Höstpromenad

Jag vaknade till regnsmatter mot rutan men mitt på dagen sprack molnen upp och jag fick genast på mig tensen och gav mig ut i det härliga höstvädret. Sju grader, nästan vindstilla och sol…en underbar kombination. Jag misstänkte att fjälltopparna skulle vara vita av snö och vandrade uppåt för att kunna se dem mot den blå himlen. Där fick jag tji. Där borta hade molnen gömt alla toppar och om de är snötäckta eller inte, det kan jag bara gissa. Men det fanns annat att se och jag spanade efter hösttecken.

Den här hör inte till kategorin hösttecken utan är snarare en överlevare eller möjligen en lurad återvändare. Likadant är det nog med alla maskrosor, klöver och en del andra sk sommarblommor som jag såg.

DSC_0005

Men vinbär då, kan de kallas hösttecken? Jag skriver spontant ett kraftigt NJA där. Vinbärsbuskar växer för övrigt vilt i det här landskapet. Hur de har spridits vet jag inte men de finns i skogar, diken och lite överallt.

DSC_0004

De här dropparna kommer ur ett höstregn men kan nog knappast kallas för hösttecken ändå. Men de är ganska dekorativa.

DSC_0034

Men jag hittade faktiskt en del riktiga hösttecken. Jag vet att jag någon gång, när jag bodde i Mjölby och såg en hel del trädarter som jag inte ser i Jämtland, skrev att bl a lönn och ek inte växer i de här trakterna. Hemma hos min bloggvän i östra Jämtland växer en ek och här står bevisligen en lönn. Men båda de träden växer i trädgårdar och efter att ha googlat på utbredningen för lönn hävdar jag fortfarande att de inte växer vilt här. Denna tjusiga lönn flankeras av en lika tjusig björk.

DSC_0001

Rönn har vi däremot gott om och just nu finns de i alla möjliga färger, från grönt till mörkrött.

DSC_0010DSC_0016DSC_0039DSC_0046DSC_0053DSC_0058DSC_0060

Till sist några andra höstfärgade växter. Växter som jag ofta ser men inte vet vad de heter.

DSC_0031DSC_0024DSC_0029DSC_0013

Det var årets första höstpromenad för min del men det lär bli många fler. Jag hoppas på att snart få se de vita fjälltopparna mot en blå himmel också.


16 comments

 1. Det märks att Sverige är ett avlångt land för här är bladen fortfarande gröna trots att oktober närmar sig. Ju mindre vi ser av det vita desto bättre tycker jag 😉

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Mycket är grönt här också fortfarande men jag märker dag för dag att nyanserna ändras lite. Snön får gärna dröja här på Frösön ett tag till men det är ganska fint när man ser den på fjälltopparna 🙂
   Kram och detsamma.

   Gilla

 2. Goafton! Först, innan jag glömmer, jag stötte på en bekant i bloggosfären som varit på Island och visade kort från Dynjandi vattenfall. Det låg på norra sidan och var känt för sitt rika fågelliv på klipporna. Där var ni inte va? Men ni såg ju många andra härliga fall…
  Jamen så fina höstfärger du har fångat. Vi har en ek på tomten, en riktigt gammal som är knotig och skruttig men både grannen o jag vurmar för den. Vi vill att man tar bort en stor björk som skuggar den för mycket. Haha, ja du hör, inte är man riktigt klok. Aspar blir fina på hösten, tror det snart är dags för den förvandlingen. Var det varmare, kallare eller ungefär samma temperatur på Island som hemma? Kramen

  Gilla

  • Godmorgon 🙂 Jag googlade Dynjandi och blev lite ledsen för att vi missade detta fina, lättillgängliga vattenfall. Urtjusigt! Men vi såg många andra vattenfall så jag får väl vara nöjd ändå.
   Det börjar bli riktigt fint med många höstfärger nu men än så länge är många träd gröna eller bara lite skiftande i ljusare nyans.
   Var rädda om er ek. Det är ståtliga och vackra träd 🙂 Kanske är de inte vanliga hos er heller och då finns det extra anledning att vårda den. Asparna kan bli hur vackra som helst och jag hoppas att de snart får sin höstförvandling.
   Det är svårt att säga om det var varmare eller kallare på Island. Om jag jämför med Östersund tror jag att det var ganska liknande väder under de här dagarna. Men i Uppsala, där min son bor, var det nog ganska mycket varmare.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Underbara färger! Blir så vackert med regndropparna som vilar sig på bladen. Vildvinsrankan som jag kör förbi hem från jobbet är så vacker nu med alla sina nyanser av rött. Annars har inte träden ändrat så mycket i sina färger, något kanske. När jag körde hem från jobbet i dag på morgonen så var det så trollskt med dimman som lättade från marken. Solen tittade fram och gjorde det hela än mer underbart. Jag var tvungen att stanna till för att beskåda härligheten trotts att jag var såååååå trött. Det gäller att passa på.

  Kram

  Gilla

  • Jag tror att vi är lika stora höstnjutare och färgerna är en stor del av det jag gillar med den här årstiden. Regndroppar fascinerar mig också och de får plats i min blogg lite då och då 🙂 När dimman rullar ihop sig och börjar lätta, då är det ofta förunderligt vackert och stämningsfullt och jag har full förståelse för att du stannade till och njöt.
   Kram

   Gilla

 4. Härligt med lite höstfärger. Här är grönt ännu. Ett hösttecken jag älskar är när sidensvansarna kommer in till stan för att käka rönnbär och andra bär. De är så himla vackra. Men det brukar dröja ett bra tag innan de dyker upp i stora tjirrande flockar.

  Gilla

  • Ja, det är härligt men här finns det också mycket som är grönt fortfarande. Men det dröjer nog inte många dagar innan det mesta går i gult och rött 😀 Jag älskar också sidensvansarna och de både hörs och syns när de stannar till några dagar. När bären är slut brukar de dra vidare och då får någon annan glädja sig åt att se dem 🙂

   Gilla

 5. Ja det är verkligen höst även om det här varit närmare 20 grader varmt i helgen. Något enstaka träd kan man se där löven börjat skifta färg. Dina bilder är väldigt vackra.
  Kram

  Gilla

  • Oj, så varmt! Med den värmen är det nog svårt att känna riktiga höstkänslor. Men de mörkare kvällarna kanske räcker för att få rätt stämning 🙂 Snart är det lika vackert med massor av färger nere hos dig också.
   Kram

   Gilla

 6. Underbara bilder från din höstpromenad – ser härligt ut! Här har inte höstfärgerna tagit fart än, men kommer det en frostnatt så brukar det ändras snabb. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med växterna – bara att jag tror de röda bären är stenbär … har aldrig plockat dem, men det ska visst gå att göra gelé eller saft av dem 🙂
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det är fint och jag märker att det går undan nu. Det märks skillnad från dag till dag 🙂
   Visst är det stenbär. Det ser jag när jag googlar och återigen får jag tacka dig. Jag är så glad för det du hjälper till med och ingen kan kunna allt. Du har mer kunskap än de flesta 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s