Nännas

Ja, det är ett ord. Att nännas –  ha hjärta att förstöra något eller att skada någon; förmå sig, kunna med 

Jag vet inte hur vanligt det ordet är bland de yngre men vi, som är mitt i livet, känner nog alla igen preteritumformen (tidigare imperfekt).

Han nändes inte ta betalt av den fattiga gumman.
Etymologi: Av fornsvenska nænnas, besläktat med isländska ”nenna”.
Böjningar av nännas  Aktiv
Infinitiv nännas
Presens nännsnännes
Preteritum nändes
Supinum nänts
Imperativ nänns
Particip
Presens nännandenännandes
Perfekt

Jag blir ibland så förundrad över ord och då måste jag dela med mig. Jag använde ordet ”nändes” och började fundera på infinitivformen. Nu vet jag och det känns bra. Men fortfarande är den roligast böjning jag hittat den som komparerar adjektivet ”få”.

Få – färre – färst

I min nördvärld är det jättekul 😀 Det är ganska bra att vara språknörd för det finns så mycket att skratta åt och jag är nog ganska lättroad 😀

CSC_0108.JPG


11 comments

 1. Jag tror det är sällan som infinitivformen nännas används men presens och preteritum av ordet hör man lite då och då tycker jag. Men det är nog inget ord som den yngre generationen väljer. ”Färst” är kull 😀 Kanske en yrkesskada 😉

  God torsdag!

  Gilla

  • Jag måste fråga mina ungdomar om de känner till det ordet. Men det är klart, de är ju präglade av mig och kanske har hört det hemma många gånger. Dessutom är de också språknördar 😉 Men infinitivformen har jag aldrig använt.
   ”Färst” är kul för att det låter så konstigt och oväntat. Men jag kan inte komma på något alternativ som låter bättre 😉
   Det kan nog vara en yrkesskada men i botten tror jag att intresset är det som gör att det blir kul 😀
   Kram

   Gilla

 2. Jag är då inte någon språknörd … mitt nörderi ligger som bekant åt ett annat håll, men jag roas ändå av vissa ord och dess böjningar och just få är ett av dem! 🙂
  Ordet nännas hör man inte ofta idag – och jag delar din undran om den yngre generationen förstår vad det betyder.
  Kram

  Gilla

  • Var intresset än ligger så är det kul att vara nörd och det är också kul att möta andra nördar inom andra områden 😀 Vi har alltid något att fundera på och roa oss med. Kan vi även dela med oss och lära av varandra så är det ännu bättre 🙂
   Jag har bara språkintresserade ungdomar i min närhet så de kanske inte är rätta urvalet att fråga men jag ska i alla fall försöka komma ihåg att ta upp det när vi pratar.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Håller med föregående talare (eller skribent snarare) att ordet förmodligen inte används i infinitivformen särskilt ofta. Kanske ordet inte används ofta alls nu för tiden. Jag kan som bekant också snöa in på ord men inte så mycket för att jag känner att jag måste ta reda på mer (det brukar jag ju överlåta åt andra 🙂 ) utan för att det känns märkligt i sammanhanget eller så. Jag går ju mer på känsla än på fakta när det gäller ord 🙂

  Gilla

  • Det är inte så ofta man behöver infinitivformen. Jag har försökt komma på när det skulle vara aktuellt men det låter inte riktigt bra. Typ ”jag kan inte nännas ta ifrån henne kakan”. Då säger jag hellre ”jag näns inte …”. Men kanske blir det mer naturligt nu när jag vet hur det ska vara 😉
   Jag är faktiskt förundrad över att jag får kommentarer om detta. Ni är antingen väldigt snälla eller så finns det ett intresse 😀 Jag försöker att inte ha för många språkinlägg men ibland kan jag inte låta bli 🙂

   Gillad av 1 person

   • Språk ÄR intressant, jag gissar att det är därför du får kommentarer. Så skriv du dina språkinlägg med gott samvete – men jag gillar fotona och dina små historier också så… ja, nu kom jag av mig en aning där 🙂 Lagom är bäst???

    Gilla

   • Tack snälla du 😀 Jag kanske borde tänka så som jag uppmanar andra att tänka. Man ska skriva det man själv vill och behöver och då blir det ofta en bra blandning 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Haha 😀 Ja. .. det kan vara roligt med ord. Nändes är ju absolut ett ord jag känner till. Ibland gör jag den här orddelen i högskoleprovet när det presenteras på nätet och där kan ju vara ord jag aldrig någonsin hört.
  Kra,

  Gilla

  • Ja, just formen ”nändes” har nog många hört. I alla fall vi som inte är jätteunga längre 😉 Men jag hade inte hört någon säga ”att nännas” så jag vet inte om jag hade förstått att det är samma ord om någon hade frågat. Jag har också testat orddelen i högskoleprovet några gånger, bara för att det är kul 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s