Nya upptäckter

Det första jag tänkte när jag vaknade i morse var ”hur mår jag?”. Jag testade att minska citodonet med en halv tablett igår kväll och det var tydligen rätt beslut. Jag mår alldeles förträffligt 😀 Jag blir lycklig bara av det faktumet och ännu lyckligare blev jag när jag kom ut på den lite kyliga men soliga morgonpromenaden. Nya jaktmarker och massor att upptäcka. Vi har en alldeles fantastisk skog alldeles om hörnet och jag har tidigare bara sett en liten del av den. Nu ska ni få hänga med in i en av alla andra delar av skogen. Jag har aldrig tidigare bott på en plats där det finns så många stigar och promenadalternativ. Många spännande äventyr väntar. Det är tur att google maps finns som hjälp i mobilen så att jag kan se att jag inte är på väg åt alldeles tokiga riktningar.

Här kommer jag och hundarna in på för mig okända stigar. De har gått här många gånger med min syster men de fick finna sig i en del fotostopp när det var jag som följde med.DSC_0003

Väldigt ofta delade sig stigen och ett beslut måste fattas. Här tog vi till höger.

DSC_0004

Längs vägen gjorde vi små upptäckter. Ser ni att blåbärsriset är på väg att slå ut?

DSC_0006

Vovvarna tyckte nog att jag var lite jobbig som ville föreviga så mycket av vår promenad. Men vovvar på en stig i skogen med solen strålandes mellan träden, det kan jag inte motstå.

DSC_0008

Som ni ser är båda hundarna ivriga att komma vidare. Ingen som är i behov av vila eller ett lugnare tempo. Ibland möter jag hundägare som säger att deras hund är gammal och trött. När jag då frågar om åldern får jag nästan alltid ett svar om en ålder som ligger runt tio år. Då kan jag inte låta bli att kontra med att de här pigga vovvarna minsann är 15 och snart 12 år.

DSC_0009

Jag vet inte om Kasper plötsligt blev trött och behövde luta sig mot något (eller någon) men när Nalle stannade så placerade min vovve sig så här.

DSC_0012

Vi gick vidare och nu börjar Kasper leta efter vattenpölar. Men matte är hård och låter honom inte dricka stillastående, grumligt vatten. Jag vill inte att han ska bli sjuk och hans mage är inte så tålig.

DSC_0016

Även i den här delen av skogen har någon känt en lust att bygga något. Kanske fanns det en lust att komma högre upp och då kan man ju alltid bygga sig en stege 😉 Jag skulle gå hellre gå lite längre upp på kullen…

DSC_0018

…som Nalle gjorde.

DSC_0019

Vart ska vi ta vägen nu? Alldeles för många stigar att välja mellan.

DSC_0022

Några små svampar tittar fram.

DSC_0023

På en ”låga” (ett dött liggande träd) växer det spännande saker som jag tror också är svampar.

DSC_0025DSC_0026

Kanske en lav? Jag hörde en gång att om det finns sådana i träden så är luften ren. Från vad kommer jag inte ihåg men förmodligen är det bra luft att andas här. Nu blev jag nyfiken och fick lust att googla:

Lavarna är naturens luftindikatorer. Om du vill se om luften är ren där du bor kan du kolla vilka lavar som växer på träden. Hittar du skägglav är luften troligtvis ren. Hittar du inga lavar alls eller bara skorplavar, är luften troligtvis förorenad.

Grå tagellav, bryoria capillaris, gynnas inte av det moderna skogsbruket för det tar många år innan den etableras.Trivs i områden med hög luftfuktighet, till exempel i gamla granskogar på fuktig mark i vindskyddat läge. Södra och mellersta delarna av Skandinavien.

DSC_0031

En fin kalufs.

DSC_0038

Tillbaka på välkänd mark igen.

DSC_0039

Sälgen har slagit ut ordentligt sedan jag fotade den sist.

DSC_0042DSC_0051DSC_0053

Tibast ser jag lite överallt. En av mina favoriter på våren. Senare syns den inte utan är bara en liten grön buske bland alla andra gröna växter. En vacker men väldigt giftig liten rackare.

DSC_0054DSC_0058

Jag kan inte låta bli att slänga med en liten blåsippa också.

DSC_0061

Det var vår härliga morgonpromenad. Jag måste nog lugna mig lite med fotandet om jag inte snart ska få fullt i bildarkivet igen. Men nu kommer jag ju iväg till så många nya platser och då växer lusten att fotografera. Det är svårt att bara välja några få bilder när man har så mycket man vill visa.


14 comments

 1. Ja det där med fotoarkivet är ett svårt dilemma. En vill fota så mycket och får plats med så lite. Härliga foton från en som det låter härlig morgonpromenad!

  Gilla

 2. Så skönt att det fungerade bra att minska citodonet med en halv tablett. Då är det bara att fortsätta på den inslagna vägen.

  Så många härliga bilder från er promenad i den för dig nya delen av skogen. Jag minns tydligt från skoltiden att vi lärde oss att lavar tyder på ren luft. Det har vi i vår lilla skog som egentligen är en stadspark. Men parklik är verkligen inte den ena delen av den utan det är verkligen en skog. Miss E gillar verkligen att promenera där. Ibland möter man en räv eller ett rådjur vilka brukar vara populära inslag för hennes del 😀

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Jag blev glatt överraskad eftersom jag förväntade mig en ökad nedstämdhet 😀 Jag ska fråga min kontaktsköterska i morgon hur länge jag ska vänta till nästa minskning.
   Ni har alltså allt hos er. Park, skog, strand och hav. Verkligen en pärla att bo på 😀 Miss E kan t o m spana på vilda djur så det är klart att hon trivs 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Jag blir lite avundsjuk på dig som har skog så nära inpå. Det har inte jag tyvärr. När jag bodde i Sölvesborg hade jag det. Fin bokskog och havet också på gångavstånd.
  Kram

  Gilla

  • Du har så mycket annat i stället och jag har fått uppfattningen att du trivs väldigt bra där du bor 🙂 Men jag är jätteglad för vår skog. Det finns inte så mycket annat här att skryta med 😉 Inte ett enda fjäll så långt ögat når 😉
   Kram

   Gilla

 4. Hej, det jag lider mest av under vintrarna är just avsaknaden av vägar att traska omkring på med hunden. Skoterspåren i all ära, men dom är inte hårda o fina särskilt många veckor och i terrängen kan man inte ta sig fram. Men idag har jag återerövrat närskogen, trots en del snö. Underbart!

  Gilla

  • Jag älskade den period på vintern då skoterspåren höll och vi kunde promenera både på sjön och över alla lägdor. Här nere har jag inte sett en enda skoter och inte haft några spår att gå i. Å andra sidan har många stigar snabbt blivit upptrampade när snön har fallit 😀 Det är helt fantastiska omgivningar här och tänk att jag inte har sett mer än en bråkdel sedan vi kom hit för tre år sedan. Nu ska jag ta igen det 😀
   Härligt att du också nu kan börja ta dig fram i skog och annan mark. Vi behöver omväxling och jag förstår att du har längtat.
   Kram

   Gilla

 5. Åh vilken härlig promenad och tack så mycket för att vi fick vandra med på dina bildliga vandring och ta del av allt vackert naturen har att bjuda på. Jag älskar videkissar, underbart fina foton du fick till. Vilka fina vovvar, trevligt sällskap då man promenerar.
  Sv: Jag jobbar på en palliativ avdelning, vård i livets slutskede.

  Önskar dig en bra dag!

  Gilla

  • Tack för att du ville hänga med och tack för dina vänliga ord 😀 Jag är en amatör när det gäller foto men kameran klarar mycket med automatik 😉 Men ofta håller jag i två koppel samtidigt som jag ska försöka hålla kameran stilla så det är lite vanskligt att få till det ibland. Men vovvarna är guld värda så det gör inget om det råkar ställa till det lite för mig 🙂
   Då vet jag att du gör en stor insats i ditt arbete. Det måste vara väldigt krävande samtidigt som det säkert också är väldigt givande. Min mamma fick palliativ vård i hemmet sin sista tid och det var underbara människor som kom hem till henne. Jag är tacksam för att ni finns och för att ni orkar ❤
   Önskar dig detsamma!

   Gilla

 6. Nu får du mig att längta efter att få börja gå i skogen. Än så länge är det för mycket snö. Det når över knäna om man försöker att gå i snön men idag ska det regna och då går det väl fort med snösmältningen hoppas jag. Tänk vilken skillnad det är på det här landet. Här kämpar vintern på att hålla sitt grepp länge ännu tyvärr. Du har verkligen tagit helt underbart fina bilder av växter träd så det är en fröjd att titta på för en blomfattig värld här uppe i Jämtland Inte ens en tussilago i sikte

  Gilla

  • Jag förstår att du längtar. Du har så fina omgivningar att gå i och kanske kommer du t o m upp på det där efterlängtade berget i sommar 😀 Du har säkert riktiga vårfloder där uppe nu. Jag har sett bilder på en grusväg hos en f d granne och den vägen var på väg att helt rinna bort. Det är inte så kul så jag hoppas att du slipper sådant.
   Det är verkligen stora kontraster mellan norr och söder i Sverige. Tänk då att du faktiskt bor nästan i mitten och att det nog är ännu mer snö längre norrut. Här nere har det t o m varit sommartemperaturer några dagar men nu är det lite svalare igen.
   Jag har njutit så mycket av dina fina bilder så om jag kan ge dig lite tillbaka nu så blir jag glad 🙂 Här blommar tussilago, blå- och vitsippor samtidigt nu och mycket mer är på gång. Det går nästan för snabbt. Du har allt det här kvar och det är lika härligt även om det blir lite senare 🙂

   Gilla

 7. Vilken helt underbar promenad i din skog! Så härligt att se att du är så mycket bättre till mods nu och att kameran får följa med! 🙂 Underbara bilder – på hundar, blommor, lav och svampar 🙂 De två bruna gråbruna hattarna tillhör nog grankotteskivlingar (med tanke på alla granbarr) och den anses faktiskt som ätlig, men är ingen som jag smakat 🙂 Den bruna tickan på lågan är svår att artbestämma så här, så det ska inte göra 🙂
  Tack för promenaden!
  Kram

  Gilla

  • Ja, sådana morgonpromenader är värda mycket och både stärker och helar 😀 Jag mår verkligen bra på många sätt nu och jag är som lyckligast när jag är ute och vandrar på fina stigar i lugna och vackra omgivningar.
   Tack, vissa bilder blir ganska lyckade och en del duger. Kul att få veta vad det var för svampar. Jag blev lite förvånad över att hitta ”färska” svampar redan men det finns säkert fler sorter. Jag har nog bara aldrig lagt märke till dem. Kameran gör att ögonen öppnas för mycket mer 🙂 Att det var en ticka förstod jag efter att fått tips av dig förut men naturligtvis kunde jag inte heller artbestämma. Det är i alla fall kul att veta att det är en ticka 🙂 Jag ser massor av piggplättar överallt och det är jättekul att känna igen åtminstone någon sorts trädsvamp. Den glömmer jag inte namnet på 😉
   Kul att du följde med 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s