Gamla huskurer

Alla känner nog till några fantastiska knep som härstammar från tidigare generationer och som sägs hjälpa mot olika åkommor. Jag brukar ta sådant med en nypa salt (bildligt talat, ingen huskur) och tror inte på något innan jag själv har provat och har sett bevis på att det fungerar. Kanske beror min skepticism på den huskur som vandrar runt i min släkt och som några personer med största allvar säger fungerar. Jag tror att jag på skämt har lämnat en kommentar hos någon med halsont om att man ska vira en använd vänsterstrumpa fylld med gröt runt halsen. Det är just en sådan huskur som jag inte tror ett dugg på men som ändå är ganska kul. Jag har i och för sig aldrig provat så kanske det finns något uns av sanning i det.

Men det finns knep som fungerar och det bevisar att man inte kan förkasta allt som är gammalt. När min lever och alla cystor hade växt till en viss storlek började jag må illa. Riktigt rejält illa. Sådär så att jag bara ville ligga och blunda och inte orkade med världen. Efter några veckor försökte jag med ett åksjukearmband. Hjälpte inte alls. Jag frågade på apoteket om det fanns något annat receptfritt att prova men alla medel mot illamående är receptbelagda. Tjejen i kassan föreslog att jag skulle prova ingefära för det brukade hennes mormor ta när medicinen gjorde henne illamående. Jag köpte färsk ingefära, skar bitar och la i kokande vatten. Efter en stund silade jag upp lagom mycket i en mugg, la i lite honung och drack.

Jag kände på en gång att det blev bättre. Jag började dricka hemgjort ingefärsté 5-6 gånger varje dag och redan i slutet av första dagen kände jag nästan inte av mitt illamående. Så småningom kunde jag minska intaget och nu räcker det om jag dricker en kopp om dagen. Förmodligen har det byggts upp något slags skydd i kroppen men om jag glömmer bort min dagliga dos så kommer illamåendet igen. Jag tycker att det är helt fantastiskt att jag så lätt kan slippa må illa. Som tur är tycker jag att det är riktigt gott också.

Nu har min syster lärt mig ett annat knep. Jag vet inte om det är en gammal huskur men på nätet verkar det vara ett känt faktum att mandel hjälper mot halsbränna. Min sjukdom ger mig även halsbränna och hittills har jag köpt tuggtabletter som hjälper. Men nu har jag provat att tugga i mig fem mandlar när jag känner halsbrännan och två gånger har det hjälpt. Inte vetenskapligt bevisat alltså men om det fortsätter att fungera bra så har jag nu två naturliga och bra mediciner mot olika sjukdomssymptom.

Det finns säkert många bra naturliga mediciner och ni kan säkert berätta om olika knep som ni tar till. Jag är nöjd och glad att jag har hittat det som hjälper mig.

DSC_0010

Min svägerska och jag åt buffé på en thairestaurang. Jag tycker kanske att det var lite överdrivet att kalla det för en thaibuffé, för det fanns pizza, schnitzel, stekt potatis och en del annat som man inte förknippar med just en sådan buffé. Men där fanns även riset, nudlarna, jordnötssåsen och en del röror och såser som är mer traditionella. Sushiavdelningen tittade jag inte ens åt. Jag gillar lax, ris, räkor etc men vill hellre ha det tillagat och serverat på ett annat sätt. Det vi åt var gott, särskilt friterade bananer och mjukglass som fanns som efterrätt, men det är lite synd att en del rätter inte håller värmen.

DSC_0152 1

Nu har äppelträden börjat blomma och då kan jag inte låta bli att föreviga en av de fina blommorna.

CSC_0009CSC_0006


8 comments

 1. Man ska nog inte förakta gamla huskurer eller örter för en hel del av moderna läkemedel innehåller det senare. Fast en strumpa med gröt om halsen hade jag inte litat en sekund på. Just ingefära ska vara bra mot mycket och även mot heshet har jag fått veta nu. Tyvärr är problemet bara att jag tål inte smaken av ingefära. Bra att det fungerar för din del och även mandlar mot halsbränna låter bra. Husse har ofta halsbränna så han får kanske hoppa över Pepcid och ta några mandlar i stället!

  Trevlig fredag!

  Gilla

  • Det finns en lång lista på saker som kan avhjälpas med ingefära. Immunförsvaret stärks bl a och det stämmer nog för jag har inte ens varit förkyld på över två år 🙂
   Jag har, som sagt, bara provat mandlar två gånger så jag kan inte garantera att det hjälper. Men det är ju ofarligt att prova så föreslå det för Husse.
   Javisst ja, det är fredag idag 😉 Haha, jag har ingen koll.
   Trevlig helg!

   Gilla

 2. En sån tur att både ingefära och mandel sägs vara nyttiga på många sätt. Ingefära ska väl vara bra mot förkylning bland annat (förmodligen mer i förebyggande syfte kanske). Så då kanske du kan glädjas av andra, lite mer oväntade effekter, av huskurerna 😉

  Gilla

  • Ja, jag har varit väldigt frisk de senaste åren (bortsett från de kroniska sjukdomarna 😉 ) så jag har nog haft hjälp av ingefäran 🙂
   Mandelns effekter har jag inte så mycket kunskap om men den verkar i alla fall hjälpa mot halsbränna. Helt underbart!

   Gillad av 1 person

 3. Visst finns det en del huskurer som kan fungera och just ingefära är ju bra till en del olika åkommor – jag har gjort en dryck med citron och ingefära som lindrar lite i förkylningstider. Ska låta Lasse testa mandlar – han har problem med halsbränna då och då – så tack för tipset!
  Vackra äppelblommor – här har de inte börjat blomma än…
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Ingefära är min räddning och det är mycket tack vare den jag ändå tycker att livet är ganska bra. Jag trodde inte att den skulle hjälpa så bra som den gör men nu mår jag nästan aldrig illa och tydligen är det många bonuseffekter 🙂 I går kväll märkte jag att mandel bara fungerar vid relativt lindrig halsbränna. När det blev en kraftigare omgång var jag tvungen att komplettera med en tuggtablett. Tyvärr.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s