Oundvikligt kladd

Det finns massor av sätt att kladda ner både sig själv och omgivningen på. Ett säkert kort är att separera kärnorna i ett granatäpple från resten av frukten. Jag vet inte om det finns ett bra sätt att göra detta på men jag har i alla fall inte upptäckt det sättet. Första gången jag gav mig i kast med detta pillergöra skar jag frukten i två halvor och försökte sedan pilla loss kärnorna, först med en tesked och sedan med en liten skalkniv. Det tog en evighet och en stor del av köket var snart prytt med röda sprättfläckar. Dessutom följde många små bitar av det beska fruktköttet med. Nu har jag kommit fram till att det är mycket bättre att dela frukten i fyra delar och sedan. med bara händerna (naturligtvis först tvättade), försiktigt bända upp de delar där kärnorna sitter och använda fingrarna för att pilla ner dem i en skål.

I dag gav jag mig i kast med två granatäpplen. Jag lyckades ganska bra med att bara få med kärnorna och inget fruktkött men det tog tid och efteråt var köksbänk, kakel och även en del andra föremål fint rödprickiga. Så var även jag, såg jag vid en senare koll i badrumsspegeln. Men nu är köket och jag rengjorda och de goda små kärnorna ligger i sin skål i kylskåpet i väntan på att så småningom hamna i en rödkålssallad (färsk rödkål). Även om det är ett pill- och kladdgöra så är det väldigt gott och dekorativt att blanda ner dessa i en god sallad. Rätt färg dessutom i juletid.

440442

Min svärmor chansade på att jag skulle vara hemma (så rätt hon hade) och skickade en fin julblomma till mig. Snart kommer det dofta gott av hyacinter. Det är en härlig juldoft och jag är glad att jag hör till dem som tål hyacinter. Den hyacint som jag fick tidigare av grannen har snart blommat ut så det här blev perfect timing.

439

Ute är det blaskväder och återigen måste vi torka leriga hundtassar efter promenaderna. Jag ska inte klaga för nu har jag fått ha några dagar med en underbar julstämning. Det blev en fantastisk tredje advent och det är inte det sämsta i de här krokarna. Det verkar inte som om det är så mycket roligare i vissa delar norrut och det är mer oroväckande. De senaste vintrarna har det varit lite väl många töperioder där uppe och det är inte kul att tänka på orsakerna eller på hur framtiden blir.

Dan före dan, före dan, före dopparedagen…snart är vi i mål 🎄🎅


11 comments

 1. Jag har aldrig hanterat ett granatäpple och har inga smarta tips. Vet knappt vad man använder dem till pinsamt nog… Så omtänksamt av din svärmor och en blomma är alltid välkommen.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det är inte ofta jag köper granatäpplen heller och jag har bara använt dem i sallader av olika slag. Det finns säkert fler användningsområden. De kräver lite för stor arbetsinsats för att jag ska utforska fler varianter 😉
   Jag och min svärmor har en väldigt nära och bra relation och jag blir alltid glad när hon skickar blommor. Det händer någon eller några gånger om året 😀
   Kram

   Gilla

  • Tack för länken 🙂 Det verkar väldigt lätt och jag måste nog snart köpa ett granatäpple till bara för att testa. Jag misstänker dock att det inte funkar lika lätt när jag ska göra samma sak 😉 Den av oss som först provar får väl berätta hur det gick 😀

   Gillad av 1 person

   • Varsågod! 🙂
    Jag har inte provat men vet att jag googlade om det efter förra försöket. Inga planer på att prova nu så du blir nog först ut 😉

    Gillad av 1 person

 2. Jag har aldrig gjort något som innehåller granatäpple men det är väldigt gott att äta! Hyacintdoft är underbart ovh något som ger mig julkänsla.
  Kram

  Gilla

  • Jag tror att många drar sig för att använda granatäpple eftersom det är lite besvärligt och kladdigt. Kolla in länken som Anneri skickade med så kanske du blir sugen på att testa 😀
   Kram

   Gilla

 3. De är inte lätta att kärna ur dem, men goda är de de röda kärnorna 🙂 Tänkte ge dig en länk, men ser att du redan fått den av Anneri 🙂
  Fin julblomma från din svärmor – omtänksamt och snällt av henne.
  Kram

  Gilla

  • Nej, det är ett riktigt pillgöra men gott, så det är värt det. Jag har tittat på länken men är lite skeptisk till om det verkligen kan vara så lätt. Jag ska testa nästa gång i alla fall 😀
   Min svärmor är snäll och omtänksam och jag är så glad att ha henne i mitt liv 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s