Sankta Lucia

Jag blev lite besviken på Svt:s luciafirande i morse. Traditioner är viktiga för mig och den här dagen vill jag höra någon version av Luciasången, den traditionella, och samtidigt se ett stillsamt tåg med Lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar och eventuella pepparkakor eller herdar eller vilka figurer som helst som har med jul och Lucia att göra. Jag stängde av programmet efter knappt en halvtimme och då hade jag fortfarande inte hört den luciasång jag vill höra. Nu är jag lite gnällig och det vill jag inte vara. Det var vackra sånger och fin sång men just detta förstörde lite för mig. Jag väntade bara på ”rätt” sång. Jag funderar på om det är möjligt att jag missade den men jag kan inte förstå hur det skulle ha gått till.

Nåja, ingen större skada skedd. Jag går tillbaka till mina egna minnens arkiv och minns alla fina Luciafirande jag har upplevt genom åren. Det är ett välfyllt arkiv, både från egna och mina barns Luciatåg. Det finns massor att tänka tillbaka på och många söta bilder på små barn, men även på skönsjungande musikstuderande gymnasieungdomar. Men för en gångs skull är det  inte mina barn som får huvudrollen i mina tankar om dåtida fina Luciatåg. Jag gick ännu längre tillbaka i tiden till Lucia 1970 då jag och min familj bodde i Halmstad.

Pappa var medlem i Lions och när jag var barn var jag inte riktigt medveten om vad de sysslar med. Men jag visste att de varje år väljer en ny ”president” för den lokala klubben och att det är han och hans fru som arrangerar Luciafirandet. Förmodligen var det någon välgörenhet kopplad till detta firande men som 9-åring tänkte jag inte så mycket på det. Jag gillade att sjunga och det var jättekul att varje år få vara med i det stora Luciatåget. Jag minns att jag även såg fram emot den lilla present som vi alltid fick efteråt. Mest minns jag den goda marsipangris som ett år delades ut till oss.

Naturligtvis ställde alla medlemmarnas barn, förmodligen mest vi tjejer, upp och gick med i Luciatåget. Det här året tog mamma med mig och min storasyster till den första träningen och då följde min nästan 3-åriga lillasyster med (min nuvarande sysbo). Den arrangerande kvinnan brast ut i Åhh och Ahh när hon såg vår söta lillasyster och frågade om inte hon kunde vara Lucia. Lite tveksamt gick mamma med på att prova och för vår lillasyster var det inga problem. Redan då visade hon prov på den scenvana som hon sedan utvecklade ännu mer i sitt yrke. Hon tog alla med storm där hon självsäkert och glatt leende tågade först och sedan ställde sig i rätt position. Hela tiden med fokus och händerna på rätt ställe. Arrangören gick före och visade vägen men det syns inte på bilderna 😉 Jag och vår storasyster fick uppdraget att gå tätt efter (efter tomtarna) för att vara behjälpliga ifall det skulle bli problem. Problem som t ex rädsla, tårar eller att Lucia plötsligt ville springa till mamma. Men, som ni ser på bilderna, skötte den lilla Lucian sig exemplariskt och jag tror att hon t o m stortrivdes med all uppmärksamhet och alla leenden. Kanske var det där längtan efter att stå på scen i yrket föddes.

DSC_0248DSC_0247

Både jag och vår storasyster har också varit Lucior för Lions club men då bodde vi i Linköping. Men jag har aldrig varit med om att en Lucia har varit så beundrad och så duktig som just det här året och jag var en otroligt stolt storasyster som njöt lika mycket av den beundran min lillasyster fick som hon själv gjorde. Lite av stjärnglansen föll även på oss systrar. Kanske är det också en trend 😉

 

 


15 comments

 1. Underbara bilder och underbara minnen.
  Missade Lucia på teve för jag skottade snö för maken har typ ryggskott.
  Vi kollade lite på teve 4 men där var skönsången för bra.
  Råkade se väderlucierna på SVT … suveränt bra … äkta lucior men allt 🙂
  /kram

  Gilla

  • Tack, det finns många minnen att hämta ur mitt arkiv och det finns det nog hos de flesta med lite livserfarenhet 🙂
   Jag kanske tittar på andra halvan av Luciaprogrammet när det går i repris. Då kanske de sjunger den sång jag vill höra.
   Jag såg också väderluciorna. Jag gillar när folk vågar bjussa på sig själva och det gjorde de 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Ja det var verkligen en gullig lucia. Det är en härlig tradition. Jag minns bara ett tillfälle jag gått i luciatåg och det var i sexan men jag minns det som en härlig upplevelse. Förutom röstningen till lucia. Det var klassens killar som röstade. Dom hade alla bestämt sig för att skämtrösta. Vinnare blev tjejen som alla ansåg vara ful. Läraren blev arg och sa att röstningen skulle göras om och då vann klassens ”skönhet” som dessutom råkade vara lärarens dotter. Herregud, jag fattar inte hur det fick gå till på den tiden!
  Kram

  Gilla

  • Men hur kunde de ha en sådan omröstning! Även då måste det ju ha funnits lite sunt förnuft. Nu skulle det ha blivit ramaskri och jag skulle ha varit med och skrikit. Fruktansvärt!!!
   Min äldsta dotter blev skolans Lucia när hon gick i sexan men då fick alla på skolan rösta (en liten byskola). I högstadiet blev det alltid en Lucia som var duktig på att sjunga och det kan väl också diskuteras. Men ingen behövde i alla fall känna som den stackars tjejen du skrev om.
   Men om det går till på ett bra sätt så är Lucia en trevlig högtid med mycket stämning 😀
   Kram

   Gilla

 3. Så gulliga ni var alla tre ❤️
  Jag håller med sig om att man vill känna igen sångerna och att just luciatåg bör vara väldigt traditionella. Kram

  Gilla

  • Hihi, tack 😀
   Jag såg alldeles nyss slutet på reprisen och då, äntligen, sjöng de den riktiga Luciasången. Då hade jag ju redan hört den i ditt instagraminlägg och i ett minne från fb där min dotters musikklass sjöng. Nu har jag fått allt jag behöver av Luciasång 😀
   Kram

   Gilla

 4. Lucia väcker många minnen minsann 🙂 Såg inget luciafirande och missade dessvärre alla olika luciatåg på jobbet också (stor arbetsplats – fler luciatåg). Men det var fint säger de som såg dem.
  Men visst vill man ha lite av det traditionella också, det har du så rätt i!

  Gilla

  • Jag har så många Luciaminnen och det är lite tomt att inte kunna se sina barn i Luciatåg längre. Men jag har både sett och hört diverse framträdanden med ”rätt” Luciasång nu så jag är nöjd med dagen 😀
   Synd att du missade allt men du får väl sjunga lite själv 😀

   Gillad av 1 person

   • Ha ha… usel sångröst och dessutom snuvig och hes så… nej, nån annan får sjunga. Jo man kan sakna det lite.
    Minns när vi åkte utomlands över lucia ett år, telefonen ringde – från sonens skola – allt för att vi inte skulle missa att höra klassen framföra luciasången 😉 Sonen var för övrigt med oss på Teneriffa (tror jag att vi var).

    Gilla

   • Men usch, är du förkyld? 😦 Stackars dig. Ta hand om dig och krya på dig!
    Det var tydligen viktigt med Luciafirande då och jag hoppas att sonen blev glad och nöjd 😀

    Gillad av 1 person

   • Nja förkyld är att ta i, lite snuvig bara. Ingen fara alls.
    Sonen blev nog mest frustrerad, han var 12-13 år då och tyckte nog mest att skolan var pinsam. Men det var omtänksamt kan jag tycka!

    Gillad av 1 person

 5. Vilka härlig minnen och bilder du bjuder på idag (igår) – hur kunde jag missa det här inlägget?
  Har många trevliga minnen från egenupplevda Luciafiranden och så barnens och nu även barnbarnens 🙂
  Numer verkar inte lussefirandet lika stort som det var förr – det är t.o.m. svårt att hitta tjejer som vill bli Lucia, vilket jag tycker är konstigt
  Ha en ny fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är kul att tänka tillbaka på fina minnen och även om korten inte håller så hög kvalitet så är det jätteroligt att ha dem 🙂 Om du missade ett inlägg igår så kanske det bara är ett sunt tecken på att du har ett innehållsrikt liv 😀
   Ja, dina Luciaminnen fylls hela tiden på med den nya generationen och du har mycket att se fram emot 🙂
   Kanske har firandet minskat, jag har inte riktig koll på det. Men jag blir fortfarande lika härligt påverkad av fina Luciatåg, både med små barn och med duktiga sångare. Men jag vill att ett Luciatåg ska inleda med ”rätt” sång 😉
   Önskar dig detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Jag vill också har ett traditionellt luciatåg och det fick vi som vanligt i går. Dessutom tycker jag det är så fint när de sjunger på italienska. När jag var liten var jag lucia en gång men det blev inte fler för jag hade fel hårfärg… Kul att titta i minnenas arkiv!

  Kram

  Gilla

  • Jag brukar vara öppen för nya influenser men vissa saker ska vara som de alltid har varit 😉 Jag har länge missuppfattat den italienska texten och tolkat den som att det är en fiskares båt som heter Sankta Lucia. Nu har jag tagit reda på att fiskaren från sin båt sjunger om en stadsdel i Neapel och stadsdelen heter Santa Lucia. Där ser man, bara för att vissa italienskakunskaper finns så ska man inte tro att man genast begriper en italiensk sångtext 😉 Fin är den i alla fall och jag håller med om att det är lite speciellt när Luciasången sjungs på italienska 🙂
   Du har säkert fullt i dina minnesarkiv också, minnen som du ibland plockar fram och blir glad av 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s