Ett ord som jag försöker förstå

I bland dyker det upp ett ord eller ett ämne som jag inte vet något om. Oftast låter jag det passera utan att tänka så mycket på det men det händer att något väcker mitt intresse och då vill jag ta reda på mer. Jag är intresserad både av språk och av psykologi (bland mycket annat) och i ett samtal med en annan person med samma intressen kom ordet ”dissociation” upp. Jag visste inte vad det var men personen jag pratade med försökte förklara begreppet för mig. Jag insåg att det är ett ord som omfattar väldigt stora områden. För oss ”normala” personer kan det innebära att vi t ex är på väg någonstans, med något fordon eller till fots, och plötsligt reagerar vi på att vi redan har hunnit till en viss plats utan att ha varit medvetna om vägen dit. Eller så är vi helt fokuserade på en viss uppgift, t ex en bok eller en film, och lägger inte märke till annat som sker omkring oss.  I de här fallen innebär dissociation att vi avskärmar oss från vår omgivning och väljer bort delar av information som kommer från den eller från egna inre funderingar. Vi dissocierar.

Att dissociera betyder ”att sönderdela” i motsats till att associera, ”förbinda, sammanlänka”.

Jag har letat efter mer information på nätet och jag associerar direkt till mina skogspromenader då jag ofta dissocierar (nu fick jag till det riktigt bra 😉 ) och upptäcker att jag har gått på rutin utan att vara riktigt medveten om något utom tankarna i mitt huvud. Här kan det vara läge för några skogsbilder för att lätta upp ett ämne som kanske inte intresserar alla.

Efter några dagars blåst har flera träd lagt sig över stigarna.

145144

Nalle har fått syn på en ekorre och det är riktigt spännande enligt honom. Kasper däremot bryr sig inte ett dugg om de små varelserna som skuttar omkring i träden. Man kanske kan säga att Kasper dissocierar och stänger ute den delen av världen.139

På det här fältet brukar det lekas. Både barn och djur brukar jaga bollar som de antingen sparkar på eller jagar och biter i. Nu har det börjat samlas gamla avlagda bildäck där. Det började med att någon la dit fyra däck och tydligen blev det gnistan som satte igång ett beteende. Varje gång jag går förbi så syns det att de används i lekar för de ligger aldrig på samma ställe som förut.146

Vid psykiska problem och trauman beskrivs dissociation som ett omedvetet primitivt försvar mot känslomässig smärta och andra outhärdliga upplevelser. Man dissocierar för att skydda sig själv från att uppleva hela traumat samtidigt. Traumat göms men finns ändå kvar och kan ge skrämmande upplevelser i form av flashbacks.

I riktigt extrema fall, s k patologisk (sjuklig) dissociation, skapas en fragmentering av självet i delar, eller i hela separata identiteter inom en person, som är fallet för Dissociativ Identitetsstörning, DID. Den extrema form av dissociation, som skapar separata identiteter, sker under barndomen. Genom en dissociativ process skapas separata själv-delar och/eller identiteter hos barn som utsätts för långvarig traumatisering. I stället för att lämna kroppen under traumat, skapas separata identiteter som var och en för sig bär de traumatiska upplevelserna. Här har jag hittat mycket av informationen.

Det, som de flesta av oss känner oss ganska osäkra inför, är alltså en allvarligare variant av något som de allra flesta av oss i bland upplever. Men vi, som inte har upplevt lika hemska trauman, märker bara av det som dagdrömmar eller en stunds avskärmning från omgivningen. Kanske borde vi försöka förstå lite mer för att kunna vara mindre dömande mot personer med psykisk ohälsa. Någon gång i bland, när jag känner mig inspirerad eller engagerad, vill jag försöka hjälpa till att sprida kunskap om detta. I det här fallet passar jag på att informera medan jag själv lär mig. Två flugor i samma smäll 😉

Kanske har någon mer än jag lärt sig något. Jag förstår om inte alla delar detta intresse med mig och det är helt ok att bara skrolla förbi. Kanske kan ni då i stället le lite åt vovvarna på skogspromenad.

Det finns fortfarande blommande växter i trädgården. Här blommar vipphortensian.135

Vår vita julros blommar lite då och då under sommaren. Den rosa brukar blomma på senvintern och våren.126

Kärleksörten i full blomning.125


19 comments

 1. Känner igen mig i det där, den mildare varianten ska tilläggas. Ibland när jag t.ex. är på väg till jobbet, eller någon annan välkänd plats, kommer jag på mig att inte ha en aning hur jag tagit mig dit jag är. Jag har väl med andra ord dissocierat (blev det rätt det där?). Särskilt läskigt känns det om jag passerat en korsning som är lite läskig – ”herrejösses, såg jag mig för ordentligt” är en inte alltför ovanlig tanke. Men, någon gång under livsresans gång har jag lärt mig att vi faktiskt är medvetna om vad vi gör trots allt, bara inte riktigt med i tanken eller vad jag ska säga. Jag brukar trösta mig med det.
  Minns dessutom när jag läste lite psykiatri en gång i världen – jag tror jag hade ”bits and peaces” av ungefär varenda dignos 😉 Känns gott att jag fungerar hyfsat väl ändå…

  Gilla

  • Jag har precis samma erfarenheter av att inte komma ihåg hur jag har kört. Det är ofta det som görs rutinmässigt som skapar dissociation och det är vanligt när man är trött. Jag har precis lärt mig säga ”dissociera”. Mina första försök blev allt möjligt konstigt, typ dissociassicera 😉 Men nu sitter det.
   Man ska inte läsa läkarböcker eller andra sidor om fysiska eller psykiska åkommor. Då, om inte förr, blir man sjuk 😉 Jag har alla möjliga symptom också men jag intalar mig att det hör till det normala (förutom det jag vet är lite onormalt 😉 ).

   Gillad av 1 person

   • Lite läskigt är det allt när man ”kommer till sans” och undrar hur sjutton man hamnat där man är. Å andra sidan märker jag det förmodligen inte de flesta dagar så… det är väl helt normalt kan jag tro.
    Visst är det så, men som tur var hade jag bara lite ”drag” av alla olika diagnoser och summan av kardemumman är rätt stabil trots allt 😉

    Gillad av 1 person

   • Jag tänker för övrigt inte ge mig på att försöka säga ordet så här på kvällskvisten, det är fullt tillräckligt att försöka stava det. De dagen jag ger mig på uttalet ska jag vara pigg och rask – annars är det nog dömt att misslyckas 😉

    Gilla

   • Hahaha, jag har övat ganska många gånger och skrattat åt mina felsägningar tillsammans med den person jag lärde mig ordet av 😀 Tänkt på ordet ”associera” och byt ut as mot dis 😉 Då funkar det kanske.

    Gillad av 1 person

 2. Ordet var helt nytt för mig och jag hade inte vetat vad det betydde men känslan den har jag upplevt. Förmodar att när vi gör vissa saker på rutin så kör vi mer eller mindre med autopiloten inkopplad. Låter egentligen lite riskabelt men det brukar gå vägen.

  Gilla

  • Jag hade inte heller hört det tidigare men jag gillar att kunna sätta ord på det jag upplever 🙂 Nu kan jag det. Vi ska vara glada att vi klarar oss undan med den milda sortens dissociation. Visst kan det kännas läskigt att vi försvinner bort korta stunder men undermedvetet så är vi nog ändå medvetna och jag tror inte att vi utsätter oss för särskilt stora risker.

   Gilla

 3. Dissociation har jag nog aldrig hört. Association däremot känner man ju till. Jag brukar göra såna där ordtester som är med på högskoleprovet och det brukar gå ganska bra men ibland dyker det upp ord jag aldrig hört. Ibland kan man lista ut med hjälp av engelska språket. Min son är språkbegåvad, förutom att han pratar japanska flytande har han lärt sig tyska själv.
  Kra,

  Gilla

  • Det är nog mest folk som har koppling till psykiatri som använder ordet. Men eftersom det är så vanligt med mild dissociation så kan det vara kul att känna till vad det heter 🙂
   Både jag och alla mina tre barn är språkintresserade så vi har många intressanta samtal om språkliga frågor (mycket grammatik). Kul när man delar intressen. Vi gillar alla dessutom att gå djupt in i olika ämnen och att analysera inom olika ämnen så vi har ofta väldigt givande samtal 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Ett nytt ord för mig … hur har jag kunnat missa det? Tack för förklaringen och jag kan bara konstatera att jag dissocierar dagligen! Svårt ord!
  Härliga bilder från skog och trädgård!
  Önskar dig en bra onsdag!
  Kram

  Gilla

  • Det är inte bara du som har missat det ordet. Ingen verkar ha hört eller tänkt på det förut. Ganska konstigt om man tänker på hur vanligt det är med mild dissociation. Men nu kanske vi kommer att tänka att vi dissocierar nästa gång vi gör det 🙂
   Tack!
   Jag önskar dig detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Nytt ord att lära sig *tack*
  Har för mig att jag har läst att man är väldigt uppmärksam på en plats men lägger ändå inte märke till att man har kört förbi den platsen. Tack för ett intressant inlägg och fina bilder! Myser av att få se Kasper och Nalle *tack*
  Kul med däcken till barnen *tumme upp*
  /kram

  Gilla

  • Kul att kunna sprida lite kunskap 🙂 Tack för dina snälla ord.
   Hundarna får ofta agera fotomodeller. De gör sig aldrig till utan är bara sig själva, d v s väldigt söta 🙂
   Nu har det städats på gräsplanen och alla däck var borta i morse. De två grillplatserna såg också uppsnyggade upp och det var nog inte populärt att slänga dit avlagda däck.
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Här säger man att man är tankspridd och visst har man upplevt det. Man är så inne i något annat så omvärlden försvinner som när man går med en kompis och pratar och pratar och rätt vad det är har man gått jättelångt. Så då har man hört ett ord man aldrig hört förut och som man troligen aldrig mer kommer att använda. Jag har redan glömt det föresten för mina tankar snurrar runt till något annat.

  Gilla

  • Ja, i den milda varianten kan man nog lika gärna säga tankspridd. Men ordet innebär så mycket mer så jag har bara nuddat vid det ännu. Men du har rätt i att de flesta av oss aldrig behöver använda det. Jag är intresserad av ord och speciellt om det rör ett ämne som jag har intresse av så därför ville jag ta reda på mer 🙂

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s