Vovvar i blåbärsskogen

I dag har vi ätit blåbär, jag och vovvarna. Jag har inte fått behålla så många själv för om jag stoppar in dem i min egen mun så tittar Kasper förebrående på mig. Han tycker att jag ska hjälpa honom i stället och som den väluppfostrade matte jag är så plockar jag åt både honom och Nalle. När jag slutade serva dem med blåbär insåg de att om de ville ha fler så fick de minsann nosa upp och plocka dem själva. Det var de sysselsatta med en stund medan jag fotade.

533534535

När jag såg de  här blommorna så tänkte jag ”luktärt”. De växer i en glänta i skogen och jag vet inte om de kan växa vilt eller om någon har slängt ut dem från en trädgård. Jag vet faktiskt inte ens om det är luktärt men någon slags ärtväxt är jag ganska säker på att det är.

537538

Jag har fått en ny favorit. Jag har haft med den förut men inte helt utslagen och jag visste inte vad det var. Jag kände inte alls igen den och nu vet jag att det inte är så konstigt. Den växer inte norrut. Efter lite googlande vet jag nu att det är vildmorot. Jag är inte så fascinerad av själva blomman (eller den stora mängden små blommor). Det är bladen, som först omsluter knoppen och sedan finns under själva blomställningen, som är det som fångar mig.  Eller det är nog helheten, för utan blomman skulle den inte vara lika fin. Ett litet konstverk som jag är glad att ha upptäckt.

541542543544545

Tack vare två bloggvänner, Anneri och Anki, så vet jag nu att det här är en luktgräsfjäril. Det är så kul att ha likasinnade att dela bilder och kunskaper med (ja, jag insuper mer kunskap än jag delar med mig av än så länge).

548

Tistel, vet inte vilken sort men det skulle kunna vara åkertistel.

550552

Blåklocka, kanske stor blåklocka.

553556

Jag vet inte varifrån namnet Malva dök upp (förutom att jag tänkte på den jättehärliga lilla tjej i släkten som heter Malva). I alla fall så inbillade jag mig att det här är en sorts Malva men efter lite googling är jag nu osäker. Vad den än heter så är den ganska fin.

557559560562

Det här är en Renfana. Ett ganska ynkligt exemplar men den växer nog inte med de bästa förutsättningarna (i springan mellan en trädgårdsmur och asfalten på en trottoar).

563

Något som har blommat färdigt men som inte alls för den skull är fult.

CSC_0082

Nu ska jag ägna en liten stund åt att kolla upp campingstugor inom ett lagom avstånd härifrån. Jag känner att jag måste ha lite luftombyte. Jag kommer inte att företa mig något (om jag hittar någon bra stuga). Bara gå små promenader med Kasper. Men det vore lite roligt att i alla fall göra en liten semestertripp. Kanske en parodi på semester men bara för att komma bort lite. Vi får väl se hur det blir.


12 comments

 1. Tänk att det finns blåbär hos dig! Har inte sett några här – tror de frös vid blomningen. Åkervinda eller snårvinda på den malvaliknande …
  Jag såg att du hade vildmoroten med tidigare, men jag trodde du visste vad det var – i alla fall frågade du inte 🙂
  Den som ser ut som luktärt är nog en vingvial. Den liknar den odlade rosenvialen, som ibland kallas perenn luktärt.
  Campingstugor brukar vara bra alternativ – hoppas du hittar något trevligt!

  Gilla

  • Jag bor ju längre söderut så kanske har klimatet varit vänligare mot blåbären 😉
   Tack för hjälp med vindan. Malvas mamma har också upplyst mig (självklart vet hon) 🙂
   Jag googlade vingvial och du har nog rätt, som alltid 🙂 Men jag hade i alla fall rätt i att det är en ärtväxt. Den växer inte heller norrut så nu har jag stött på ännu en ny (för mig) art.
   Det finns en del campingar att välja på men kanske borde jag vänta till efter bröllopet om drygt två veckor. Men tanken på en liten semestervistelse tillsammans med Kasper blir mer och mer lockande. Kanske kan jag lura med mig syrran också så kan hon bo i sin lilla husbil 🙂

   Gillad av 1 person

   • Vet inte hur långt du kan tänka dig åka, men här får du ett litet tips. Ca. fem mil norr om Motala – mellan Askersund och Laxå finns en mysig camping, Revelbadets camping med flera små stugor. Hemsida http://www.revelbadetscamping.se/
    Jag hade med lite på bloggen från den campingen den 6 juni och hundar är välkomna 🙂

    Gilla

   • Tack för tips 🙂 Enligt Sahlgrenska ska jag helst inte åka längre hemifrån än två timmars bilresa.
    Nu har jag tittat på den campingen och den ser mysig ut. Men jag är lite lat av mig och vill gärna ha dusch och wc i stugan 😉 Däremot kom jag ihåg en annan camping som du har skrivit om, Åråshult camping, och deras stugor verkar ha det som jag vill ha. Jag hittade dock inga priser eller uppgifter om tillgänglighet så det får nog bli ett gammalt hederligt telefonsamtal 🙂 Jag har en camping till i tankarna: Småängens camping, ca två mil utanför Finspång. Nu ska jag fundera lite och se var jag hamnar med mina tankar.

    Gillad av 1 person

 2. Åh, semester behöver inte alls företas långt hemifrån. Det blir nog jättemysigt!
  Härliga blomsterfoton! Som vanligt kan jag inte hjälpa till med någon artbestämning men ser att du fått hjälp ändå 😉

  Gilla

  • Även om jag bor här så har jag inte varit ute och sett mig omkring i omgivningarna på drygt 36 år, då jag bodde i Linköping. Det kan vara kul att upptäcka sitt hemlandskap 😀
   Men du hjälpte mig med luktgräsfjärilen, så jag slapp leta 😀

   Gillad av 1 person

   • Okej, fjärilen luskade jag rätt på 😉
    Nej man behöver inte alltid åka långt för att ha en trevlig ”bortavistelse” och det är väl så att det är orterna man bor på som man utforskar minst (tyvärr).

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s