En välkommen inkräktare

Mitt i ett buskage vid vår garageinfart finns det en oinbjuden gäst. Många gånger har jag, och säkert min syster också, tänkt att den ska köras bort. Men nu, efter ca två och ett halvt år här, har jag börjat tycka om denna inkräktare. Vad gör det om den inte från början var tänkt att finnas där och om den kanske inte passar in bland de buskar som har planterats? Just nu lyser den verkligen upp i en annars ganska trist omgivning och den kommer att växa upp till en stor, vacker lönn om den får vara kvar. Jag har förlikat mig med tanken på att naturen ska få ha ett finger med i vår trädgård. Hur min syster tänker vet jag inte men eftersom den står kvar så tror jag inte att hon heller är så ivrig på att ta bort den. Jag ska fråga henne lite senare. Trädet i bakgrunden står på grannens tomt och jag tycker faktiskt att vår lilla lönn är vackrare.164

I dag har jag, tillsammans med en omtyckt närstående, kommit fram till en definition av lycka. Lite skämtsamt konstaterade vi att lycka är att inte vilja dö. Inte så lite skämtsamt förresten. Vi skrattade så att tårarna nästan rann när vi kom fram till det och jag hoppas att ni förstår att det inte är vår verkliga åsikt om lyckan. Lite mörk humor bara. En humor som kan uppstå efter att man har tagit sig igenom svåra upplevelser och har kommit vidare. Lycka är så mycket bättre än så men den behöver inte vara storslagen. Den kan finnas i de små detaljerna och jag tror att vi alla har vår egen definition av lycka. Hur vi hamnade i vår mörka definition är lite krångligt att förklara. Det började med att vi båda konstaterade att vi var glada och mådde bra och på något konstigt sätt hamnade vi där medan vi skrattade åt vår knäppa slutledningsförmåga.

Bilden nedan får illustrera en av alla de små saker som är lycka för mig.171


12 comments

 1. Härligt att kunna skratta ihop och ha samma sjuka humor. Humor är viktigt och människor utan humor brukar jag försöka undvika.
  Kram

  Gilla

 2. Våran lönn nästlade sig in på samma sätt för många år sedan, den är numera ganska rejäl (kanske inte med lönnmått mätt men med trädgårdsträds mått mätt). De är onekligen vackra lönnarna!
  Lite sjuk humor är aldrig fel och definitionen är inte så tokig 😉

  Gilla

  • De är vackra och för mig är de fortfarande lite exotiska, liksom många andra trädsorter som inte växer norrut. Just nu blir inte lövhögarna från den så stora men kanske ångrar jag beslutet om att låta den få vara kvar när hela infarten kanske är lövtäckt om några år 😉
   Vår definition kan kanske stämma för någon som har varit djupt deprimerad och kommit ur det men förhoppningsvis övergår lyckan senare till något mycket mer 🙂

   Gillad av 1 person

   • Ja nog är de vackra alltid! Visste dock inte att de inte växer norröver.
    Definitionen av lycka behöver nog skruvas ner en aning generellt sett (kanske inte fullt så långt men ändå) – tror att många förväntar sig så mycket för att ”få lov” att vara lyckliga att de liksom aldrig når dit. Det där skulle jag nog kunna diskutera länge (både med och utan både bra och dålig humor 🙂 ).

    Gilla

   • Det finns någon enstaka planterad lönn men jag har aldrig sett dem växa vilt där uppe. Jag försökte plantera en blodlönn i trädgården (zon 6 just där) men den blev bara en buske med gröna löv. Inte alls som förväntat men ändå en lönnbuske 😉
    Ett tag definierade jag lycka som ”att kunna acklimatisera sig till rådande omständigheter”. Inga stora krav då heller alltså 😉 Jag har också funderat mycket på vad som ger lycka och hur olika vi tänker. Jag skulle gärna vara med och diskutera och helst med personer som har lite olika perspektiv 🙂 Det kunde bli riktigt intressant.

    Gillad av 1 person

 3. Härligt när man är eniga och kan skoja om allvarliga saker – är helt överens om er gemensamma definition av lycka – och att naturen är en stor del av lycka även för mig, ja det vet du ju redan 🙂
  Tycker det är ett bra beslut att låta lönnen bli kvar – ett vackert inslag speciellt så här på hösten med sina fina färger.
  En ny härligt lysande bakgrund – väldigt snyggt!
  Ha en bra dag!
  Kram

  Gilla

  • Vi har nog utvecklat en lite skruvad humor inom familjen efter en hel del svåra upplevelser. Ibland med undertoner av sanning och ibland helt utan verklighetsanknytning. Men det har hjälpt oss. Vi har kunnat skratta mitt i eländet åt tokiga kommentarer som andra kanske tycker låter hemska men det är just att det låter så fel som på något konstigt sätt blir skrattretande. Oftast är vi ändå ganska normala 😉
   Naturupplevelser är nog lika viktiga för både dig och mig. När jag tänker framåt är det mest all vacker natur jag ska uppleva som gör mig glad 🙂
   Lönnen blir förhoppningsvis stor och ståtlig och kanske lite speciell för oss eftersom den har hittat hit utan vår hjälp.
   Tack, det är kul att mixtra lite med utseendet 🙂
   Kram och detsamma.

   Gillad av 1 person

 4. Låt denna vackra lönn vara … jättevacker!
  Bra bild!
  Sant det där om lycka!
  Det lilla, lilla, som finns i naturen är lycka liksom din fina bild som visar det.
  Lycka är att känna sig tillfreds med det man har osv.
  Har alltid haft en önskan om att få leva länge och fråga mig inte varför *skratt*
  /kram

  Gilla

  • Ja, jag känner att den ska få vara kvar där den har bosatt sig. Den lyser ju onekligen upp i höstrusket 🙂
   Det kanske inte går att definiera ”lycka”. Lyckan är nog en känsla som var och en upplever under varierande omständigheter. Vi som har lätt för att känna lycka och hittar den i små detaljer är nog lyckligt lottade. Vi behöver inte leta utan den finns där om vi bara tar emot den 😀 Men din definition, att känna sig tillfreds med det man har, är en väldigt bra definition.
   Jag lever gärna länge om jag mår så bra att jag klarar mig själv. Min stora skräck är att fastna i ett vårdberoende utan möjlighet att själv välja hur mitt liv ska vara. Jag vill att mina barn ska hälsa på mig för att de vill och inte för att de måste ta hand om mig. Som jag känner nu vill jag att det tar slut den dag det blir så. Förhoppningsvis ligger den dagen väldigt långt in i framtiden 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s