Julförberedelser

Jag är väldigt tidig med alla förberedelser och det har ju sin naturliga förklaring. För att vara säker på att de viktigaste traditionerna kan hållas så satte jag snabbt igång med att ordna det jag kan när jag hade fått beskedet om snar åtgärd. Alla julklappar är nu införskaffade, inslagna och försedda med julklappsrim. Svärmors julklapp är dessutom paketerad och ska snart postas. Jag måste bara först ringa och avkräva henne ett löfte om att vänta till i jul med att öppna. Viss julmat ligger redan och väntar i frysen, bl a revbensspjäll som jag har förkokat så att de bara behöver smaksättas innan de grillas i ugnen. Två gånger den här veckan har jag bakat lussebullar. En vegansk och en ”vanlig” sats.

Det var första gången jag bakade lussebullar utan ägg, smör och mjölk. Smör kan lätt bytas ut mot mjölkfritt margarin och i stället för komjölk kan man använda olika sorters växtmjölk. Jag valde att prova mandelmjölk i mina vegolussebullar. Självklart måste ägget i degen uteslutas och i stället för att pensla bullarna med ägg använde jag smält margarin. Resultatet blev bra. Riktigt bra faktisk. Men inte lika bra som de jag brukar baka. Jag kan inte riktigt säga vad som fattades men det var små skillnader i både smak och konsistens som jag inte blev helt nöjd med. Ytan blev frasigare och det var väl tack vare att jag penslade med margarin. Just det försvinner nog efter frysning och upptining i mikro men jag vet faktiskt inte om jag tycker att frasigheten var en nackdel. Kanske var det bara den annorlunda känslan som inte kändes helt bra. Lussebullar ska smaka som de brukar. Ni ser nog på skillnaden i lyster vilka bullar som är vilka.

Mina barn får väl avgöra vilka som är godast. Ja, i alla fall de två som inte är veganer. Min son är nog bara glad för att jag har bakat ett alternativ som han vill äta.

Jag tror att mina fina ungar kommer till mig första adventshelgen. Min son har för ett tag sedan uttryckt att han vill komma i samband med den helgen och sedan har jag sett att de alla tre har chattat, i vår familjechatt, om att kanske träffas här allihop då. Ingen har tänkt på att säga något till mig och jag tycker att det är ganska kul. Jag älskar att de ser mitt hem lite som sina hem och att de så självklart kan planera att träffas här utan att meddela mig. Naturligtvis vet de att jag har sett deras diskussion men jag skrattar inombords vid tanken på att det är så självklart att de inte känner att de behöver fråga om det går bra. Men de vet att jag blir väldigt glad om och närhelst de kommer.

Jag nämnde något om det för min äldsta dotter och vi fnissade lite åt det. Hon sa att  hon väldigt gärna vill komma men jag sa till henne att hon ska vänta med att bestämma sig till i sista stund när hon vet om krafterna finns. Det är ju några veckor kvar av studier då och utmattningen är fortfarande kvar. Till jul kommer hon i alla fall och om det blir en jul på Sahlgrenska så kommer hon nog dit i stället. Det kanske min son också gör och blir det så så får vi göra det bästa av det. Minstingen i familjen och hennes nyblivna man har, som sig bör, bestämt sig för att fira jul för sig själva i sitt eget hem i år. Det är lite därför mina barn gärna vill träffas en helg innan jul. Vi har alla ett litet behov av att vara lite juliga allihop tillsammans.

I förmiddags såg det ut så här utanför fönstret men det lär snart vara borta igen. Men jag tycker att det är skönt och jag uppskattar varje morgonpromenad då jag inte behöver torka smutsiga hundtassar när vi kommer hem.

CSC_0011


19 comments

 1. Spännande med veganska lussebullar! Nu är jag nog som du, lite traditionell, och vill att det ska smaka som det brukar. Men kul att det finns alternativ för de som så önskar.
  Hoppas ni får till det gemensamma adventsfirandet (fast egentligen hoppas jag ju att du är på Sahlgrenska då förstås, lite dubbelt minst sagt) och att alla orkar delta.
  Här vräker snön ner, tror jag skrivit det till dig förut. Men det blir väl tö kan jag tro för termometern har krupit upp över nollan om än bara lite. Snö är ju absolut att föredra när man har hundar, minns alltför väl allt tasstorkande (på en hund som dessutom var kittlig på tassarna och sparkade vilt omkring sig – token 🙂 ).

  Gilla

  • Ja, det är kul att testa veganska alternativ. Det är egentligen inga problem för det finns så många ersättningsprodukter numera och de flesta margarinsorter är utan mjölk. Men det blir en skillnad och jag tror att komjölk är det som är svårast att ersätta.
   Jag hoppas också att jag är på Sahlgrenska då så att jag hinner hem till jul men jag intalar mig själv att det kommer att dröja, kanske t o m till efter nyår, bara för att inte bli besviken. Men om jag är hemma så blir jag väldigt glad om de kommer 😀
   Här är det regn som gäller nu och det ska vara varmt ett tag. Jag tittar på snöbilder hos andra och försöker tänka bort mitt eget väder 😉
   Din hund måste ha varit världens roligaste 😀 Grimaser och kittlig och ett generellt roligt beteende 🙂 Oj, vad du måste ha skrattat mycket och så mycket du måste sakna honom. En favorit bland dina berättelser är hur han flyttar paddor, eller kanske det var grodor.

   Gillad av 1 person

   • Ja han var en udda prick – men charmig 🙂 Lite därför jag inte skaffar någon ny, ingen kan liksom mäta sig med honom. Men visst, största delen av tiden var han faktiskt en vanlig hund men med ovanligt många idéer.
    Jo han flyttade både grodor och paddor från vägbanan, ett viktigt uppdrag i hans värld 😉

    Gilla

   • Det är jättekul att läsa om hans tokerier och egenheter 🙂 Det måste vara nästan omöjligt att ersätta en sådan personlighet och kanske skulle du bli besviken om en ny hund bara beter sig som en hund. Du får väl lära upp en ny hund så att den får samma beteende 😉

    Gillad av 1 person

   • Tack!
    Ja det är ju det. Tror dock inte jag kan ta på mig äran att ha lärt upp honom, det var helt hans egna idéer. En speciell hund, det var alla som träffade honom väldigt överens om 🙂
    Försökte faktiskt gå lite kurser med honom men när man har en hund som suckar djupt och himlar med ögonen tredje gången man ber honom om något så… ja då ger man upp. Men han gav de andra kursdeltagarna många skratt så någon nytta med kursandet var det ändå 🙂

    Gilla

   • Haha, nej jag förstod att det var hans egen personlighet och charm som gjorde honom till den härliga hund han var. Men om du börjar med en tidig prägling så kanske nästa valp kan växa upp med liknande personlighet 😉

    Gillad av 1 person

 2. Lussekatter är något av det godaste jag vet. Jag och sonen premiäråt en varsin för någon vecka sen, han har ju inte ätit några på flera år. Så mysigt för er alla att träffas hos dig. Så glad du kan vara att ha dina barn hyfsat nära!
  Kram

  Gilla

  • Jag har alltid dubbelt så mycket saffran som recepten anger för att de ska bli riktigt goda och bäst är de när de är lite varma. Men det fixar mikron lätt 🙂
   Ja, som jag skrev hos dig, jag är väldigt tacksam för att de inte bor längre bort än att vi kan träffas ibland och det var en anledning till att jag flyttade söderut. Men det drar lite i mig av längtan ”hem” så man vet aldrig. Om några år kanske flyttlasset går tillbaka igen 😉 Men vi kommer ju ändå att bo i samma land.
   Kram

   Gilla

 3. Bra att vara ute i god tid – speciellt nu när ”du går i väntans tider”. Spännande att baka utan de traditionella ingredienserna – en riktig utmaning faktiskt 🙂
  Hoppas att du får kallelsen så fort så möjligt, helst på direkten så du hinner återfå krafterna till julhelgen.
  Den lilla snön vi hade den är försvunnen och termometern står på 6 plusgrader – jag tycker det är helt OK, men tycker synd om dig som verkligen älskar vintern.
  Ha en bra dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det känns bra att ha gjort de förberedelser jag kan göra redan nu. Jag har experimenterat en hel del med matlagningen sedan min son blev vegan och ibland lyckas jag och ibland inte. Jag hade lite för mycket förtroende för min egen förmåga och gjorde två stora veganska svamppajer men de blev hemska. Jag vill inte slänga mat så jag tvingade mig själv att äta flera portioner innan jag till slut gav upp och kastade resten i komposten. Kändes inte alls bra så nu har jag lärt mig att inte göra så stora volymer första försöket 😉
   Jag hoppas också på att samtalet kommer snart men jag är inställd på att få vänta, kanske t o m till efter årsskiftet. Det skulle inte vara hela världen för jag vet i alla fall att det är på gång nu 🙂
   Jag gillar inte regn och lera och skulle önska att det åtminstone vore någon minusgrad och lite frost. Det räcker långt. Men drömmen vore någon dm snö till jul 🙂
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Men du … attans vad du har krafter trots det är lite om dina krafter *skrattar*
  Jättefina lussekatter. Bakar själv inga för maken är inte så förtjust i saffran.
  Jag grytsteker revbensspjäll men blev hemskt intresserad på ditt recept. Kokar och sen grillar … lät spännande … något du vill dela med dig av?
  Jag brukar styckefrysa köttbullar till jul. Tar fram köttbullar eftersom och steker dem klara.
  Underbart med en adventshelg utan krav och din familj. Klok mamma som låter barnen gör det som känns bäst för de själva utan krav. Vilken fin mamma du är 🙂 Halvdräp dig nu inte med att lyxa till det när barnen kommer till advent. Umgås, skratta och trivs/ kram

  Gilla

  • Haha, det verkar nog som om jag sysselsätter mig väldigt mycket men sanningen är att jag har suttit i soffan och klickat hem alla julklappar från nätet 😉 Väldigt smidigt även om det är lite synd att inte gynna butikerna. Lussebullsbakandet spred jag ut på två dagar och bakade bara små satser. sedan vilade jag länge. Revbenen skötte sig själva så det var inte ett dugg jobbigt. Det är alltså inte alls så mycket jobb bakom allt som det kan verka 😀 Efter att i början ha stekt revbenen i ugnen, utan förbehandling, fick jag tips om att de blir mörare av att kokas först. Jag lägger dem i en stor kastrull med vatten, salt, svartpepparkorn, lök och vitlök och låter allt småkoka i ca en timme. Då har revbenen fått en god, mild smak och dessutom blivit mer lättuggade. Sedan är det bara att krydda med vald smaksättning, gärna med lite olja, och grilla en stund på hög värme i ugnen. Jag har provat flera olika smaksättningar men den som ungarna gillar mest är den enkla med olja, salt och peppar 🙂 Jag tror att du uppnår samma möra resultat genom att grytsteka.
   Jag är inte bättre än andra mammor men jag har lärt mig mycket av mina barn och genom att ta till mig deras synsätt. De har gjort mig till en mer öppen och mindre fördomsfull person och jag tycker att de har uppfostrat mig ganska bra 😀
   Här blir det ingen lyx men mycket mys 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s