Trivsel- och/eller städardag

För några veckor sedan låg det en kallelse från bostadsrättsföreningens styrelse i brevlådan. Texten var inte formulerad som ett krav utan som en inbjudan till att delta i vårens trivseldag, det som egentligen handlar om en städardag. De som inte kom för att arbeta med buskar och övriga trädgårdsuppgifter var ändå välkomna för att umgås, äta korv med bröd eller hamburgare och kaffe med kaka. När jag läste kallelsen kom genast en liten stresskänsla i magen. Jag borde ställa upp för det gör man om man är en bra människa. Men att komma dit och säga att nej, jag orkar inte med trädgårdsarbete och jag äter inte det som erbjuds, kändes inte särskilt lockande. Det är inte så jag vill presentera mig för övriga boende i området. Jag fegade ur och höll mig inomhus.

Men jag var inte helt sysslolös i alla fall. Jag hade visserligen förberett mycket redan dagen innan men det finns alltid en del att fixa den dag man väntar middagsgäster. Den här gången kom våra närmaste grannar från Vattjom (där vi bodde 1996-2009) och två par som bodde grannar med oss i Optand. Tyvärr kunde varken en annan god vän från Järpen eller en bloggvän, som jag träffade förra sommaren, komma. Men då får det bli vid senare tillfällen. Ännu en jättekul kväll med människor jag trivs bra med och som det inte blir obehagligt att nämna min man för. Tvärtom är det självklart att han blir en del av samtalsämnena. Det kändes väldigt bra för om man pratar om honom så är han inte glömd.

Även denna kväll verkade maten uppskattas och snart satt mina gäster och pratade gemensamma bekanta. Två av paren kände varandra men de insåg naturligtvis att de hade en hel del beröringspunkter även med det tredje paret. Det är bara så det är här. Vi konstaterade att världen är liten och det har jag fått många exempel på under åren både i Vattjom och Optand. Det blev en riktig trivselkväll. Mycket mer trivsel än jag tror att städardagen medförde. Tre nya, vackra blommor har nu placerats ut i mitt hem och en honungsburk blev också min.

DSC_0003

Honung, som en f d kompis till min son har tillverkat och som jag nog inte kan låta bli att åtminstone smaka av. Det är lite av en kamp inom mig om hur jag ska göra när jag får animaliska produkter av goda vänner. Jag fick även en burk honung, en väldigt god sådan, av en vän tidigare i år. Den smakade jag på och lämnade sedan kvar burken hos min svärmor. Jag blir glad för dessa fina presenter, som jag faktiskt också tycker är goda, men ni förstår nog att det inte är helt lätt att gå emot mina relativt nya principer. Jag ska ta en klick honung i min nästa kopp té och sedan får det bli en bjudhonung som säkert kan uppskattas av andra.


17 comments

 1. En lyckad och trevlig kväll alltså! Jag tyckte du gjorde helt rätt som avstod städningen. Det var ju inte för att du inte ville utan för att du inte orkade med det. Stor skillnad tycker jag. Dessutom så var det ju frivilligt och alla kan garanterat inte varje gång.

  Kram och ha en fin söndag/mors dag!

  Gilla

  • Väldigt lyckad kväll och så härligt att få träffa dem igen 😀
   Det hade nog varit trevligt att träffa andra i föreningen men det kändes inte som om förutsättningarna var de rätta. Men lite skamkänslor hade jag.
   Kram och detsamma till dig!

   Gilla

  • Det finns säkert olika åsikter om vad som är animaliskt men det är nog en vanlig uppfattning bland veganer att när djur utnyttjas för att vi ska ta det de producerar, och i binas fall ersätta det de har slitit ihop med sockervatten, då är produkten man får animalisk. Om du är intresserad av att läsa om den och andra aspekter till varför honung räknas som animaliskt så kan du hitta mer om du går in på den här adressen: http://veganguiden.com/honung-ar-inte-veganskt/
   Det här är åsikter som kanske skiljer sig från vad andra anser och då är det upp till var och en att själv bestämma sig för vad man tycker. Jag kan inte säga att vare sig det ena eller det andra är rätt men min åsikt är att honung är animaliskt. Det blev en lite lång utläggning men jag vill verkligen framhålla att jag inte har monopol på sanningen.

   Gilla

 2. Litet dilemma det där med städdag, men du gjorde rätt tycker jag. Jag brukar tänka att jag ska gå på våra årsmöten men sen när det närmar sig så känner jag inte för det längre. Jag jobbade ju i styrelsen i flera år så jag tycker att jag har bidragit.
  Kul att träffa f d grannar och såklart måste man få prata om din man. Men en del människor är kanske rädda att du ska bli ledsen, men jag tror man blir mer ledsen om man inte nämner den som gått bort.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det kändes lite olustigt att inte ställa upp men det hade varit lika obekvämt att komma bara för att säga att jag inte kan varken arbeta eller äta. Jag tror att det var rätt beslut.
   Det var jättekul och ingen i det gänget har svårt för att prata om min man eller andra ämnen som kan vara känsliga. Vi berörde allt från roliga minnen till hur var och en hade reagerat när vi fick veta vad som hänt. Det är väldigt skönt att kunna prata så avspänt om det och att ingen tycker att det är jobbigt. Naturligtvis hann vi med mycket annat prat också.
   Kram

   Gilla

 3. Hej, ja vi har väl alla våra principer, efter mer än tjugo år utan socker och annat sött så har folk fortfarande otroligt svårt att förstå när jag tackar nej till fikabröd eller choklad. Du har en kanske viktigare princip du tagit till dig, för mig handlar det mest om jag tog den enkla vägen att försöka bli lite nyttigare och sött har jag aldrig varit svag för. I övrigt lät det jättetrevligt att träffa gamla vänner och självklart pratar man om gamla tider och dit tillhör ju din man i allra högsta grad.
  Kramen

  Gilla

  • Ja, så är det och jag blir lite trött när jag hör om att det ifrågasätts. Jag har inget emot frågor om varför och vad jag äter men om det kommer fördömanden kan jag bli lite skarp tillbaka. Jag skulle nog fråga om jag kunde bjuda dig på något annat i stället och eftersom jag är lite nyfiken av mig kanske jag hade frågat om du ville berätta varför. Min princip är viktig för mig men du mår bra av din princip och därför är den viktig för dig. Men det är bra att veta att jag inte ska bjuda dig på sötsaker om vi träffas i Åre 😉
   Det är härligt att återse folk som känner mig och vet vem jag är och vem jag var. Dessutom kände alla min man och gillade honom och det kändes som en lättnad att han så naturligt kom upp i samtalen.
   Kram

   Gilla

  • Jag förstår att du tänker så men veganer undviker allt som kommer från djur, inte bara själva djuren. Bina sliter hårt för sin honung och den tar vi ifrån dem. Titta gärna på mitt svar till Melker och länken där om du vill förstå varför vi säger att honung är animaliskt. Men jag vill inte få dig att ändra hur du tänker utan bara förklara mitt sätt att tänka 🙂

   Gilla

 4. Bra beslut där … jag hade säkert gjort som du om jag varit i din situation 🙂
  Det ser ut som ni fick en trevlig kväll tillsammans – härligt att träffa gamla vänner och grannar – och skönt när de liksom ”passar ihop”, även om de inte träffats förr … för som du skriver så upptäcker man ofta att man har saker gemensamt.
  Angående honungen så vet jag för lite, men ska läsa länken du nämnde till Melker.
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag tror också att det var ett bra beslut. Nu var det nog inte många som tänkte på att jag inte var där men att komma dit och inte vara delaktig hade väckt mer uppmärksamhet.
   Det blev ännu en jätterolig kväll. Alla är väldigt lättsamma att umgås med och jag anade att de skulle hitta en del beröringspunkter 😀 Som värdinna känns det väldigt bra när gästerna klickar.
   Kul att du vill läsa länken och förstå synsättet. Du vet ju att jag inte vill pracka mina åsikter på någon annan men förståelse är alltid bra 🙂
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Jag bor också i bostadsrätt och tycker att alla som KAN delta ska göra det. Men, alla kan aldrig, ibland är folk upptagna av andra aktiviteter, andra orkar inte p.g.a ålder eller ohälsa. Andra vill inte. Hade jag varit i dina kläder hade jag gjort som du och väntat tills jag lärt känna grannarna litet grand och då berätta att du inte kan delta i sådana aktiviteter pga hälsoläget.

  Honung… jag har läst kommentarerna också, förstår att det råder delade meningar. Att veganer inte äter honung men kanske (?) vegetarianer!? Vad gör bina med honungen, eller vad händer med honungen om inte människorna tar hand om den? Eller producerar de ingen honung om de inte får kupor med tillbehör?

  Gilla

  • Tack för stödet. Jag tror att det bästa var att göra som jag gjorde och inte ens gå dit men lite dåligt samvete har jag ändå. Då är det skönt att få veta att andra tycker att det var rätt beslut 🙂
   Vegetarianer äter inte djur men väljer inte bort de produkter som vi får från djuren. En del vegetarianer äter fisk och säger ändå att de är vegetarianer och det finns en del olika benämningar för vegetarianer som utesluter, eller inte utesluter, viss kost.
   Veganer vill inte ha någon produkt som kommer från djur, vare sig det är något som produceras inuti eller utanpå djurets kropp. Följande text är kopierad från djurensrätt.se:

   Honung består av nektar som bina samlar ihop under sommarhalvåret, som omvandlas genom bearbetning i magen. Honungen är binas foderförråd, som gör att de klarar vintern och perioder med mindre mat. Beroende på hur regnig sommaren är och hur hård och lång vintern blir, har kupan behov av olika stora mängder honung, och ibland kan det bli ett överskott. Det är inte överskottet som tas av människor, utan det är större delen av förrådet som töms. Istället utfodras bina med vanligt socker eller särskilt bifoder.

   Vi tar även vaxet och använder i skönhetsmedel, ljus etc. Minst en vinge klipps på drottningen för att hindra att hon flyger iväg. Jag har inte kommit så långt i min process att jag vill kalla mig vegan. Än så länge håller jag mig mest till att välja vegansk kost. Men jag märker att jag förändras mer och mer i mitt tankesätt och försöker ofta tänka på att inte köpa skinn- eller ullprodukter. Jag kan inte svara på alla dina funderingar eftersom jag inte själv har satt mig in i allt men jag hoppas att du har fått några svar. Men även till dig vill jag framhålla att det här är åsikter och alla behöver inte dela mina åsikter. Hur honing produceras är fakta men vad man tycker om det är upp till var och en.

   Gillad av 1 person

 6. Trevligt! Att träffa fina vänner och få bjuda på något gott är aldrig fel. Så fina blommor du fick. Alltid kul att utöka blomprakten på fönsterbrädet.
  Jag tycker också att du gjorde rätt som hoppade städdagen. Den kan du spara till ett annat tillfälle.

  Många kramar!

  Gilla

  • När man träffas efter flera år och allt fortfarande känns som om det var nyss, då är det som bäst 🙂 Att de dessutom, helt naturligt, inkluderade min man i samtalsämnena kändes jätteskönt. Han var omtyckt och det värmer inom mig.
   Det är alltid trevligt att få fina blommor. Jag har inte så många levande växter kvar eftersom jag byter ut de som dör mot konstväxter. Allt för att inte vara bunden av någonting. Men jag tycker väldigt mycket om blommor så jag blir glad av att titta på mina nykomlingar 🙂
   Jag skulle tro att det är samma personer varje gång som ställer upp på städdagarna. Jag vill gärna vara en sådan som ställer upp men den här gången kändes det rätt att avstå.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s