Ännu ett svampfynd

En liten del av mig tycker att det är ganska bra att jag just nu inte har fått samtalet om min nya lever. Jag har inte tid med sjukhusvistelse när det finns så mycket gott att hämta hem ifrån skogen. Jag skriver hämta hem, för det är just det jag gör. På mina korta promenader ger jag mig inte ut utanför stigarna och letar efter svamp. Men det behövs tydligen inte för rätt som det är så bara finns de där framför och runt omkring mig. Det är klart att jag kliver av stigen en liten bit för att nå alla fina fynd men jag har inte ansträngt mig för att hitta dem.

I dag var det en ny sort som hamnade i mitt blickfång. Jag vek av på en stig som jag inte har gått på sedan i våras. När gräset började bli högt ville jag inte gå där längre av rädsla för alla fästingar. Men nu har gräset börjat lägga sig ner och jag vågar mig dit igen. Det var ju tur för efter en liten stund kom jag fram till en mossbevuxen liten sänka och där, på bara en liten yta, vimlade det av blodriskor. Många av dem var ganska stora så jag hade inte mycket hopp om att de skulle vara fina. Men jag fyllde en hundbajspåse (snart måste jag börja ta med mig något bättre att lägga svampen i) innan jag slutade titta efter fler.

Jag är lite osäker på vilken sorts blodriska det är. Min gissning skulle vara granblodriskor eftersom jag tycker att utseendet och växtplatsen stämmer. Men eftersom de nästan inte alls var maskätna funderar jag på om det kan vara tallblodriskor. Det är egentligen inte viktigt. Båda sorterna är klassade som läckra och trestjärniga. Jag behöver alltså inte alls vara orolig för att bli förgiftad.

CSC_0002Blodriskor hör till mina favoriter. De är fasta i konsistensen och har en lite kryddig, god smak. Jag brukar torka dem och använda till lite allt möjligt. Omeletter, varma mackor, pajer, crêpes etc.

För att vara en medelmåtta när det gäller svampkunskap har jag ändå lyckats få ihop en ganska bra samling den här hösten. Det har blivit karljohan, diverse andra soppar, kantareller, citronslemskivling, stolt fjällskivling, fjällig bläcksvamp och nu blodriskor. Ett ganska bra resultat och jag känner mig nöjd. Men jag kommer nog att gå tillbaka till blodriskstället om några dagar för att se om det har ploppat upp ett nytt gäng.

I en kommentar  på ett tidigare inlägg blev jag varnad för att kombinera fjällig bläcksvamp med alkohol. En del säger att det kan ge en antabuseffekt och kan bli väldigt otrevligt. Jag har hört det förut och då har jag försökt ta reda på fakta. Enligt många trovärdiga sidor på nätet gäller det inte fjällig bläcksvamp utan andra bläcksvampar. Men på några forum påstår ett antal personer att de har blivit dåliga just efter en kombination av alkohol och fjällig bläcksvamp. Som alltid när det gäller svamp, är det försiktighetsprincipen som gäller för mig. Ni vet ju att jag inte dricker alkohol medan jag väntar på min lever och förmodligen inte ett tag efter att jag har fått den heller. Därför spelar det inte mig någon roll. Men skulle t ex något av mina barn komma hit så skulle jag inte erbjuda öl eller vin till maten om den innehåller fjällig bläcksvamp. Jag vill ge er den här informationen så att ni själva kan ta ställning ifall någon av er har blivit inspirerad av mig att plocka fjällig bläcksvamp.

 


10 comments

 1. Låter spännande med en svamp med antabuseffekt 😉 Å andra sidan dricker jag ytterligt sällan och, som du vet, är svampintaget begränsat så… risken är oerhört liten att jag ska bli drabbad!
  Snart måste det väl vara fullt med svamp i både frys och skåp? Du har många härliga svampmiddagar att se fram emot i vinter!

  Gilla

  • Om du håller dig till kantareller så kan du vara lugn och gärna ta ett glas vin till middagen 😉
   Jag torkar nästan all svamp (utom bläcksvampen av skäl som jag tidigare har beskrivit) just för att inte fylla frysen. Torkad svamp kan förvaras i burkar lite varstans men det är väldigt viktigt att den är helt torr innan den hamnar i någon behållare.
   Det kommer att bli mycket svampmat framöver 😀

   Gillad av 1 person

   • Nja, det blir nog inte så mycket vin till maten oavsett svampsort. Är som skrivet ingen stor vindrickare, men visst – ett glas någon enstaka gång kan vara gott.

    Gillad av 1 person

 2. Så märkligt att svamp och alkohol kan misstänkas gen den effekten. Vet man om det så är det självklart att man får avstå alkoholhaltiga drycker eller kanske svampen 😉 Skämt åsido så är det viktigt att känna till och jag känner att jag verkligen är en novis på området.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det är ju lite oklart hur det förhåller sig med just fjällig bläcksvamp men det är bättre att avstå från kombinationen än att chansa. Ett glas vatten eller en kopp te är ju inte heller helt fel 😉
   Förhoppningsvis så känner de som bjuder dig på svamp till vilka risker och effekter som kan finnas. Hos mig behöver ingen vara orolig för jag tar inga risker.
   Kram och detsamma.

   Gilla

 3. Grattis till svampskörden! Helt rätt … det är granblodriskor du hittat – betydlig vanligare än läckerriskan (tallblodriskan). Granblodriskan är bunden till gran, läckerriskan till tall och den ser lite annorlunda ut. Känns robustare när man tar i den och om man tittar på foten så har den gropar – oftast orangea.
  Fjällig bläcksvamp brukar inte ge antabus effekt, men människor kan nog reagera olika. Det finns människor som inte tål kombinationen rödvin/ trattkantarell eller whiskey/ rimskivling.

  Gilla

  • Tack…och tack även för all info 😀 Jag har aldrig hittat så fina, ganska stora blodriskor förut och eftersom de knappt var maskätna blev jag tveksam. Jag var så fokuserad på svampen så jag tänkte inte på vilken sorts träd som fanns där. Ska titta efter när jag går ut snart 🙂
   Oj, kanske borde vi vara försiktiga med svamp och alkohol överlag. Men å andra sidan så blir många människor dåliga även utan svamp till alkoholen 😉 Man ska inte överdriva men jag kommer nog att vara försiktig med just fjällig bläcksvamp.

   Gillad av 1 person

 4. Jag har tyvärr aldrig plockat svamp och det beror till största delen på osäkerhet och okunskap. Men kanske det blir av nästa år 🙂 Det ser så himla härligt ut med svampplock, själva plockningen oavsett om den är planerad eller om man ”springer på” lite svamp 🙂
  (obs, jag har ny bloggadress).

  Gilla

  • Kanske kan du hänga på någon lite mer van svampplockare första gångerna om du känner dig osäker. Men jag tror att du fixar det själv med hjälp av en bra svampbok eller internet. Kantareller och trattisar kan du inte ta fel på om du vet hur de ser ut och det finns många fler ”lätta” svampsorter. Men gör som jag och chansa inte om du är osäker.
   Jag ska genast titta in till din nya blogg. Kul om du orkar komma tillbaka till bloggvärlden. Du är saknad ❤

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s