Hejdå alla helgon

Så är helgen förbi och jag har inte sett, hört eller på annat sätt känt av några helgon. Kanske är det bara jag som är okänslig och det kan t o m vara så att jag är lite inskränkt när det gäller olika väsen och oförklarliga förnimmelser. Jag vill inte tro att de finns där och jag tänker ofta på orden min äldsta dotter sa: ”jag vill inte att det ska finnas ett liv efter döden för jag vill inte att pappa ska veta att han är död”. Han var visserligen inte ett helgon men tanken på att han skulle kunna se oss känns inte lockande. Visst pratar jag med honom ibland och visst önskar jag att han kunde ge mig ett tecken på att han har hört men jag tror inte på det och jag vill egentligen inte alls att det ska vara så. Väldigt motsägelsefulla känslor och tankar.

Om det, mot all förmodan, finns några slags väsen eller vålnader där ute så hade de en väldigt fin avslutning på helgen och en vacker återkomst till var de än bor. Jag säger hejdå för den här gången och önskar att jag aldrig får veta om jag har rätt.

CSC_0004

Jag har ägnat en del av helgen åt min släktforskning. Inte för att jag forskar så mycket. Det kommer hela tiden nya tips från andra källor och när jag får lust brukar jag kolla om uppgifterna stämmer med de jag har i mitt träd och sedan kopiera över nya uppgifter. Jag är alldeles för snål för att betala för att kunna leta i register eller för att kunna föra över nya uppgifter med bara ett knapptryck. I stället tar jag mig tid att skriva in de nya uppgifterna genom att läsa och skriva samma uppgifter i mitt träd. Jag har inte tillgång till så mycket men lite kan jag se i andra träd.

Det är inte bara uppgifter om tidigare generationer som ska in i trädet. Nyss har jag lagt in bilder och en berättelse om bröllopet mellan min yngsta dotter och hennes man. Jag gjorde det lätt för mig och kopierade vissa delar ur ett blogginlägg så att jag slapp författa en ny berättelse. Inga bilder eller berättelser om nu levande personer kan ses offentligt. Bara de som har tillgång till trädet genom inbjudan från mig kan se de uppgifterna. På så sätt bryter jag inte mot några personuppgiftslagar. Jag tror i alla fall inte det men jag måste nog höra med min juristdotter. Det är hennes specialområde så det vore dumt att inte ta expertråd från henne.

Nu börjar ögonen gå i kors så det är dags för en liten slummer i soffan. Jag avslutar med att ännu en gång säga farväl för den här gången till alla helgon. Hejdå!


15 comments

 1. Nej du, jag såg inga helgon (eller andra andar) jag heller. Jag är, som du, lite kluven till andars närvaro här i vårt liv. Märkligt nog när hela min släkt tror på spöken 😉 Jag letar alltid efter logiska förklaringar och finner dem ofta (även om jag säkert konstruerar dem ibland bara för att jag SKA hitta dem).
  Personuppgiftslagen gäller inte privata ändamål (av privat natur för att vara exakt) så du behöver nog inte alls bekymra dig om detta. Lagar av den karaktären gäller oftast bara myndigheter och företag men visst, personuppgiftslagen är lite klurig. Nu kommer det en ny lagstiftning, dataskyddsförordningen, den 25 maj 2018, som är betydligt mer omfattande men om jag inte – utan att alls ha satt mig in i den ännu, missförstått allt så gäller samma sak där.
  Äsch, nu fick du mig att gå igång lite 😉 Tror din dotter är betydligt mer bevandrad på det där området än vad jag är, man blir ju lite insnöad på sitt område och det där är inte riktigt mitt även om jag rör mig i tassemarkerna ibland.

  Gilla

  • Jag tror att din syn på andar o d stämmer väl överens med ditt yrkesval 😉 Klara riktlinjer och inga konstigheter. Men det är klart, lagar kan tolkas lite hur som helst och inget är riktigt säkert. Så har jag förstått det i alla fall och då kanske det även kan appliceras på tron på andeväsen 😉 Jag gillar vetenskap och sådant som är bevisat men tycker ändå att det är kul att diskutera flummiga ämnen ibland. Även om jag inte tror på sådant så vågar jag inte helt säkert säga att det inte finns.
   Jag tror att du har tillräckligt mycket koll för att jag ska tro på dina uppgifter om personuppgiftslagen. Jag vet att det kommer ny lagstiftning i vår men då behöver jag förmodligen inte oroa mig. Det borde rimligtvis ägaren av släktforskningssidan hålla reda på och upplysa om också. Det står säkert i det finstilta någonstans. Min dotter arbetar med precis det här och hjälper klienter tillrätta inför ändringen så hon har superkoll 🙂
   Tack för din hjälp. Jag litar på dig 😀

   Gillad av 1 person

   • Nej du, jag ger mig inte heller på att säga att andar inte finns. Jag kanske bara inte är ”mottaglig”.
    Jag har alldeles för lite koll på det där egentligen, men det beror på att vi inte har register i den meningen även om det faktiskt kallas register ibland. Vi skulle säkerligen behöva någon som din dotter framöver, fast vi har visst någon. Frågan är väl bara hur mycket ”expert” hen är.

    Gilla

   • Kanske kan vi säga att vi är ateister på gränsen till agnostiker när det gäller andeväsen 😉
    Som jag har förstått det så finns det ett stort behov av hjälp inför lagändringen. Hoppas ni får till det i tid. Annars får du väl be mig om namnet på företaget där min dotter arbetar 😉

    Gillad av 1 person

   • Vi har tydligen anställt någon men jag vet inte om det är en ”expert”.
    I min lilla del (som inte är så liten) blir det väl jag som får ta tag i det gissar jag. Men som skrivet, vi har rätt bra koll redan idag på våra ”register”.

    Gillad av 1 person

 2. Har inte heller träffat några helgon eller andar detta veckoslut – och har ingen tro på att vi återuppstår … men jag har faktiskt haft förnimmelser av närvaro från ”något” och vi hade Hjalmar som gick igen i vårt förra hus. Ja, jag vet – det är helknäppt och jag tror inte på ”sån´t där”, men ibland blir jag lite fundersam…
  Släktforskning är spännande, men oj så tidsödande! jag hade en arbetskamrat som gillade att hålla på och han hjälpte mig en del … kul att veta var man har sina rötter.
  Önskar dig en ny fin vecka!
  Kram

  Gilla

  • Jag har varit med om en del underliga saker men slår alltid bort det med motiveringen att det finns en logisk förklaring eller att jag har inbillat mig 😉 Jag har även hört osannolika berättelser från personer som är både jordnära och rationella. Men hjärnan kan spela en spratt och jag vet att en av mina diagnoser, fibromyalgi, kan ge mig små hallucinationer. Jag kan se saker i ögonvrån men jag har lärt mig att de inte finns. Jag tror inte på övernaturliga saker men vågar ändå inte helt avfärda dem.
   Jag är inte jätteengagerad i släktforskningen. Det började med att jag ville registrera uppgifter som en avlägsen släkting hade gett min mamma och sedan har det fyllts på. Någon i kommande generationer kanske blir glad för att det finns 🙂
   Tack och detsamma till dig 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Vissa frågor är väldigt svåra att få svar på och en del av dem omöjliga. Många tror starkt på andligheten men jag vet inte vad jag ska tro eller vad jag vill tro…

  Spännande med släktforskning. På min pappas sida är det redan gjort så vi har en tjock släktbok. Bara att slå upp i den om man undrar över någon. Praktiskt och bra 😉

  Kram

  Gilla

  • Vi kanske inte måste få svar på allt. Vi behöver låta fantasin och spekulationerna få lite fritt spelrum. Livet blir roligare om vi har något att fundera på 😀
   Det är kul att se vad som finns i de bakre leden och extra roligt är det när uppgifter bara dyker upp utan att jag måste anstränga mig 😉 Jag ser det som att jag hjälper någon som i framtiden har den rätta gnistan att leta på allvar 😀
   Kram

   Gilla

 4. Det är lite speciellt det där med att tro på helgon eller andar. Jag har varit med om flera oförklarliga saker så för min del vet jag att det förekommer något efter att vi lämnat jordelivet men jag har ingen logisk förklaring, jag bara vet. Det finns så mycket vi inte vet ännu och jag tror vi får svar när vi själva lämnar. Det här låter ju flummigt och konstigt så du kan bortse från det hela om du vill!
  Kram

  Gilla

  • Kanske lite flummigt men det är ju det som är så underbart. Vi får alla tro eller tycka att vi vet precis vad vi vill. Jag vill inte vara den som rackar ner på andras upplevelser och jag tror dig när du säger att du har haft dem. Skillnaden är att jag skulle ha övertygat mig själv om att det finns logiska förklaringar (kanske skulle lite tvivel ändå finnas kvar), medan du är mer villig att ta till dig det du har upplevt. Det kanske är som du säger, att när vi dör får vi svar. Men jag tror att det är helt slut då och att inga svar finns. Det här är jättekul att diskutera och jag kan inte säga att jag har sanningen. En del av mig hoppas att du har rätt medan en annan del fasar för hur det skulle kunna bli. I mitt fall inga problem men tänk på de som har älskat flera personer som har dött. När de sedan dör, vem väntar på dem? Står de på rad och väntar och är det just den som kommer som de väntar på? De kan ju också ha älskat flera personer. Jag tycker att det låter rörigt och med risk för konflikter. Eller så är det bara en enda stor gemenskap där alla älskar alla 🙂
   Du ska absolut inte känna att det du tror är för flummigt eller konstigt för att uttrycka. Det är variationen av tankar och åsikter som gör livet intressant 😀
   Kram

   Gilla

 5. Jag vågar inte riktigt utveckla vad jag varit med om med risk för att bli uppfattad som helt knäpp. Men om jag uppfattat buddhismen rätt (speciellt nu när jag varit i Japan) lever man sina liv för att lära sig tills man inte behöver det längre. Nu är jag inte någon troende buddhist men lite nyfiken. Jag skulle framför allt vilja lära mig att leva mer i nuet. Inte titta tillbaka och älta det som varit, inte oroa mig för framtiden utan helt enkelt leva i nuet varje dag. Vara en god generös människa.
  Kram

  Gilla

  • Jag är inte troende men om jag skulle välja en livsåskådning (jag har hört att buddhism inte är en religion i vanlig mening) så ligger buddhismen bra till. Jag kan inte jättemycket om den men det jag har hört låter bra 🙂 Men förmodligen finns det delar där som jag inte skulle ta till mig. För mig är det inte viktigt att människor tycker och tänker som jag. Det är som med religion, så länge jag blir respekterad för min brist på tro så respekterar jag de som tror. Jag vill gärna kunna leva i nuet men även i både det som var och det som kommer. Jag vill inte älta det som var tråkigt men jag ältar gärna allt bra och försöker upprepa det både nu och i framtiden 🙂 För mig är planerandet av framtiden det som hjälper mig igenom nuet. Jag tror att vi behöver alla delar. Varför ska vi begränsa oss så länge vi kan ta det som är bra ur alla perioder? Jag försöker att inte oroa mig för framtiden men jag vill se framåt och det gör jag med massor av hopp och glädje. Nu blev det lite rörigt men sammanfattningsvis så tror jag att det är jättebra att kunna leva i nuet men att det är viktigt att ta med sig bra erfarenheter och att tro på en bra framtid 😀
   Jag är helt med på att vilja vara en god generös människa och jag tror att vi båda försöker vara just det 😀
   Kram

   Gilla

 6. Jag förstår till fullo att du tänker och planerar för framtiden eftersom du står inför något som gör att du kommer att leva ditt liv annorlunda och orka mer. Jag håller med om att det är bra att kunna plocka ut det man varit med om som varit bra och tänka på igen, men jag har en förmåga att tänka för mycket på det som varit dåligt och älta. Man behöver ju också en viss planering för framtiden men man vet ingenting. Jag förstår att det är bra att spara pengar t ex men vem vet om man kommer att få uppleva sin pension t ex? Jag vill leva nu och inte skjuta saker på framtiden. Sen är jag ju oerhört tacksam över att vara frisk och ha en kropp som orkar.
  Kram

  Gilla

  • Ja du ser, vi lever alla med olika förutsättningar och därför finns inga rätt eller fel. Man får helt enkelt klura ut vad man själv trivs med och leva efter det 😀 Huvudsaken är att det blir bra.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s