Slut på sjöutsikt (och kanske svamp)

Jag sov ända till halvsex i morse. Tidigt för de flesta men för  mig är det lite av en sovmorgon. Jag gick upp, kramade min hund och efter våra morgonbestyr gick jag ut och fotade sjön. Egentligen borde jag ha filmat för den sträng av dimma som ser ut att ligga mitt i sjön rörde sig i själva verket ganska snabbt till höger i bilden. Det var som att stå och titta på ett dimtåg där små dimpuffar åkte upp och ner hela tiden.

DSC_0002

Sista morgonen i Målsånna. Lite vemodigt och tråkigt att redan behöva lämna denna fina plats men samtidigt är det alltid skönt att komma hem. Jag gick in igen, började städa mitt sovrum och sedan gick jag som vanligt och hämtade Nalle så att vi kunde gå vår morgonpromenad. Jag hade bestämt mig för att gå med skygglappar och försöka att inte se alla svampar som försökte locka mig. Det var en sådan där morgon då daggen synliggör all spindelväv och på vissa ställen låg alla nät nästan som ett täcke över marken. Mitt i detta fick båda hundarna samtidigt för sig att de ville stanna och äta gräs. Det måste ha varit väldigt saftigt och gott gräs just där. Ofta äter de gräs för att de mår dåligt i magarna och behöver kräkas. Men den här gången nöjde de sig med bara några tuggor och sedan gick vi vidare.

CSC_0045

Jag fick syn på en spindel i ett av alla nät och kanske kan ni se den om ni tittar noga. Den hänger upp och ner under nätet.

CSC_0044

Ska man inte plocka svamp så kan man i alla fall fotografera den. Det här är troligtvis någon sorts fingersvamp. Jag har för mig att det finns ätlig fingersvamp men jag har aldrig brytt mig om att lära mig dem. De får stå kvar i naturen och vara vackra.

CSC_0046CSC_0048

Ännu en slags fingersvamp.

CSC_0038

Jag kände mig väldigt duktig som klarade av att gå förbi de här…

CSC_0042

…och de här och många andra Karljohan och citronslemskivlingar.

CSC_0034

Men när jag såg de här klarade jag inte av att gå förbi. Fyra stora, fina kantareller fick följa med mig och nu har jag nog tillräckligt många för att det ska kunna bli något gott.

CSC_0039

Jag ville ha en avslutningsbild, som ett slags hejdå, från vårt semesterboende men varken min syster eller hundarna kände för att posera. Alltså fick jag själv ställa upp. Det skulle vara en bild med sol men solen hade ännu inte nått fram till ”vår” tomt så jag klev ner i båten och satte mig. Där fick jag sol på mig och även om vi inte har använt båten en enda gång så ser det ju ganska idylliskt ut.

DSC_0050

Min syster förevigade mig även när jag hade klivit tillbaka upp på land och nu säger vi hejdå till Målsånna för den här gången. Vi skulle gärna vilja komma tillbaka men vi blev lite tveksamma efter att min syster tog sig ett dopp tillsammans med hundarna i går. Någon slags slingrande växt ute i vattnet gjorde att badet inte blev den trevliga upplevelse hon hade önskat. Tydligen är det en vattenväxt som har dykt upp bara de senaste veckorna. Kanske blir det inte likadant nästa sommar men vi vet inte om vi vill chansa. Att bada bland meterhöga slingerväxter är ingen höjdare. Synd, för vi trivdes så väldigt bra med allt annat.

DSC_0052


14 comments

 1. Härliga foton! Visst är det lite vemodigt att lämna ett ställe där man trivs, känner likadant nu när vi landat hemma efter Gotlandsvistelsen. Synd på vattenväxterna men jag förstår er, finns det något otrevligare än slingrande växter när man badar?
  Hur var det nu med svampen? 😉

  Gilla

  • Ja, det kändes tråkigt att åka därifrån men jag trodde att vi skulle återkomma nästa sommar. Nu vet jag inte hur det blir. Snäppet värre än slingerväxter vore väl om det gömmer sig läskiga gäddor där som gärna vill ta sig en tugga på våra badande tår 😉
   Jag tyckte att jag klarade att avstå från svampplockning väldigt bra under min promenad, ända tills de där gula sakerna dök upp. Sådana kan jag bara inte lämna 😉

   Gillad av 1 person

   • Okej, jag ger mig. Gäddor är värre än slingerväxter 😉
    Jag hade nog fallit till föga jag också och plockat de gula läckerbitarna, det är ju den enda svamp jag litar helt på att jag känner igen och därmed den enda jag vågar plocka… (ja, jag är lite feg ibland)

    Gilla

   • Du skulle nog lätt lära dig fler svampsorter om du blev intresserad. Man behöver inte vara svampexpert för att plocka sådana svampar som jag plockade de här dagarna. Nu har jag ju lärt dig hur man rensar en citronslemskivling också och de svamparna kan du inte ta fel på 😉

    Gillad av 1 person

   • Jag förstod att de var slemmiga så det förslår så de kanske jag kan pricka in 😉 Det handlar kanske mest om att jag är lite skraj för att peta i mig någon mindre lyckad sorts svamp. Märkligt nog litar jag mer på andra än på mig själv i den frågan vilket kanske kan vara dumt…

    Gillad av 1 person

 2. Vilka härliga bilder och den på morgondimman är verkligen fantastisk. Så det är dags att åka hem redan. Ja, tiden går fort när man är på semester. Synd på vattenväxterna men det hade avskräckt mig och det ordentligt. Bada med växter som slingar sig kring benen hade fått mig att avstå från vidare bad. Men det finns ju många fina stugor med sjötomt så blir det ingen repris här så hittar ni säkert något annat likvärdigt!

  Kram

  Gilla

  • Tack!
   Ja, det skulle bara vara en minisemester men jag hade gärna stannat några fler dagar.
   Jag vill inte heller bada med meterhöga slingerväxter omkring mig. Jag har redan letat på nätet efter andra stugor men antingen är de väldigt dyra eller så är husdjur inte tillåtna. Nu har vi ju blivit lite kräsna och vill bo precis vid vattnet och inte alltför tätt inpå andra. Jag ska leta vidare.
   Kram.

   Gilla

   • Det kan jag förstå att ni blivit! Sedan blir det fler och fler uthyrare som inte tillåter husdjur så helt lätt är det inte. Men den som söker hon finner 😉

    Kram

    Gillad av 1 person

  • Tack! Så snällt sagt 🙂 Jag köpte min kamera i våras och kan väldigt lite om fotografering. Men det är kul och lite lär jag mig vartefter och jag får även tips när jag ser fina bilder från andra bloggar.
   Jag har alltid varit en kontorsråtta 😉 Sekreterare, banktjänsteman etc. Men det var längesedan nu. Jag har varit för sjuk för att arbeta sedan 1998. Inget av mina jobb har krävt några fotokunskaper eller andra artistiska talanger.
   Kram

   Gilla

   • Så ledsamt att du inte kunnat jobba på så länge. Finns det någon chans att du kan komma ut i arbetslivet igen efter transplantationen?

    Gilla

   • Det är inte troligt. Jag var hindrad av fibromyalgi och annan värk långt innan jag fick besvär av leversjukdomen. Men det är inte synd om mig och jag har sedan länge accepterat situationen. Men jag kommer ändå att få ett mycket bättre liv efter transplantationen 😀

    Gilla

 3. Förstår att det kändes trist att lämna Målsånna … och de där slingerväxterna låter inte kul att bada tillsammans med.
  Härliga bilder – härliga svampar! Den första fingersvampen ser ut som granfingersvamp – om den växte under gran, annars är det något annat 🙂 Den andra är ingen fingersvamp utan gullhorn, en slemsvamp…
  Jag hade gjort tvärtom lämnat kantarellerna och plockat karljohan!
  Fina avslutningsbilder – ser verkligen mysigt ut!

  Gilla

  • Ja, det kändes tråkigt att redan åka därifrån men det var ändå skönt att komma hem till min sköna säng och sköna soffa 🙂
   Det var blandad barrskog så det stod säkert några granar där. Gullhorn låter vackert men den ser ju faktiskt ganska slemmig ut.
   Jag är inte van vid att hitta kantareller så för mig är de mer åtråvärda. Men jag erkänner gärna att jag nu ångrar att jag inte plockade med mig de fina Karljohansvamparna.

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s