Andra advent

Direkt i morse, när jag släppte ut Kasper en stund vid femtiden, kände jag hur humöret steg och adventskänslan kom krypande. Ett väldigt tunt, men ändå, ett vitt täcke på marken. Jag blev barnsligt glad och det höll i sig när jag satte mig med frukosten och tände två ljus.

363,02

Lite senare, vid halvåttatiden, gick jag och hundarna iväg på vår morgonrunda. Det märktes att det var söndagsmorgon för vi var de första som gjorde spår i snön. Det tänkte nog inte hundarna på men jag njöt av att världen just då bara var vår och att det lilla, tunna snötäcket såg ut som om det var tjockare bara för att det var orört.

364,01

Jag tittade ut över min hemstad och tyckte att den var ganska fin, inbäddad i ett blått gryningsljus.

364,02

Inne i skogen var det fortfarande ganska mörkt men vi såg tillräckligt mycket och ingen av oss är särskilt mörkrädd. Det var jag när jag var yngre, mest för att träffa på älgar (konstigt, men så var det), men den rädslan har försvunnit med åldern.

364,03

Lite snö på en gran. Gnistrande vitt mot skogsgrönt. Fina kontraster tycker jag.

366

Vi fortsatte vår promenad medan ljuset kom tillbaka mer och mer.

367370

Jag har väldigt svårt att förstå varför någon väljer att slänga sina uttjänta däck just här

374

Jag testade att fota samma motiv först utan och sedan med blixt, bara för att se skillnaden. Resultaten kan ni se i de två följande motiven. Jag gillar de högra bilderna bäst, de som är tagna med blixt. Det blir en helt annan dramatik och färg i dem. Men, å andra sidan, så syns snön bättre i de andra bilderna. Det här ger lite valmöjligheter för framtida foton. Med eller utan blixt. Jag kan ju inte alltid ha med båda varianterna. Det skulle bli lite många bilder då. Livet är fullt av valmöjligheter och vi måste hela tiden ta beslut, små som stora. Stimulerande ibland men lite jobbigt ibland. Nåja, det är en annan diskussion som inte var menad att hamna här just nu. Men berätta gärna vilken av de här varianterna ni gillar bäst.

Min väderapp lovar mer snö de två kommande dagarna så kanske min glädje håller i sig och t o m blir större. Det kanske kan bli någon cm och jag är glad för det lilla.


15 comments

 1. Åh jag förstår din mörkrädsla så väl – just den att möta älgar alltså 😉 Hos mig har den dessvärre inte gått över men den var helt klart mindre, eller nästan borta, när jag gick med hunden. Nu är det värre när jag inte har någon hund. Älgar ÄR läskiga djur, så är det!
  Det där med blixt är ett kapitel för sig. Men visst är det så att blixt utomhus kan ge häftiga effekter eller i bland bara vara ett slags ”kompensation” för motljus (tror jag). Ska nog prova lite mer av den varan jag också, är så dålig på att testa nytt bara. Glömmer liksom bort det när jag är ute och far!

  Gilla

  • Jag har bott i älgtäta områden så det är väl därför den rädslan fanns. Det fanns även enstaka exemplar av varg och björn men jag såg aldrig några av dem så det var liksom inte verkligt för mig. Här borde jag kanske i stället vara rädd för vildsvin men jag tror inte att de finns i vår lilla skog här. Inget att frukta alltså 😀
   Jag är också lite dålig på att experimentera men det är lätt att ställa om från blixt till att fota utan så det testar jag ibland. Det finns så mycket att lära men samtidigt är det så lätt att använda automatiken så i alla fall jag blir lite lat 🙂

   Gillad av 1 person

   • Jag är också uppvuxen i älgtäta områden och även om älgstammen minskat så finns de här där jag bor nu också. Även här har vildsvinen etablerat sig, ännu inte så många men de har ju en förmåga att bli fler ganska snabbt så vi får se hur det utvecklar sig.
    Jo just blixten är ju lätt att testa med men det blir liksom inte av. Får nog bättra mig på den punkten. Övriga inställningar testar jag ytterst sällan – tyvärr!

    Gilla

 2. Jag tycker bilderna med blixt är finast. Advent är en fin tid. Tiden går så himla fort bara, julafton om två veckor!? Skönt att inte ha en massa krav på sig, jag åker iväg vilket jag inte gjort på många år, inte sen barnen var små.
  Kram

  Gilla

  • Då tycker vi likadant 🙂
   Ja, det går jättefort och det är synd för det här är en väldigt mysig tid.
   Jag känner inte heller några krav. Det jag har förberett har jag gjort för att jag har velat göra det och inte för att jag måste. Julen blir som den blir och det enda jag vet är att den blir bra, oavsett var jag är (hoppas bara att jag inte är på operationsbordet på julafton 😉 ).
   Kram

   Gilla

 3. Nu gillar ju inte jag snön då … men jag erkänner att det blir ljusare omkring oss den här tiden när det är kolsvart ute 🙂 Bra som humörhöjare för vissa och hundarna ser ut att trivas 🙂
  Mörkrädd är jag inte … inte i skogen i alla fall – tror det är farligare i sta´n. Inte så mycket älg här längre, men mycket hjort och de är räddare för mig än jag för dem 🙂 Vildsvin har vi också, men de är skygga och det är nog rejäl otur att möta dem i skogen.
  Blixt eller inte … lite svårt att välja tycker jag. Beror lite på i vilket sammanhang man tar bilden och vad det är man vill framhäva. Vill man visa hur det verkligen ser ut då är det nog utan blixt som gäller, men vill man göra en mer ”spännande” bild så blir det nog med blixt. Det är kul att testa lite olika inställningar på kameran och kanske testa att höja isot …
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Haha, jag och hundarna kommer att trivas de närmaste dagarna om jag får tro väderleksrapporterna 😀 Jag hoppas att ni andra också kan njuta lite av att det blir fint några dagar. Det försvinner nog snart igen 😉
   Hjortar och rådjur är inte jag heller rädd för och kanske behöver jag inte vara orolig för vildsvinen heller. För mig är de en okänd art så jag vet inte hur de beter sig men jag tror på dig. Det är ungefär så vi brukar säga om björn. Hamnar man inte mellan den och dess ungar så är det ingen fara 😉
   Jag har inte kommit längre än till de automatiska inställningarna och, om jag ska vara ärlig, har jag varit ganska nöjd med det hittills. Min systerson har nyligen blivit intresserad av foto och han försöker berätta saker för mig. Jag skyller nog mest ifrån mig (på hundarna t ex) men det är nog latoxen i mig som vill göra det lätt för sig. Kanske blir jag mer intresserad av att lära mig min kamera när mitt nya liv börjar, vi får väl se 😀 När du skriver om isot så känner jag igen termen men vet egentligen inte vad det står för 😉 Hihi, det får mig att skämmas lite men inte tillräckligt för att genast läsa på 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Du behöver inte skämmas alls – man behöver inte fundera över de manuella inställningarna om man inte vill, så det så! Tycker dina bilder är alldeles utmärkta! 🙂
    Kram

    Gillad av 1 person

  • Haha, jag bryr mig inte så mycket om gillaknappen och tänker inte på om jag får många ”gillanden” 😉 Jag gillar dina och andras inlägg utan att trycka på ”gilla” både för inlägg och kommentarer. Så du behöver inte känna att du har glömt något. Jag blir gladast av kommentarer och det ger du mig 😀
   Tack, jag hör till den minoritet här nere som gillar snö så just nu mår jag bra 😀 Det ska dessutom bli mer och kanske, kanske får vi en vit jul 😀 Kul att du gillar min barrsnöbild 🙂 Ett av många fina motiv den här tiden.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Även här kom det lite snö men bara ett tunt, tunt täcke. Det räcker gott och väl för mig. Själv föredrar jag oftast att fotografera utan blixt för jag tycker oftast att färgerna blir naturligare då. Men det beror så klart på hur mörkt det är…

  Kram och ha en bra dag!

  Gilla

  • Jag tyckte att det blev mer spännande bilder med blixt den här gången men normalt sett gillar jag att se saker som de ser ut på riktigt. Därför lägger jag aldrig på filter på t ex instagrambilder. Men just de här bilderna blev lite tråkiga utan blixt 😉
   Just nu faller snön så fint så jag är glad och nöjd 😊
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s