Konstgömman i Torvalla

I dag hade jag två ärenden i Östersund. Först skulle jag lämna prover på sjukhuset och sedan hämta några beställda varor på Jysk. Däremellan hade jag drygt en timme att fördriva och då kom jag på att jag skulle återuppväcka minnen från vårt första år i Östersund. Då menar jag inte mitt första år eftersom jag är född här men det år jag, min man och våra tre barn flyttade hit. I mars 1995 kom vi till Torvalla, en stadsdel i utkanten av staden där vi bodde i drygt ett år medan vi letade efter ett hus att trivas i. På den tiden var bostadsfrågan inte lika svår att lösa som i dag och efter att ha sökt lägenhet tog det två månader innan vi fick flytta in i en 5-rummare i ett ganska nybyggt område.

Nu ska vi bli lite kulturella för de minnen jag nämnde handlar om en konstrunda som började bara ca hundra meter från vår lägenhet. Den var nästan alldeles ny, bara ett år gammal, när vi flyttade dit. Företagare och politiker var överens om att Torvalla behövde utsmyckas och ca 40 konstverk av olika konstnärer placerades ut i stadsdelen, både inomhus och utomhus. Jag har nog sett alla de som finns utomhus och den konstrunda som vi bodde granne med blev en ofta besökt början på våra hundpromenader. Namnet på denna konstrunda är ”konstgömman” och jag gillar verkligen idén med att placera ut konst som alla lätt kan ta del av och som det t o m är fritt fram att leka och klättra på. Att denna konstrunda dessutom går via en stig i skogen är ett jätteplus enligt mig.

Lite utanför själva konstgömman finns denna kvinna, som tydligen mediterar. ”Meditation” av Peter Linde.

DSC_0002

Ingången till konstgömman går genom Blå porten. Tyvärr inte helt lämnad ifred av klottrare. Blå porten – Beskrivning: Entréportik i formgjuten målad betong 4,5 – 5,5 m hög. Konstnären, Lillemor Petersson, beskriver: ”En i Torvalla ganska central parkskog där vandringens meditativa stämning fördjupas av konstverken. Murverk eller stenhällar kan vara mål för lek eller en stunds vila”.

DSC_0005

Genom blå porten går man på en stenlagd gång som också är en del av konsten. Den flata stenhällen, som nämns i texten, kan anas i en bild lite längre ner.  Stigen – beskrivning: Konstnärlig gestltning i stensatt stig i skogen. Stigen finns i Konstgömman. ”Omkring 300 m stig varav cirka 100 meter stensatt med varierande material, mönster och form och en gatstensbula – liten kulle stor som en myrstack  och som slutar vid en flat stenhäll, skiffer från Offerdal. Konstnär: Lillemor Petersson.

DSC_0007

Jag har aldrig lyckats se fenomenet när solen är i rätt läge men det är säkert fint.  Soluret – när solen står rätt ska den lysa genom den blå och röda glasrutan i solurets stora sten och ett mönster uppstår då på den blankpolerade, nu spruckna, skifferskivan på marken. När solen står som högst ska mönstret vila i en fördjupning.

DSC_0012

Konstverket Tors bockar är alldeles blankpolerat av alla barn som har klättrat och ridit på bockarna. Fullt tillåtet att göra så och det är t o m meningen. Lång bort i bilden skymtar den flata stenhällen som nämns ovan.  Tors Bockar – beskrivning: ”Skulpturgruppen är en fri fantasi kring sagan om Tors bockar, där den yngre bocken försöker sig på ett maktövertagande sedan den äldre drabbats av hälta. Min önskan är att väcka ett intresse och skapa en nyfikenhet på vårt kulturarv av sagor och myter som ju fortfarande sätter sin prägel på vårt vardagsliv i t ex ortsnamn. Skulpturen skildrar kampen mellan ont och gott, starkt och svagt. Vad visar sig i längden vara värt mest? Psykisk eller fysisk styrka?”
Karin Issef

DSC_0027

Nästa konstverk har roat många, både barn och lite äldre (mig inräknad). Att gå in i gångarna är väldigt lockande. Den här gången stod jag emot men jag har gått in i konstverket många gånger förut. Utan barn är det inte riktigt lika roligt.  Solhjul – konstnären, Lillemor Petersson,beskriver sitt verk som ”tre sammanbundna, medsols cirklande murar som har lånat sin form från ett keltiskt tecken”.

DSC_0034

Det här var några av konstverken i konstgömman. Jag hittade aldrig korpen (förmodligen Hugin eller Munin) och jag glömde bort att ”Drakens ögon” finns som två prickar i ån och som gör att man kan ta sig över till andra sidan. Det finns inga skyltar så det gäller att veta vad man ska leta efter. Det som känns mest tragiskt är att en fin bronsstaty av en liten flicka tydligen är så utsatt att den har behövts räddas från övergrepp. När man läser nedanstående text, som jag har kopierat från konstwebben,  kan man ju undra vad denna staty egentligen har blivit utsatt för.

Liten Eva – ”En naken liten flicka mitt i skogen blir ofta överfallen av illasinnade som släpar iväg henne bland ljung och kvist och barr. Nu är skulpturen inlåst i ett av kommunens förråd i väntan på att en ny plats är vald. En plats där skulpturen syns väl från många håll och ingen kan förgripa sig på henne.”

Denna lilla flicka finns även i Örebro, men kallas där ”Mimi”. Kanske är det så att Peter Lindes statyer finns i flera exemplar. Jag har även sett den översta statyn ”Meditation” på bilder i annan miljö.

Det finns annat än konst att titta på också. Jag har aldrig sett en björk se ut så här. Jag trodde att det var mest bara barrträd som blev värdar för denna lav. Det verkar i alla fall vara bra luft i den här skogen eftersom dessa lavar är ett bra tecken på det.

DSC_0017

Jag gick en annan väg tillbaka och passerade 4H-gården. Jag funderade lite över vad detta kan vara för en söt liten krabat. Att det är en fjording i bakgrunden ser jag men är det lilla mörkare djuret verkligen en häst…eller kan det vara en åsna. Den ser i alla fall dräktig ut.

DSC_0050

Jag följde ån tillbaka till bilen och sedan var det lagom att fortsätta till Jysk och sedan hem.

DSC_0051

Det här var en alldeles lagom kort och fin promenad och om ni kommer till Östersund så finns det mycket att se även i de yttre stadsdelarna.

När jag kom hem ringde en kompis och sa att fjällen var alldeles vita igen. Jag tog det lugnt några timmar men sedan var jag bara tvungen att gå en runda och titta om det stämde. Men det får bli ett annat inlägg för nu är ni nog trötta efter konstvandringen.

 


15 comments

 1. Tack för den jättetrevliga promenaden! Åsna ser jag att det är på bild, dräkig? Kanske, men de ser faktiskt ut sådär runda om magen även om de inte är det. Gillade första statyn på kvinnan. en i mitt tycke så härligt naturlig kvinna, lite grov, lite bred om höfterna, inga modellmått, en härlig kvinna helt enkelt. Alla andra konstverk var också intressanta i sig, men just att veta att när du går där så kommer det fler konstverk att beundra och undra över, det ökar ju på förväntningar och därmed intresset. Riktigt kul grej! Kram

  Gilla

 2. Så härligt att se alla dessa grejor i så fin omgivning. Det hade jag inte ens en aning om att det fanns. Jag gillar bockarna bäst Dom var superfina. Här blåser det och är svinkallt så det går inte att gå ut utan vinterkläder

  Gilla

  • Kul att få visa dig något du inte har sett förut 🙂 Jag gillar verkligen den här lilla rundan och det finns mycket annan konst utställd i Torvalla. Bockarna är faktiskt en av mina favoriter också. Både för att de är fina och för att de har en spännande historia 🙂
   Här var det snöblask i morse men nu har det gått över till regn och blåst. Jag håller mig nog inne om det fortsätter så här.

   Gilla

 3. Tack för en trevlig promenad bland många olika men fina konstverk. Synd bara att alla inte kan låta dem vara utan måste klottra eller förstöra på annat vis.

  Kram och ha en fin onsdag!

  Gillad av 1 person

  • Kul att du gillar den. Det var kul att återse den här platsen och konstgömman. Tyvärr finns det nästan alltid de som förstör på olika sätt. Jag blir mest illa berörd över statyn av den lilla flickan.
   Tack detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Vad mycket fint det finns i Östersund! Spännande med mycket statyer och konstverk.
  Djuret tycker jag liknar en åsna. Jag var också på en 4H-gård när jag var i Stockholm sist, Dante somnade i vagnen men jag och dottern njöt av de fina djuren.
  Kram

  Gilla

  • Det finns väldigt mycket fint här men det gör det säkert i dina trakter också om du tänker efter lite 🙂 Jag har varit så glad över att vara tillbaka och därför har jag visat upp många fina platser. Det kanske behövs en tids frånvaro för att man verkligen ska uppskatta vad man hade 🙂
   Det är säkert en åsna. Jag har fått en annan kommentar med det beskedet så det stämmer nog. 4H-gårdarna gör nog många barn glada och det är väl det som är meningen 🙂
   Kram

   Gilla

  • Ja, jag gillar verkligen att konst placeras ut i alla möjliga miljöer och mest gillar jag att få gå längs en stig och beundra konstverken. Synd bara att det är dåligt med skyltar och information.
   Kul att du gillade den 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilket mysigt ställe! Där skulle jag kunna roa mig länge 🙂
  Det är med all säkerhet en åsna du fotat och som Paula är inne på är den inte nödvändigtvis dräktig, de ser liksom lite ut så ändå 🙂

  Gilla

  • Men Anne, vad kul att du har hittat tillbaka. Jag tänkte nästan efterlysa dig men så kom jag på att ni nog var på resande fot till Rom. Om jag hade rätt får jag nog snart läsa om det och se fina bilder 😀
   Kul att du gillar konstgömman. Den var en liten favorit när vi bodde i närheten och det var roligt att återuppleva den.
   Jag tycker att det var en väldigt söt åsna, som jag nu har fått bekräftat att det var. Förmodligen mår den åsnan väldigt bra om det är så de normalt ska se ut. Jag har mest bilder av åsnor, som kånkar omkring på turister, i huvudet och de är säkert inte lika välmående.

   Gillad av 1 person

   • Japp, jag har varit i Rom och är nyss hemkommen. Ska iväg till jobbet snart så fotona får vänta lite 🙂
    Åsnor är söta men som du skriver ser man nog lite annat när man är ute och far, de som kånkar runt på turister är nog kanske inte alltid så välmående. Men, den där ser ut att ha det ganska så gott 🙂

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s