Ocker

Var tredje månad åker jag till Motala lasarett för att bli undersökt med ultraljud. På en sträcka, alldeles innan jag svänger av in till staden, finns det kameror och skyltar om att det tas ut en vägtrafikavgift. Hittills har jag alltid fått punga ut med tio kronor per tillfälle men av någon anledning fick jag den här gången en faktura på halva beloppet.

Jag vet inte om jag ska tycka att det är skrattretande eller beklämmande. Transportstyrelsen skickar en faktura på fem kronor! Hur stor är administrationskostnaden inkl papper och kuvert för att skicka denna faktura? Förmodligen högre än fem kronor i alla fall. Men kanske räknar de med att ändå tjäna en del på att folk glömmer att betala eller betalar några dagar för sent. Med en förseningsavgift på 300 kr täcks nog omkostnaderna gott och väl.

Jag har också bidragit med en sådan förseningsavgift en gång och jag är nästan helt säker på att jag aldrig fick den första fakturan. Är det något jag är noga med så är det viktiga papper och dit räknas fakturor. Det hör till mitt duktiga-flicka-syndrom att se till att sköta sådant. Visst är det lätt att skylla på post nord och det är precis det jag gör. Jag slarvar helt enkelt inte bort fakturor. Men jag försökte inte ens slippa ifrån avgiften. Inga andra aktörer än statliga företag kan ta ut sådana ockerräntor eller höga avgifter och det är ingen mening att försöka få rätt mot dem.

DSC_0160

Se där, nu kom surtanten fram igen. Fast egentligen är jag inte sur för att jag måste betala fem kronor. Jag är bara förundrad och kan tycka att det är lite lustigt. Däremot kändes det lite bittert att behöva betala 300 kr i förseningsavgift. Men jag får väl tänka på hur mycket jag kostar staten i vårdkostnader och då är det ganska lätt att slå bort det hela som en bagatell.

Ampelfacklans första blomma har slagit ut.

CSC_0005

 


15 comments

   • Under ett antal år under 90-talet var bron mellan Frösön och Rödön i Jämtland belagd med avgift och det var ständiga protester mot att just de som åkte där var tvungna att betala. Då var det, enligt vad som sades, den enda bro som betalades på det sättet. Till sist lyssnade man på protesterna och tog bort avgiften. Numera är det nog mycket mer accepterat och vanligt.

    Gillad av 1 person

   • Den broavgiften minns jag, vägavgifter är ju vanliga runt om i världen och har blivit vanligare även här, så du har säkert rätt i att de blivit mer accepterade.

    Gilla

 1. Ja visst är det märkligt. Det är väl som du säger att man ”hoppas” att folk ska glömma att betala så förseningsavgift kan tillämpas, annars kostar det nog mer än det smakar.

  Gilla

 2. Hade inte heller någon aning om att det fanns vägavgifter där. Men kostnaden för fakturahantering när det gäller 5 kronor kan inte vara god ekonomi. Däremot var det en rejäl förseningsavgift…

  Kram

  Gilla

  • En bit av väg 50 är ny där (märkte det för några år sedan när den GPS jag hade då trodde att vi åkte i luften). Jag vet inte hur länge avgiften har tagits ut men jag får alltid en faktura med posten efter besök i Motala.
   Det finns säkert någon uträkning bakom det hela. Men efter att ha betalat förseningsavgiften en gång borde de flesta vara väldigt noga sedan.
   Kram

   Gilla

 3. Ja, ibland blir man förvånad – har skrivit om det också vid något tillfälle, men det var nog i gamla bloggen för ett par år sedan…
  Ampelfacklan är fin när den blommar 🙂

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s