Skulle vilja slippa facebook

Jag är så trött på att försöka hitta det jag uppskattar på facebook. När jag gick med för många år sedan ville jag följa mina barn i deras vardag sedan de hade flyttat hemifrån och jag uppskattade även den kontakt jag hade med övrig släkt och vänner. Jag återupptog kontakten med en del gamla vänner och jag hör till dem som tycker om glada och trevliga inlägg från mina fb-vänner. Djupare diskussioner om våra olika ståndpunkter i diverse ämnen vill jag hellre klara av lite mer privat så den delen av fb är jag inte intresserad av. Jag är också fullt medveten om att man inte kan ta för givet att någonting på fb är sant så värdet av all information i diverse artiklar är noll för mig. Många är alldeles för naiva och tror att allt stämmer och sedan för de vidare felaktig info. Källkritiken är ofta helt obefintlig och jag läser nästan aldrig något av allt som fb har valt ut åt mig (hur nu de urvalskriterierna ser ut, det kan också diskuteras länge).

Nu är det mer en plikt och inte så mycket ett nöje att logga in där. Mina barn har nästan helt övergivit fb och för att hitta personliga inlägg måste jag skrolla förbi mängder av länkar och artiklar som jag inte är intresserad av. Jag orkar oftast inte leta igenom allt och därför missar jag kanske många inlägg. Det är synd, för det är de personliga inläggen om mina fb-vänners liv som jag gillar att ta del av.

I stället har jag mer och mer börjat använda instagram. Jag är ingen flitig aktör men jag har märkt att jag lockas mer av att dela mina bilder och ord där än att trängas med allt opersonligt på fb. Nu har jag t o m bytt ut min gamla profilbild mot en som är mer aktuell 😉 Vore det inte för vissa funktioner, grupper och alla minnen som finns sparade så skulle jag inte tveka att plocka bort fb ur mitt liv. Men jag har användning av messenger och jag har glädje av att vara del av några grupper. Jag gillar även att få minnen från tidigare år och jag blir glad av att då även se min mans kommentarer. Därför finns hans konto kvar och jag kommer även att ha kvar mitt. Allt vi någonsin har skrivit och kommenterat försvinner om jag avslutar våra konton och det tror jag att jag skulle ångra. Men hädanefter kommer jag inte gå in och kolla fb varje dag och det känns skönt att ha tagit det lilla steget.

Nu är det inte så att jag bara vill ha gulliga inlägg. Visst blir jag glad av dem men jag vill se alla delar av mina fb-vänners liv. Även de som är lite mer allvarliga och kanske t o m sorgliga. Allt som de tycker känns bekvämt att dela med sig av. Ungefär som det är med oss bloggare. Jag gillar att följa bloggar där vardagsliv blandas med tankar om ditt och datt och där det skiftar mellan lycka, vemod och allt däremellan. Livet helt enkelt. På fb kan man självklart inte skriva på samma sätt, det är inte upplagt så. Men även om det där oftast blir väldigt korta texter så är det stora värdet för mig att få ta del av vardag och även större händelser i livet.

Jag dömer inte ut Facebook. Alla har vi olika synpunkter och idéer om hur vi vill att det ska fungera. Jag vill bara förklara min inställning och i viss mån (till de som följer mig både här och på fb) informera om att jag inte kommer att synas på fb lika mycket och därmed inte ”gilla” inlägg i samma utsträckning. I stället fortsätter jag gillandet på instagram och ofta är det ju faktiskt precis samma bilder där. Någon gång i bland kommer jag att klicka in på fb men det ska bli så skönt att slippa känna tvånget.

Stor kärlek till er alla ger jag med vår blommande Kärleksört ❤


16 comments

 1. För längre sen var ju Facebook roligare för då skrev människor mer inlägg. Nu är det väldigt lite av den varan. Jag håller med om att det är roligt att se minnen. Jag tycker också det är roligare med instagram. Bloggar där människor berättar om sin vardag är bäst, där det inte bara handlar om en perfekt yta utan att få läsa/skriva om lite djupare saker.
  Kram

  Gilla

  • Kanske är vi många som tycker likadant och därför minskar de personliga inläggen. Eller så är det så många länkar, artiklar och annonser så att de inlägg vi vill se försvinner i mängden. Förmodligen vill många ha allt detta eftersom det sprids flitigt. Jag säger inte att det är fel men det är inte vad jag vill ha.
   Visst är det roligt att få lära känna människor i bloggvärlden och även om de flesta är anonyma för varandra så känns det ändå som om man kommer varandra ganska nära 😀
   Kram

   Gilla

   • Jag har nog kommit till samma slutsats, det delas alldeles för mycket smörja och de personligt skrivna inläggen blir färre och färre. Det var för de personliga inläggen jag gick med, i takt med att dessa har minskat har mina aktiviteter på Facebook minskat i ungefär samma omfattning. Föredrar helt klart Instagram, där kör jag helt offentliga bilder, lägger ex ej upp bilder där sonen är med.

    Gilla

   • Det verkar som om vi har ungefär samma historia när det gäller fb. Jag lägger aldrig ut några bilder på personer utan att fråga om det är ok och jag försöker alltid välja ”snälla” bilder. Men mest blir det nog natur, hundar och i bland jag själv som figurerar på bilderna. Ungefär som här på bloggen 🙂 Hittills har jag inte varit så aktiv på instagram och jag tänker inte ösa ut bilder nu heller. Men lite oftare kanske det blir och jag kör också helt offentligt 🙂

    Gilla

 2. Förstår precis vad du menar och jag håller med. Själv föredrar jag klart Instagram före facebook och är därför inte så aktiv på på det senare stället. Bloggen känns personligare medan Facebbok är lite mer ytligt tycker ja. Instagram var jag först tveksam till men inte nu längre 😀

  Kram

  Gilla

  • Jag är i alla fall inte ensam om min uppfattning verkar det som 🙂 Jag var också tveksam till instagram i början och det berodde nog på att facebook då fyllde samma funktion. Nu ser det ut som om de två går åt olika håll och vi som gillar personliga inlägg gillar nog instagram bättre medan de som vill ta del av allt det andra tycker bättre om fb. Det är ju bra att det finns alternativ och att vi kan välja 🙂 Men det finns ju, som skrivet, vissa delar av fb som jag inte vill förlora så kontot får vara kvar.
   Kram

   Gilla

 3. Ser att vi delar uppfattning om FB – jag finns liksom många andra där och enda anledningen är att jag är med är nog att det finns ett par grupper som jag gärna kikar in hos då och då. instagram började jag med ett tag, men har inte varit aktiv där på flera år – inget för mig det heller 🙂

  Gilla

  • Jag tyckte att fb var bra när jag gick med men nu har det förlorat mycket av det som jag tyckte om. De flesta jag pratar med, i olika åldrar, har också minskat sin aktivitet där så jag undrar om inte fb är lite ute på fel väg. Vi verkar vara ganska överens här i alla fall.
   Instagram har en del sponsrade inlägg men inte på långa vägar så mycket som på fb. Där kan jag se delar av mina barns liv och läsa personliga texter blandat med många fina bilder. Jag var skeptisk i början men nu börjar instagram långsamt vinna över mig på sin sida 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Jag har också tappat lusten till Facebook, för länge sedan ärligt talat. Är mycket sällan ut där nu för tiden, precis som du föredrar jag bloggen (härligt att ni finns kära bloggvänner) och instagram (där jag inte direkt är någon storanvändare). Det är helt enkelt för mycket skräp och tok på Facebook för att jag ska orka titta där.

  Gilla

  • Tänk så lika vi tycker i vår bloggsfär 🙂 Jag är också glad över att ha fina bloggvänner. Men jag var inte beredd på att alla som kommenterar tycker likadant om fb. Är det en generationsfråga kanske? Ni som har kommenterat hör nog till samma generation som jag allihop. Men även mina barn har tappat intresset för fb så kanske det är en allmän trend.

   Gillad av 1 person

   • Ja ibland tycker vi ganska lika!
    Nja, jag tror snarare den yngre generationen gav upp FB redan före oss. I vart fall de jag har kontakt med, de tröttnade långt innan och gick vidare till Snapchat och allt vad det heter. Sonen har förvisso FB kvar men det är nog en överdrift att han använder det.

    Gilla

   • Du har helt rätt i det. Mina barn har ju också tröttnat långt innan jag gjorde det så de fattade hur det var mycket snabbare 🙂 Jag hänger inte med i vad allt är men jag känner igen namnen. Jag tror jag nöjer mig med instagram och blogg. I alla fall nu 😉

    Gillad av 1 person

 5. Jag har också instagram men har inte riktigt kommit på hur jag ska handskas med det och så har ju folk sådana namn så man inte riktigt vet vem det är. Jag har ju min blogg och lite på facebook men visst är det mycket reklam och grejor som man helst ville slippa

  Gilla

  • Jag tyckte också att det var lite knepigt först. Men jag utgår från en bild och lägger till några ord. Jag tror att det alltid går att se namnen om du klickar på de olika användarnamnen. Du kan dessutom söka på de riktiga namnet i sökrutan och då kommer de fram som förslag med både riktigt namn och användarnamn. Bara för skoj gick jag in och sökte ditt namn men jag ser att du inte riktigt vet hur du ska göra. En hel del följare men inget att följa 😉 Ingen press. Det kommer när du känner för det. Nu följer jag dig där också 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s