Snö(o)väder

Det var knappt jag trodde mina öron och ögon i morse när jag såg rapporteringen om snön som fallit och faller i Jämtland. Det måste verkligen vara något utöver det vanliga för att det ska rapporteras om ett snöväder där. Det kallas t o m för snöoväder!!! Men  när jag hörde att det var stark blåst och drivbildning så förstod jag bättre. Det kan ställa till det rejält. Men jag kan ändå inte minnas att det brukade bli rubriker i riksmedia ens under de förhållandena. Men det är klart att det är lite annorlunda i städerna, Östersund och Sundsvall (Medelpad). Ute på landet är man tvungen att lära sig ett visst lugn. Går det inte att ta sig fram så väntar man på snöplogen och det är ett accepterat faktum.

Det känns så avlägset med mycket snö. Här är det blött och tråkigt igen. Igår såg jag hur barn byggde snöfigurer och i morse återstod bara dessa sorgliga små varelser. Kasper såg inte ansträngningen bakom byggandet utan tyckte att det var bra med en snöhög att mumsa på. Jag var i alla fall noga med att ingen av hundarna fick lyfta på benet mot snöskapelserna. Det skulle kanske få små barn att brista ut i gråt och det vill jag inte.

 

I dag har jag inga planer alls. Jag ska snart ringa min härliga, fina svärmor och kanske jag senare åker och lämnar in paketet som ska till henne. Annars har jag  en lugn och händelselös dag framför mig. Skönt!

 


17 comments

 1. Snögubben ser då allt annat än glad ut och det kan man ju förstå 🙂
  Jag ska åka till sta´n … måste skaffa en ny kod till bankdosan … har glömt den och för att skaffa nytt mobilt bankID så måste jag kunna legitimera mig med dosan – trots att jag är inloggad via mitt bankID i gamla telefonen. Både svångrem och hängslen kan jag tycka 🙂 Det är inte bara att byta mobil hur som helst – det följer en del jobb med det också 🙂
  Ha en bra lagom händelselös dag!
  Kram

  Gilla

  • Nej, och snart är den helt borta. Men det blir säkert nya figurer nästa snöomgång. Ungar har ju en härlig förmåga att hitta ny energi 🙂
   Jag har alldeles nyss också varit tvungen att leta fram dosan av samma anledning. Som tur är visste jag var den var och kom ihåg koden. Lite småtråkigt att du måste åka in till stan för det men kanske kan du passa på att göra något trevligt också 🙂
   Tack, det ska jag och jag önskar dig en lika lagom händelsefattig dag när du är hemma från stan 🙂 Kanske innebär det en skön skogspromenad för din del.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • En kort promenad blev det redan innan stadsfärden – nu ska jag bara ta en fika och sen blir det en kort skogspromenad till innan jag ska fixa lite mat 🙂
    Kram

    Gillad av 1 person

 2. Oftast är det vinden och drivbildningen som ställer till det mer än själva snön. Så är det i alla fall hos oss för landskapet är så öppet att vägarna fyker igen. Hade det inte varit för vinden så hade jag nog gillat vintern mer.

  Lite deppig gubbe men det är vädrets gång 😉

  Kram

  Gilla

  • Ja, så var det där vi bodde också. En halvtimme efter plogning kunde grusvägen vara täckt av en halvmeter hårt packad snö. Då har man inte så mycket att välja på. Det är bara att vänta och kanske åka efter plogen när den kommer 😉
   Inte de bästa förutsättningarna för snögubbsbyggande direkt. Men man måste beundra energin och envisheten hos barnen 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Snöoväder är ju inget kul. Här i Skåne blir det lätt kaos när det snöar mycket eftersom det ofta blåser här. För min del får det gärna bli en grön vinter. Skönt med en lugn och händelselös dag!
  Kram

  Gilla

  • Snöoväder kan vara kul om man slipper köra bil eller måste ta sig fram på annat sätt. Att sitta inne, kanske vid en brasa, med en kopp te och mysa medan snön yr utanför kan vara ganska mysigt 🙂 Men bäst är det naturligtvis när snön ligger skimrande, solen skiner och det är alldeles vindstilla 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Ja det är nog rejält oväder där uppe när det skrivs som det gör! Det rör sig nog inte om enbart några centimeter snö då inte. Vad jag förstår så är det väl rejält oväder trots allt med både storm och orkanvindar, blir väl rejäla drivor då!
  Nog är det så att man får lära sig att vädrets makter rår man inte över. Det händer, inte ofta med dock, att jag vägrar ge mig ut på vägarna – då får jobbet vänta. Det mesta brukar ordna sig ändå!

  Gilla

  • Haha, inte ens norrlänningar kan stå emot sådant väder. Det är bara att acceptera situationen och göra det bästa av den 😉 Jag tyckte att det var ganska mysigt att sitta inne i vår stuga vid brasan och titta ut på snön som yrde och höra stormvindarna. Så länge jag inte var tvungen att ge mig ut med bilen så var det helt ok 🙂 I Optand var det min man som skötte snöröjning så vi hade aldrig några stora problem 🙂
   Går det inte att ta sig fram så går det helt enkelt inte och de flesta arbetsgivare accepterar nog det. Det är värre om det gäller yrken som hanterar liv och död.

   Gillad av 1 person

   • Nej se det trodde jag inte heller 🙂 Men de som bor norröver är väl mer vana och hanterar det bättre (och klokare) än resten av oss.
    Visst kan det vara lite mysigt också, det har du så rätt i!
    Här har vi ju tillgång till traktor om det kniper men nog väljer jag att stanna hemma om vädret är för bedrövligt (men det ska en hel del till för att jag ska anse det som så bedrövligt). Men, som du skriver, inom vissa yrken funkar ju inte det.

    Gilla

   • Jag skulle gärna vilja instämma i det där med klokare norrlänningar men jag vågar inte riktigt 🙂 Envisare och mer härdade inom vissa områden kanske och vana vid diverse vinterproblem. Men den vanan för så klart med sig lite visdom 🙂 Men det finns andra områden där vi norrlänningar står oss slätt (kommer inte på några nu men de finns säkert 😉 ).

    Gillad av 2 personer

   • Nej, du får så gärna skriva om hur kloka vi är, om jag nu fortfarande räknas som norrlänning 😉 Men det är klart. du är ju på gränsen att räknas dit så då kanske du också måste vara lite försiktig. Vi får ju inte skryta 😉 hihi.

    Gillad av 1 person

   • Nåja, nåja… jag bor söder om Dalälven, en viktig gräns när man diskuterar ”norrlänningar”. Så mycket har jag förstått 😉
    Nej, jag ser mig inte som norrlänning. Har nog inte riktigt definierat mig på det sättet alls. Lantis brukar jag ju kalla mig men det kan en ju vara lite varstans i vårt avlånga land.
    Men jag tror nog du kan få gå under benämningen norrlänning – du har ju bott där 😉

    Gilla

 5. Skrivit om vårt snöoväder idag på min blogg. I vår fritidshusby fastnade en man på bron över älven när han nästan vara hemma. Fick ringa efter en granne med traktor. Ja inte klagar vi i onödan här uppe som du säger *ler* Skulle vilja höra hur de söder om Dalälven skulle säga om all denna snö, blåst och ishalka *ler*
  /kram

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s