Gryningsljus

Mina feberkänslor vill inte ge med sig och i morse hade jag inte någon större lust att gå ut på promenad. Men det fanns inte mycket att välja på och när jag väl kom ut var jag ändå glad för det. Vilket härligt gryningsljus! Jag hade bara mobilen att fotografera med men den återger vyerna ganska ok.

Först skymtade jag bara den rosa himlen mellan träden men den syntes bättre när vi kom till mer öppna ytor. Då började, tyvärr, själva himlen återgå till sin normala färg  men molnen lystes fortfarande upp underifrån.

DSC_0155DSC_0161DSC_0164

Promenaden blev ändå, trots det motstånd jag hade känt, ganska skön. November har hittills bjudit på ovanligt många fina morgnar med härliga frostlandskap. Inte alls som det kan vara ibland med en hel månads gråväder med ständigt duggregn.

När vi kom hem från promenaden satte jag mig i soffan med en kopp kaffe och vilade en stund. Sedan var det dags för en ny kraftansträngning. Min bil indikerade att lufttrycket inte var som det skulle i däcken och jag såg att det var punka på ett av bakdäcken. När jag upptäckte det kändes det som ett helt oöverstigligt problem. Jag orkade bara inte tänka på det och på allt krångel. Det var i fredags och jag bestämde mig för att ignorera problemet över helgen. I går tog jag fram mitt problemlösarfokus och började med att läsa vad assistansdelen i försäkringen innebär. I nyare årsmodeller börjar det bli vanligt att reservhjul saknas, förmodligen för att lämna mer utrymme för annat. Därför kunde jag inte byta ut det trasiga däcket och ta med det till en däckverkstad (ganska skönt faktiskt att slippa det slitet). Försäkringen skulle ge hjälp med att antingen byta till reservdäck och om inte det finns fylla på det trasiga däcket med skum (däck på burk). Ett sådant skumfyllt däck kan inte köras så länge så då skulle ett nytt däck behöva köpas.

Jag la undan försäkringspapperna, ingen hjälp där tyckte jag, och ringde närmaste däckverkstad i stället. ”Du kan absolut inte köra hit med ett punkterat däck” fick jag veta. Jag frågade om något mer än däcket kan gå sönder om jag kör väldigt långsamt de 1,5 km till verkstaden. Svaret var nej och då var det ju inte så mycket att fundera på. Utan reservdäck, inte ens sommardäcken är här utan på ett däckhotell, kunde jag välja på att förstöra däcket genom att spruta skum i det och sedan åka till verkstaden eller att åka dit med punktering och chansa på att däcket inte skulle förstöras helt. Min logik sa mig att det andra alternativet var det som gav bäst odds.

Jag kämpade mig ur soffan och körde min bil väldigt långsamt och försiktigt till verkstaden och där satte jag mig i en väldigt skön fåtölj och väntade. Efter ca 20 min kom en stort leende man emot mig och sa att mitt däck inte hade tagit skada av resan och att kostnaden för lagningen bara blev 325 kr. Jag kände mig ganska nöjd, tackade för snabb och bra service mitt i däckbytartider och styrde hemåt igen. Nu är det soffan som gäller fram till nästa hundpromenad. Men den blir inte lång och det får de klara sig med. Min syster är ute och föreläser på annat  håll men i kväll kommer hon hem igen och i morgon får hundarna lite längre och sköna promenader.


16 comments

  • Vilken tur att jag just idag kollade skräpposten för där låg den här kommentaren 😉
   Tack 😀
   Feberkänslorna har varit hos mig i drygt två veckor nu och verkar inte vilja ge sig. Men det kan ta allt från några dagar till några månader. Rätt som det är så försvinner de och jag vet aldrig när de ska komma igen. Jättekonstigt!

   Gilla

 1. Härliga bilder från din morgonpromenad – så vackert med de underifrån upplysta molnen!
  Tråkigt att du fortfarande känner av den där obehagliga feberkänslan och att behöva kämpa med de dagliga bestyren. Jag tycker du är duktig som ändå orkar!
  Tur att däcket höll – jag gjorde så en gång – bara ett par km i krypfart, men det blev ändå skrot av däcket.
  önskar dig en bra fortsättning på dagen!
  Kram

  Gilla

  • Tack, vi fick båda fina upplevelser i morse 🙂
   Febern är besvärlig men det går ganska bra nu när jag ser ett slut på det. Det som måste göras klarar jag eftersom jag vet att jag kan däcka i soffan senare.
   Ja, jag hade nog tur. Det hade varit tråkigt att behöva betala för ett nytt däck, särskilt som bilen kommer att stå oanvänd ganska mycket i vinter.
   Tack, jag önskar dig detsamma 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jag har också kört med ett punkterat däck till däckverkstaden. Jag fattar inte hur det annars skulle gå till, bultarna satt så hårt så det var omöjligt att lossa dom. Det är skönt att slippa bil och allt bekymmer med det. Jag har ju elbilspoolen som jag är med i.
  Kram

  Gilla

  • Hade jag haft sommardäcken hemma så hade jag kunnat byta till ett av dem och inte köra med det trasiga däcket. Men jag var ganska lättad över att inte kunna göra så. Jag vet hur man byter däck och har gjort det förut men då var jag yngre och friskare 😉 Nu blev det ju i alla fall ett bra resultat 😀
   Om jag någon gång flyttar till lägenhet så ska jag också försöka komma med i en bilpool. Min son är med i en och det verkar fungera bra.
   Kram

   Gilla

 3. Vackra ”himmelsbilder”!
  Trist när bilarna inte gör som de ska men tur att det gick vägen hela vägen 🙂 Jag fick punka inne i byn en gång, ringde däcksverkstaden och frågade om jag kunde köra dit (några hundra meter bara) men det tyckte de inte. I stället kom de ut, fyllde på luft i däcket åt mig så jag kunde köra dit och sen lagade de däcket. Service vill jag lova! Tror jag fick betala 240 kronor om jag inte minns fel, några år sedan nu så priset har nog gått upp en del 😉

  Gilla

  • Tack 🙂
   Det var fin service du fick och ett bra pris. Jag frågade faktiskt om de kunde hämta däcket men just nu har de fullt upp med alla däckbyten. Jag blev glad för att de klämde in mig trots att de redan var överbokade. Jag hade räknat med att behöva köpa ett nytt däck så 325 kr var helt ok att betala 😀

   Gillad av 1 person

 4. Med tanke på din feber så löste du verkligen denna däckhistoria mycket bra. Handlingskraften själv vilket jag nog inte varit. Rimlig kostnad dessutom.

  Vilken härlig morgonhimmel du möttes av. Hos oss var det betydligt gråare men ut kom vi!

  Kram

  Gilla

  • Tack för de orden 🙂 Visst är det jobbigt men det går ju inte att skjuta alla måsten ifrån sig hur länge som helst. Jag vet att jag kan slumra bort resten av dagen efter något sådant och då går det bra.
   Vissa morgnar möts jag av en sådan himmel och då njuter jag. Vi hundägare har inget val utan måste ut i alla väder. Jag försöker se det som en fördel 😉 Det är ju faktiskt oftast rätt så skönt trots vädret 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Nog är det väl konstigt att nya bilar är så dåliga och svåra att laga. Tur att jag har en gammal en så det är bara att lägga på reservdäcket. Nja så bara är det ju inte när man står på vägen och försöker lossa muttrarna som håller däcket på plats.

  Gilla

  • Just det här med att det inte finns reservdäck ställer till det lite. Det gäller att alltid ha en burk med däckskum i bilen men det gör så att däcket blir förstört. Bättre tider för däcktillverkare alltså när man oftast måste köpa ett nytt däck i stället för att laga det gamla.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s