kul) på duolingo 😉 Det hör till den aspergerdiagnos jag skrev om en gång och dit hör också flera andra särintressen som t ex att skriva. Vi andra är lite mer återhållsamma men språkintresse har vi gemensamt 😀 Vi kan trötta ut andra riktigt ordentligt när vi diskuterar språk. Det intresset fanns även hos mina föräldrar och vi tre systrar är ganska nördiga allihop.

   Gillad av 1 person

   • Kanske ska kika på den där duolingo jag också – är lite sugen på att läsa språk men vet inte om tiden räcker till. Men kika kan man alltid 😉

    Gilla

   • Jag vet faktiskt inte hur bra det är att börja med som nybörjare. Jag kunde grammatik och hade ett ordförråd när jag började och då fungerar det bra. Men min dotter har börjat från scratch med flera språk. Jag funderar på att kanske lite smått börja repetera även tyska och franska men det får vänta lite 🙂

    Gillad av 1 person

   • En sak i taget! Jag har läst både franska och spanska förut (och det något mer udda språket – teckenspråk) så lite grunder har jag om än otroligt dammiga vid det här laget. Ambitionen är inte högre än att det ska vara kul 🙂

    Gilla

   • Lagom ansträngande är… lagom liksom 🙂
    Jag tänker bara att det ska vara kul, någon annan anledning har jag inte att lära mig något nytt (när det gäller språk).

    Gillad av 1 person

 2. Så trevligt att du har börjat återgå till dina vanor, fått upp konditionen och återupptagit gamla intressen. Att plugga språk är kul och jag har läst spanska, portugisiska och italienska. Det var för ett antal år sedan och jag har glömt mycket. Dessutom kan jag inte hålla i säg språken vilket är ett klart problem. Men jag förstår ändå lite grand vilket i alla fall är trevligt.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det tog ett tag innan jag insåg att jag faktiskt kunde göra de här sakerna igen. Det hade hunnit bli en vana att avstå. Men nu har lusten tagit fart igen 🙂
   Blir du sugen på att ta upp språkstudierna igen så är duolingo en bra gratissida. Men appen i mobilen ger inte lika mycket. Alldeles för lätt och man kan lätt klicka sig framåt utan att lära sig speciellt mycket. På datorn är det en mycket bättre sida.
   Jag förstår att de språken är svåra att hålla isär. Jag klarar att läsa spanska tidningar med mina italienskakunskaper och portugisiska är också väldigt likt. Därför har jag medvetet valt att inte även plugga något av de språken samtidigt som italienska 😉
   Kram

   Gilla

   • Det var ett klokt val för förvirringen blir total! Tack för tipset. Jag funderar på att återuppta något av språken och då blir det i alla fall inte portugisiskan. Så mycket vet jag!

    God morgon!

    Gilla

 3. Hej, det som först slår mig är ditt beröm till din dotter för hennes litterära förmåga och hennes trilogi som du nu har läst klart. Finns det någon anledning till att hon inte gett ut böckerna? Jag förstod inte riktigt, att hon skrev för sin egen skull kan jag gott förstå, men om även du tycker att det är så bra stoff, varför inte ge andra möjlighet att läsa? Idag finns ju så många kanaler för att ge ut böcker, inte bara de gamla stofila dinosaurierna till bokförlag.
  Sen, jag beundrar dig verkligen för att plugga ett nytt språk! Tror inte jag skulle greja det idag, trots att jag alltid haft skapligt lätt för språk. Fast i ärlighetens namn, tyskan i plugget var inte skoj, bara grammatik, kan fortfarande rabbla en massa ramsor, men prata kan jag inte…franskan var helt omöjlig, jag fick inte till språket i min mun. Italienska är ett av de vackraste språken, grattis till dig som kan och vill lära dig mer. Nu har jag säkert glömt vad jag skulle skriva, men det tar jag nästa gång, kram och gonatt

  Gilla

  • Jag är inte klar med sista delen än men snart så… För att det skulle bli rätt vidarebefordrade jag frågan till min dotter och hon svarade att hon inte vill publicera trilogin för att hon inte är nöjd med den. Hade det bara varit tredje boken så kanske, men hon är inte lika nöjd med de två första. Man är nog alltid sin egen hårdaste kritiker.
   Att plugga italienska är bara roligt och något jag får ut mycket tillfredsställelse av att göra. Det är kanske lite samma känsla som för t ex inbitna korsordslösare. Vissa älskar att programmera eller handarbeta. Jag gillar att virka men händerna vill inte längre och då ägnar jag mig delvis åt mitt språkintresse 😀 Jag håller med om att det inte var lika kul i skolan och mycket är glömt. Funderar på att repetera något av de språken senare 😉
   Så väl jag känner igen det där med att vilja säga något och irra bort sig i sina egna tankegångar så att man till slut har glömt vad man tänkte från början 😉 Det kanske kommer tillbaka till dig senare.
   Kram

   Gilla

 4. Gläder mig åt att lusten och orken till allt du gillat tidigare har återkommit … härligt – och jag måste säga att jag beundrar dig och hoppas du får nytta av din italienska genom besök hos dina italienska vänner.
  Förutom den obligatoriska engelskan läste jag både tyska och franska i flickskolan och på gymnasiet, men utan något stort engagemang – tyskan hade för besvärlig grammatik och franskan var för svår för mig … eller kanske var jag bara lat.Jag hade sällskap med en ungersk kille under ett par år och gick faktiskt en ungersk nybörjarkurs … det var inte lätt! Resultatet blev att jag kan räkna till tio och vet att polis heter rendörség … haha – inte mycket till nytta 🙂
  Undrar liksom Paula varför din dotter väljer att inte ge ut sina böcker – idag är det efter vad jag förstår ganska lätt att göra det på egen hand.
  Ha det gott och njut av din återkomna lust och aptit på livet!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag gläder mig också väldigt mycket 😀
   Som jag skrev till Paula så är det ju mitt intresse och något jag verkligen gillar att lära mig. Du har många områden, särskilt inom naturområden, där du lär dig mycket och jag har ofta beundrat din kunskap och iver att lära dig mer. Det är nog samma drivkraft och då är vi lika duktiga 😀 Jag läste också tyska och franska men har nu glömt det mesta. Jag sa en mening på franska till en fransman när jag nyss hade slutat skolan och han rättade mig. Efter det har jag aldrig mer försökt, dumt nog, och nu är det till stor del glömt. Men lustigt nog känner jag igen många franska ord jag hör genom att de är så lika italienskan.
   Vem vet, du kanske kommer till Ungern någon gång och behöver hjälp av en polis 😉 Hur som helst så är det ett kul ord att kunna 😀
   Nu kommer en kopierad del av svaret till Paula eftersom ni ställde likadana frågor.
   ”För att det skulle bli rätt vidarebefordrade jag frågan till min dotter och hon svarade att hon inte vill publicera trilogin för att hon inte är nöjd med den. Hade det bara varit tredje boken så kanske, men hon är inte lika nöjd med de två första.”
   Jag ville återge min dotters svar precis som hon skrev och därför blev det en kopierad text 🙂
   Tack, jag njuter så mycket jag kan 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Tack för ditt långa svar och då får vi acceptera din dotters ståndpunkt 🙂
    Angående Ungern, så har jag faktiskt varit där tre gånger – alla gånger tillsammans med Lasse 🙂
    Kram

    Gilla

   • Jag håller inte med min dotter men jag kan förstå att böcker som hon skrev när hon var yngre kanske inte känns riktigt som något hon skulle ha skrivit idag. Den första boken skrev hon om två gånger men hon har väldigt hårda krav på sig själv.
    Vi ska nog vara glada för att du inte behövde ropa på polis när ni var där 😉
    Kram

    Gillad av 1 person

 5. Vad härligt det är när du berättar om din ork som är tillbaka. Lite mer förståelse för hur du mått innan fick jag när du berättade att du inte orkade läsa. Läsa som är sådan avkoppling och som jag gjort hela mitt liv. Finns inget bättre än när man har en bra bok som man riktigt längtar efter.
  Kram

  Gilla

  • Tack, det är en härlig känsla att återfå ork och energi 😀 När man ständigt är väldigt trött och lite yr är det svårt att fokusera och koncentrera sig. Då fastnar inte det man läser och då är det inte kul att läsa. Men egentligen är jag en bokmal, eller har i alla fall varit. Får väl se om jag kommer att läsa lika mycket som jag gjorde förut 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s