Svamp och vatten (och jag har klappat en humla).

Det är det de här dagarna handlar om. Lite skog också naturligtvis, för den är viktig, men skog har jag hemma. Därför är det tillgången på svamp och utsikten över sjön som gör den här vistelsen så speciell och bra. Både jag och min syster trivs och njuter. Men den som njuter allra mest är nog Nalle. Visst gillar Kasper att stå med tassarna i sjön och dricka vatten eller fånga småstenar men Nalle är fullkomligt lyrisk. Han vill bo här…jämt!

I går kväll fick våra kameror arbeta. Ett litet urval med temat himmel och vatten, får ni se här:

026

Jag tycker att det ser ut som om solen har en väldigt fluffig och skön bädd att somna i.

027031035037038

”Håll in magen” ropade min syster till mig innan hon knäppte den här bilden. I ärlighetens namn kanske jag ska tala om att strax innan hade jag sagt att hon inte fick ta kort på mig om jag inte hade kontroll på min sjuka mage. Det var alltså av vänlighet hon ropade.

040042043

I morse såg det ut så här. Det härliga med vatten är att både det och omvärlden varierar och kommer med överraskningar hela tiden.

060061062063

Jag hade inte tänkt ha med några bilder på växter men jag kan inte riktigt låta bli. På min morgonpromenad hittade jag det här:

059058056054053

Här är humlan som jag klappade. Den rörde inte på sig men när jag vände upp blomman så hängde den kvar och jag tänkte att den måste vara död. Då kunde jag inte låta bli att klappa den lite försiktigt över ryggen. Lite senare på förmiddagen gick jag förbi samma blomma igen och då satt humlan plötsligt på ovansidan. Väldigt långsamt strök jag den över ryggen med pekfingret igen och den här gången rörde den lite på en framfot (heter det så?). Den var alltså inte död men inte särskilt pigg heller. Jag lät den vara ifred men nu kan jag säga att jag har klappat en levande humla och det är något jag länge har varit sugen på att göra.

051049

Jag gjorde två små fynd när hundarna och jag var ute. En liten citronslemskivling igen och några kantstötta kantareller. Naturligtvis kunde jag inte nöja mig med den lilla skörden så några timmar senare gav jag mig ut i skogen igen.

048

Efter en liten stund kom jag tillbaka med de här gobitarna. De fem sopparna i högra hörnet växte på samma gräsplätt där jag plockade min svamp igår. Efter att ha konsulterat duktiga Anki vet jag nu att de är eksoppar.  Längst ner till höger ligger det en ensam citronslemskivling (jag lyckades få bort slemmet med hjälp av en liten pinne i skogen) och bredvid den ligger två soppar som kan vara asp-, björk- eller någon annan slags sopp. Det jag blev gladast för var alla Karljohan som ni ser till vänster. Jag tror i alla fall att det är Karljohan. Jag smakade en liten bit av allihop innan de rensades ner med de andra sopparna. En förväxlingssvamp är gallsopp och den smakar verkligen inte gott så jag ville inte riskera att förstöra hela blandningen. Alla smakade fint så nu har jag ännu mer god svamp att ta hem och göra något gott av. Kantarellerna ligger på tork i hopp om att jag ska hitta fler någon gång.

DSC_0003

Nu är det dags för en liten slummerstund och sedan får vi se vad den här kvällen bjuder på.


16 comments

 1. Härliga foton! Vatten och himmel är en fantastiskt kombination!
  Något svampår av stora mått har det väl inte direkt varit i år men du tycks ju hitta en del ändå! Hoppas ni får en fortsatt härlig vistelse i stugorna!

  Gilla

  • Jag gissar att många av oss har en hel drös med vatten/himmel/solnedgång-bilder som samlas i någon mapp i datorn. Det går inte att låta bli att ta fram kameran när man ser något sådant 🙂
   Lite svamp blir bra för min ambition att laga nya maträtter. Kanske veganska alternativ med svamp som huvudingrediens.
   Nu är det en hel dag kvar men den ska förhoppningsvis också bli lika fin 😀

   Gillad av 1 person

   • Jo det är väl så, de samlas på hög bilderna. Annars kanske vi skulle trötta ut varandra med alla bilder 😉
    Svamp är riktigt gott och är förmodligen en utmärkt bas i veganska rätter! Nu äter jag inte mycket sånt men jag vet ju att svamp innehåller mycket protein.

    Gillad av 1 person

 2. Ååh så härligt det ser ut! Fantastiska bilder över sjön! Speglingarna och de dramatiska molnen – wow! Fin bild på dig där du står vid stranden! Så bra att du fotade lite växter också – och svampen förstås! De två sopparna till höger är nog tegelsopp(tegelröd björksopp) … aspsoppen har inte svarta ”noppror” utan ljust bruna eller vita. Härliga karljohan! Ett bra sätt att skilja karljohan från gallsoppen är
  1. Färgen på rören under hatten – går åt rosa på gallsoppen vartefter den mognar, medan den hos karljohan går åt gult och sen mot gulgrönt.
  2. Titta på foten! Karljohan har ett fint, tunt, vitt ådernät högst upp på foten – gallsopp har ett grovt, mörkbrunt/ svart ådernät. Jag har en bra bild på det – ska se om jag hittar den 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var en fin kväll då vi inte ville gå in. Det blev många foton tagna den kvällen 🙂
   Jaha, då hittade jag i alla fall tegelsopp. Det var ju det jag trodde att jag hade hittat dagen innan 😉
   Jag blev jätteglad när jag hittade alla Karljohan. De växte alla inom ett begränsat område. Det där med ådernätet visste jag men känner mig inte riktigt säker ändå. Jag tar helst en liten tugga för att verkligen veta. Däremot visste jag inte att färgen på rören är olika. Tack för upplysningen, då blir det ännu lättare. Men jag kommer nog att fortsätta smaka i alla fall 😉
   I dag regnar det så kanske blir det inte så mycket svampplockning. Om det upphör frampå dagen kan jag nog inte avhålla mig från en svampletarrunda i skogen 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Hej Jessica!
   Kul att du tittar in här också 🙂 Som du ser är mitt liv inte bara cystor 😉
   Jag har nyligen köpt en lite bättre kamera och har upptäckt att det är roligt att fota. Väldigt amatörmässigt hittills men det är kul 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s