En imponerande prestation

Det tycker i alla fall jag att det är. Det är inte ens två veckor sedan min son åkte hem efter att ha varit här och hälsat på mig. På dessa knappt två veckor har han tagit 23 körlektioner och läst in all körkortsteori. I går skrev han teoriprovet (bara tre fel och någon hade klistrat dit en liten guldstjärna) och i dag fick han godkänt på uppkörningen. Ett jättestort grattis till min son för denna imponerande bedrift. Han skämtar om att han nu inte längre är en konstig person som har lokförarbevis men inget körkort. En del personer har tyckt att det är lite underligt att det inte krävs körkort för att bli lokförare men det är två helt olika saker.

Han brydde sig inte om att ta körkort när han var yngre. Såg ingen mening med att lägga så mycket pengar på något som han inte behövde. Kollektivtrafiken har alltid räckt till för hans behov. Nu har han ett fast jobb med bra lön och har tänkt om lite. Jag ser en del möjligheter för min del. Kanske har jag chaufför när jag vill ta mig upp till Jämtland nästa gång. Jag vet att han också gärna åker dit och det vore perfekt om vi kunde samordna det. Jag står för bil och han för körandet. Perfekt för båda parter. Det är väl helt OK att utnyttja sina barn?

I går var det lite snäckdramatik i trädgården. Denna lilla varelse hade hamnat upp och ner och jag tyckte lite synd om den. Efter att jag hade hjälpt den på rätt köl gav den sig så sakteliga iväg på nya äventyr. Målet verkade vara ett löv någon decimeter bort. De har inte så stora krav på att få se världen de små liven.

En liten bit därifrån såg jag denna väldigt vackra figur. Snäckor har jag inga problem med. Jag kan t o m beundra deras långsamma och eftertänksamma sätt att leva. Annat är det med skogs- och mördarsniglar. Kanske för att jag  i ungdomen trampade på en och det bara vällde ut skum. Fruktansvärt äckligt. Oftast är det väl så att barn- och ungdomsminnen präglar oss och de känslor vi kände då följer ofta med upp i vuxen ålder.

CSC_0046

Nu blommar även den iris som min storasyster grävde upp i Optand (där jag bodde förut). Den, och flera andra likadana, har fått bo i hennes trädgård tills jag och vår lillasyster hittade ett hus med trädgård och kunde flytta hit den. Några andra växter fick också bo tillfälligt hos min storasyster och nu är jag glad för att hon tänkte på att ta med några minnen där uppifrån. Jag plockade med mig massor av fina stenar från stranden men växter hade jag ingen möjlighet att ta med mig. Mina tankar går till våra farföräldrar som en gång i tiden planterade dessa blommor vid sin sommarstuga. De lyckades överleva min omvårdnad när jag och min familj tog över och renoverade deras lilla hus och nu är de här och väcker minnen.

 


17 comments

   • Det är kanske inte försent, men det tar nog längre tid med åren, å jag tänker inte bil och hittar alltid en buss eller tåg som går dit jag å sonen vill åka, i Stockholm är detta inget problem. När man kommer ut i landet kan det dock bli en lång promenad till målet från busshållplatsen.

    Gilla

   • Det är nog så att man vänjer sig vid vad man har att utgå ifrån. Vi som har bil har svårare att tänka oss ett liv utan den men varför ska man skapa ett behov om man inte känner att det saknas? Kanske din son vill ha körkort och bil och då kanske du får åka till andra platser med honom. Något att se fram emot 🙂

    Gillad av 1 person

   • Jag ser det så här, i en snar framtid tror jag det blir svårt att ta ett vanligt körkort om man vill köra bilen helt själv. Det kommer troligen finnas körkort för bilar med ”körstöd” och någon form av operatörsbevis för de som bara vill åka med och påverka lite grand när man åker. Jag har åkt med självkörande bussar och snart är vi där. Skulle man ställa samma krav på bilförare som man ställer på din son som är lokförare, årliga kunskapsprov, årlig utbildning och frekventa nykterhetstester skulle förmodligen de flesta av dagens bilförare bli av med sitt körkort.

    Gilla

   • Jag har läst om försök med självkörande bilar och det låter väldigt spännande. Men samtidigt lite läskigt med tanke på vad som kan hända vid t ex en hackerattack. Du har nog rätt i att framtidens bilar och förare kommer att samverka på ett helt annat sätt. Jag undrar hur det kommer att påverka oss lite mognare bilförare. Kanske får vi fortsätta som vanligt tills vi dör ut 😉
    Min son frågade mig en del om olika teoretiska situationer och även om jag inte kunde alla regler så svarade jag rätt tack vare sunt förnuft och logiskt tänkande. Det är väl erfarenheten som kompenserar för det vi inte håller riktigt uppdaterat.

    Gillad av 1 person

   • Vi får väl se om jag fortfarande är tillräckligt ”ung” och modig för att våga när det blir aktuellt. Annars kanske jag kan åka med något av mina barn. Nu har de körkort alla tre.

    Gillad av 1 person

 1. Grattis till sonen! Det var en bedrift!
  Nog är det så att sådant vi varit med om tidigare i livet sätter sina spår i hur vi upplever det idag!

  Gilla

  • Ja, det är ju också ett sätt att spendera sin semester på 😉 Men nu har han klarat av det och kan vara stolt.
   Alla har nog något som sitter i sedan barndomen. Jag klarar t ex inte av att äta stora tillagade lökbitar. Jag älskar löksmak men jag kräktes en gång som barn när jag åt lök och sedan dess måste jag finhacka löken väldigt fint om jag ska kunna äta den. Inga sladddriga lökbitar i min mat 😉

   Gillad av 1 person

   • Nej, jag har också sådana där minnen som ”stökar till det”. Men inte värre än att de är hanterbara (man hittar sätt att hantera dem på).

    Gilla

 2. Wow … verkligen bra jobbat av din son! Stort Grattis till honom!
  Fina bilder på snäckorna – trevliga fotomodeller som rör sig i maklig takt 🙂
  Visst sätter våra barndomsminnen sina spår i vårt vuxna liv … det är jag övertygad om 🙂

  Gilla

  • När han väl bestämde sig så gick det undan. Han hade en väldig tur som lyckades boka tider både för teori och uppkörning så snabbt. Nu väntar jag på att han ska vilja komma och köra mig till olika platser 🙂
   Snäckorna kan se ut på så många olika sätt och det är också nytt för mig. Jag lär mig väldigt mycket tack vare att bloggvänner har inspirerat mig att börja fotografera och genom att läsa och insupa kunskaper från era bloggar 😀
   Det är nog ganska klarlagt att vi formas i unga år även om vi sedan utvecklas beroende på en massa olika erfarenheter.

   Gillad av 1 person

 3. Stort grattis till sonen din! Det var verkligen ett imponerande och effektivt sätt att ta körkort på. Vår son har inte körkort så han kanske borde göra en liknande insats. Även om han inte har behov av bil så är det en fördel att ha ett körkort.

  Trevlig söndag!

  Gilla

  • Han tog två semesterveckor och bokade så många lektioner han kunde på kort tid. När jag frågade hur han orkade köra ibland tre lektioner samma dag och sedan gå hem och plugga teori resten av dagen så sa han att det gick bra för det var roligt. En sådan sak måste man nog själv få impulsen att göra men du kan ju tipsa din son så kan han ha det i tankarna när han börjar känna att det är dags 🙂
   Tack detsamma!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s