Blommor, fåglar och semester

I morse såg jag inga barn i skogen och inga andra heller för den delen. Normalt folk sover förmodligen den tiden en söndagsmorgon. Men jag och vovvarna gillar morgnar oavsett veckodag och vi vandrade på utan att bli distraherade. Jag brukar inte fota in i andras trädgårdar men den här fina busken hade grenar som hängde ut en bit på gatan. Då är det tillåtet. Jag hukade bredvid deras mur och smygfotade lite.

Vi kom fram till en fågelholk där jag vet att det bor svartvit flugsnappare. En liten bit bort finns en annan holk och jag tror att pappa flugsnappare har ungar i båda holkarna. Jag har lärt mig att hanen kan ha flera familjer och att han först parar sig med en hona och sedan försöker hitta ett bo där han kan ha en annan hona att bilda familj med. När han har parat sig även med henne återvänder han till första honan och hjälper henne både under ruvning och med skötsel av ungarna. Den andra honan får klara sig själv. Jag fick också veta att hanen, som kommer först för att hitta ett bo, jagar bort de som eventuellt redan bor där genom att sitta utanför och sjunga tills de andra inte orkar med honom längre och överger boet. Detta är hörsägen och inget jag kan garantera men fåglarnas liv är mer spännande än vi ofta vet, om man tror att detta är sant.

Jag ville försöka fånga antingen honan eller hanen på bild när de kom till holken så jag sa till hundarna att lägga sig och hålla sig stilla. I synnerhet Kasper var ganska nöjd med det kommandot och vilade gärna en stund.

030

Men mitt avstånd till holken var nog för kort för att de skulle våga sig fram. Jag hörde hur de sjöng och såg att de flög omkring och landade i träden omkring men de tordes inte komma fram. Jag lyckades hitta mamma flugsnappare mellan grenarna och fick en något så när skaplig bild på henne och sedan sa jag till hundarna (ja, jag pratar mycket med dem) att nu skulle vi inte hindra fåglarna från att mata sina ungar längre. Det är ju trots allt viktigare att de får vara ostörda och föda upp nästa generation än att jag ska få fina bilder.

031

Trots att det är ett tag sedan det regnade ser jag ofta små vattendroppar i olika växter.

034

Nu tror jag att alla aktiviteter som ska bokas i sommar är bokade. Först tåg till min son i Uppsala dagarna kring nationaldagen. Sedan ska jag och Kasper bo i stugan på bilden nedan i fem dygn efter midsommar (vid Tiveden). Första veckan i Juli hyr syrran och jag en stuga vid en sjö i norra Småland. I augusti åker jag till Östersund och stannar i sex dygn. Där får jag sällskap halva tiden av min svägerska. I september ska äntligen min syster få sin femtioårspresent i form av två dygn på Klitterhus utanför Ängelholm. Ett fantastiskt hotell direkt vid en lång sandstrand. Det kanske blir några fler små utflykter men nu får det räcka med sådant som måste bokas i förväg. Besök hos barn och annan släkt kan ske mer spontant. Det känns roligt att ha allt detta att se fram emot. Jag lever igen 😀


13 comments

 1. Härligt att läsa om dina planer! En markant skillnad från förra sommaren.
  Flugsnappare har jag i trädgården, en nötväcka brukar försöka stjäla hans bo och nu när du skriver så där börjar jag förstå varför flugsnapparen ändå alltid går segrande ur ”striden”. Alltid lika kul att kika på deras förehavanden när de tvistar om vem som ska få bo där i år 🙂

  Gilla

  • Det här med stugan vid Tiveden kom jag på för att min syster ska ha hand om Kaya, vovven som inte tycker om Kasper. Det känns som ett bra tillfälle att åka någon annanstans bara han och jag. Vi ska bara göra sånt som vi trivs med att göra och det blir härligt. Jag och min gamla vovve ❤ 😀
   Det var en ornitolog som sa så till mig men man ska inte vara hundra på att en expert kan precis allt. Lite skepticism är alltid bra 😉 Men visst är det kul att titta på dem, även utan kamera 🙂

   Gillad av 1 person

   • En anledning så god som någon att förflytta sig till lugnare områden 🙂 Klart ni ska njuta av och med varandra – bara du och Kasper.
    Ornitologen borde veta någorlunda i alla fall och nått fy har de för sig här vid boplatsen (ett hål i en björk) jag har bara inte tänkt på att flugsnapparen kanske ägnar sig åt ren ”terror” i form av fågelsång 🙂

    Gilla

   • Tror det får anstå till nästa år, tror att bråket är avklarat för i år 🙂 Men jag ska absolut försöka komma ihåg det!

    Gillad av 1 person

 2. Vilken härlig sommar som väntar och så många trevliga aktiviteter som är inbokade. För vår del är det än så länge bara Parga men jag skulle gärna hinna meden tur till Stockholm också.
  Både i går och i dag vaknade jag tidigt och var utsövd så det blev två tidiga morgonrundor med Miss E. Det är väldigt skönt att ta långrundan på morgonkvisten men tyvärr hinns det inte med i veckorna. Härliga bilder som vanligt till ditt inlägg.

  Kram och ha en fortsatt fin söndag!

  Gilla

  • Det är kul att ha en del att längta till och nu är det bara vädret som ska bli bra. Det behöver inte vara strålande solsken varje dag men i alla fall ganska varmt och helst inga stormar.
   Parga är inte ”bara”. Det låter underbart och precis en sådan semester jag ville ha förut. Nu är det ingen mening att boka solresor utan jag får leta upp andra resmål.
   Jag vet inte om du är helt nöjd med att vakna tidigt men jag tycker att det är bästa tiden på dagen 😀 Men vi är nog överens om att promenader på sommaren är bäst på morgonen 🙂
   Tack!
   Kram

   Gilla

 3. Vilka härliga sommarplaner. Jag har som plan några dagar i Stockholm, det är det enda. Sen får det bli lite spontant hemomkring.
  Kram

  Gilla

  • Jag har ju möjlighet att boka lite när som helst under sommaren och behöver inte tänka på semester. Jag är även lite svältfödd på aktivitet så nu kanske det blir lite mycket på en gång, men kul ska det bli 😀
   Kram

   Gilla

 4. Oj så många trevliga planer du har färdiga inför sommaren! Angående flugsnapparen så har jag läst och hört samma sak, ja i alla fall att han har mer än en fru 🙂
  Härliga bilder!
  Kram

  Gilla

  • Det känns roligt att ha lite planerat 🙂 Jag frågade min storasyster om vi skulle sammanstråla i Söderköping och sa att jag hade blivit inspirerad av en bloggvän. Hon lät lite lagom intresserad och föreslog att hon skulle bjuda med mig till Kolmården i stället (hon arbetar på vildmarkshotellet och får ta med sig partner eller barn gratis. I det här fallet skulle jag väl då vara partner ;D ). Det blir nog Söderköping också så småningom 🙂
   Ja, men då tror vi att det stämmer och att flugsnapparen är bigamist 😉
   Tack!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Jag blev nästan tårögd av glädje av din sista mening: Jag lever igen! Kan det bli bättre??Och jag har inte läst om några fler problem som uppstått efter organbytet. Så nu kan vi kanske flagga faran över?
  Sommaren du planerat innehåller många godisbitar, du far kors och tvärs över land o rike, träffar både vänner och bekanta och barn och släkt. En härlig blandning. Är så glad för din skull. Tänk om barnen kunde komma o gosa med min hund också, så har det varit med alla tidigare, men si med Blinka funkar det inte. Hon blir så obekväm, stel som en pinne och alldeles olycklig tittar hon på mig och ber om hjälp att skicka bort de otäcka små människobarnen som plötsligt kan bli lite hårdhänta eller vifta med händerna framför ansiktet. Minns vilka problem jag hade när vi hade flyktingbarn i byn, många av dem hade knappt sett en hund förut. I många länder anses hunden dessutom oren. Men vet du vad jag gjorde? Jo, jag tog med Blinka på svenskalektionerna, hon gick lös i klassrummet! En del elever satt med benen uppe på bordet första gångerna! Men jag lovar, efter bara ett par gånger var hon ett bekant inslag i lektionerna och eleverna hade lärt sig att acceptera att vi i Sverige tycker mycket om husdjur. Kram från pörtet, dags att använda tummarna för att hålla upp dem för Sverige i guldmatchen!

  Gilla

  • Det är precis så det känns, som om jag har fått livet tillbaka även om jag aldrig var dödssjuk. Levern trivs förträffligt tillsammans med alla andra organ så jag tror nog att faran är över. Det enda som jag måste tänka på nu är att jag måste vara försiktig med en massa saker livet ut eftersom immunförsvaret aldrig blir helt som förr igen. Men det är småsaker i sammanhanget 😀
   Det kanske blev lite väl mycket planerat men jag har väntat så länge och nu äntligen kan jag orka upptäcka eller återuppleva fina platser. Jag har sparat på ett nöjeskonto så att jag skulle har råd med allt när det äntligen blev möjligt 😀
   Hundar är individer och precis som människor fungerar de olika i sociala sammanhang. Det är tur att Nalle är med på promenaderna och kan låta barnen gosa massor för Kasper är nöjd med att hälsa och sedan vill han helst bli lämnad ifred.
   Smart av dig att ta med Blinka så att de även fick lära sig om våra relationer till husdjur här. I Jämtland bodde vi de senaste fem åren i Optand och bara några km bort fanns Grytans flyktingmottagning. Du kanske såg eller hörde talas om tv-serien ”känn dig som hemma” där föreningen ”Hej främling” ideellt arbetade med integration och aktivering av de flyktingar som hamnade där. De gjorde ett jättearbete och jag var jättestolt när jag såg serien. Vi mötte ibland små grupper av barn, mest pojkar, på våra hundpromenader och de kom alltid glatt fram till oss. Först var de försiktiga och lite rädda men när de väl började klappa hundarna (vi hade en golden också) bubblade de på och försökte uttrycka sig på svenska. Djur hjälper på många plan och öppnar dörrar mellan människor. Synd att de vuxna flyktingar vi mötte inte vågade närma sig på samma sätt. Jag var lite fånig när jag gick ensam och tänkte att de kanske skulle misstolka om en ensam kvinna började prata med en grupp män. De kanske inte hade hunnit lära sig att det var ok här. Därför nickade jag bara lite när jag mötte dem på skogsvägarna. Kanske lite fördomsfullt men jag ville inte genera dem.
   Kram tillbaka. Jag antar att det handlar om ishockey för jag har för mig att finalen brukade vara den här tiden. Min man var Brynäsare och därför hängde jag med lite också 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s