Hoppande motiv

Att fotografera småfåglar måste vara bland det svåraste man kan ge sig på. De är hela tiden på sin vakt och sitter inte stilla en sekund. Inte ens när de hittar något gott att mumsa på kan de låta bli att gunga fram och tillbaka, vrida på sig eller flaxa med vingarna. Direkt när det goda är uppätet hoppar eller flyger de vidare till nästa gren. En liten stund stod jag beredd med kameran och följde en liten fågel i taget. Men så fort jag tryckte in avtryckaren så rörde de på sig. Jag blev lite stressad av detta och lyckades inte hålla kameran riktigt stilla en enda gång och därför är det inte bara fåglarnas fel att skärpan är lite si och så.

Rätt som det var så flög en skata in bland grenarna och alla talgoxar och blåmesar försvann. Skatan var snäll och satt ganska stilla men grenen vajade lite upp och ner. Trots svårigheterna fick jag lite blodad tand och gick runt i mina andra rum för att speja efter fåglar. På en skorsten satt något som jag inte vågar gissa vad det är. Tankarna hamnade både hos kaja och koltrast men jag nöjer mig med att konstatera att det satt en fågel på grannens skorsten. I det fallet var det nog en kombination av avstånd, darriga händer och fel objektiv som gjorde bilden grynig. Slutligen såg jag en flock fåglar i en björk ännu längre bort. Kanske någon sorts kråkfågel, det är nog omöjligt att avgöra, men efter det gav jag upp mina försök att vara fågelfotograf. Jag ska nog hålla mig till himlar och växter som håller sig någorlunda stilla.

DSC_0007CSC_0042CSC_0038CSC_0036CSC_0031CSC_0006CSC_0028


23 comments

 1. Ha ha… ja de är ena luriga – och rörliga – rackare de där småfåglarna. Jag har också försökt vid något tillfälle men… ja, du har väl sett hur många fågelfoton jag publicerat 😉 Nån enstaka svan som simmar runt men i övrigt inte mycket.
  Tycker du lyckats riktigt bra trots ”motsträviga” fåglar 🙂

  Gilla

  • Jag har lyckats någorlunda några gånger när fåglar har suttit stilla eller simmat långsamt i en sjö. Men hoppande småfåglar är en utmaning 🙂 Jag ger upp just nu men jag kommer nog att försöka igen. Kanske vore det bättre att inte ha en fönsterruta mellan mig och motivet. Det kanske också bidrog till suddigheten 😉

   Gillad av 1 person

   • Det finns ingen perfekt lösning alltså 😉 Men man vet aldrig. Det kanske blir som med hararna. Jag försökte länge fånga en hare med kameran och det blev aldrig bra. Men plötsligt en dag satt den där framför mig och såg förvirrad ut. Du kanske kommer ihåg den autistiska haren som blev villrådig när stigen han hade planerat att hoppa på plötsligt var upptagen 😉

    Gillad av 1 person

   • Ja den minns jag faktiskt. Stackarn – hela tillvaron i kras när det inte blev som han tänkt 😉
    Förmodligen finns det något finurligt sätt, jag har ju trots allt sett en hel del superfina foton på fåglar. Men jag har då inte knäckt den nöten 🙂

    Gilla

 2. Nej det är inte lätt att fotografera djur. Min ena katt kan sitta fint och bli fotad men den andra vill gå fram och gosa när jag ska fota så jag har många närbilder på henne 😀
  Kram

  Gilla

  • Kasper är ganska stilla nu för tiden så honom kan jag ofta fota utan problem 🙂 Nalle däremot, vill gärna komma om jag sätter mig på huk med kameran. Men han är lydig och stannar om jag säger stanna. Problemet är bara att då ser han så olycklig ut i stället 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Stativ, ett bra objektiv och oändligt tålamod är nog vad som behövs. Tycker ändå du lyckades riktigt bra, för det är verkligen inte lätt 🙂 Jag försöker då och då … oftast från köksfönstret, men det blir aldrig riktigt bra. För övrigt har jag bra zoom på kameran, men använder aldrig stativ och då blir det inte heller bra 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag har hittat ett stativ på nätet som jag tänker beställa men, som du vet, är jag lite begränsad i vad jag kan göra nu och jag vet ju inte om jag är hemma och kan ta emot leveransen. Därför får det vänta. Men sedan ska jag försöka utrusta mig med tillräckligt mycket tålamod. Svårigheten är väl då att fåglarna kanske inte sätter sig just där kameran har sitt fokus 😉 Det är väl där tålamodet kommer in 🙂
   Tack, det syns i alla fall vad det är på några av bilderna 🙂 Jag har för mig att jag har sett väldigt fina fågelbilder hos dig så några gånger har du lyckats väldigt bra. Jag minns särskilt ugglorna 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Vilka fina fågelbilder! De har ju onekligen en tendens till att flyga iväg när man tror att man har det perfekta motivet men du lyckades. Kanske saknar jag det tålamod som garanterat behövs och stativet använder jag i princip aldrig vilket är synd…

  Kram

  Gilla

  • Åh, tack snälla Znogge 😀 Jag är inte nöjd med dem själv men det är alltid kul om någon annan uppskattar det man visar 🙂 Men om de vore lite skarpare så skulle de vara väldigt fina på söta små fåglar.
   Jag har sett ut ett stativ på nätet som blir väldigt litet ihopfällt och smidigt att bära med sig. I mina framtidsplaner ser jag hur jag packar ner det, min kamera och en liten matsäck och ger mig ut på äventyr, gärna i fjällvärlden 😀 Tiden får väl utvisa om det blir så eller om mitt stativ mest blir stående i garderoben.
   Kram

   Gilla

 5. Ja dom sitter sällan stilla. Skatan blev ju väldigt fin i alla fall. Här i fågelbordet sitter massor med fåglar en sådan här dag då det är 27 grader ute Runda som bollar och frusna. Jag sitter här och fryser också så fingrarna rör sig sakta på tangenterna Blir väl bättre när jag får tända i vedspisen. Ha en bra dag

  Gilla

  • Oj, 27 minusgrader är lite väl kallt för både djur och människor. Även om jag gillar vinter så minns jag med skräck när det var -38 grader eller när temperaturen låg runt -32/-33 i drygt en vecka. Då satt vi samlade runt kaminen nästan hela tiden för att hålla värmen. Våra hundar höll sig också nära. Som tur var frös inte varken vatten eller avlopp men det var väldigt skönt när det äntligen blev lite varmare. Efter det tyckte vi att -20 grader var väldigt skönt 😉
   Jag önskar verkligen att det snart blir lite mildare hos dig och att både du och fåglarna (och alla andra djur) får lite bättre förutsättningar att ha det bra. Håll ut, det blir bättre 🙂

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s