Svampögonen aktiverade

Jag hade en liten tanke om att kanske hitta svamp under de här dagarna. Varför jag skulle ha större tur här i norra Småland än hemma i Östergötland vet jag inte. Men jag har fått för mig att det har regnat mer här och då borde skogarna fyllas av diverse svampar. På vår morgonpromenad kom jag och hundarna ganska snart till den här skylten:

DSC_1122

Självklart vek vi av från grusvägen och följde stigen in i skogen.

DSC_1124

Snart fick jag förklaringen till att den kallas för tankarnas stig. Med jämna mellanrum dök det upp skyltar med diverse kloka ord. Jag stannade och läste på några av dem men jag var mest fokuserad på att leta efter svamp så jag slutade ganska snart att bry mig om de kloka texterna.

 

Mitt spanande gav ett ganska ynkligt resultat. Förmodligen är det inte optimalt att följa en väl använd stig när man vill hitta svamp. Det har trampat många svampletare här före mig. Men till sist hittade jag ändå en väldigt liten citronslemskivling. P g a regnrisken var bara mobilen med så texterna ovan och färgerna på svampen är inte av bästa kvalitet. Men skivlingen är gul längs ner på foten och väldigt slemmig på hatten. Jag och min man kallade dem för slemmig citronskivling men jag blev lite osäker och googlade och tydligen är det korrekta namnet citronslemskivling. Nu ska jag försöka komma ihåg det.

_20170825_180155

Jag stoppade ner min lilla svamp i en bajspåse (min speciella svampväska var kvar i stugan av någon anledning) och vandrade lite besviken tillbaka till vårt tillfälliga hem. När jag var precis utanför tomten såg jag dem. I gräset där jag stod växte massor av soppar. Många var så där små och fina som jag helst vill ha dem. Jag kunde inte genast avgöra vad för slags soppar det var men tankarna gick åt björk- eller kanske aspsopp för jag såg att de var prickiga på foten.

Jag gick in och lämnade hundarna för att ha fria händer när jag skördade alla soppar. Vilken lycka. Tänk att jag inte hittade mer än en ynklig liten svamp i skogen och så fanns allt detta precis utanför vår tomt. Så småningom kom jag fram till att det måste vara tegelsoppar. Jag hoppas på Ankis hjälp med det korrekta namnet men jag är ganska säker på att jag har rätt.

 

Här är den skörd jag fick ihop på bara en liten gräsfläck. Kanske måste jag titta lite längre bort i morgon men det känns i axlar och nacke att jag har rensat den här lilla mängden så vi får se i morgon hur det blir. Förmodligen har min syster rätt när hon säger att jag inte kan låta bli.021

Som ni ser så är jag ganska glad när jag tar hand om min svamp. Platsen jag sitter på är inte den sämsta för utanför finns sjön att vila ögonen på ibland.

022

Den färdigrensade svampen förvällde jag först och sedan stekte jag den för att få lite yta och lite mindre svampig känsla. De enda kryddor jag hade var salt och vitpeppar men jag var glad för att jag hade stoppat ner åtminstone de kryddorna i väskan hemifrån. Jag skulle helst ha velat använda citronpeppar för det är väldigt gott på svamp.

023

Sedan bjöd jag min syster på svampmackor. Ingen av oss  hade med oss något bröd som var perfekt för ändamålet men min syster hade fullt godtagbart bröd. I ett av köksskåpen hade någon lämnat kvar vetemjöl så jag kunde göra en stuvning och sedan toppade jag med ost. Det blev gott och ingen av oss mår dåligt ännu så vi får väl hoppas och tro att jag hade rätt om svampsorten 😉

024

Den småländska luften och alla nya lukter i kombination med bad i sjön ger trötta hundar. De turas om att ligga på varandras sovplatser och så här gott sussar Kasper efter dagens aktiviteter.

025


10 comments

 1. Man ska inte gå över ån efter vatten… skojar bara 😉 Men det är väl så typiskt när en verkligen letar efter något så finns det alldeles nära. Det låter som ni har en riktigt mysig semester!

  Gilla

   • Något att se fram emot med andra ord!
    Man ska aldrig säga aldrig! Rätt var det är så hamnar ni på någon ”ogådd” stig och hittar era efterlängtade kantareller!

    Gillad av 1 person

 2. Wow … härligt! Förstår din lycka … och jag är så glad för din skull! Här är det fortfarande uselt, men jag har sett att det börjat dyka upp en och annan svamp här också – tyvärr alldeles för sent för att jag ska kunna få ihop till en utställning.
  Citronslemskivling heter den som sagt numer – tidigare citrongul slemskivling – god matsvamp, men lite jobbig att plocka. Sopparna är i alla fall strävsoppar, troligen eksopp med den färgen på ”tofsarna”/ prickarna på foten. Kolla vad för slags träd det växer där du hittade dem. Strävsopparna är en besvärlig grupp att artbestämma, numer uppdelade på ca drygt 15 olika! Tegelsopp hette tidigare tegelröd björksopp och kallades även ibland apelsinsopp.
  Jag håller tummarna för att du hittar ännu mer svamp idag!
  Ha det fortsatt bra och njut av tillvaron!

  Gilla

  • Ja, jag blev jätteglad och nästan lite stirrigt stressad av all denna svamplycka. Nu, när jag läste ditt svar, var jag tvungen att gå ut och titta vilka träd som finns där. Det finns en ek och några för mig obekanta träd. Ingen asp och ingen björk i alla fall. Det var oftast min man som såg skillnad på sopparna men jag trodde att jag hade hittat ”rätt” när jag googlade igår. Men jag tittade aldrig på eksopp. Men du har rätt. När man jämför de olika sopparna ser man hur lika de är och jag kanske hädanefter får nöja mig med att jag plockar en strävsopp och att de är ätliga 😉 Jag provsmakade i alla fall en liten bit innan jag plockade alla och smaken var fin 🙂 Troligtvis har du rätt i att det är eksopp för du ser nog sådant som jag inte tänker på. Tack för hjälpen 🙂 Har man en svampkonsulent bland bloggvännerna så kan man inte missa chansen till hjälp 😀
   Jag såg att det redan tittar upp många nya små eksoppar på samma ställe så det blir nog svamprensning i dag eller i morgon också.

   Gillad av 1 person

 3. Soppar är ju lätta att hitta och inga är giftiga så dom är ganska lätta att hitta igen. Jag brukar bara ta smörsoppar och karljohan. Här finns inga kantareller men trattkantareller och rödgul trumpetsvamp finns det lite senare på hösten.

  Gilla

  • Det finns en sopp som man inte vill äta av misstag. Gallsoppen kan förväxlas med Karljohan och den är oätlig enligt ”svampguiden”. Troligtvis inte giftig men så bitter att den är oätlig.
   Jag hittade en del kantareller i fjällen, bl a oviksfjällen, men inte i lägre terräng. Däremot var våra trakter fulla med blodriskor och det är en god, lite kryddig och ganska fast svamp. Trumpetsvamp är mums så grattis om du hittar det 🙂

   Gilla

 4. Grattis till den lyckade svampskörden! Tänk att den fanns så nära. Jag är usel på att känna igen svampar så därför plockar jag aldrig. Lugnast så för alla inblandade 😉

  Ha det fortsatt gott i stugan!

  Kram

  Gilla

  • Tack 🙂
   Det är nog en bra regel att inte plocka något man inte vet är ätbart. När det gäller soppar kan man inte göra fel för det är bara gallsopp som är oätlig och om man tar för vana att provtugga på en liten bit av svampen så känner man genast om det är en sådan man har plockat 😉
   Trevlig fortsättning på helgen
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s