Överlevare

Det pratas och skrivs mycket om den torka som vi har dragits med länge nu. Det är inte underligt. Alla påverkas och det går inte att undvika alla tecken i naturen. Men i morse ville jag inte fokusera på det som är tråkigt. I stället letade jag efter starka överlevare. De finns i massor. Det underliga är att växter och djur inte bara frodas i de lite skuggigare delarna av skogen. Mitt i solen, på en öppen plats, var det full aktivitet. Jag valde ut några få exempel som inte verkade särskilt påverkade av torkan.

DSC_0126DSC_0132DSC_0134

Tyvärr verkar det som om även fästingarna trivs bra i alla slags väder och under alla förutsättningar. Stackars Nalle får ofta agera fästingfälla när vi är ute. De fästingar som är dumma nog att bita sig fast i honom dör och ramlar av. Ett effektivt litet piller ser till att det blir så. Men vi försöker ändå hålla efter dem och plocka bort alla vi ser, direkt efter promenaderna. De här två plockade jag naturligtvis bort så fort jag såg dem (efter en snabb fotografering).

DSC_0136


15 comments

 1. Visst finns det överlevare! Läckert foto på lokan!
  Syrran provar just att ha på kokosolja på sin hund, det sägs fungera mot fästingar. Jag har ännu inte hört något utlåtande från henne. Enligt det vi läste ska man smälta lite kokosolja och droppa på i nacken på hunden och stryka lite över ryggen. Fästingarna ska visst ogilla kokos.
  Helt ofarligt att prova i alla fall!

  Gilla

  • Ja, de finns där 😀 Tack snälla du men tyvärr måste jag tala om att det är en fullt blommande vildmorot, inte en loka. Men det kunde ha varit det 😉
   Spännande med kokosoljan. Skriv gärna om hur det fungerar så kan jag meddela Nalles matte 😀

   Gillad av 1 person

   • Ha ha… är inte van vid vildmorötter 🙂
    Vill minnas att det var du som lärde mig om dem när vi var på Gotland förra sommaren. Jag gissade väl på loka då också 😉
    Det ska jag göra!

    Gillad av 1 person

 2. Att det finns överlevare konstaterade jag också under morgonen långrunda med Miss E. Tack och lov så är fästingarna färre här nu. Jag har inte vågat testa den tabletten efter allvarliga larm utomlands men jag vet att många tycker att den är väldigt bra och effektiv. Nu får det vara utan resten av säsongen tror jag.

  Kram och ha en bra dag!

  Gilla

  • Det är ju tur att inte allt vissnar bort och att insekter och andra djur klarar sig. Men fästingarna kunde gärna få reduceras rejält i antal. Jag har haft tre st på mig själv och det har jag sluppit förut under de år jag har bott här. Bara en har bitit sig fast men det kände jag och kunde genast ta bort den.
   Kasper testade aldrig den tabletten utan vi körde på med droppar i nacken. De första 12 åren av sitt liv behövde han aldrig något fästingmedel. Det var otroligt skönt att aldrig vara rädd för att gå i högt gräs.
   Skönt för Miss E om fästingarna minskar hos er.
   Kram

   Gilla

  • Ja, den har nog klarat värre saker än torra somrar och den kommer att klara det här också 🙂 Det är väl som med allt annat att de som är starka klarar sig, både bland djur och växter.

   Gilla

  • Jag känner samma äckelkänslor som du. Under tiden i Jämtland (drygt 19 år) slapp vi fästingar, ormar och mördarsniglar. Jag längtar ofta tillbaka och det är en liten del av orsaken.
   Naturen är stark men den klarar inte hur mycket som helst. Som tur är ökar medvetenheten och jag vill tro på att vi kan vända trenden 🙂

   Gilla

 3. Ööööörk fästingar är så äckliga. Undrar vad det är i det pillret som gör att de dör av att bita sig fast i en hund?
  Kram

  Gilla

  • Jag håller verkligen med om att de är äckliga. Det är nog det enda kryp jag gärna skulle utrota. De har ingen som helst nyttig roll i näringskedjan. Jag vet inte vad för substans pillerna innehåller men det dödar fästingar och det är bra. Förhoppningsvis är det rejält testat så att inte hundarna tar skada. Man får väga för- och nackdelar mot varandra. Hundarna kan bli väldigt sjuka av fästingar som sitter fast. Vår fårsta golden blev väldigt sjuk och fick bli inlagd med dropp och vi trodde inte att han skulle klara sig. Det gjorde han som tur var 😀 En anledning till att han hann bli så dålig var att vi hade flyttat upp till Jämtland och där tänkte ingen på att det kunde bero på en fästing. Det var min man som till slut ställde frågan och det visade sig vara rätt.
   Kram

   Gilla

 4. Er det ikke skorpioner og kakkelakker som er de eneste som overlever en atombombe? Så det er nok de ekle som tar over jorden. Flotte foto av disse sterke individene.

  Gilla

 5. När jag gick min lilla promenad på ön så tänkte jag detsamma, jag funderade även över ifall viss jord klarade bättre eller sämre långvarig torka. Ölandsjorden är inte densamma som jag hackar potatis i hos föräldrarna. En annan sak som slog mig då jag hörde att majsen på flera håll hade så dålig tillväxt. men det konstiga är att majsen på en och samma åker växer så olika. Hur vet man då att det inte är själva fröet som var dåliga från början. Allt kanske inte beror på torkan även om det är väldigt torrt ute.
  Eddie har också fästingspiller, funkar mycket bra.

  Kram

  Gilla

  • Det finns mycket att fundera över om vad som händer i naturen. Säkert är det så att olika fröer har olika livskraft och så har det nog alltid varit. Hos alla arter fungerar det naturliga urvalet så att de starkaste överlever och för vidare sina gener och den utvecklingen sker ständigt. Vem vet, kanske ett förändrat klimat ger nya förutsättningar hos de som förut har fått hålla sig lite i bakgrunden. Jag har ingen aning om vad som beror på olika väder- eller klimatförhållanden men det är intressanta tankar. Förmodligen skrämmande för många arter men kanske ger det ökade förutsättningar för andra. För majsen är säkert flera olika faktorer inblandade och jag tror inte heller att det bara är torkans fel.
   Bra att fästingpillret hjälper Eddie. Det verkar fungera för Nalle också men det är synd att det inte även avskräcker fästingarna från att krypa omkring på honom.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s