Brutet löfte

Vid mitt senaste läkarbesök lovade jag att jag vid nästkommande provtagningstillfälle även skulle kolla mitt blodtryck. Det var lite högre än normalt då och läkaren vill ha koll på utvecklingen. Han sa att han skulle be sköterskan påminna mig men jag sa, lite sturskt, att sådant glömmer jag inte. Visserligen kan jag vara vimsig men inte när det gäller möten, tider som ska hållas eller löften jag avgett. Då har jag full koll.

I dag var det så dags för provtagning igen och jag åkte dit med avsikt att efter att ha blivit stucken gå in i det lilla rum, där man på egen hand kan kontrollera sitt blodtryck. Jag glömde alltså inte. Rummet var upptaget så jag satte mig ner och väntade. Två andra personer satt också i sofforna och väntade men jag tog fram min positiva sida och tänkte att det var ju ganska bra. Det bästa är att man sitter och vilar en stund innan för att få ett resultat som är så nära sanningen som möjligt. Vi satt där och väntade…och väntade lite till. Efter tio minuter började vi småprata lite, små kommentarer om egentligen ingenting. Efter ytterligare fem minuter gav jag upp. Om det tar så lång tid för en person att bli klar så skulle det ta minst en halvtimme till innan det blev min tur. Ingen del av min kropp vill sitta så länge i en obekväm besökssoffa så jag reste mig upp, pressade fram ett leende och sa att jag kommer tillbaka en annan gång.

Det tänker jag inte göra. Jag hade redan tidigare insett att blodtryckskontroll kan bli en vanlig rutin framöver så jag har faktiskt beställt hem en blodtrycksmätare. Den kommer om några dagar och jag tror inte att läkaren bryr sig så väldigt mycket om att jag väntar. Det var ett ganska rationellt beslut att köpa en egen mätare. Jag kommer säkert att få användning för den efter transplantationen och då kan det vara skönt att slippa åka iväg varje gång det behövs en mätning. Men det tog ändå emot. Det är väl bara väldigt gamla människor som håller på med sådant? Inte hör jag väl dit? Jag kan själv ge mig svaren. Nej, det är inte bara väldigt gamla personer som behöver kontrollera blodtrycket och jo, jag hör nog dit nu (inte till riktigt gamla människor men till den grupp som behöver kolla blodtrycket). Jag gillar inte riktigt att jag ska ha den utrustningen hemma. Risken är att jag blir fanatisk och kollar blodtrycket varje dag, bara för att jag kan. Jag får se till att gömma den och bara använda den när min läkare eller kontaktsköterska ber mig om det. Inte lätt, men jag vill inte falla i den fällan.

Rubriken stämmer. Jag har brutit mitt löfte till läkaren och det efter att ha varit ganska stöddig och klargjort att jag lovade att fixa det och sagt att jag håller vad jag lovar. Jag känner mig som en ögontjänare för risken är väldigt liten att han får veta att jag inte gjorde som jag lovade. Min kontaktsköterska, och förmodligen även läkaren, har semester så om bara proverna ger tillräckligt bra svar så hör ingen av sig till mig innan nästa provtagning om fyra veckor. Då har jag hunnit med flera mätningar och kan med gott samvete (nästan) tala om resultatet för dem. Det är inte troligt att någon av dem läser min blogg så kanske kommer jag undan med det 😉

Tidigare skrev jag att jag inte har sett några midsommablomster i omgivningarna här. Men nu har jag gått en lite annorlunda runda och då såg jag dem. De flesta var utblommade men några små blommor fanns fortfarande kvar. Naturligtvis var kameran hemma (regnrisk) så mobilen fick duga.

DSC_0174


15 comments

 1. Näe, det är nog inget brutet löfte, bara lite förskjutet i tid! Tror inte du trillar i fällan att mäta blodtrycket i tid och otid, det är du för klok för 😉
  Se där, där dök den upp den vackra skogsnävan! De blommar ovanligt länge i år känns det som, förmodligen för att det inte varit många dagar med riktig värme.

  Gilla

  • Tack för att du hjälper mig att urskulda mig 😉 🙂
   Ja, jag tänkte väl att den måste finnas även här (jag visste faktiskt att den heter skogsnäva, en av få sorter jag kan). I de trakter jag fortfarande kallar ”hemma” blommar den en stor del av sommaren. Jag kan inte riktigt säga när den inte syns mer men jag tror att den blommade hela juli. Men de flesta växter har längre livslängd där uppe och många, av de som har besökt oss i augusti, har förvånats över blomsterprakten i dikena.

   Gillad av 1 person

   • Ha ha… sånt vi bloggvänner är till för 😉
    Ja, just den blomman är en av få som jag faktiskt har kunnat mer eller mindre hela livet. Sen är jag något av en analfabet när det kommer till blomvärlden.
    Jo det kan jag tro att det blommar betydligt längre uppåt landet (jag bor ju trots allt söder om Dalälven så jag hör ju till de södra delarna – eller hur var det nu???) å andra sidan är väl starten lite senare. Allt har sin charm 😉

    Gilla

   • Bloggvänner är perfekta vänner. Vi finns här för varandra men blir inte påträngande 🙂
    Allting är relativt och när jag bodde i Halmstad tyckte jag att Västerås låg väldigt långt norrut (jag var inte så gammal då). Jag tror att det är allmänt vedertaget att gränsen till Norrland går vid Dalälven. Något ”riktiga” norrlänningar skrattar åt. Men jag tror att även Jämtlänningar räknas till sörlänningar av de som bor väldigt långt norrut. Kontentan är nog att man får bestämma själv vad man är. Norrland är väldigt stort om gränsen går vid Dalälven.
    Som du säger, allt har sin charm och jag har ännu inte vant mig vid variationen och artrikedomen här i södern. Ett klart plus 😀

    Gillad av 1 person

   • Ja du, det där med Norrland är diskutabelt (vart det börjar i alla fall). Själv behöver jag bara åka sisådär fyra-fem mil så är jag vid ”Norrlands största köpcentrum”, så stod det förut i alla fall vid Valbo (vet ärligt talat inte om skylten sitter kvar). Liite överdrivet på fler sätt skulle jag tro 😉

    Gilla

   • Naturligtvis googlade jag Valbo. Befolkning: lite drygt 7000 personer, men de har ett stort köpcentrum med drygt 60 butiker på 42000kvm yta. Befolkningen får alltså troligtvis plats i köpcentrat 😉 Kanske inte störst (skulle tro att Birsta i Sundsvall är större) men ändå väldigt stort för ett så litet samhälle.
    Jag är ganska nöjd med utbudet i Mjölby. Ikea ligger dessutom bara 23 minuter härifrån med motorväg hela vägen.
    Bäst är ändå Östersund, troligtvis för att jag hittar bäst där :;

    Gillad av 1 person

   • Nu bor jag inte i Valbo – bor ju söder om älven 😉 Jo de har ett stort köpcenter men jag tycker mig sannerligen inte vara i Norrland när jag är där 😉

    Gilla

 2. En blodtrycksmätning kräver att man få vila ett bra tag innan vilket sällan hinns med. Tvärtom så brukar man knappt landa i stolen förrän manschetten är på vilket inte känns ok. Så jag brukar avböja att ta trycket under sådan former.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ofta får jag sitta en stund i väntrummet innan jag kommer in till läkare eller sköterska och när de mäter mitt blodtryck brukar jag vara ganska avslappnad och lugn. Men kanske är det bra att i stället mäta här hemma för då kan jag ju verkligen vila innan.
   Jag var blodgivare under många år och de kommenterade ofta att jag hade lågt blodtryck och även låg vilopuls. Jag fick t o m frågan om jag idrottade på elitnivå 😀 Nu är värdena lite högre, kanske ålderna spelar in, men sist var de högre än någonsin och därför vill de ha extra mätningar.
   Kram.

   Gilla

 3. Jag tycker då inte alls du svek löftet … och att det blev lite senare än tänkt, så är det ju inget din doktor behöver veta 🙂 kan nog vara bra med en blodtrycksmätare hemma, så man kan kolla utan stresspåslag.
  Kul att du ändå hittade den eftersökta nävan 🙂

  Gilla

  • Haha, nu har både du och Anneri hjälpt mig med att minska mitt dåliga samvete. Tack för det 😀
   Jag tror också att det är bra att ha en egen mätare. Förmodligen kommer jag att göra en hel del mätningar första dagen, bara för att det är kul med nya manicker. Men sedan ska jag försöka lägga undan den tills läkaren vill ha en ny mätning.
   Jag blev förvånansvärt glad när jag såg skogsnävan. Jag är van vid att se den nästan som ett ogräs men jag upptäckte att jag hade saknat den 🙂

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s