Jaja, jag vet – ni börjar tröttna på svamp.

Det trodde jag att jag också hade gjort. Efter att ha plockat stolta fjällskivlingar på varje morgonpromenad i över en vecka, kände jag mig klar med svampplockning. Då dök nya sorter upp och det är så svårt att bara gå förbi. Jag trodde att jag hade hittat massor av smörsopp, hattarna såg lika klibbiga ut, men vid lite närmare granskning såg jag att de inte hade någon ring på foten. Jag tog i alla fall med mig bara ett litet gäng svampar eftersom jag ville konsultera svampboken för att vara säker. Kanske mindes jag fel. Men jag hade rätt. Nu gjorde det inget för enligt mina efterforskningar är det här grynsopp och den är en lika fin, trestjärnig matsvamp som smörsoppen.

DSC_0012

Hatten är dock lika slemmig (ännu en slemsvamp) och egentligen ska en svampkniv följa med ut i skogen vid svampplockning. Problemet för mig är mina två svansviftande följeslagare. Det är lättast att bara stoppa ner svamparna i en påse och ta hand om dem när jag sitter hemma i lugn och ro. Det gick bra. Det kladdiga skinnet på hatten hade inte torkat in ännu så jag kunde lätt ta tag i det och dra bort det från hattarna. Inte lika slemmigt som hos citronslemskivlingarna tack och lov. Jag vet faktiskt inte om det är nödvändigt att ta bort skinnet men så lärde min man mig att man ska göra och det känns trevligare att tillreda svamparna utan slemmet.

Jag skulle kunna plocka hur många grynsoppar som helst. Nu växer de överallt. Men de hör inte till mina största favoriter, lite väl svampiga för min smak. De ska blandas med annan svamp i någon slags matlagning så småningom.

DSC_0010DSC_0013

I morse var jag helt övertygad om att jag var färdig med svamp för den här säsongen. Men vad gör man när det helt plötsligt dyker upp ett helt hav (nästan i alla fall) med fjällig bläcksvamp. Det är helt omöjligt att bara strunta i dem. Det var länge sedan jag plockade bläcksvamp så även om jag kände väl igen dem ville jag ändå kolla upp dem lite innan jag helt säkert kan säga att det är just sådana. Det enda som får mig att tveka är en fot. Hatten var som den ska och den växte bland alla andra bläcksvampar, men foten var inte helt slät och vit. Mer forskning krävs innan jag vågar äta min svamp. Jag har en liten förhoppning om att kanske få svar av duktiga och kunniga Anki om vad det är. Foten syns längst ner till vänster på bilden. Jag slängde den men hatten hade trillat av när jag kom hem så jag vet inte vilken hatt som hör till. Om det är något mysko med den foten så slänger jag hela svampskörden.

CSC_0032

Bläcksvamp ska bara plockas om den är helt vit. De små exemplaren brukar vara fina men jag blev lite förvånad när denna lilla bebissvamp såg ut så här på insidan. Inte så kul och om man väntar för länge blir hela svampen en svart, klibbig sörja (därav namnet). Det vill man inte ha.

CSC_0036

Jag kommer förmodligen att plocka ett nytt lass med fjällig bläcksvamp i morgon. Men då kommer jag att vara väldigt noga med att kolla alla fötter så att jag inte riskerar att behöva slänga bort allt.

Som lite omväxling till all svamp kommer här ännu en kvällshimmel från Mjölby.

DSC_0007


11 comments

 1. Haha … fel, fel, fel … svamp tröttnar man aldrig på! Grattis till fina skördar av grynsopp och fjällig bläcksvamp! Den ”konstiga” foten tror jag bara är att just den hatten har börjat ”bläcka” så det har kletat av sig på foten. De ”bläckande” exemplaren bör du kasta, men det vet du säkert 🙂

  Gilla

  • Nej, jag trodde nog inte att du skulle tröttna 😉 men kanske de som inte är så svampintresserade.
   Tack snälla du för hjälpen. Jag skulle ha kastat alltihop om jag inte hade fått din hjälp för jag vågar inte chansa om jag är osäker. Jag har googlat och tittat på massor av bilder men inte sett en sådan fot så jag var lite bekymrad. Jag slänger alla delar som har minsta tillstymmelse till annan färg än vit och ju mer de mörknar desto mindre blir man sugen på att äta dem 😉
   Lite synd är det på alla grynsoppar som bara ruttnar i skogen men jag kan inte ta hand om allt och det verkar inte vara så många svampplockare här. Det finns säkert massor av andra sorter som jag inte vet vad det är men som är goda matsvampar. Nästa säsong kanske jag ska försöka lära mig något nytt och koncentrera mig på det 🙂

   Gillad av 1 person

   • Ja det är mycket svamp som bara får stå kvar till ingen nytta – eller nytta gör de ju förstås som mat till andra 🙂 Bra idé att lära sig någon ny varje år 🙂

    Gillad av 1 person

  • Hahaha, champinjoner har jag köpt både på konserv och färska men det är den enda svamp jag köper i affär 🙂 Jag är alldeles för snål för att köpa något som jag själv kan plocka.

   Gilla

  • Tack för omtanken 🙂
   Jag har hört det och jag har försökt ta reda på fakta på nätet. Många trovärdiga sidor säger att grå bläcksvamp och även några andra sorter är de som innehåller coprin (det som ger antabuseffekt) men att fjällig bläcksvamp är den enda rekommenderade matsvampen bland dem. I andra forum hittar jag personer som säger att de har mått dåligt efter fjällig bläcksvamp i kombination med alkohol. Jag tror mer på de s k experterna men tänker ändå inte chansa. För min del är det ingen risk. Min leversjukdom och min väntan på en transplantation gör att jag avhåller mig helt från alkohol. Inte ens en enda lättöl på två år. Jag kommer inte heller att bjuda någon annan på mat med den svampen och samtidigt bjuda på vin (inga problem eftersom jag inte orkar med något socialt liv just nu).
   Jag tror inte att det är någon fara men eftersom jag väljer att vara försiktig så kommer jag även i framtiden att avstå från att kombinera fjällig bläcksvamp med alkohol. Men som sagt, tack för omtanken. Alla skulle inte bry sig om att varna 🙂

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s