Vattenfall, backar, Kivik, dös och strand

Vi var väldigt effektiva igår och ändå var vi hemma till lunch (en ganska sen sådan) och gav oss inte av igen förrän efter middagen. Vi hade fyra olika mål som alla låg inom lagom räckvidd för att med bil hinna med allihop. Vi började med Hallemölla vattenfall och på väg dit passerade vi Rörums kyrka. Den ligger så vackert i allt det gröna så den måste fotograferas.

Hallamölla vattenfall är Skånes längsta vattenfall med en fallhöjd på 23 meter. Fallet är en del av Verkaån, vars lopp är skyddat som naturreservat. Namnet kommer från den kvarn som funnits på platsen sen 1400-talet. /Wikipedia.

Fallet är uppdelat i flera sektioner med en stig som leder förbi dem, även om framkomligheten var lite svår vid något tillfälle. En fin plats att besöka.

Min syster tar kort på mig…

…och ungefär samtidigt fotar jag henne och Roddy.

Den gamla kvarnen.

Vi stannade till vid Brösarps backar och tog en liten promenad uppe på dem. Det Österlenska landskapet är vackert på så många olika sätt.

Havet skymtar långt där borta.

Vi fortsatte till Kivik och både där och vid Brösarps backar har jag fina minnen från en härlig husvagnssemester med min man. Kul att komma tillbaka och känna igen sig. Liksom vi gjorde då drog vi oss nu ner mot hamnen och havet.

Vi gick över en liten bro ut till en udde utanför hamnen.

Där fick vi syn på diverse fåglar och nu vill jag visa skillnaden mellan mig (som är en riktig amatörfotograf) och min systerson (som är mycket duktigare på fotografering och dessutom orkar bära med sig olika objektiv). De följande vänstra bilderna är tagna av mig och de högra har jag lånat, med tillåtelse, av min systerson för att visa hur det kan bli när man är mer engagerad i sitt fotograferande och inte bara höjer kameran och knäpper. Men jag är ändå nöjd med att det i alla fall syns att det är fåglar 😀

På väg tillbaka till bilen kom plötsligt en flock svanar flygande över oss.

Jag har inga problem med att bjussa på mig själv och ibland visa upp inte så vackra bilder eller att berätta om hur jag kan vimsa till det. När vi kom hem hade min systerson ett inbokat möte via länk och jag och min syster lovade att hålla oss utomhus under tiden. Det var inget han bad om men jag tror att det var uppskattat. Ute på gräsmattan finns en stor studsmatta och den var vi naturligtvis tvungna att testa. Ingen av oss har hoppat på studsmatta tidigare men här bjuder jag på mitt första och förmodligen enda försök, filmat av min syster.

Vi hade en plats till att besöka och efter ett tips av bloggvännen Miemarie http://wwwime-mittliv.blogspot.com bestämde vi oss för att vi skulle åka till Haväng där det finns en hel del att se. Tack för det tipset 😀

Vi kom iväg vid 19-tiden och det var behagligt svalt att ta en kvällspromenad och njuta av allt det fina. Från parkeringen gick vi först mot Havängsdösen. En liten förklaring om vad en dös är kanske är på sin plats.

Dösen är den äldsta formen av megalitgrav i Norden. Typen anlades under en del av bondestenåldern runt 3600–3350 f.Kr. och ersatte på sina håll i Danmark och Skåne den tidigare typen långhög som bara ibland är byggd av stenblock. Wikipedia

I mina ögon påminner den mycket om en skeppssättning (typ Ale stenar, som är med i nästa inlägg) men så är det tydligen inte.

Överallt ovanför stranden växte dessa roliga, fransiga blommor. Jag har inte orkat ta reda på vad de heter men man kan ju titta på dem ändå.

Roddy får ju inte vara på de flesta stränderna men här kom vi väldigt nära när vi följde stigen och den gick över en bro just här.

Havängs strand verkar vara en omtyckt plats bland svanar. Kvällssolen lyste så fint på dem och jag gick ner på stranden för att komma riktigt nära.

Längs till vänster ser man Stenshuvud, nationalparken vi besökte dagen innan.

Medan jag fotade svanar från stranden stod min syster en liten bit upp och fotade mig.

Alla dessa upplevelser tar på krafterna, både mentalt och fysiskt, men det är ju så roligt att få göra dessa utflykter tillsammans med personer jag gillar. Men mitt huvud hänger inte alls med om någon försöker berätta fakta eller ber mig att kolla upp något. Så länge mitt sällskap tycker att det är ok att jag ibland säger att jag inte registrerar vad de säger eller att de får sköta kartor och annat så går det i alla fall bra och emellanåt vilar jag hjärnan. Jag har upptäckt att det är avkopplande för hjärnan att fixa och redigera foton och även att blogga så det är en syssla jag gärna ägnar mig åt. Och jag njuter verkligen av den här resan även om jag är som jag är .


18 comments

 1. Vad roligt att ni åkte till Haväng och jag fick stor längtan dit när jag såg dina fina bilder! Det mysigaste tycker jag är när det kommer en skock får springandes förbi.
  Brösarps backar-bilderna var också jättefina! Dom spelade in Bregott-reklamen där ett tag, en gång när jag var där såg jag när dom spelade in, dom drog en ko upp och ner för backarna. Brösarp gästis är berömt. Dom har ett spa som jag jobbat lite på.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var bra att vi fick det tipset och att vi tog oss dit. Vi blir ganska trötta av all aktivitet men måste ju ändå gå ut med Roddy. Då kan man lika gärna ta sig till något nytt, fint ställe och vi är jätteglada för att vi kom dit 😀
   Stackars ko som drogs hit och dit för att vara med i reklamen.
   Kram

   Gilla

 2. Jag har mycket kvar att upptäcka i Skåne ser jag, men visst är det ett fantastiskt landskap! Brösarps backar har vi besökt ett par gånger och varje gång tänker jag att så fel vi haft, vi som trott att Skåne är platt!
  Önskar dig och ditt mysiga sällskap en fortsatt fin semester!
  Tack allra bästa Ingrid … tack för dina mejl! Tack för att du finns!
  Kram ♥

  Gilla

  • Jag tror inte att man någonsin kan säga att man har sett allt som finns att se här. Men vi har i alla fall gjort ett tappert försök och mycket har vi hunnit med 😀 Det är nog till den här delen av Skåne man ska åka för att få se skogar och en del kullar.
   Tack Anki! Nu har vi fortsatt till Blekinge och har det väldigt bra även här.
   Självklart finns jag här för dig ❤
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Jag har varit till österlen några gånger men vattenfallet har jag aldrig hört talas om. Jag tycker att du alltid tar fina bilder. Jag bara knäpper på min dåliga mobilkamera och det blir ofta skit. Jag hade en bättre förut men den här är jag inte nöjd med. Dessutom ser man ju inte vad man knäpper när solen skiner utan får bara knäppa på måfå. Det var bättre när man hade en kamera med titthål. Då såg man i alla fall vad man fotograferade. Nåja man kan inte få allt. Här har vi fått regn nu till slut så att pollen har spolats bort och potatisen växer. Det har varit två veckor med högsommarvärme och till och med 22 grader i vattnet

  Gilla

  • Jag tror inte att vattenfallet är det vanligaste utflyktsmålet men det var kul att få se det. Tack Anita! Allting är relativt och visst är jag ofta nöjd med mina bilder. Jag har inte lust eller ork att lära mig mer om inställningar men det är alltid kul att se hur någon kunnig kan få jättefina bilder. Jag tittar nästan alltid genom sökaren (titthålet) när jag tar kort och det är mycket lättare att se motivet då.
   Regnet kanske var välbehövligt nu och gör gott för potatisen 😀

   Gilla

 4. Vilka härliga och bra platser ni valde att besöka. Haväng med sin dös är verkligen fint så det var tur att ni bestämde er för att åka dit. Hallamölla är också väldigt fint.

  Kram och ha det fortsatt fint på resan!

  Gilla

  • Jag tror att vi har sett det mesta av det bästa men det finns massor kvar att se vid ett annat besök. Vi har njutit av både väder och vyer. Skåne är verkligen fantastiskt 😀
   Tack så mycket!
   Kram

   Gilla

 5. När man upplever nya saker och nya ställen mest varje dag så blir man till slut lite mätt i huvudet och hinner inte lagra allt man sett. Men med hjälp av fotona kommer du att i lugn och ro kunna minnas tillbaka! Otroligt vackra vyer, nästan så jag vill åka till Skåne, men ändå inte som förstaval…Och svanarna verkade inte tillhöra den aggressiva sorten, såna har jag upplevt under segelturer. Förstår inte riktigt hundförbudet vid stränderna, det spelar alltså ingen roll att hunden är kopplad, det är förbjudet område ändå?? Märkligt kan tyckas… Fartfyllda fullmatade dagar, men snart är du tillbaka i lugnet igen! Kramen

  Gilla

  • Intrycken byggs på varandra och hur roligt det än är så tycker hjärnan att det är lite jobbigt att processa allt. Skåne har så mycket fint att erbjuda men det har alla andra landskap också. För mig är det en lite exotisk natur med mycket mer i växtväg att se än hemma hos mig. Jag höll ett lagom avstånd till svanarna så att jag lätt skulle kunna springa ifrån dem men det verkade inte bry sig så mycket om att jag var där. Det är nog värre när de har ungar. Jag kan förstå att det kan vara problem med många lösspringande hundar och det kanske är lättast att totalförbjuda dem under en period i stället för att tillåta kopplade hundar på stranden. Men när det är nästan folktomt blir förbudet lite löjligt. Självklart plockar man upp efter sin hund om den lämnar en liten hög efter sig.
   Jag kommer inte hem än på några veckor men det blir lite lugnare om några dagar 😀
   Kram

   Gilla

 6. Vattenfall är jag väldigt svag för. Kära nån så vackert land vi bor i. Inte behöver man åka så långt för att uppleva allt heller. Så kul att se genom någon annans lins också, eftersom jag själv varit där och fotograferat så ser man ju olika saker som intressera en. Tack för att du delar med dig.

  Kram

  Gilla

  • Vatten är alltid lockande och vattenfall har en extra dragningskraft. Skåne och Jämtland är väldigt olika vad gäller naturen men är lika vackra ändå. Jag tycker om att se andras bilder från mitt Jämtland så jag förstår att det känns fint att uppleva det som finns nära dig när jag visar upp det.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s