Nya ord

Har ni sett nyordslistan för 2017? Om ni vill kan ni se den  här . Där finns många roliga nya bekantskaper och jag har naturligtvis inte kunnat hålla mig borta från den. Många ord är helt okända, något ord känner jag till men med en annan betydelse och några ord faller jag lite extra för.

När jag var ung och bodde i Halmstad sa vi att någon dabbade sig om denne gjorde bort sig, gjorde något fel. Nu läser jag att ordet har en helt annan betydelse enligt nyordslistan.

Dabba – Göra en dansrörelse där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen.

Nästa ord är ett ord med en innebörd som jag gillar. Jag hade nyligen gått med i en sådan grupp innan jag flyttade från Jämtland och varje månad åkte jag till en avtalad plats i Östersund för att hämta upp det jag hade beställt. Jag handlade ägg, grönsaker och fläskkött men skulle ha utökat om jag hade bott kvar. Jag visste dock inte att det jag var en del av kallas ”rekoring”.

Rekoring – Grupp där konsumenter köper lokalt producerade varor direkt från producenter.

Jag tycker nog att jag kan kalla mig ”spetspatient”. Inte många läkare kan något om min leversjukdom och jag har fått tala om vad jag behöver och även berätta om sjukdomen.

Spetspatient – Patient som har god kunskap om sin sjukdom och som därför själv får ta vissa beslut om behandlingen.

Sist vill jag presentera min absoluta favorit bland orden på nyordslistan. Ett ord som jag vet att flera av mina bloggvänner också kommer att gilla. Jag skulle berätta för min syster om mitt favoritord men, som det kan bli ibland, då fastnade ordet någonstans och kom inte ut. Jag berättade vad det stod för och då utropade hon ”skogsbada – det har jag skrivit om i min bok och har själv översatt det från engelska!” Hon visste inte att ordet nu finns på svenska så hon blev väldigt glad över att upptäcka det. Ni som har sett omslaget på hennes bok vet att det är just att ”skogsbada” hon sysslar med där. Vi hämtar båda mycket energi från skogen och tycker att den ger oss en stor dos avkoppling.

Skogsbad – Terapiform som går ut på att vistas i skogen som en metod för att minska stress.

Många fler ord finns med på listan men de här är de som jag känner mest behov av att kunna. Ni kanske faller för helt andra ord eller så struntar ni i dem helt och hållet. Alla kan ju inte vara lika nördiga som vi i vår familj 😉

Jag ska ger er en annan lista också. Min lista med de bilder jag gillar bäst från mitt 2017.


13 comments

 1. Åh… jag har fått ett ord för det! Skogsbada… gillar det fast det låter lite knasigt men jag vänjer mig 😉 När jag funderar lite över det så är det ju egentligen på sätt och vis just det jag gör!
  Härliga foton! Många med underbara minnen får jag tro! En årskavalkad som heter duga 🙂

  Gilla

  • Just precis så reagerade jag också 😀 Ett ord för det jag gör! Inte så konstigt egentligen. Vi låter skogen omsluta oss och blir glada och trygga, lite som att sänka sig ner i ett badkar. Bada och skogsbada 😀
   Tack! Det är en hel del minnen förknippade med bilderna och dessutom mycket glädje i att upptäcka vad närbilder med en riktig kamera kan visa 😀

   Gillad av 1 person

 2. Åh vilka underbara bilder! Du skulle ju kunna ha utställning.
  Skogsbada – härligt ord. När jag var deprimerad var naturen en tröst. Så skönt att se allt fungera där när inget i livet fungerade. Kändes tryggt.
  Kram

  Gilla

  • Tack snälla du! Jag är nöjd med mina bilder men om en riktig utbildad fotograf skulle bedöma dem så skulle det finnas massor att göra bättre. Både med komposition, slutartid, bländare och allt annat som jag inte förstår mig på. Jag använder automatiken och det duger åt mig 😀
   Jag gillar ordet skogsbada och jag gillar att göra det också. Att vältra mig i allt som skogen erbjuder 😀 Så bra att du kunde ta hjälp av naturen för att må bättre. Jag gissar att det inte räckte med bara den men den bidrog säkert en hel del. Så skönt att du mår bättre nu, för det antar och hoppas jag att du gör.
   Kram

   Gilla

 3. Jag såg ett inslag på tv om nyordslistan och även om jag inte är in din klass beträffande det svenska språket så gillar jag ord och har förstås läst listan 🙂
  Skogsbada försöker jag göra varje dag – ibland blir det långa sköna bad och ibland bara ett snabbt dopp 🙂
  Dabba har samma betydelse för mig som för dig – att göra bort sig.
  Så många underbara bilder från detta år som nu raskt går mot sitt slut – tur att det kommer ett nytt så vi får fortsätta se dina fina bilder! Det är bara en sak som gör mig lite ledsen och det är att bilderna inte går att förstora … synd, för de skulle vinna mycket på att kunna ses i större format.
  Kram

  Gilla

  • Jag är inget proffs på vårt språk, bara väldigt intresserad och jag tycker att det är kul att lära mig nya saker 😀 Jag kallar mig nörd just för att jag gillar att grotta ner mig i ord och även grammatik. Mina barn är likadana, nästan ännu värre, och min syster lider av samma tvång 😉
   Att skogsbada är en stor del av det som ger livet mening. Det är verkligen som att få terapi medan man vistas där 🙂 Men jag skulle egentligen vilja säga ”naturbada” för det finns så mycket mer natur som ger samma effekt.
   Jag funderade på om dabba var ett dialektalt ord med den betydelse jag kände till tidigare. Om du också använde ordet på det sättet så är det nog inte så. Jag måste fråga mina vänner i andra delar av landet om de också sa dabba om att göra bort sig.
   Jag tror att du kan klicka på bilderna nu och att de minsta blir lite större. Jag kom ihåg det råd du gav mig om att klicka på att länka till mediefil och nu är det gjort. Men det blir inga stora förändringar. Bara de små bilderna blir något större. De som redan är lite större blir i stället mindre.
   Kram

   När jag tittade en gång till såg jag att vissa bilder blir mycket större. Det har väl med storlek i mediabiblioteket att göra antar jag.

   Gillad av 1 person

   • Håller med … egentligen borde det heta ”naturbada”, men då går associationerna till naturist/ nudist …
    Angående bilderna så blir de aldrig större än de du lagt in i biblioteket och de flesta av dina verkar ha en längsta längd på 400 …
    Kram

    Gilla

   • Haha 😂 den kopplingen vill jag inte att någon ska göra för min del.
    Jag har börjat ange 650 nu i stället. Vill ju inte överdriva i mitt utrymmessparande 😉
    Kram

    Gillad av 1 person

  • Hahaha, tack för de snälla orden 🙂 Jag håller nog med dig. Jag gillar ord men fina bilder är snäppet bättre och jag gillar ju även mitt nyare intresse, att fota 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s