Gott Slut och Gott Nytt År ✨🎊🍾🥂

Min intention var att skriva ett året-som-gått-inlägg med en eller kanske två bilder från varje månad under 2021. Men hur väljer man ut just bara den eller de bilderna? Jag gav upp direkt och det blir i stället ett bildgalleri från varje månad. Ganska snabbt insåg jag att varje bildgalleri måste börja med en kattbild eftersom katthemmet har varit ett stående inslag i mitt liv hela året. Klicka gärna på bilderna för att se dem i bättre och större storlek. Nu börjar vi.

Januari

En fantastiskt vacker månad med rejäl kyla och mycket sol.

Februari

I månadsskiftet januari/februari infaller min andelsvecka i Åre men huvuddelen av den är i februari och därför hamnar den här. Oftast gör min svägerska mig sällskap där och så var det även den här gången.

Mars

Mars kom med vårvinter och vaccin för min del. Jag hann få båda doserna innan månaden var slut. Marskissen är en av solskenshistorierna på katthemmet. Från början hette han Vilde, kanske för att han var så rädd och arg, men vid något tillfälle fick han namnet Stålis och han blev en av de lugnaste och mest tillgivna kissarna. Omtyckt av alla de andra katterna dessutom.

April

Aprilkissen heter Räven, tror jag. Räven har en bror som ser nästan exakt likadan ut men jag tror att det här är Räven. April var som april brukar vara vädermässigt. Ömsom vinter och ömsom vår.

Maj

Maj är för det mesta en skön månad då det hela tiden finns nya upptäckter att göra i naturen.

Juni

Under sommarmånaderna hände det väldigt mycket och jag kan inte sålla mer bland bilderna än jag har gjort. I början av månaden gav jag mig iväg söderut och efter en övernattning i Simeå kom jag till min son i Uppsala. Jag stannade där några dagar och vi hann med både promenader och en utflykt till kusten. Jag fortsatte min resa och nästa stopp gjorde jag i Åkers styckebruk i Sörmland där jag övernattade hos min svägerska och svåger. Jag brukade bo hos min svärmor när jag besökte Åker men hennes ork är inte riktigt som den var förr och det var lagom att bara gå till henne och fika. Jag träffade även två av min svägerskas barn och deras familjer.

Jag lämnade Åker och fortsatte till väldigt goda vänner, som jag har känt nästan sedan jag flyttade till min då blivande man i Strängnäs för drygt 40 år sedan. Senare på dagen stannade jag till hos min lillasyster i Motala och dagen därpå for vi, tillsammans med hennes son och hund, till Österlen i Skåne och till Blekinge. En underbar vecka med mestadels fint väder och utflykter till vackra platser. Efter ännu en landning i Motala åkte jag och min syster till vår bokade stuga i Målsånna, vid Anebysjön i Småland. Jag stannade över midsommar hos min syster och fortsatte sedan hemåt med ett stopp för att träffa mina döttrar och min svärson i Örebro och för en övernattning i Dalarna.

Juli

Julikissen är en av alla de kattungar vi hade på katthemmet under sommar och höst. Jag hann vara hemma i ca en vecka innan sommaräventyren fortsatte. Bloggvännen Lotta och hennes fina vovve Eddie kom och hälsade på och det blev några supertrevliga dagar. Innan de åkte kom min son och han och Eddie fann varandra.

Jag och min son gav oss iväg på vår resa norrut där målet var Treriksröset, så långt norrut man kan komma i Sverige och där tre nordiska länder möts. Vi åkte först ut till kusten och fortsatte norrut mot Haparanda med flera stopp och övernattningar längs vägen. Vi passerade gränsen till Finland två gånger och till Norge en gång och vi fick visa upp våra covidbevis varje gång. När vi återvände till Sverige var det däremot inga kontroller. I Karesuando lämnade vi Sverige och fortsatte på den finska sidan. Kilpisjärvi är den lilla ort där båtar till treriksröset utgår från och där startpunkten för diverse andra upplevelser har sin utgångspunkt.

Efter fantastiska dagar, med både en tur till treriksröset och en vandring upp till toppen av fjället Saana, åkte vi åter in i Sverige och tog oss förbi Kiruna, Torne träsk, Abisko och Riksgränsen innan vi for in i Norge. Fantastiska Norge med alla hisnande vyer med höga fjäll och fjordar. Tyvärr var vädret inte det bästa men vi njöt i alla fall och vi kom till två fina bokade boenden.

Vi kom in i Sverige igen i höjd med jokkmokk och fortsatte till fjället Akkeli, utanför Arjeplog. En relativt lätt vandring där toppen ligger bara 784 möh. Dagen efter kom vi in på Vildmarksvägen och stannade först till vid Trappstegsforsen. Sedan fortsatte vi mot Satsfjället och jag fick min revansch mot den toppen. I stormbyar tog vi oss upp även den sista, branta lilla biten. Vi övernattade på Saxnäsgården och nästa dag tog vi oss till Klimpfjäll och följde en led som bestod av tre leder och där vi skulle få se sju forsar. Oavsett hur man definierar ordet fors så fanns det fler forsar än sju.

Nu återstod två nätter vid Stora Blåsjön, en vandring längs den spännande Bjurälven och tre vattenfall innan vi kom hem till mig på Frösön. Men min son hade en dag kvar innan han skulle ta tåget hem och han föreslog en dagstur till Hoverberget. Så fick det bli.

Augusti

Jag har för mig att alla augustikissar har hittat hem. Min svägerska kom för att hälsa på mig och hon ville gärna gå runt på Jamtli, ett friluftsmuseum som hon underligt nog aldrig har besökt tidigare. Mest lockade husen med miljöer från olika tider och i första hand ville vi båda se 70-talshuset. Senare i augusti kom min son och vi ville så klart upp på en fjällltopp. Den här gången blev det Ottfjället och vi fick en underbar dag på fjället.

September

Här bjuder jag på ett helt gäng septemberkissar, som alla har hittat fina hem. Jag gillar september, som brukar vara en riktigt fin höstmånad. Jag hade turen att hitta en del svamp på mina promenader men jag ville gärna ha även trattkantareller och gav mig iväg till fjällvärlden där de är vanligast här i Jämtland. Förutom de efterlängtade trattisarna fick jag en härlig naturupplevelse i skogen vid Höglekardalen.

Jag åkte ner till min son i Uppsala och vi begav oss ut i skogen och hittade ännu en stor mängd trattisar. Men de fick min son ta hand om. Vi tog en dagstur till Örebro för att hela familjen skulle kunna träffas samtidigt. Jag, min son, mina döttrar och min svärson. En fin och väldigt bra helg.

Oktober

Oktober var en vacker månad då jag befann mig på eller nära Frösön. Alla dessa kissar, utom Prinsen, har hittat nya hem.

November

November bjöd på lite av varje men kameran kom nog bara fram när det fanns något fint…eller lite läskigt.

December

Sista månaden på året som gått vräker jag på med tre bilder med decemberkissar. Passande nog hette kissen på andra bilden just Kissen men den skygga Kissen heter nu Leo och har fått ett fint hem hos någon som vet hur man tar hand om en katt som behöver lära sig att lita på människor. Om jag har förstått det rätt så följde en annan skygg katt med till samma hem och jag hoppas att vi får veta hur det går. Willy, på tredje bilden, har också fått ett nytt hem och jag tror att kattungarna i första bilden också har hittat hem. Mamma Skrållan behöver dock lite mer omvårdnad och det ska hon få.

Det var osäkert in i det sista hur julen skulle bli men till sist bestämdes det att jag skulle åka ner till både Örebro och Uppsala för att kunna träffa mina barn. Jag fick med mig äldsta dottern hem till mig på juldagen och trots en del förändringar blev julen väldigt bra. Precis som hela året.


19 comments

  • Ja, det är kul att friska upp minnet och kanske mest för vår egen del. Jag blev påmind om ganska mycket som jag hade glömt bort så jag tyckte att det var väldigt rolligt att tota ihop det här inlägget. Men kanske borde jag starta lite tidigare för det tog sin tid och dessutom var wordpress otroligt segt.
   Önskar dig detsamma och jag hoppas du får många roliga små äventyr 😀

   Gilla

 1. En härlig årssammanfattning! Tänk så mycket du hann med och så många fina minnesbilder du har samlat!
  Nu nytt år … och jag önskar dig att det blir ett bra år med många trevliga upplevelser!
  GOTT NYTT ÅR!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Det här långa inlägget blev onödigt omfattande bara för att jag själv tyckte att det var så kul att gå igenom allt som har hänt. Det blev verkligen ett upplevelserikt år och jag hoppas att det nya året ska bli lika roligt. Jag önskar att du också får ett fint år med många små utflykter och kanske en lite längre hit till Jämtland. Jag ska tjata lite på dig och Paula så kanske ni kommer iväg 😀
   Gott nytt år till dig också!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Ojojoj, vilket år du har haft! Och vilka upplevelser och minnen du har dokumenterat. Du har verkligen fått ut det mesta och det bästa. Bra idé det här med att göra en årssammanfattning. Fint också för oss andra att få ta del av det.

  Gilla

  • Jag kan inte vara annat än nöjd med mitt år och jag hittade mycket som är värt att minnas bland alla bilder. Det var mycket för min egen skull som inlägget blev så omfattande. Jag konstaterade att det är väldigt länge sedan vi tog en promenad ihop så nu börjar det väl snart bli dags 😀

   Gilla

 3. Gott nytt år Ingrid! Min läsplatta orkar inte läsa in alla bilder men jag vet ju att dina bilder alltid är jättefina.
  Kram

  Gilla

 4. Hej och god fortsättning, nu har jag suttit en bra stund och dreglat över dina fantastiskt fina naturfoton tagna under året som gick. Du har hunnit uppleva och resa mer under ett år än jag gjort de senaste tio åren tillsammans! Och det roliga är ju också att alla resor du gjort har varit så lyckade, både sällskapet och destinationerna. Och de många katterna gjorde månadsresumeerna än ljuvligare! Hoppas du får många roliga resminnen även detta nya år! Och varför inte, det är bara att börja planera!
  Nyårskramen

  Gilla

  • Tack och detsamma! Alla foton har varit med förr men jag tyckte att det var så roligt att gå tillbaka och minnas så jag kunde inte låta bli att fylla på med alldeles för många bilder. Det är nog det mest omfattande inlägg jag har gjort. Det har varit ett bra år sett till vad jag har sett och gjort och jag hoppas att 2022 bjuder på åtminstone några upplevelser. Jag vet att jag kommer att åka söderut i landet minst en gång men mer än så finns inte planerat.
   Kram

   Gilla

 5. Fantastiska bilder från 2021. Jag skrollar och skrollar upp och ner, kan inte se mig mätt. Vilket år med massor av upplevelser. Fin bild på mig hittade jag också, du är den bästa fotografen. Jag smälter när jag ser fotot på Eddie och din son. Underbart möte ❤ Tack för trevliga dagar hos dig. Det gav mersmak.
  Då hoppas vi på att året 2022 ger oss möjlighet till både fina foton och träff.

  Gott Nytt År Kära Ingrid!

  Kram

  Gilla

  • Tack Lotta! Det var ett fantastiskt år som trots corona gav mig så många fina upplevelser. Hahaha, jag skulle nog hellre säga att jag har de bästa motiven och att samarbetet fungerade 😀 Det är klart att vi ska göra om det och kanske både hos dig och mig. Det blir minst en resa söderut för min del och kanske kan vi planera in något då. Det får vi återkomma till.
   Gott nytt år och god fortsättning!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s