Vad gömmer sig i gräsmattan?

Jo, säkert allt möjligt som jag helst inte vill veta något om. Men där finns även många olika slags blommande ogräs.

I dag sken solen och det var alldeles lagom varmt. Jag gjorde hundarna sällskap en stund ute i trädgården och kröp omkring i gräsmattan med kameran i högsta hugg. Står man upp och tittar ner så skymtar man millimeterstora rosa, blå och vita blommor. Jag har aldrig tidigare tänkt så mycket på vilken skatt det finns i gräsmattan men, som ni vet, så är jag överförtjust i allt jag upptäcker sedan mitt fotointresse väcktes. Även några lite större blommor frodas i gräsmattan och tillsammans skulle det kunna bli en hel bukett. En väldigt liten bukett men när man förstorar dem med kamerans hjälp så blir det ändå en ganska fin bukett.

Först kommer de väldigt små blommorna men de är alla bevis på att smått inte är mindre vackert.

Sedan har vi de något större blommorna, de där man ser utan ansträngning men ändå inte lägger märke till.

Sist, men inte minst (hihi), har vi tusenskönor och små fibblor. Och en liten fluga.

En del av de här blommorna skulle bli stora och ståtliga om de hade valt att växa i ett dike eller på en äng i stället. Men när de ständigt klipps ner av gräsklipparen så förblir de små söta prydnader i gräset. Säkert retar sig många på dem och vill ha bort dem men jag tycker att de förgyller gräsmattan. Vilken livskraft de har. De ger inte upp utan kommer igen och igen varje gång de klipps ner. Oj, så många liknelser jag skulle kunna dra som syftar på oss människor och många djur i naturen. Men det räcker med insikten om hur mycket livskraft det finns överallt.

När jag satt och tittade igenom alla mina bilder började molnen torna upp sig lite en bit bort. En typisk sommarhimmel bortom schersminhäcken.

338

Det mulnade på och framåt kvällen dök en del lite mörkare moln upp. Men vi fick en sommardag. En lagom varm och skön sommardag med lagom mycket vind och jag fick tillbaka lite av min sommarglädje. Den där glädjen jag hade förut när min lever inte var så stor och jag orkade med solen. Då, när vi tog med oss hundarna och tillbringade dagarna på bryggan när de få soliga dagarna kom. Lite av den glädjen kände jag i dag och jag tänkte att nästa sommar…då blir det bättre. Då har jag en ny lever och då orkar jag med solen och behöver inte gömma mig i stora kläder för att folk inte ska tro att jag är gravid. Men jag kände glädjen redan nu och jag ska försöka hålla kvar min sommarglädje och inte sucka när väderleksrapporten visar sol.


11 comments

 1. Så mycket fint som finns i gräsmattan och ger den liv! Jag vet att många vill ha en perfekt grön matta men det är inte nödvändigt här. Med vår tunna sandjord är jag tacksam för att något trivs 😉

  Nästa sommar ja. Då blir det nya tider för snart borde det väl vara din tur…

  Ha en bra kväll!

  Gilla

  • En gång, när vi hade varit på semester i tre veckor, kom vi hem till en blomsteräng där vår gräsmatta borde vara. Jag har hört att ängsblommor trivs bäst i lite karga jordar och så var det där vi bodde. Det var vackert. Vi funderade på att låta åtminstone en del vara kvar men till sist återställde vi gräsmattan till det den skulle vara. Där vi bodde spelade det ingen roll och inga grannar kunde klaga så det hade varit ok att låta blomsterängen utvecklas vidare. Här kan vi nog inte göra så men de små blommorna som överlever alla klippningar är väl värda att få finnas hos oss 🙂
   Det kanske inte händer något snart men jag tror inte att det dröjer till nästa sommar så då ska jag börja leva 😀

   Gilla

 2. Men visst är de vackra de små liven 😉 Världen är fascinerande in i det lilla. Även här har vi haft härligt väder i dag, alldeles lagom!

  Gilla

  • Ja, det var ett rent nöje att krypa omkring på alla fyra och upptäcka det som fanns. Jag pekade ut en del små blommor för min syster också och visade sedan bilderna. Hon blev lika överraskad hon över att så små saker kunde vara så vackra i närbild 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Visst är det fantastiskt detta att krypa runt i gräsrotsnivå! De små, små blommorna – så vackra!
  Ler lite åt era kommentarer … ja dem mellan dig och Anneri… känner igen mig i detta om beroende 🙂
  Håller tummarna och hoppas att du snart får din nya lever!
  Önskar dig en fin dag!

  Gilla

  • Någonstans i min fantasi inbillar jag mig att de små blommorna blir glada när någon äntligen upptäcker dem. Kanske en idé till en saga 🙂 Någon får gärna stjäla den idén.
   Jag har ett riktigt beroende av smärtstillande starka piller så jag vet hur riktiga abstinensbesvär känns (de kommer mellan doseringarna). Inte ett missbruk, men ett konstaterat beroende som läkarna tycker är ok tills jag kan klara mig utan mina piller. Kanske är det därför jag tycker att det är extra kul att skämta om lite mindre allvarliga och inte medicinska beroenden. Sådana beroenden som jag gärna har 😀
   Jag har stått på ”listan” i drygt ett och ett halvt år nu men jag vet att jag börjar närma mig tidsgränsen då de tar extra hänsyn till den 😀

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s