Roliga namn

Känner ni igen de här bilderna? De fanns med i ett inlägg för några dagar sedan och jag spekulerade om ifall det kunde vara svampangrepp eller någon annan sorts parasit.

Jag fick hjälp med förklaringen till vad det är av duktiga Anki som besitter väldiga kunskaper när det gäller mycket i naturen och speciellt om svamp. I en kommentar gav hon mig de svar jag inte hade tidigare och sedan dess har jag småskrattande repeterat namnen för mig själv när jag har passerat och sett dessa underliga fläckar.

De vita angreppen på trädstammen är en svamp som heter ”piggplätt” 😀 Jag har inte kunnat släppa det namnet. Jag har fnissande försökt hitta sammanhang då det kan stoppas in i en mening. ”Pigg som en piggplätt” eller ”pigg som en plätt” var det första jag tänkte på. Sedan dök ”lätt som en piggplätt” upp i mitt huvud. På frågan ”hur mår du” kan man svara ”som  en piggplätt”. Det är helt enkelt ett ord som i min hjärna låter väldigt glatt och positivt. Plötsligt dök lite mer makabra betydelser upp hos mig, typ ”död som en piggplättsfläck”. Fråga mig inte var det kom ifrån för det finns ingen logisk förklaring. Man styr inte sina tankar helt enkelt.

Sedan kom jag på att ”pigg” inte behöver betyda livlig, glad eller uppspelt. Det kan syfta på det lite taggiga (piggiga) mönstret i fläckarna. En plätt med piggar. Inte lika glatt och positivt utan något som kan skada. En ”surpiggplätt” eller ”bitterpiggplätt” med taggar som vapen. Kanske något man kan hota med. ”Om du inte är snäll så kastar jag piggplättar på dig”. De plättarna kan borra in sina piggar i huden och sprida sina sporer så att offret blir full av kliande, piggplättsutslag.

Att vara pigg på något är att vara sugen på något. Kanske kan man säga ”jag är som en piggplätt för/på/gällande rabarberpaj” (lite osäker på prepositionen). Det kanske blev lite långsökt men i tankarna är ingenting omöjligt.

Som ni märker kan mina tankar ta konstiga vägar ibland och om någon ser mig, med ett stort flin eller kanske ett starkt ogillande uttryck i ansiktet där jag går ensam med hundarna, måste de undra hur jag är funtad. Jag kommer inte ihåg allt jag tänkte om ordet ”piggplätt” men det kan användas i många sammanhang och det är ett kul ord på en ganska kul svamp.

Fläckarna på de gula lönnlöven heter ”tjärfläcksvamp”. Ett helt logiskt namn som låter precis som fläckarna ser ut. Där vandrade inte mina tankar iväg på samma sätt utan jag har bara repeterat namnet för mig själv för att komma ihåg det. Ett bra sätt för att komma ihåg det till nästa höst.

Ni kanske tycker att jag är helt knäpp som fastnar i ett ord så här. Möjligheten finns att någon av er börjar fantisera vidare om detta ord. Då kan vi vara knäppiggplättar tillsammans 😉


14 comments

 1. Haha …. här fick jag mig dagens bästa skratt! Nu kommer jag också för lång tid att tänka på piggplätt i alla möjliga och omöjliga sammanhang! Kul att du berättar om dina tokiga tankar! Min mors sambo, Kurt var som du – han vände och vred på orden. När mamma gjorde sylt eller saft så brukade han alltid skriva etiketterna – t.ex. jordgubbssaft blev gjord gubbsaft! 🙂
  Kram

  Gilla

  • Hihi, vilken klurig och rolig man 😀 Tänk att alltid få sig ett skratt när saftflaskan togs fram 🙂
   Jag vet inte varför just piggplätt fastnade på det sättet. Det är ett kul ord och jag blev glad av det. När jag går i skogen för mig själv brukar tankarna fara omkring och det kan handla om allt, från riktiga tokerier till allvarliga funderingar. Skogspromenader är fantastiska för tankearbete 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Anki är jätteduktig ”tumme upp”
  Älskar ordet piggplätt … aldrig hört förr *ler*
  Vackra är piggarna också så jag köper den förklaring du gav på att vara pigg 🙂
  /kram

  Gilla

 3. Ha ha… fastnar i ord är vi fler som gör 😉
  På kuppen lärde jag mig vad min lönn lider av (om den nu lider av det, vad vet jag) – tjärfläcksvamp. Som du säger, ett helt logiskt namn.
  Piggplätt lät ju onekligen betydligt trivsammare 😉

  Gilla

 4. Mina naturkunskaper är nog ganska så diffusa så det är tur att jag inte undervisar i det. Men genom bloggarna lär man sig mycket nytt och jag inser att Anki har en spetskompetens här 😀 Kul namn att kunna 😀

  Kram och god tisdag!

  Gilla

  • Anki har hjälpt till med många namn på växter, småkryp och svampar. Jättekul att ha tillgång till en sådan kunskapsbank 🙂 Jag försöker lära mig men det är ett måste att repetera namnen många gånger för att de ska fastna. De här två kan jag nu 😉
   Kram och detsamma!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s