Rondellgrisen

När jag flyttade hit visste jag inte mycket om Mjölby förutom att jag aldrig vill ta efter dialekten här och att det skämtas om just den dialekten i filmen ”sällskapsresan”. Jag har visserligen åkt igenom här några gånger och en gång, när jag var 15 år och bodde i Linköping, var jag på cykelsemester med några kompisar och övernattade hos en släkting till en av vännerna. Det var på vindsvåningen i ett hus någonstans i Mjölby. Men jag har inte haft någon relation till den lilla stad som nu har blivit min.

Bland det första jag stötte på när jag kom hit var den otroligt fula potatisen mitt i en rondell. Det verkade inte som om någon gillade eller var stolt över denna utsmyckning och jag förstår inte alls hur en kommun kan vilja bli känd för en ful potatisrondell. Snarare är det något att skämmas över. Men när det närmar sig jul händer något som förändrar allt. Som i en askungesaga förvandlas den fula potatisen till en väldigt söt julegris och i år har den söta grisen även en drös julkultingar omkring sig. Kultingarna ska symbolisera att vi förökar oss här i Mjölby. Eller i alla fall att vi blir fler, kanske genom inflyttning. Plötsligt känner jag lite stolthet över min lilla stad som jag inte har haft nästan några känslor för tidigare. Om inte annat så finns det lite humor och fantasi bland de som bestämmer om utsmyckningen här.

cropped-dsc_0005.jpg

Jag passade på att åka förbi julegrisen och fota när jag hade varit på verkstaden och visat upp skadorna på min bil. Ingen kan väl låta bli att dra på smilbanden vid den synen. I alla fall inte de som har sett hur det ser ut alla andra tider på året. Det var inte lätt att få till ett foto medan jag långsamt körde runt i rondellen. För att inte vara en trafikfara gav jag snabbt upp och parkerade bilen en bit bort. Sedan gick jag dit och tog mina bilder.

Inte bara rondellutsmyckningen har förbättrats. Jag vet inte var besluten tas om olika vägförändringar och vägregler men ett väldigt bra beslut har tagits som påverkar mitt kvarter. Högerregeln är en väldigt bra regel när den fungerar. Men när den allmänna uppfattningen inte stämmer överens med trafikregler så blir det lätt problem. Jag har aldrig vågat lita på att folk ska släppa fram mig när jag kommer hemifrån och ska svänga ut på det som de flesta ser som en genomfart. Tills alldeles nyligen har högerregeln gällt här men bara en enda gång har en bil stannat för att släppa fram mig när jag har kommit från höger. Alldeles nyligen har vi fått väjningsplikt och den lite större vägen har blivit huvudled. Bra gjort av vem det än är som har beslutat det. Det känns mycket tryggare och alla vet vad som gäller.


12 comments

 1. Haha … ja potatisen är då ingen skönhet precis! Så bra att den förvandlats till en rund sugga med sina kultingar! Tycker det är riktigt gulligt!
  Hörde om den nya rondellsmyckningen på Radio Östergötland härom dagen 🙂
  Bra val att stanna bilen och gå tillbaka för att fota!
  Kram

  Gilla

  • Potatisen är väl en symbol för att det odlas mycket potatis här men det är inte en särskilt dekorativ utsmyckning. Så här blev den mycket finare 🙂
   Det kändes mycket tryggare att stå vid sidan av vägen än att stanna i rondellen 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Men så härlig rondellgris 😉 Någon sådan lär det inte bli här, tror det finns en rondell – i hela kommunen 😉 Men den har en historia den också. När den var nybyggd hade folk många åsikter om den (så klart), den var trång och den var fel på alla sätt. Då gick kommunens statsplanerare ut i radion och beklagade att den var felaktig och att felet berodde på att den egentligen var byggd för vänstertrafik – allt på grund av att man tagit hjälp av en engelsk arkitekt som begått ett misstag http://www.salaallehanda.com/uppsala-lan/heby/ny-rondell-felkonstruerad Jag kanske ska påpeka att artikeln är från en 1:a april 😉

  Gilla

  • Jättekul att kommunen tog fasta på klagomål och gjorde något roligt av det 😀 Jag hoppas att ingen började köra vänstervarv trots att det stod klart i texten att de skulle vänta med det 😉 Ett väldigt bra aprilskämt 😀
   Konstigt nog var jag tvungen att godkänna din kommentar. Det är bara de som aldrig kommenterat förut som vanligtvis behöver vänta på godkännande. Undrar om det beror på att du har bifogat en länk.

   Gillad av 1 person

   • Kanske! Som du säger brukar det bara vara när det är någon ny som du säger, men jag tror faktiskt det har hänt någon gång här också att jag måste godkänna en redan godkänd kommentatör 😉

    Gillad av 1 person

  • Ja, den passar mycket bättre som julgris än som potatis 😀
   Vi har några andra rondeller också och jag tror att de flesta här kör ganska lugnt i dem. Inga olyckor som jag har hört om i alla fall. Annat var det uppe i Östersund. Där var det ett antal tillbud i olika rondeller. Kanske norrlänningar är lite vildare 😉 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s