Viktigt till julen

Något jag saknar här nere i södern, när det drar ihop sig till jul, är ett riktigt gott tunnbröd. Jämtlänningar äter skinkstut och risgrynsgröt till jul och så är det bara. Som tilltugg vid julfester i skolor och vid många andra julsammankomster är det just det som serveras och det ska vara ett gott tunnbröd. Helst hembakat. Om man vill så finns det alltid tillgång till en bakstuga med riktig vedeldad bakugn att hyra. Annars kanske man kan hoppas på att få några påsar av någon annan som har bakat. Det finns även olika bagerier runt om i bygderna som tillhandahåller gott tunnbröd. Inte minst på Jamtli kan man både se hur brödet bakas och sedan köpa det.

Jag har aldrig bakat ”äkta” tunnbröd själv, bara testat en variant som man bakar i stekpanna. Men vi hade turen att under ett antal år bo grannar med personer som bakade och gärna delade med sig. Senare träffade yngsta dottern en pojke, numera hennes man, vars mamma några gånger har bjudit oss på hembakat tunnbröd. Det är lycka att få den gåvan. När vi inte hade tillgång till hembakat tunnbröd köpte vi alltid en särskil sort. Det var en kryddad variant som fanns i alla mataffärer, ofta med lockpriser eftersom den var så populär. Detta tunnbröd har varit nästan omöjligt att hitta någonstans här. Första året hade jag turen att hitta det vid två tillfällen men sedan dess har jag bara sett tråkiga, smaklösa varianter som bara har fått duga i brist på annat. Jag tror att jag skrev om denna saknad inför förra julen också men i år kanske lyckan har vänt.

Just den sorten blir det inte. Jag frågade i den lokala ica-butiken om jag möjligtvis kunde beställa ett antal påsar genom dem. Den snälla, serviceinriktade tjejen lovade att ta reda på det och sedan ringa mig. Jag hann inte ens komma ut ur affären innan hon letade upp mig och sa att tyvärr tillverkas inte det brödet längre. Hon pratade varmt om att hon har varit mycket uppe i Jämtland och blivit bjuden på skinkstut vid ett flertal tillfällen. Hon förstod precis mina känslor över de tråkiga sorter som låg på brödhyllan. Men det hjälpte ju inte mig att få ett gott bröd.

Någon timme senare ringde hon och sa att hon inte hade kunnat släppa tanken på ett gott tunnbröd. Hon hade själv blivit så sugen. Hon hade hittat en annan kryddad sort som ica norrut brukar köpa in. Det kunde hon beställa. Inte bara för min skull utan för att även ha ett lite lager i frysen och lägga fram några påsar i taget. Hon sa att om jag vill så kan jag komma dit i början av nästa vecka och hämta det antal påsar jag vill ha. Det är bara att säga till så tar de fram dem. Mitt hopp om en jul med goda skinkstutar väcktes och jag tackade så mycket för att hon var så hjälpsam. Det är sådant bemötande som gör att man fortsätter handla i samma butik.

Bageriet som bakar detta bröd ligger i Stöde, på vägen mellan Östersund och Sundsvall. På en lada vid vägen finns denna text: ”Hade du bott i Stöde hade du varit hemma nu”. Det är en slogan som många känner till och refererar till. Jag har åkt förbi många gånger och ibland har vi stannat och gått en runda med hundarna. Vi har även provianterat där när vi har varit på väg med husvagnen men bageriet har jag aldrig besökt. Nu hoppas jag att deras bröd är riktigt gott så att jag och mina barn kan få riktigt goda skinkstutar till jul. Bilden är från deras hemsida.

233826a67be66a810b23a263230da62e_XL


15 comments

 1. Vilken härligt serviceinriktad tjej i din affär! Vi har en jättebra ICA här också som fixar det mesta och som sagt det är sådant som göra att man blir en trogen kund 🙂
  Klart du ska ha dina skinkstutar till jul!
  Vi var på Jamtli när barnen var små och vi både tittade på och köpte en påse med tunnbröd 🙂
  Ha en fin kväll!
  Kram

  Gilla

  • Hon var verkligen rätt person på rätt plats. Serviceviljan fanns där och även glädjen över att hjälpa till 😀
   Skinkstutar blir det och nu finns det hopp om riktigt goda sådana 🙂
   Jamtli är en pärla och många barnfamiljer har trivts där.
   Detsamma till dig!
   Kram.

   Gillad av 1 person

 2. Nu blev jag jättesugen på att få smaka ett riktigt tunnbröd men jag antar att det är omöjligt att hitta i Skåne. Bra service du fick av butiken!
  Kram

  Gilla

  • Kanske finns det något litet lokalt bageri som bakar tunnbröd även i Skåne. Det finns i alla fall säkert andra sorters bröd som ni skåningar tycker är speciella och som ni inte vill vara utan. Det är det man är van vid och tar för givet som blir det som man saknar när det inte finns tillgängligt längre.
   De flesta som jobbar i butik är säkert serviceinriktade och hjälpsamma men den här tjejen var så väldigt trevlig och ville att jag skulle bli nöjd 😀
   Kram

   Gilla

 3. Skinkstut … har aldrig hört talas om?!?!
  I byn finns en bagarstuga att hyra för de som vill.
  Har testat och bakat tunnbröd med svärmor då hon levde.
  Kavla var inget för mig men att nagga brödet gick bra.
  Vi köper tunnbröd på affären … vi har pratat om att leja grannen att baka riktigt tunnbröd.
  Fin service på din affär *tumme upp*
  /kram

  Gilla

  • Konstigt, jag trodde att det var vanligt i hela norrland. Men det kanske är typiskt för Jämtland. Hur som helst så är det väldigt gott så prova gärna 😀
   Det är tungt att kavla och det är därför jag aldrig har hängt med någon när det var bakdags. Men snälla vänner delade med sig i alla fall 🙂
   De är alltid glada och trevliga i ”min” affär så jag är väldigt nöjd med den och dem 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Jag tycker bäst om mjukt tunnbröd och det är det bästa att ha till julskinkan. Det är även bäst till surströmmingsstutarna enligt mig. Men det är många som äter surströmming på hårt tunnbröd också 🙂
    Fina minnen av goda smaker. Ännu en gång är det de små händelserna som ger lyckliga minnen 😀
    Kram

    Gillad av 1 person

 4. Kära vän Önskar att jag hade bakat mer tunnbröd för jag skickade ner många paket till Skåne till Kinabrors barn och barnbarn och till min andra bror. Även grannar och fd grannar har fått så nu har jag inte så mycket kvar men det räcker väl till de 13 personer som ska fira jul hos mig. Nästa gång jag bakar (brukar bli till påsk) kan jag skicka ner lite tunnbröd till dig så du får smaka. Kom bara ihåg att påminna dig. Inte ska du behöva vara utan tunnbröd minsann

  Gilla

  • Men åh så snällt! Jag blir alldeles rörd och varm 😀 Du förstår nog precis hur mycket jag längtar efter ett gott tunnbröd och just skinkstuten är speciell. Jag undrar var den traditionen kommer ifrån. En bloggvän från Piteå har aldrig hört talas om skinkstut och här nere äter ingen det. Det verkar vara unikt för jämtlänningar. Konsting – för det är ju så himla gott 😀
   Stort tack för ditt erbjudande 😀 Kanske är jag för feg för att påminna men bara att få erbjudandet gjorde mig jätteglad 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s