Vildmarksvägen dag 3

Ankarede kyrkstad, en samisk kyrkby, ligger inte långt från den stuga jag övernattade i. Jag begav mig dit med tanken att jag skulle vandra längs en av alla leder som utgår därifrån. På vägen dit stannade jag till vid den här spegelblanka lilla sjön.

Den samiska byn är vackert belägen med olika slags vattendrag intill. Jag stötte på mamma storskrake mitt i morgontvätten och med sig hade hon sina tre barn.

Det finns naturligtvis ett stort antal kåtor i en samisk kyrkby. Ett ungdomsläger höll till i byn och kastade bl a lasso mot renhorn. Därför valde jag att vara sparsam med fotograferandet. Någon lång vandring blev det inte eftersom jag villa spara mig till kommande sevärdheter. Men jag gick i alla fall några km.

Nästa mål var Gaustafallet. En ynklig liten P-plats hittar man vid skylten som visar var fallet är. Jag lyckades klämma in mig mellan tre andra bilar men jag såg flera som bromsade in och for vidare.

Lite längre fram stannade jag till där jag och min man har hittat massor av kantareller tidigare. Men jag gick inte så långt här heller och jag hittade bara fem små kantareller. Hjortron hittade jag däremot men jag nöjde mig med att äta en del av dem direkt på plats.

Det är svårt att sålla bland alla bilder när man hittar så många fina motiv. Det blir därför många bilder i det här inlägget men jag ska försöka att låta dem tala för sig själva till viss del. Som ni förstår är följande bilder en del av vad jag såg på väg upp mot Stekenjokk.

Stekenjokk är en gammal nedlagd gruva och det som man tror är en sjö är ett vattenfyllt gruvhål. Det har varit tal om att öppna gruvan igen men jag tror att de planerna skrinlades.

Jag avstod nästan från att följa någon av alla leder eftersom jag var väldigt kissnödig. Landskapet bjuder inte direkt på bra platser att gömma sig när det behövs. Men efter lite överläggning med mig själv gick jag i alla fall iväg och hukade vid en liten buske. Jag var i alla fall inte synlig från vägen 😉

Jag tänkte inte gå särskilt långt men upp till toppen i mitten av bilden ville jag ta mig. Leden gick inte rakt så det blev en ganska bra vandring i alla fall.

När jag kom ner till bilen igen åkte jag mot nästa mål och det gick nerför i stort sett hela tiden. Jag tänkte att det skulle räcka med bilder på fjäll och vackra vyer men jag ändrade mig när jag kom till byn Klimpfjäll.

Ännu ett stopp med ett vackert men något disigt motiv. Som ni ser har molnen börjat visa sig.

Men solen visade sig fortfarande ganska mycket och jag tog mig till mitt sista delmål innan jag kom fram till nästa boende. Ännu en samisk kyrkby. Fatmomakke är ännu mer sevärd och ligger vackrare till än Ankarede kyrkby.

I Saxnäs hade jag ett bokat enkelrum på ett vandrarhem och här har jag sovit väldigt gott. Kyl, wc och dusch finns på rummet och min mat värmde jag i mikron i det gemensamma köket. Smidigt och bra. Färgvalet är väl inte direkt något jag skulle vilja ha hemma men vad gör det när man bara ska stanna en natt.

Utsikten från mitt fönster är desto bättre.

Och ännu finare utsikt blev det när de här finingarna kom. De låg ute ända till sent på kvällen och efter en promenad fick de hoppa in och sova i sin bovagn, som syns på bilden.


16 comments

 1. Alldeles underbart ser det ut! Bilderna är verkligen vackra och klara sig bra utan några ord! Jag känner igen en hel del ifrån när vi var där. Tyvärr fick vi inte lämna asfalten till fots där vid Stekenjokk, då vi var där under fåglarnas häckningstid, så några promenader var det inte tal om där. Ankarede minns jag och Fatmomakke också – tyvärr var bägge kyrkorna låsta när vi var där, men omgivningarna är fantastiska.
  Läskig färg på rummet där i Saxnäs, men som sagt för en natt så funkar det 🙂
  Ha det nu fortsatt bra och kör försiktigt!
  Kram

  Gilla

  • Just partiet före och vid Stekenjokk är nog det vackraste område man kan åka bil genom. Den här tiden är absolut bäst om man vill slippa mygg, mycket folk och begränsningar i hur man får röra sig. Höstvädret kunde inte ha varit bättre heller 😀 Båda kyrkorna i kyrkbyarna var låsta nu också men jag har tittat in i kyrkan i Fatmomakke tidigare. En kyrka helt i min smak utan en massa överdådig utsmyckning.
   Färgen var inte fin men sängen var skön och utrustningen i rummet var precis lika bra som på dyrare hotellrum. Jag hade ganska gott om utrymme också och kunde laga mat i köket. Det är smidigt när man vill ha med sin egen mat och använder kylväska mellan stoppen.
   Jag kör försiktigt och ofta under fartgränserna för att kunna se mig omkring samtidigt 😀 Men nu regnar det och jag ska bara ta mig hem så det blir troligtvis inga stopp för sevärdheter.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Bilderna talar verkligen för sig själva och det är ändlöst vackert! Däremot så håller jag med dig om färgvalet i ditt rum. För en natt spelade dock ingen roll men jag är förvånad över att någon valde den färgen!

  Kram

  Gilla

  • Haha, nej jag vet inte hur de tänkte när de målade 😉 Men jag sov bra och kunde både duscha och fixa kaffe eller té utan att gå ut från rummet och det för ett bra pris.
   Bilder från Stekenjokk kan inte göra platsen rättvisa. Det är så storslaget och vackert att det inte går att fånga på bild. Men man kan i alla fall ge en aning om hur det är.
   Kram

   Gilla

 3. Klimpfjäll, varför låter det så bekant? Lika lite som du i ord kan beskriva alla underbart vackra vyer så kan jag kommentera dem. På engelska skulle jag säga Breathtaking, vad betyder det, andlöst vackert kanske! Det rosa rummet du fick sova i, eller ljuger bilden, var det mer åt orange? Annars fick du väl drömma fina rosa drömmar?
  Såg ut som finska lapphundar, så vackra! Läser vidare

  Gilla

  • Jag tycker också att Klimpfjäll är väldigt välbekant men jag vet inte heller varför. Men det är en fin liten by. Jag har sett så många vackra platser och vyer längs vägen så jag har svårt att minnas allt. Det är då bloggen är ett fantastiskt hjälpmedel.
   Det rosa rummet var mer persikofärgat men det var inte mycket bättre. Inte alls något jag skulle vilja ha här hemma men när man hyr ett rum för en natt kan man bara le åt det och undra hur de tänkte när de skulle måla. Någon gillar uppenbarligen den färgen eller så fick de köpa ett billigt parti 😉
   Jag vet inte om det var lapphundar eller någon typ av husky men fina och väldigt kelsjuka var de.
   Kram

   Gilla

  • Det är precis så vackert och ännu vackrare i verkligheten 😀 Men du får se själv när du kommer dit. Det är jobbigt att ta sig upp på höjderna men i Stekenjokk behöver man inte det för att få se vackra vyer. Men lite bättre blev det ändå när jag klättrade upp en bit 😀
   Kram

   Gilla

 4. Du ger dig ut på vandringar i den naturen. Jag antar att du är van vid fjällen… Jag skulle vilja vandra där, men tror jag är för feg att ge mig ut ensam. Är det blött, berg kan vara förrädiska som underlag har jag lärt mig med bruten handled som resultat… Jag får se… litet måste jag ju våga vandra… får känna av underlaget. Jag hoppas jag kommer iväg nästa år, jag har tänkt mig midsommartid, kanske är de för tidigt… Jag får fundera på saken 😉

  Tack för en fin tur och litet tips till mig…. Kartan kom fram så jag har litet hum om var du rört dig!

  Gilla

  • Jag gav mig inte ut på några längre turer och även om jag mestadels var ganska ensam så mötte jag alltid några andra varje tur jag gick. Jag var aldrig rädd men jag var väldigt försiktig när jag kom till lite svårare partier. Men det finns många lätta leder att välja. Vid Stekenjokk behöver du inte klättra upp särskilt högt eftersom vägen tar dig upp bland fjälltopparna. Men om du gör som du skriver och känner av underlaget så kan du ta beslut om hur du ska göra när du är på plats. Det går ju att vända om det känns lite för osäkert. Om du vill åka runt midsommar så ska du vara medveten om att vid Stekenjokk kan du inte kan ge dig ut utanför vägen eftersom det är förbjudet pga fåglar som häckar och ägg som ska kläckas. Det kan mycket väl finnas mycket snö kvar också. Jag vet inte när myggperioden startar men jag valde att åka i månadsskiftet aug/sep för att slippa mygg, massor av turister och restriktioner i hur man får röra sig. Men om du inte tar vägen förbi Stekenjokk så spelar det nog mindre roll. Jag hoppas att du kan komma iväg nästa sommar och att du kan stanna till hos mig ett tag 😀

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s