Från julmys till vintermys

Julfirandet har varit precis så mysigt och fint som jag trodde att det skulle bli. Jag kom först av gästerna och placerades i soffan med en kopp kaffe och i tv:n sprakade brasan samtidigt som lågmäld julmusik spelades. En väldigt bra början. Innan de andra kom förberedde jag en del av den mat jag ansvarade för. Värden, som även var julsamordnare, hade handlat allt som behövdes och det var ett perfekt upplägg.  Senare anlände svärsonens/julsamordnarens familj och efter dem kom min andra dotter. Allra sist kom min son och sedan gick julhelgen väldigt fort. Vi åt och åt och åt lite mer och alla verkade nöjda.

Jag hade inga förväntningar på att någon annan än jag och min son skulle äta och även laga vegansk mat men alla åt av de veganska köttbullarna, prinskorvarna, revbenen, svampjansson och de olika sillsorterna.  Vi serverades rotfruktslåda, vegansk dopp-i-grytan och även både förrätt och efterrätt som var suveränt goda. Jag var väldigt imponerad av att alla ville ha det så och jag hoppas att ingen blev besviken.  Några traditionella rätter fanns också med och naturligtvis åts det julskinka. Förutom mat stoppade vi i oss en hel del godis och bakverk.

Några julklappar delades ut men vi hade kommit överens om att de som ville avstå varken fick eller gav något. Hälften av oss sov i en annan lägenhet i huset bredvid. Min dotter och svärson var kattvakt åt vänner och fick i gengäld låna lägenheten. Jag tog gärna på mig kattskötseln, som var väldigt enkel och bara innebar att ge mat och släppa in och ut. Jag tog inga bilder från den lägenheten och inte heller på de fina katterna Tassigur och Melira som bodde där. Men som vanligt fick Pixel och Grixis, som jag är mattmor till, ställa upp på bild när jag besöker dem. De gillade verkligen den blomma jag hade med mig. Jag vågar inte köpa något annat än orkidéer eftersom jag vet att just de inte är giftiga för katter.

DSC_0001DSC_0005

Själva julfirandet och sällskapet var hur trevligt som helst men utomhus fanns inget som lockade. När jag satte mig på tåget var det blött, grått och trist. När jag hade bytt tåg i Stockholm blev det snart mörkt men jag såg att det var vitt på marken i Gävle. Varje gång vi åkte genom upplysta trakter såg jag att det blev mer och mer vinterlikt och när vi kom fram till Östersund log jag och den unga killen, som var placerade tillsammans, mot varandra och konstaterade att vi är lyckligt lottade som får bo här. När jag kom hem packade jag upp kameran och tog en bild och som ni ser kom jag hem till en helt annan värld än den jag lämnade. De runda prickarna är långsamt fallande snöflingor.

DSC_0034

I morse kunde jag knappt vänta på att mörkret skulle försvinna så att jag kunde gå ut och njuta. Halvnio gick jag ut och den tomhet jag hade känt efter att ha lämnat mina barn byttes ut mot ren lycka.

DSC_0004DSC_0008DSC_0022DSC_0052DSC_0069DSC_0076DSC_0119DSC_0132DSC_0142DSC_0147DSC_0148DSC_0168

Sammanfattningsvis en underbar jul och en fantastisk hemkomst. Kunde inte vara mycket bättre 😀


18 comments

 1. Så trivelig å være gjest i jula, kose med pusekatter og bare kose seg med gode venner og familie. Herlig med lange dager og at man ikke må ting, men kan bare kose seg. Håper du har en flott romjul og at det nye året blir riktig så flott.

  Gilla

  • Det var väldigt skönt att inte vara den som fixar allt 😀 Men vi hjälptes åt och turades om med att stå i köket eller plocka undan. Det var väldigt smidigt och allt var lättsamt och väldigt trevligt. Jag önskar dig detsamma och jag tror att både du och jag tänker att det blir det vi gör det till 😀

   Gillad av 1 person

 2. Vilket härligt firande och fantastiska bilder. Jag tror att många gärna testar vegansk mat. I alla fall hade jag i alla fall gärna gjort det. Så mysigt att komma hem till vintern för här är det bara grått.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det har varit en väldigt bra julhelg och hemkomsten blev pricken över i 😀
   Jag är inte jätteförvånad över att de ville smaka men jag hade inte förväntat mig att de skulle avstå de mer traditionella varianterna. Det var kul att de vågade och ännu roligare att de verkade gilla allt.
   Kram

   Gilla

 3. Det låter som du haft en jättemysig jul med barn och katter . Och god mat, roligt att fler var intresserade av den veganska maten. Jag håller med dig, förstår att du trivs när det är så vackert där du bor. Jag hade utan tvekan fått julkänslor med det landskapet, jag har nämligen inte haft några julkänslor alls i år. Ett tag när jag åkte tåg hem var det så grått, dimmigt och trist att jag längtade efter sol och värme. Skulle gärna åka utomlands över julen.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var verkligen mysigt och väldigt trevligt 😀 Alla åt mycket och jag tror att vi alla blev väldigt nöjda…och framför allt mätta 😉
   Det var inte lika vackert här när jag for iväg dagen innan julafton men oj, vad det gnistrade överallt i skenet från olika belysningar när jag kom tillbaka. Jag tror att de flesta skulle känna julstämning med ett så vackert landskap omkring sig 😀
   Jag skulle också kunna tänka mig att åka iväg någonstans över julen om jag inte hade en familj att fira med. Men jag skulle inte välja en solresa utan kanske hellre någon upplevelse. Men så länge barnen vill fira med mig stannar jag kvar och firar med dem. Du skulle förmodligen inte heller klara av att lämna de dina, och framför allt lockar nog jul med Dante mer än en resa 😀
   Kram

   Gilla

 4. Ser att även du har haft en fantastisk jul!
  Underbara bilder från din plats på jorden! Fantastiskt vackert med snön och det frostiga landskapet!
  Ha det fortsatt gott och njut av vintern!
  Kram

  Gilla

  • Ja, julen var väldigt fin och det är roligt att läsa om alla härliga julfiranden som bloggvänner berättar om 😀
   Jag försöker ta vara på de här dagarna för om några dagar väntas töväder igen. Nu är det så pass mycket snö att den inte hinner försvinna men träden lär nog inte vara lika fina efter mildvädret.
   Tack detsamma och du får njuta av bristen på snö 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Underbara bilder! Äter eller biter katterna i den orkidéen är det synd och skam tycker jag, så himla vacker den är! Att vara kattvakt är inga problem om man är på landet, väldigt smidiga djur.

  Så trevligt med ert julfirande, alla verkade trivas låter det som. Vad har du i dina veganska köttbullar? Jag har testat ett par varianter, de jag gillar bäst är de med svart ris i. Jättegoda. Jag tar gärna emot tips på något annorlunda. När eller om vi ses till sommaren äter jag väldigt gärna vegetariskt/veganskt, men det tror jag du vet. Har ni någon restaurang som inriktar sig på vegetarisk mat i Östersund? Jönköping är en relativt stor stad, tror den ligger på 10 eller 11 plats, den har halkat ned en plats nyligen vet jag, trots att vi växer så det knakar. Någon annan stad har än större växtvärk vad jag förstår. Hur som helst, trots sta´ns storlek har vi ingen restaurang med inriktning på vegetariskt/veganskt Vi hade för många år sedan, långt innan det blivit mer och mer populärt, men de fick slå igen innan jag hann dit. Tyvärr.

  Önskar dig ett gott slut på året och ett riktigt gott 2020!

  Gilla

  • Tack!
   De luktade mest på blommorna och bet lite i dekorationerna. De satt där och var nyfikna och luktade väldigt länge men jag såg aldrig att de bet på själva blommorna 🙂 Men man vet aldrig och därför känns det bäst med något som inte är giftigt. Jag gillar katter och hjälper gärna till. Har funderingar på volontärarbete på katthemmet här på Frösön men när jag var på sjukhuset fick jag höra att jag ska passa mig för kattlådor. Nu äter jag lite mindre immunnedsättande medicin och jag ska höra med läkaren om det kanske är ok med kattskötsel nu.
   Det var ett väldigt mysigt julfirande och jag tror att alla trivdes 🙂 På julbordet hamnade köpta vegobollar och prinskorvar. Det är lättast när många ska stå i köket och fixa de olika rätterna. Hälsans kök har goda vegobollar men om jag ska göra egna använder jag Anammas formbara färs, som är soyabaserad. Det finns massor av recept på olika slags biffar men den färsen är en bra övergång om man går från att vara köttätare till att bli vegan. Visst testar jag en hel del nya ingredienser men jag har blivit lite lat och gör inte matlagningen krångligare än jag måste. Det finns många bra vegoprodukter och man behöver inte alltid använda bönor. Jag gillar bönor och kikärtor är en favorit. Men det finns så mycket annat gott 😀 Det kanske blir jag som får tips av dig 😀 Jag ska försöka hitta på något spännande när du kommer och du får gärna tala om ifall det är något du inte tål eller gillar. Jag har inte hittat någon restaurang som bara inriktar sig på vegetarisk/vegansk mat men ett flertal har sådana alternativ. Jag äter inte ute på restaurang särskilt ofta men jag tror att det blir fler och fler som märker av efterfrågan på sådana rätter. Jag kan bli lite avundsjuk ibland på utbudet min son har i sin stad, Uppsala. Men det är inte svårt att hitta det jag vill ha i affärerna här heller. Allt finns inte men det finns alltid något 😀
   Tack detsamma till dig. Vi får se till att göra det nya året till ett riktigt bra år 😀

   Gillad av 1 person

   • Tur att katterna trots allt tog det lugnt med blommorna, en del katter älskar att bita i växter. Man kan ju undra varför för de är inte precis vegetarianer för övrigt.

    Periodvis tycker jag det är kul att testa olika nya recept, har hittat några bra vegetariska jag gillar. Soppor är förstås både smidigt och bra… grönkål är nog det enda jag absolut inte gillar – kanske jag inte hade tillaggat den tillräckligt, jag vet inte. Har endast testat en gång och följde då ett recept Sedan har jag skippat den från mitt bord. Det skulle vara jättekul att träffa dig, än så länge har jag siktet inställt på Sverige-resa i sommar! Har kollat, har inte rutten klar fullt ut, men i stora steg i alla fall. Har du några tips på sevärdheter norröver, alltså norr om Östersund får du gärna tipsa. Öjebyn utanför Piteå, om jag minns rätt ska det finnas gamla kyrkstallar m.m som är sevärt. Har faktiskt varit där en gång, men gör gärna återbesök. Ser gärna mer… Östersundstrakten, ja, där tror jag du har bra tips och styr mig 😉

    Gilla

   • Jag tror att de här katterna mest var nyfikna för att det kom något nytt att undersöka. Vi har haft två katter i familjen tidigare och det var aldrig något problem med växterna. Men kanske beror det på att de kunde gå ut om dagarna och kunde tugga på allt de ville då. De här två bröderna är innekatter och då är det spännande när det kommer in levande växter. Det finns bara konstväxter hos dem i vanliga fall. De katter som fanns hos de som lät sova i deras lägenhet kan gå ut om de vill eftersom de bor på bottenvåningen med dörr ut till en uteplats.
    Då har vi ytterligare något gemensamt i att vi inte är förtjusta i grönkål 😀 Jag äter hellre både broccoli och spenat och där finns det massor av nyttigheter.
    Jag tycker att det är kul om du hälsar på och här i Östersund med omnejd ska vi nog hitta något som känns roligt. Längre norrut har jag mest naturupplevelser att rekommendera och det finns det massor av. T ex vägen över Stekenjokk, som går högt uppe på fjällen, är en fantastiskt vacker väg. På vägen dit hittar man både naturupplevelser som vattenfall och storslagna vyer och jag gillar den samiska kyrkstaden Ankarede. Längre ut mot kusten har jag inte åkt mer än någon gång för många år sedan. Men jag tror inte att det spelar någon roll vilken väg du tar. Det finns sevärdheter överallt och kanske kan du åka kustvägarna ena hållet och lite mer fjällvägar andra hållet 😀 Vi har aldrig brytt oss om städer och shopping på våra husvagnsresor. Men att hitta olika naturtyper att vandra i gillade vi.

    Gilla

 6. Jo du här är det rimfrost på alla träden så dom är dubbelt så tjocka som dom egentligen är. Jag tycker synd om älgarna och rådjuren som ska försöka tugga i sig lite kvistar och får i sig en massa kallt i magen. Tur att man slipper äta sånt i alla fall. Nu planerar jag inför nyårsafton då vi nog blir 14 stycken som kommer hit och ska äta men konstigt nog är ingen vegetarian fast det är så vanligt nu för tiden. Minns ifjol när min brorsons fru skulle få något gott och han hade griljerat en kålrot så den skulle se ut som en skinka. Tror inte att hon tyckte att det var så gott men hon höll masken i alla fall. Hoppas nu bara att vi får ett gott nytt år både du och jag och att vi kan träffas någon gång.

  Gilla

  • Det är vackert men du har rätt i att det är synd om djuren. Kallt och dåligt med mat. Konstigt att de vill bo här uppe. Det är underligt att vi inte ser fler döda fåglar och andra djur när vi är ute i skogarna men förmodligen blir de mat till andra djur.
   Oj, vad många ni blir på nyårsafton. Vad roligt du ska få då 😀 Inte behöver du bekymra dig om att alla inte äter av maten heller och det är ju skönt. Jag skulle aldrig komma på idén att byta ut julskinka mot en griljerad kålrot. Det kan inte ha varit gott och hon gör säkert inte om det. Det finns så mycket annat gott så man behöver inte försöka göra något som ska påminna om julskinka.
   Vi får se till att nya året blir bra och det är klart att vi ska ses 😀 Du vet att det bara är att säga till om du är i stan så fixar jag fika eller något annat ätbart 😀

   Gilla

 7. Hej, det h ade varit väldigt oartigt att inte smaka av maten som någon lagt ner själ och hjärta i att tillaga! Sen vad man gillar är ju en smaksak men det verkar som om det blev succé! Och kanske hade sällskapet också med saken att göra? Visst smakar allt godare i gott sällskap! Jag suger i mig allt ur dina fina vinterbilder, det är dåligt med den vita varan hos mig. Har det väl snöat en dag så är det fem plusgrader nästa…och ingen kallperiod ser ut att närma sig…ännu. Tack o lov klarade dom av att öppna backarna med 8 nedfarter, på bild ser jag att det är helt snöfritt uppe på toppen.
  På tal om veganskt, du känner förmodligen till den, men det stod om bloggen i min lokaltidning nyligen, Sveriges största veganblogg som heter javligtgott.se Har kikat in där men inte studerat några recept o annat närmare. Han har visst skrivit några böcker också.
  Önskar dig ett riktigt gott slut på året och ett ännu bättre nytt! Kramar från pörtet

  Gilla

  • Alla smakade och flera bidrog också med egna veganska rätter. Det som förvånade mig och gjorde mig glad var att ingen annan sill än de veganska sorterna ställdes fram och att det var likadant med köttbullar, prinskorvar och revben. De veganska alternativen åts av alla och fick mycket beröm 😀 Min dotters svärmor hade gjort en finsk kålrotslåda och även blandat ner morötter. Väldigt gott!!! Dessutom hade hon gjort rotfruktsplättar med havrefraiche och tångrom och till efterätt gjorde hennes sambo en otroligt god rätt med ugnsstekt, julkryddemarinerad ananas med vegansk vaniljglass. Vilka smaksensationer. Det är tur att jag är hemma och kan promenera bort en del av allt överflöd 😉
   Visst är det härligt när vintern ser ut som på de här bilderna. Men tyvärr väntar blidväder även här och jag tror att det snart blir en del slask och blöta här också. Det gäller att njuta så länge man kan. Förhoppningsvis kommer vintern tillbaka efter töperioden.
   Jag prenumererar på jävligt gotts nyhetsbrev och varje vecka kommer det i mailen. Ibland sparar jag recept men ibland är det inget som lockar. Det finns många bloggar och sidor med veganska recept och det är rena guldgruvorna när man känner sig lite vilsen och inte vet vad man ska hitta på att äta.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s