Jakten på hösten

I går såg jag några små tecken på att hösten närmar sig men jag var väldigt fokuserad på att hitta svamp så jag letade inte så noga efter färgförändringar i naturen. I morse verkade regnrisken vara obefintlig så ”Nikon” fick följa med ut för första gången på länge. Mobilen har fått duga ett tag. Mitt mål var att hitta hösttecken och jag bestämde mig för att inte ta med en enda liten svamp hem.

Jag behövde bara öppna dörren och titta över till grannen för att se det här:

CSC_0052

Jag gick förbi vår närmaste granne, korsade en gata (eller krossade striten, som mina föräldrar brukade säga) och där på trottoaren trampade jag omkring i något som väl måste vara ett hösttecken. Fallfrukt från flera päronträd. Hur försiktig jag än är lyckas jag alltid mosa något päron under skorna när jag går förbi här. När jag kom runt hörnet såg jag att även en del löv har börjat falla och gulna.

 

DSC_0050CSC_0054DSC_0048

När vi kom till skogen såg det fortfarande sommargrönt ut förutom några enstaka gula eller röda löv på marken.’

DSC_0002DSC_0005

 

Men ju längre in i skogen jag gick desto fler höstfärger såg jag. De finns där nu, men de är inte så framträdande ännu.

CSC_0066CSC_0067CSC_0069DSC_0032DSC_0033DSC_0034DSC_0041

Men det finns annat än höstfärger att titta på i naturen. Efter regn kommer hängande regndroppar och de fascinerar mig alltid.

CSC_0068CSC_0065CSC_0062

Ett nypon kanske kan kvala in i kategorin hösttecken. Det har i alla fall rätt färg.

CSC_0058

Den här bilden visar jag i repris bara för att ni ska kunna jämföra med nästa bild. Så här vita och fina är fjälliga bläcksvampar när de är unga och fräscha. Men om man väntar lite för länge…

CSC_0032…så mognar de och ser snart ut så här. Inte lika aptitretande längre. När man ser det här förstår man varför de heter som de gör.

CSC_0060

På marken samlas den kletiga massan och till sist återstår bara en oljig, blöt fläck. Kanske är det därifrån uttrycket kommer 😉

CSC_0061

Hur gick det då med min föresats att inte plocka svamp? Jo, jag lyckades. Jag såg en del fina bläcksvampar och några soppar men jag stod emot frestelsen och för första gången, sedan jag kom hem från stugan i Målsånna, rensas det inte svamp hemma hos mig.


11 comments

 1. Vilka härliga höstfoton! Här lyser höstfärgerna med sin frånvaro men temperatur och väder säger att den ändå är här. I dag skiner äntligen solen efter en förmiddag med regn. Det gillas, om inte annat med tanke på garagetaket!

  Kram

  Gilla

  • Du är ju en av de få som bor längre söderut än jag så hösten är kanske lite senare hos dig 😉
   Vi får passa på att njuta av solen när den äntligen är framme 😀
   Kram

   Gilla

 2. Här är det nog höst på riktigt. Det är en hel del gula löv på marken och björkarna börjar bli gula. Det blev en snabb sommar som bara kom blinkade till och försvann. Inte ens ringblommorna har knoppar och solrosen har en ynklig liten knopp så någon riktig sommar blev det inte. Visst är hästfärgerna fina. Jag får väl ta och fota lite höstbilder någon dag.

  Gilla

  • Ja, det lär väl vara färgprakt hos dig nu så jag ser fram emot att få se de bilderna. Nästa sommar kanske blir lång och varm där uppe. Det kan faktiskt bli så. Min sista sommar i Jämtland, sommaren 2014, var den finaste jag någonsin varit med om med badtemperatur på över 20 grader i Storsjön i flera veckor. Jag tycker att ni är värda en sådan sommar efter att ha haft så kallt.

   Gilla

 3. En riktigt skön skogspromenad! Tack för den! En del gula björklöv här annars inte mycket färg i träden … har kanske tittat mer neråt än uppåt, men ska snart ta mig en promenad och titta lite mera. Jag lär inte vara lika ståndaktig som du – utan jag tar med mig svampkorgen 🙂

  Gilla

  • Det börjar bli riktigt fint och jag längtar efter den där krispiga luften och prasslet av löv under fötterna. Det kommer att bli ännu vackrare innan vintern kommer så förhoppningsvis får vi njuta av många soliga, lite kyliga höstdagar 🙂
   Jag kanske inte klarar att motstå all svamp heller men jag har svårt att klara av två hundar, en kamera och något att ha svampen i samtidigt. Jag får prioritera och framöver kanske kameran får följa med lite oftare.

   Gilla

 4. Åh vilka fina höstbilder!! Hösten är faktiskt underbar. Igår var det en riktigt ljuvlig dag med värme och sol, mer en sensommardag, fick jag berättat för mig. För jag var ju inomhus och jobbade.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det blir nog många höstbilder framöver för snart är det gröna ersatt av andra färger 🙂
   Synd att du inte kunde vara ute och njuta av gårdagens fina väder. Men det kommer fler chanser.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s