Lugnet har hittat mig igen

Som ni förstod av mina inlägg så njöt jag verkligen av min lilla minisemester. Men att göra så mycket på några dagar tog på krafterna (jag har ju inte så mycket av den varan) och sedan jag kom hem har jag tagit det väldigt lugnt. Jag har förmånen att kunna göra det när det behövs. Jag har suttit här och tänkt tillbaka, sorterat mina foton och återupplevt mina dagar hemifrån. Omberg, rökstenen och Alvastra klosterruin hade jag besökt i min ungdom men Tåkerns naturum var en ny upplevelse. En väldigt positiv sådan och dit ska jag komma tillbaka när jag har tillräckligt med ork för att vandra runt ordentligt.

Min syster och hennes son har åkt till Kreta för en välbehövlig och förhoppningsvis väldigt skön semester. Kvar är jag och hundarna och dagarna är både lata och sköna. Stackars Nalle är inte riktigt nöjd när hans ”mamma” är borta men han är van vid att ”moster” är stand in när det behövs. Vi är väldigt goda vänner och jag pjåskar lite extra för honom. Han viftar så snällt på svansen och pussas gärna när jag kommer men leklusten är inte som den brukar vara. Förmodligen beror det även på att han har fått några sår på tassen och måste ha ett skyddande förband (trampdynan har i alla fall läkt nu). Ingen blir ju glad av att ha något som sitter virat runt foten.

Mina dagar är händelselösa förutom hundpromenaderna och några korta stunders ogräsrensning. Nu börjar jag må som innan igen och ser fram emot nästa lilla äventyr om drygt en vecka.

De här dagarna har jag tänkt att naturen är ganska tråkig på de här breddgraderna den här tiden. Nästan allt är överblommat och det verkar inte komma något nytt. Därför har jag inte känt någon fotoinspiration alls och kameran har fått stanna hemma. I dag var det en så härlig morgon, kylig men solig, och jag tänkte att kanske finns det i alla fall något att fota. Alltså fick Nikon följa med (tror jag ska börja kalla den för Nikon så slipper jag hela tiden skriva ”min kamera”).

Jag hade rätt i att det är ont om blommor men jag hittade några och dessutom är naturen full av bär just nu. Blåbär och lingon har jag fotat förut så nu koncentrerade jag mig på bär lite högre upp. Det och lite annat smått och gott blev resultatet av vår promenad i morse.

Så här ser gullregnet ut efter blomningen.

653

Rönnbär känner nog alla igen.

654655

Måbär.

656

Jag lyckades inte hitta något namn på den här busken/trädet.

658

Det är fortfarande väldigt grönt i naturen. Därför syntes denna, delvis höstfärgade växt väldigt tydligt. Det är kontrasterna som gör naturen så fantastisk. Det som ser ut som dimma till höger i bilden är faktiskt en solstråle 🙂

659

I våras stiftade jag bekantskap med lönnblommor, något som jag inte har sett något av norrut. Ändå hade jag en liten blodlönn på tomten. Den skulle inte trivas där uppe och det gjorde den inte heller. Den överlevde men som buske i stället för träd och den blev aldrig blodröd. Inte heller blommade den. I dag trodde jag att jag hade upptäckt att lönnen också blommar och att de blommorna blir vackra, röda bär på sensommaren. Jag blev faktiskt lite förvånad. Jag har aldrig tidigare tänkt att lönn har både vackra blommor och bär. Nu vet jag att jag hade rätt i att inte tro det. Det som jag trodde var lönn har nu Anki lärt mig är skogsolvon. Återigen upptäcker jag hur bra det är med bloggvänner. Tack för det Anki 😀

664

Jag vet inte vad detta är men närbilden visar något som i alla fall jag tycker är fascinerande.

Även här har jag nu fått hjälp av Anki. Detta är harklöver så nu har vi alla lärt oss det.

665666

Solidago (höstgullris) med humla. Jag gillar det italienska namnet bättre: la pioggia d’oro maggiore, översättningen blir ungefär ”det större guldregnet”. Kanske tycker jag mer om det namnet för att jag förstår vad det betyder. Solidago är bara ett ord. Höstgullris säger lite mer men i mina öron är det ändå inte lika poetiskt som det italienska namnet.

669671

Solen skiner på oss och det blir nog en av de ganska sällsynta varma sommardagarna i dag.

672

Vädden fortsätter att komma med nya blommor.

673

Det var dagens skörd. Nu ska jag ut och dra upp lite ogräs igen och sedan håller jag mig nog undan värmen större delen av dagen.


7 comments

  • Tack! Nu för tiden känns det tomt när inga bilder blir tagna. Det gick snabbt att bli beroende 😉 Om du börjar så är du snart lika fast. Men du brukar ha väldigt fina bilder.
   Kram.

   Gilla

 1. Känns som en del fotoinspiration har återkommit … härligt! det finns ju såå mycket mer än blommor att rikta kameran emot 🙂
  Fina bilder på både blommor, bär och humlor!
  Hm … jag är inte överens med dig angående det som du tror är lönn … lönnen har inte bär, utan får ”näsor” på hösten – och det tror jag är lika för alla olika lönnar. Jag tror bären kan vara skogsolvon istället. De rosa lite rufsiga blommorna heter harklöver i alla fall 🙂

  Gilla

  • Tack, både för beröm och för rättning 😉 😀
   Du ser hur okunnig jag är…tyckte precis det såg ut som lönnblad. Ojojoj, min stackars man skulle vända sig i graven. Ett helt liv som skogsarbetare och frun kan inget 😉 Men naturligtvis känner jag igen det där med ”näsor”. Jag lekte ju faktiskt med sådana som barn.
   Tur att du finns där och har koll 😀

   Gillad av 1 person

 2. Härliga foton och lika härligt att din energi återvänt! Det där med blommor och blader är inte alltid min starka sida heller. Då är det tur det finns bloggvänner som Anki (och om jag inte minns alldeles fel har du också lärt mig en del)!

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s