Ännu en röd kväll

Undrar vad det är som gör att det finns så mycket rött i kvällsljuset. Beror det på att det snöar och att något reflekteras i snön eller har det med meteorregnet att göra. Det var som starkast natten till idag men är inte över än (texten kopierad från ”Illustrerad vetenskap”).

Mystisk asteroid skapar årets kraftfullaste regn av stjärnfall

Asteroiden 3200 Phaethon befinner sig rekordnära jorden och tar med sig årets största meteorregn – Geminiderna. Natten till torsdag skapas en kosmisk ljusföreställning när skuren med stjärnfall är som störst.

Den första bilden visar ganska bra hur mina ögon uppfattar kvällsljuset. Det syns tydligt att det är lite rött i det men inte alls lika mycket som när kameran fångar samma ljus i andra vyer. Det ser ni i de tre sista bilderna.

003004007009

Vad det än är som ger det vackra skenet så är jag glad att jag har upptäckt det. Jag kunde lika gärna ha suttit här i min soffa och låtit kameran ligga i sin låda.

 

 


15 comments

 1. Jag har också noterat att det är ”rödare en vanligt”. Har dock inte funderat mycket över det annat än i går kväll när jag åkte hem från jobbet. Då var himlen riktigt röd på sina håll. Funderade lite om det var de små samhällena som finns i närheten som lyste upp himlen men det kändes som om det var lite ”överkurs” (samhällena är väldigt små) och jag har ju inte sett det förut (samma väg i princip varje dag).
  Härliga vinterfoton alldeles oavsett vart färgerna kommer ifrån!

  Gilla

  • Kanske är luften fylld av små partiklar av något slag som återspeglar det röda ljuset. Som de prismor man tittade i på fysiken för länge, länge sedan 😉 Eller så är det kanske just meteorerna som på något sätt ger oss detta ljus. Vi kanske aldrig får svar men njuta av det kan vi 😀 Ljuset från de små samhällena kanske också är en faktor för att det ska kunna bli så här.

   Gillad av 1 person

 2. Wow! Så häftigt – och vilka läckra bilder det blev! Jag har inte sett något här, utan satt i soffan – först med Olle och sen med en bok och så lite tv-tittande 🙂
  Lite ny snö har fallit i natt, så på dagens önskelista står att de kommer och plogar bort moddet och sandar, för här är just nu sådant väglag att det knappt går att ta sig fram ens med dubbdäck.
  Kram

  Gilla

  • Det är samma sken nu på morgonen men nu har jag så många bilder så det får räcka 😊
   Mysigt med en soffstund med Olle, bok och tv. Det är ju perfekt att kunna låna en vovve lite då och då. Så vill jag också ha det sedan 😆
   Jag behöver inte åka någonstans i dag men jag tycker synd om alla som måste ut och halka runt i modden . Hoppas att alla tar det lugnt. Var försiktig om du ska ut och åka.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Nu har jag varit ute och letat efter det röda ljuset, men här ser jag det inte! Lite orange sken långt borta över skogen, men det är från bruket 🙂
    Jag måste åka och handla lite – slarvade senast när jag glömde min inköpslista hemma, så jag får väl skylla mig själv 🙂
    Kram

    Gilla

   • Det kanske krävs att det lyser från ett samhälle för att få det röda skenet. Jag vet inte om du har något sådant i närheten. Men du har så mycket annat fint att titta på hos dig 😊
    Kram

    Gillad av 1 person

 3. Så häftigt! Det är lite läskigt att tänka på allt som händer i rymden med stjärnfall osv. Nobelpriset i fysik (var det väl?) handlade ju om dom som lyckats göra ett mätinstrument som bevisade kraften när svarta hål i rymden kolliderar! Svarta hål? Det är konstiga grejor.
  Kram

  Gilla

  • Man kan bli alldeles snurrig av att tänka på rymden, vad den innehåller, om den tar slut och mycket annat. Spännande och både roligt och läskigt. Men det är också så svårt att ta in allt och då blir det lite overkligt. Vi får nog aldrig alla svar och det kanske är bra 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Kanske är det något i ljuset som gör att det blir så. Hur som helst så tycker jag att det blev vackra bilder och det är spännande när ljuset varierar så. Minns att ljuset i Budapest hade en speciell färg men det berodde på smogen. Blev superfina bilder där.

  Kram

  Gilla

  • Ja, egentligen spelar det inte så stor roll vad det beror på men lite nyfiken blir jag 🙂 Det kan ju t o m vara föroreningar av något slag och det vore ju inte särskilt kul. Men det man inte vet…så jag tar tacksamt emot det fina ljuset 😀
   Kram

   Gilla

 5. Jag ser ingenting rött i dina bilder?!?! Jag ser ett härligt sken i brunorange. På sista bilden lite mörkare brunt.
  Härliga bilder! Fastande speciellt för bild nr 1. Vilket stämningsfullt ljus till allt det gröna.
  /kram

  Gilla

  • Vet du, jag tittade lite extra på bilderna innan jag svarade dig och kanske kan man tolka färgen som du gör. Men jag vill i så fall gärna blanda in även rött i det brunorangea och då kanske vi kan vara överens 😀 När jag först såg hur bilderna blev var min första tanke ”rött sken” men det finns många nyanser av rött och det är ju även så att vi uppfattar färger lite olika. Inget är fel och inget är helt rätt – vi ser det vi ser och tolkar det efter egna preferenser 😀 Men fint är det och det var det som var viktigt att visa 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s