Bra dag

Trots att min kropp bråkar lite extra med mig i dag är jag väldigt nöjd med dagen. Det har flera orsaker och naturligtvis, eftersom jag är mamma, är det extra roligt när något positivt händer i mina barns liv. Den här gången är det mitt mellanbarn, den äldsta av mina döttrar, som har fått ett positivt bemötande och besked. Ni som har hängt med mig ett tag har läst om hennes kamp mot psykisk ohälsa och hur hon med hjälp av mediciner blev av med sina långa, djupa depressioner. Det kanske är fel att skriva att hon blev av med dem eftersom diagnosen, bipolär sjukdom, är kronisk men depressionerna har hållit sig borta länge nu. Ni kanske minns att problemet i stället blev ett annat, den väldigt begränsande trötthet som inte har någon riktig förklaring ännu. En teori är att min dotter under sin långvariga period med depressioner har haft flera episoder av utmattningssyndrom och att det har dolts av hennes dåliga mående. Det kan vara så att hon nu märker sviterna av det och att det har blivit ett kroniskt tillstånd.

Min dotter är en kämpe och trots sin ständiga utmattning, som gör att hon totalt säckar ihop efter att t ex ha interagerat med andra människor i grupparbeten, så har hon inte velat ge upp sina studier och återgå till sjukskrivning. Men det kan vara riskabelt att kämpa på när hjärnan inte orkar och nu har hon insett att det inte fungerar. Det finns en organisation som heter Funka som bl a hjälper studenter med funktionshinder att få anpassad studiemiljö. Efter en och en halv termin på systemvetarprogrammet kontaktade min dotter denna organisation (de finns på universitetet). Efter att ha förklarat sina problem, som mest innebär svårigheter med grupparbeten, fick hon hjälp att via mail kontakta ansvarig på skolan för att tillsammans komma fram till något. Min dotter hade inte mycket hopp om att få särbehandling men i dag ringde hon mig och riktigt bubblade av glädje. Snart satt vi och tjoade av glädje båda två för en så snabb, tillmötesgående och omtänksam respons hade vi inte räknat med.

Svaret blev att de självklart ska hjälpa henne med individuell anpassning och det ligger helt i deras intresse att hon ska klara av studierna utan att riskera sin hälsa. Det tog ca en timme att få svar på mailet och under den timmen hade kontakt tagits med nuvarande kursansvarig. Det är inga problem att låta min dotter slippa grupparbeten och i stället få arbeta individuellt. Hon erbjuds dessutom att få hjälp i form av en erfaren student som kan agera bollplank/ämnesmentor om hon skulle önska det. Detta innebär att det blir möjligt med ganska mycket studier hemifrån som kan anpassas efter måendet. Jag måste erkänna att jag är väldigt positivt överraskad och både jag och min dotter är otroligt lättade. Nu kanske hon kan klara av studierna utan att riskera att hälsan försämras ytterligare. Visst är livet fantastisk i bland och så underbart det känns att det finns resurser att ta till när det verkligen behövs. Det känns ändå tryggt att hon går på regelbundna möten med en psykolog. Hon är inte helt utan uppsikt. Som alltid, när mitt skrivande rör mina barns privatliv, så har jag först frågat om lov.

Den här bilden får symbolisera glädje, hopp och framtidstro 😀

DSC_0028

En annan kul sak som hände den här dagen var att jag fick mitt nya soffbord. Jag hade fått besked om att leverans kan ske först om fyra till sex veckor men redan i går kom ett sms med leveransavisering. Men det var bara bordet som kom så förmodligen gäller det senare datumet de andra möblerna. Det gör inget. Det räckte mer än väl att skruva ihop mitt bord i dag. Jag är så envis så jag skulle nog ha kört helt slut på mig om allt hade kommit samtidigt. Det var ju en himla tur att det inte blev så 😀 Som ni ser är det invigt med kaffe.

DSC_0012


24 comments

 1. Härligt att hon fick hjälp snabbt, precis som det ska funka i den bästa av världar! Önskar det kunde fungera så på fler ställen!
  Riktigt snyggt bord! Nu blir jag nästan avundsjuk!

  Gilla

  • Man borde inte bli så förvånad när något fungerar bra och snabbt. Men vi är så vana vid att vänta på att ett trögt maskineri ska mala sig igenom all byråkrati så när det plötsligt blir så här, då blir man överraskad 😀 Min syster tror att skolor blir rädda så fort de hör talas om psykisk ohälsa. De vill inte ha dåligt rykte eller anmälningar för att inte fullgöra sina skyldigheter. Så kanske det är men det spelar ingen roll för vi är bara väldigt glada 😀
   Jag är väldigt nöjd med mitt bord 🙂 Mindre roligt är det att jag såg att det i dag var 600 kr billigare 😉

   Gillad av 1 person

   • Asch vad irriterande att hitta bordet prissänkt direkt efter du köpt det.
    Visst är det lite märkligt att vi numera förväntar oss att saker ska ta tid och vara besvärligt. Jobbar ju i en bransch (vi har många strängar på lyran – det är ju en kommun) som är känd för att vara besvärlig och omständlig. Men vi brukar överraska, ibland går det till och med för fort för de som vill ha hjälp. Vissa saker kräver omställning hos den enskilde i behov av insatser, då funkar inte ”för fort” så bra heller 😉

    Gilla

   • Ja, det var nästan så att jag funderade på om jag kunde returnera det här bordet och sedan beställa ett nytt 😉 Men den tanken försvann ganska snabbt och jag accepterade min otur.
    Det kan inte vara lätt om det är så att varken för långsamt eller för snabbt blir bra. Men vi bor ju i Sverige så det stämmer väl att lagom är bäst 😀

    Gillad av 1 person

   • Lagom – vad det nu är – är alltid bäst 😉
    Hos oss har det handlat om att vi handlägger ärenden väldigt snabbt och att vi har haft gott om platser på äldreboenden. Att bestämma sig för att söka – och flytta till – ett äldreboende är ju en ganska lång process för många. Tänk dig då att du ett par dagar efter ansökan får ett ja och att du kan flytta in om typ tio dagar… lite väl snabbt 😉 Men vi är effektiva minst sagt!

    Gilla

 2. Nytt tema också? Lite osäker blir jag allt men nog ser det lite annorlunda ut!
  Jag överväger ett nytt jag också – igen 😉 Som jag skrev blir mina foton lite grådaskiga (inte bara på grund av höstvädret) i det tema jag har, det stör mig en aning!

  Gilla

   • Ja jag såg det, blev lite osäker på om hela temat var ändrat eller om du ”fixat lite” med det gamla. Snyggt hur som helst!
    Kikar på ett nytt jag också som skrivet (fler gånger nu). Jag har ju sett att bilderna blir lite gråa och när jag ser något sånt som stör mig så snöar jag sannerligen in på det. Jag har ett tänkbart val men vi får se, den här gången ska jag – minsann – håll ut en stund 😉

    Gilla

   • Jag tycker det är kul att hålla på och ändra – och som jag nyss skrev så kan jag snöa in ordentligt när jag ser något jag inte gillar. Vet inte varför jag gör så stor affär av det heller, det är ju bara att ändra tillbaka om jag inte är nöjd. En sån där typiskt dum grej jag får för mig bara 😉

    Gilla

   • Det är klart att du vill ha det så bra det går. Jag är nog nästan lika insnöad på det området 😉 Du skulle bara veta hur många timmar jag har hållit på med mitt temabyte 😉 jag tror inte att vi kan bli helt nöjda och därför kommer vi att testa nya teman om och om igen. Men det är ju så kul 😁

    Gillad av 1 person

   • Japp, jag skulle nog bli nöjd betydligt enklare om det inte vore så kul 😉
    Sitter och kikar lite nu men har ack så svårt att bestämma mig….
    Nåja, det är nog dags att göra något annat. En fullbokad jobbdag väntar i morgon så det är nog dags att börja dra mig mot sängen tror jag!

    Gillad av 1 person

 3. Så fantastiskt att man tar hänsyn till din dotter och anpassar hennes studerande efter hennes förutsättningar. Det gör att man får hopp om att man verkligen gör allt så att man ska kunna studera. För det är ju viktigt att våra ungdomar studerar om dom vill.
  Snyggt bord!
  Kram

  Gilla

  • Vissa samhällsfunktioner fungerar väldigt smidigt och det är bara att tacka och ta emot 😀 Det har varit ganska kämpigt ett tag men nu känns det bättre.
   Tack! Ja, jag gillar bordet 😊
   Kram

   Gilla

 4. Så bra att det ordnade sig så så bra för din dotter – förstår både din och hennes glädje och lättnad!
  Jättesnyggt litet soffbord!
  Ha en bra dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, i bland går det undan och med ett bra resultat 🙂 Vi får väl se om det kan hjälpa henne genom hela studietiden. Nu är i alla fall förutsättningarna mycket bättre.
   Tack, jag gillar mitt nya bord 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Ja, det kändes faktiskt som en lyckodag 😀 Nu kan vi hoppas på att hon ska orka slutföra sina studier. Det är ju det hon helst av allt vill 🙂
   Tack!
   Det känns lite lättare i dag och det är som det brukar. Det går upp och ner och när man är ur en svacka känns hela livet mycket bättre 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Så härligt att hon fick hjälp så snabbt för så ska det vara. Tyvärr är inte alla lika lyhörda men det gäller tydligen att möta rätt personer. Hoppas att individualiseringen ger god effekt så att hon orkar slutföra sina studier.

  Grattis till en tidig leverans av det snygga soffbordet. Ibland blir man positivt överraskad 😀

  Kram

  Gilla

  • Ja, och jag blev positivt överraskad två gånger samma dag 😀 Det är inte illa. Som föräldrar blir vi väldigt påverkade av hur våra barn mår och det här gav en glädjeboost 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s