Väntar på min son

Min son kommer idag, lagom till middagen. Det var inte så länge sedan sist, bara knappt tre veckor men längtan är ändå lika stor. Det är bra att han kommer några dagar före jul så att han får tid att laga lite god mat till julbordet. Det enda veganska jag har förberett är salladen på bilden. Den blev god men det krävdes lite mer kärlek än receptet angav. Precis innan servering ska jag strö över lite rostade pumpa- och solrosfrön och sedan tror jag att den tillsammans med en vegansk jordnötsgryta kommer att göra oss nöjda. Det blev så mycket sallad så vi kan tjuvstarta med den redan idag och sedan blir den ännu saftigare och godare fram till julafton.

DSC_0001

I morgon kväll kommer mitt mellanbarn, äldsta dottern. Det föll sig så bra att min systerdotter passerar Örebro på eftermiddagen i morgon och då ska min syster hämta henne där. Då följer min dotter med och slipper åka tåg. Smidigt och bra.

På kvällen ska vi bära upp granen från källaren och klä den. Ledbelysningen sitter redan i, ännu en smidig detalj, men allt annat pynt ska hängas på plastgrenarna. Här blir det aldrig nytt pynt för det gamla, som har hängt med i alla år, hjälper till att hålla våra traditioner vid liv. Två saker har förändrats från hur det alltid var förut. Vi har förfallit till att ha en plastgran, det fanns inte på kartan förut, och numera  hänger vi inte upp alla girlanger med flaggor som min mans familj hade som tradition. Jag tyckte aldrig att det var fint men sa inte så mycket om det. Nu brukar ungarna sätta en flagga i en gren som en liten hyllning men i övrigt är vår gran numera flaggfri.

Nu ska jag ta en liten eftermiddagstupplur innan det är dags att lägga sista handen vid middagen.

Dan före dan före dopparedagen 😀


18 comments

 1. Förfallit till att ha plastgran 😉 Ha ha, ja så kan man se det. Här firar vi utan gran. Jag vägrar att ta in en plastgran medan sambon tidigare inte reagerat så bra på julgranen (han är lite allergisk mot diverse saker), han har förvisso stått ut men det är inte så kul när det kliar både här och där. Efter att ha haft granen fastbunden i några år (busiga katter) så gav vi till slut upp. Vi firar sällan julen hemma så det gör inte så mycket (inget alls vid närmare eftertanke).
  Jag minns de där trassliga flaggirlangerna från min barndom, mormor och morfar envisades med dem. Inte så vackra men det var liksom tradition. Ännu en sak jag inte skulle ha om jag nu ändå tog in en gran.
  Hoppas ni får en trevlig julhelg tillsammans även om ett barn saknas. De ska ju skapa sina egna traditioner de också (även om det svider lite hos en annan 🙂 ).

  Gilla

  • När granen mest blir till besvär, kattleksak och allergiframkallare, då är det nog lika bra att vara utan 😉 Vi har haft två katter men jag har inget minne av att de försökte välta granen. Däremot kissade svärföräldrarnas hund på vår gran ett år, med julklapparna liggandes under den. Vet inte vad den ville säga med det men det blev en snabb insats för att rädda paketen 😉
   För min man var flaggorna en viktig tradition och då kunde jag ju inte protestera men nu får de inte vara med längre. Jag känner mig lite som en svikare men så är det.
   Ja, vi ska ha det mysigt. Kanske ska det tredje barnet vara med lite grann via datorn för att inte saknaden ska bli för stor. Vi får se hur det blir. Nu för tiden finns ju alla möjligheter, typ skype 🙂
   Jag hoppas att ni också får en skön och trevlig julhelg 😀

   Gillad av 1 person

 2. Härligt att få hem barnen … ja i alla fall två av dem 🙂 Rödkålssallad med granatäpple ska jag göra idag – en tradition som följt med sedan yngste sonens Linda kom in i familjen för många år sedan – den och en Janssons frestelse med saltsvamp istället för ansjovis 🙂
  Plastgran funkar säkert bra det också. Här finns inte plats för någon gran alls, men lite granris med smålampor och lite julpynt går också bra.
  Önskar dig en riktigt God Jul!
  Kram

  Gilla

  • En jul utan någon av ungarna vore inte så kul så jag passar på att njuta av det så länge de vill komma till mig 😀 Jag har inga problem att acceptera att det kanske inte alltid blir så.
   Jag har aldrig gjort rödkålssallad förut men hittade många recept. En del med granatäpple, några med morötter och några med äpple. Det fanns förslag på att dekorera med frön eller valnötter. Jag tog det jag tyckte verkar gott, granatäpple, morot och pumpa- och solrosfrö. Med en god dressing som avslutning blev det lyckat. En ny julbordstradition. Det är bra för vi har tidigare glömt bort det där med grönsaker 😉
   Jansson med saltsvamp låter intressant. Vi ska göra en med champinjoner men saltsvamp kanske är ett bättre substitut för ansjovis. Jag kanske ber dig om recept till nästa jul 🙂
   Julgran är inte nödvändigt och er lösning låter som ett fint arrangemang med minst lika mycket stämning. Jag vet ju att du är duktig på att pyssla ihop fina arrangemang så det är säkert jättefint och mysigt 🙂
   Jag önskar också dig och din familj en härlig jul!
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Jag har äpple och apelsin i min rödkålssallad … och granatäppelkärnor förstås 🙂 Tror det går att variera hur mycket som helst 🙂
    Jansson med saltsvamp – en vanlig Jansson där jag bara byter ut ansjovisen mot saltade riskor 🙂
    Önskar dig en fin helg!
    Kram

    Gilla

 3. Så mysigt att ha barnen på besök. Vet själv hur det är när man inte bor på samma ort och kan ses dagligdags. Hoppas ni får en riktigt härlig jul tillsammans!

  Kram

  Gilla

  • Ja, vi har ju båda våra barn hemma över jul (i alla fall två tredjedelar i mitt fall) så vi är nog lika glada 😀
   Vi ska se till att göra julen mysig, det brukar vi vara bra på 😀
   Jag önskar dig och din familj detsamma 🎅🤶🎄
   Kram

   Gilla

  • Hahaha, tack snälla du 😀 Vi äter inte bara grönsaker. Den veganska matkulturen är mycket mer varierande än man kan tro och jag och min dotter äter dessutom julskinka, revbensspjäll, prinskorv etc.
   Jag önskar dig en väldigt fin jul tillsammans med nära och kära 🎅🤶🎄😊

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s