Mörkret kommer smygande

Men det gör inte mig någonting. Det är mysigt med tända lampor, både inne och ute, och jag tänder ljus varenda kväll. Jag går inte gärna ut i skogen när det är så mörkt så att jag inte ser stigen framför mig men annars välkomnar jag den mörkare årstiden. Här nere i Östergötland blir det inte mörkt lika tidigt på eftermiddagen och ljuset kommer tillbaka tidigare på morgonen jämfört med i Jämtland och det gillar jag. Det är precis lagom mörkt här. Där ser ni att jag faktiskt kan hitta fördelar med att bo här också 😉

Jag är alltid uppe tidigt på morgnarna. Men efter att ha släppt ut Kasper i trädgården en stund väntar jag sedan till strax efter sju innan jag går ner till min systers del av huset och ger hennes hund Nalle mat. Först efter det brukar vi gå ut på vår morgonpromenad. Jag och min syster kompletterar varandra på många sätt. Jag är morgonpigg och tar morgonrundorna medan hon gärna går senare på dagen. Hon är stark och klarar av de tyngre sysslorna medan jag är begränsad till de inte lika tunga uppgifterna. Men båda är vi ganska driftiga och kapabla att lösa vardagens små problem och vi hittar alltid utvägar. Kan det bli bättre än så? Att bo med någon man tycker om och trivs med och att ha samma uppfattning om hur mycket (eller lite) vi ska umgås. Ja, det är klart att det fanns ett bättre alternativ men i nuläget, när ingen av oss vill ha något annat, är det här det absolut bästa.

I morse hade det inte hunnit bli riktigt ljust när jag och hundarna gick ut. Jag provade att låta kameran bestämma om den ville använda blixt eller inte och det ville den nästan hela tiden. Så annorlunda det blir då, när trädstammarna blir upplysta av blixten och mer framträdande. Jag vet inte om det blir bättre men annorlunda är det.

108109

Höstfärgerna blir fler och fler men samtidigt blir fler träd alldeles nakna. Det är lite kul att se hur en del träd fortfarande är helt gröna medan andra träd, som står alldeles bredvid, är gula och röda. Nu börjar även de nakna träden blanda sig med de andra. Jag tänkte inte på att fota på en sådan plats men här syns det lite grann.

112

Dagens dos av höstfärger.

 

En trädstam kan vara både varierande och fascinerande. Nu skäms jag lite för att jag inte tänkte på att titta upp i trädkronan och se efter vilket slags träd det här är. Min man skulle ha skakat på huvudet åt min okunskap. Men han var skogsarbetare och jag har inte varit det. Det växer tallar och granar just där bilden togs så det är någon av de sorterna. I morgon ska jag försöka komma ihåg att ta reda på hur det förhåller sig. Jag gissar på tall 😉 Men de vita partierna ser nästan ut att kunna vara bark på en björk. Nu blev det lite förvirrande. Jag återkommer. (Ett tillägg en dag senare: nu vet jag att det är en björk 🙂 Jag har varit på plats och tittat upp bland löven i trädkronan och dessutom har jag fått expertishjälp i en kommentar 🙂 ).

114

Stenar behöver inte vara kala och livlösa. På en stor sten i skogen hittade jag, förutom mossa, den här lilla tappra krabaten. Den har hittat en liten rispa i stenen där den har slagit rot. Undrar hur stort ett så litet träd kan bli under de här förutsättningarna. Jag tror att jag måste följa utvecklingen. Jag måste nog vara väldigt understimulerad som kan bli så intresserad av en sådan liten detalj i skogen.

098

De små blodvaxingarna lyser upp den i övrigt bruna marken med sin starka röda färg. Bredvid växer en annan färgglad svamp men jag tror inte att det är samma sort. Det är jag inte kunnig nog att avgöra men de ser annorlunda ut.

 

Snart är det riktigt mörkt den tid jag brukar gå ut med hundarna. Som tur är kommer vintertiden och ger mig lite respit men så småningom skjuter vi nog på våra rundor tills vi i alla fall ser våra fötter där vi går. Det är underligt hur man ändrar beteende efter andra. Där jag bodde förut var pannlampa standardutrustning för hundägare på morgonpromenad. Här har jag inte sett några med pannlampor och då använder jag inte min heller. Jag väntar hellre in lite ljus. Men jag går gärna när det är lite skumt ute för jag gillar när det är lite lagom mörkt.

124


23 comments

 1. Härligt att ni kompletterar varandra så bra, man ska dra nytta av varandras olikheter 😉
  Här ligger höstfärgerna mest på marken nu, särskilt efter nattens blåst och störtregn. Men det är vacker på sitt sätt det också. Blev lite sugen på att ge mig ut i skymningen och testa det där med att fota med blixt jag också, det blir klart annorlunda!

  Gilla

  • Ja, så bra det blev tack vare min syster 😀
   Passa på att fota alla vackra löv på marken innan de ruttnar bort. Det blir ett lite annat resultat i halvmörker och med nya upptäckter blir det roligare igen 😀

   Gillad av 1 person

   • Japp! Här är det mest vädret (och jobbet) som satt käppar i hjulet för fotandet. Regnet har vräkt ner, fullkomligt vräkt ner. Fick en videoinspelning från syster idag, stigarna vi brukar gå på såg ut som bäckar – det till och med skvalade som bäckar….
    Om vädret tillåter i morgon ska jag nog (utöver lövkrattning) åka upp till älven en sväng, gissar att vattenståndet ökat markant!

    Gilla

   • Oj, då hoppas jag att du slipper mer regn nu. Alla sinande grundvattenförråd måste vara tillräckligt fulla nu.
    Spännande med välfylld älv. Se bara till att inte halka i. Haha, man skulle kunna tro att jag är din mamma så många förmaningar som jag har börjat ge dig 😉

    Gillad av 1 person

   • Ha ha… nej då ingen fara. Jag kan behöva en och annan förmaning. Lovar att inte trilla i älven (om vi kommer dit – det återstår att se).
    Ja nog kan det räcka med regn nu, men… det har börjat regna här igen om än i måttliga mängder. Förhoppningsvis har det dragit förbi till i morgon!

    Gillad av 1 person

 2. Perfekt när man kompletterar varandra både tidsmässigt och olika uppgifter. Jag tar alltid morgonrundan medan Husse tar kvällsrundan vilket passar oss båda. Är lite nyfiken på det vita på den första bilden. Är det ett vattentorn?

  Kram och god kväll 😀

  Gilla

  • Att flytta ihop med syrran visste jag skulle bli bra men det blev över förväntan 😀
   Då kompletterar ni varandra bra ni också och det gör ni säkert med alla sysslor också. Det är bra för alla sorts relationer, i alla fall när man delar bostad 🙂
   Ja, det är ett vattentorn. Det ligger alldeles i utkanten av skogen och jag passerar det varje dag.
   Kram

   Gilla

 3. Jättefina bilder! Förstår att det är roligt att dela bostad med din syster och att ni trivs så bra och har samma uppfattning om hur mycket ni vill umgås. Har din syster varit gift tidigare?
  Kram

  Gilla

  • Tack, det var kul att prova något nytt och det blev ju lite annorlunda 🙂 Det är verkligen kul att dela bostad med syrran. Men man måste vara överens om hur man vill ha det och dessutom ha alla papper klara så att det inte blir några missförstånd. Men det skulle vi lösa om det uppstod. Båda är vi lika måna om att inte vinna fördelar på bekostnad av den andra 🙂
   Ja, min syster är skild så vi har båda lämnat relationer fast på olika sätt.
   Kram

   Gilla

 4. Så fina bilder och så fin natur du har där du/ni bor.
  Det är en gammal björk som du undrade över.
  Varför ska man se på ett visst sätt när andra saker vill visa upp sig *ler*
  Jag med gillar mörker och vinter … lika igen.
  Vilken tid på året fyller du?
  Underbart att du och din syster trivs och kan hjälpa varandra *lycka*
  Hundarna trivs när de får gå rundor både tidigt och sent.
  Glömde att säga att ditt nya bord och vardagsrum är jättefint!
  Aha … glömt att trycka på gilla-knappen men nu först upptäckte jag den och nu ska det tryckas.
  Verkligen fina bilder!
  /kram

  Gilla

  • Tack! Vi har en jättefin skog väldigt nära och jag går oftast där på mina promenader. Tyvärr finns det ingen sjö i den (och inga fjäll men det är ju ganska logiskt 😉 ). Jag klarar inte så långa promenader men min syster säger att det finns massor av fin natur att upptäcka när det blir bättre 🙂
   Det är inte bara mörker jag gillar. Jag brukar hela tiden längta efter nästa årstid. Nu vill jag ha vinter och mörker men i januari börjar jag längta efter vår och ljusare tider. Jag älskar vårt klimat och alla våra årstider 😀
   Jag är tvilling, fyller i början av juni.
   Jag gillar mitt nya bord och min nya matta. Kasper gillar också mattan men bordet är alldeles för lågt. Jag har förstört en av hans sovplatser. Tur att det finns många att välja bland 😉
   Det här med gilla-knapp är något som har kommit på senare tid och jag har inte riktigt hängt med. Jag har i alla fall börjat ”gilla” vissa inlägg där jag inte skriver kommentar och i bland kommer jag ihåg att ”gilla” de svar jag får på mina kommentarer. Men det känns som kaka på kaka att både ”gilla” och kommentera så jag nöjer mig med det ena. Jag märker att mina ”gamla” bloggvänner också gör så medan de lite nyare använder ”gilla-knappen” flitigt. Det är en vanesak och för mig har det inte blivit en vana ännu. Den knappen fanns inte när jag började blogga.
   Ha en skön söndag 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Glömde skriva tack för upplysningen om björken 🙂 Jag kom i håg att kolla det på promenaden i morse. Men du såg det på en gång så jag antar att du är en bättre trädkännare än jag 😉

   Gillad av 1 person

 5. Vilka underbara bilder som är tagna med blixt. De ser verkligen mystiska och spännande ut. Och du, inte är du understimulerad för att du ser detaljer, snarare tvärtom skulle jag vilja säga. Att du är väldigt öppen för olika syner och intryck. Kram

  Gilla

  • Ååh, tack Ina 🙂 Jag ska ta till mig ditt synsätt och tänka som du. Du har nog rätt för jag vet att understimulerade hundar kan sova bort hela tillvaron och då stämmer det ju inte att jag nyfiket ser mig omkring 🙂 om jag har det problemet.
   Kram

   Gilla

 6. Visst blir det annorlunda med blixt … färgerna blir mer framträdande – tycker de blev riktigt bra! De lite annorlunda svamparna kan vara blodvaxingar de med – de kan ändra färg ganska rejält med regn och ålder … kan också var mönjevaxingar … eller kanske honungsvaxingar … annars har jag ingen aning 🙂 Hösten är min favoritårstid – så skönt med de mörka kvällarna – tända en brasa och krypa upp i soffhörnet.
  Önskar dig en fin lördagskväll!
  Kram

  Gilla

  • Det är kul med nya upptäckter och att se hur annorlunda det kan bli med en annan inställning 🙂
   Det kanske är troligt att det är blodvaxingar alltihop eftersom de växer så nära varandra. I alla fall så kanske vi kan vara säkra på att det är vaxingar 🙂
   Jag gillar alla årstider men det är väldigt mysigt med höstkvällarna. All svamp gör inte saken sämre heller men nu har jag inte hittat någon mer av de sorter jag är säker på. Men jag har så jag klarar mig och det kan bli en hel del goda och kanske nya svamprätter 😀
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Så otroligt fina bilder du har. Förstår att du känner skillnad på mörker. Här är det ganska mörkt nu och helgen har varit dimmig och trist. Nu har det börjat blåsa hårda vindar från fjällen så nu är det väl bara att misstänka att det blir snö snart och jag har inte lagt på vinterdäcken än och trädgårdsmöbeln står ute och ser lessen ut och fåglarna knackar på fönstret och vill ha mat.

  Gilla

  • Tack snälla du 🙂 När det är som allra mörkast, i december, så är det ganska stor skillnad mellan norr och söder. Som jag minns det var det ljust mellan nio på morgonen och tre på eftermiddagen i Optand men här har vi totalt minst två timmar mer ljus 🙂 Däremot får vi aldrig lika ljusa, fina sommarnätter.
   Ja, snön kan nog komma till dig när som helst och jag hoppas att du får en bra vinter. När snön kommer kan den få ligga kvar utan töperioder och halka och det behöver inte fyllas på så ofta. Jag hoppas att vi också får lite snö och att den ligger kvar några månader. Vi får väl se hur det blir 🙂

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s