Jämtlandsdagar

Jag satt en lång stund och funderade på vilken rubrik som sammanfattar de senaste dagarna bäst. En dag i Östersund och resten av tiden i Åre. Men man kan inte haka upp sig på rubriken så mycket att man inte kommer vidare.  Då blev det som det blev.

I går tog jag morgonbussen till Östersund för att träffa min bankkontakt, skriva på en fullmakt hos mäklaren och för att åka ut till lägenheten på Frösön. Det sista var naturligtvis det roligaste. Jag mätte och frågade och jag blev visad runt till garage, förråd, samlingslokal, soprum och diverse andra utrymmen. Jag har turen att få ta över mina säljares varmgarageplats. Den är precis bredvid mitt förråd så det blev perfekt. Jag trodde att jag skulle få nöja mig med en vanlig parkeringsplats utomhus och sedan köa för en garageplats.

Mellan de inbokade mötena hann jag med både shopping, fika och lunch. Jag köpte presenter till min läkare och kontaktsköterska som de ska få när jag träffar dem sista gången. Jag vill så gärna visa min uppskattning för att de har tagit så väl hand om mig under flera år. Det blev choklad, tillverkad av en chokladmästare som jag har gått flera italienskakurser med, och varsin keramikmugg, som en annan bekant har tillverkat. Lite kul att få ge bort hantverk från bekanta från Jämtland. Strax före åtta på kvällen var jag tillbaka i Åre, väldigt trött och jättehungrig.

I morse var det kolsvart ute när vi vaknade men lite senare kom gryningen och vi såg att en klarblå himmel väntade. Det märks att det är VM här nästa vecka. Tillfälliga byggnader sätts upp lite överallt, utländska tv-bolag åker omkring, backar stängs av och massor av aktivitet och förberedelser märks. Det har jag inte brytt mig om att fota. Jag koncentrerar mig på andra upplevelser.

dsc_0004

Eftersom inte lika fint väder väntas resten av veckan bestämde jag mig för att ta kabinbanan upp nästan upp till toppen. Min svägerska hade ingen lust att hänga med men hon följde med upp till utgångspunkten. Där tog det tyvärr stopp och det blev ändrade planer. En skylt upplyste oss om att kabinbanan var avstängd pga nedisning.  Vi beslöt oss snabbt för att ta en tur med bergbanan i stället. Den utgår från Åre torg  och där tar även en skidbacke slut.

dsc_0010dsc_0006

Bergbanan visade sig vara gratis. Förmodligen för att den ingår i liftsystemet. De som kommer nerför backen till torget kan fortsätta upp till andra backar via bergbanan. Då får vi skidlösa personer också följa med. En bit upp möts de två vagnarna.

dsc_0020

Den stackars föraren får stå ute medan vi passagerare fick lite skydd mot kylan inne  vagnen.

dsc_0023

Det ser ganska inbjudande ut att ge sig ut på skidorna nerför sluttningarna. Men de dagarna är förbi och nu är det promenader som gäller.

dsc_0030dsc_0036

Vid bergbanans slutstation ligger Fjällgården. Jag hade glömt bort att den fanns där uppe för det var länge sedan jag var där. Men där var den och när alla skidåkare gav sig iväg nerför backarna så gick vi in i värmen.

dsc_0038dsc_0034

Sedan bar det av nerför, men till fots.

dsc_0041

En bit ner såg vi bort mot kabinbanan och såg att nu var den i rörelse. Men det fanns ingen ork kvar för att göra ett nytt försök att åka med den. Lika bra var det för senare såg vi att den stod stilla igen. Hoppas att problemen försvinner till nästa vecka. Men det är förhoppningsvis inte lika kallt då.

dsc_0046

Snart var vi nere i byn igen och väl hemma i lägenheten väntade vila, värmedyna och senare lunch. Resten av dagen blev väldigt lugn för mig. Min svägerska gav sig ut på en rejäl promenad igen men jag var ganska nöjd och stannade inne.

dsc_0047


En kommentar

  1. Fina vinterfoton – synd att du inte kom iväg i kabinbanan men kanske tur, tänk om du blivit sittande någonstans om den inte fungerade!
    vad härligt att du fått komma in i lägenheten och kika igen och vilken tur med varmgaraget! Ibland ordnar sig allt till det bästa. Hoppas du får en fortsatt fin vistelse ”där uppe”.

    Gilla

    • Tack! Kabinbanan finns troligtvis kvar i många år så jag får fler chanser 🙂 Jag tänkte precis som du. Inte kul om jag hade kommit upp men inte ner eller stannat på mitten
      Det kändes väldigt bra att se lägenheten igen. Nu var den helt tom och jag kunde med gott samvete öppna alla skåp och garderober 🙂 Massor med plats till mig och mina grejer 🙂 Jag kanske inte måste investera i motorvärmare trots allt. Jag kommer ju oftast att parkera i värme. Från garaget går trappan upp och slutar direkt utanför min ingång. Också väldigt bra 😀

      Gillad av 1 person

  2. Nu föll det på plats! Vi bodde på Fjällgården när vi var i Åre. Jag var ju väldigt liten då men kommer ändå ihåg en del och namnet blev plötsligt bekant. Några gånger var vi i Björnänge men jag minns att Åre var roligare. Vilken härlig dag ni fick i alla fall och så vackra bilder. Kan tänka mig att det var spännande att få besöka lägenheten också. Så otroligt smidigt att du kan ta över varmgaraget och slipper att köa för det.

    Kram

    Gilla

    • Haha, ja jag tänkte direkt på dig och på att det måste ha varit där du bodde. Jättemysigt ställe men dyrt kaffe 😉 Men du har tydligen ingen stor längtan tillbaka nu i vuxen ålder. Det som är kul som barn är nog inte alltid det som lockar när man blir äldre.
      Det blev ännu en skön dag och besöket i lägenheten dagen innan hade jag längtat mycket efter. Nu har jag en klarare uppfattning om hur allt får plats 🙂 Det blir skönt att slippa borsta bort snö från bilen när jag ska iväg någonstans. Kostnaden för motorvärmare slipper jag också 🙂
      Kram

      Gilla

  3. Som sagt, vinterbilder är väldigt vackra!

    Vad bra att du ser dig omkring i dina nya (kommande) hemtrakter, även om du nog känner till dem litet från tidigare också. Det brukar kännas förväntansfullt inför nytt boende, tror du känner så också.

    Gilla

    • Jag gillar vinter (gillar faktiskt alla årstider) och blir alltid glad av fina vintermotiv 🙂
      Jag har bott på olika platser i Jämtland under många år så jag känner mig hemma lite överallt. Just Frösön har jag inte vandrat omkring så mycket på så det blir spännande att upptäcka mitt nya närområde. Jag är både väldigt spänd och förväntansfull inför att flytta hit. Jag längtar otroligt mycket efter att få börja göra i ordning mitt nya hem. Sedan ska jag bjuda dit mina vänner på middag, några i taget 😀 Det ser jag också fram emot.

      Gilla

  4. Fantastiska bilder och när snön ligger så vackert blir det fina vyer. Har du åkt mycket skidor innan? Jag har inte gjort det, när jag var i Sälen med jobbet blev vi erbjudna skidskola, efter en dag insåg jag att jag är för gammal och stel för att bli en bra skidåkare 😉 men man kan ju njuta av naturupplevelserna.
    Kram

    Gilla

    • Tack! Det är inte alls lika mycket snö som jag trodde och hoppades på. Men det är i alla fall vitt både på marken och i träden 🙂
      Jag växte upp i Halmstad och där blev det inte mycket skidåkning. Men vi kom till Östersund och åkte längdskidor varje år. Utför började jag åka i 20-årsåldern och det var himla kul. Jag, min man och senare våra barn tillbringade ganska mycket tid i olika skidbackar. Härligt! Men nu har jag inte åkt på ganska många år. Ibland saknar jag det men det känns inte jättesvårt att avstå.
      Kram

      Gilla

  5. Härliga dagar och fantastiska bilder från Åre! Bergbanan var tyvärr stängd när vi var där – minns inte varför, men i bakhuvudet finns att de gjorde någon stor renovering just då … men kabinbanan åkte vi och så gick vi upp till Åreskutan. Lasse och Calle traskade på i högt tempo, medan jag och Basse kom efter och hade det jättejobbigt … konstigt för på den tiden hade jag verkligen bra kondition …
    Så bra att du fick en massa nödvändigheter utförda och framför allt att du kunde titta på lägenheten igen! Perfekt med garage och förråd i huset!
    Kram

    Gilla

    • Tack! Ni hade tur som kunde åka med kabinbanan i alla fall. Det är en vidunderlig utsikt vid klart väder. Jag har klättrat upp till toppstugan några gånger så jag vet hur jobbigt det är. Inte den lättaste promenaden direkt. En gång var min 70-åriga farfar med men som fd elitgymnast var nog han den som klarade klättringen bäst 😀 Då var jag nog inte ens 10 år.
      Ja, det är alltid skönt när det som måste göras är avklarat. Lägenheten var det bara kul att åka till och nu vet jag vad som får plats 🙂 Garaget var en fin bonus 😀
      Kram

      Gillad av 1 person

  6. Så himla härliga vyer, och så maffigt det såg ut inne på hotellet med den väldiga kaminen! Hade inte tänkt på att det ju är där du är, mitt i händelsernas centrum! Tittade idag på banprofilen till störtloppet och tänkte WOW

    Gilla

    • Det är jättefint här och ännu mer storslagna vyer är det om man tar sig upp med kabinbanan.
      Jag är väldigt glad för att jag inte behöver vara här mitt i allt kaos nästa vecka. Det är tillräckligt mycket rabalder redan nu. Men det går att nästan helt undvika 🙂

      Gilla

  7. där slant fingarna på tangentbordet, skulle inte ha tagit handcreme just nu, haha. Jo, tyckte de fått till en häftig störtloppsbana! Och så läste jag om att man byggt upp en hel del tillfälliga byggnader och hus för olika ändamål. Ja kylan och årstiden gör ju att man inte kan ställa upp partytält direkt…
    Om du åker upp nästa år igen och vill ha sällskap så vill jag väldigt gärna hänga med!
    Och du, du har nog helt rätt ifråga om förhårdnader på fötterna, det är helt enkelt företagen som insett att det är big business att sälja fotfilar och andra fotvårdsprodukter! Nu ska det bara smörjas här ett tag så får vi se vad som händer! Kram och ha fortsatt trevliga dagar i fjällvärlden!

    Gilla

    • Störtloppsbanan är häftig och det blir nog fina tävlingar. Massor av tillfälliga byggnader, avstängningar och en hel drös med långtradare fyllda med mazdabilar har vi sett. Det är en stor organisation som är igång här 🙂 En hel del tält finns också uppställda men jag tror att det har någon slags uppvärmning.
      Nästa år bor jag bara ca 10 mil härifrån och självklart har jag planerat att ta mig hit. Det vore jättekul om du hakar på. En annan bloggvän kommer också och hon tar med sig sin hund, Eddie. Jag tror inte att vare sig Blinka eller Eddie har problem med att umgås med andra hundar men jag vill fråga Eddies matte först. Jag mailar dig när jag har hört med henne. För min del är det bara väldigt roligt med flera hundar och goa bloggvänner 😀
      Lycka till med fotsmörjandet 😀
      Kram

      Gilla

  8. Fantastiskt fina vinterbilder! Den där linbanan hoppas jag få tillfälle att åka med, jag älskar höjder. Tänk att du ska bo endast 10 mil där ifrån snart. Härligt att du fick komma in i din lägenhet för att mäta och kika runt och vilken tur att du hade med värmegaraget.
    Eddie har inga problem med att vara med andra hundar om inte tikarna är i höglöpet vill säga :-). Det är så kul att ha detta att se fram emot.
    Min mailadressen som du troligtvis har skrivit till har gett upp. Har försökt flera gånger att komma in på den, vet inte vad som hänt. Sonen skulle hjälpa mig när han kommer hem från sin skidresa. Annars får vi höras av på annat sätt. Hade ändå tänkt skaffa ny mailadress så troligtvis blir det så. Får se vad sonen säger.

    Kram

    Gilla

    • Tack! Vi får väl hoppas att den går som den ska nästa vinter och att någon dag bjuder på fin sikt. Det är en fantastisk utsikt över en stor del av fjällvärlden där uppe. Ja, det är en märklig känsla att tänka på att jag snart bor där 😀 Jag fick svar på det mesta men glömde fråga vad för slags uppvärmning det är 😉 Värme ingår i avgiften så det spelar egentligen ingen roll och jag antar att det är fjärrvärme. Det fanns element, så mycket såg jag 😀
      Jag trodde inte att Eddie skulle ha några problem med andra vovvar men det är alltid bäst att fråga. Du hade ändå haft första tjing eftersom du var först med att säga att du är intresserad 🙂 Jag är jätteglad för att du och eventuellt två till vill följa med. Det kan bli så att jag gör ett nytt försök att sälja lägenheten sedan så det kanske är sista chansen. Men den var svårsåld förut och det är nog inte lättare nu.
      Jag fick ditt svarsmail och ska notera den nya adressen. Så småningom får vi väl starta någon slags chatt där alla som ska med kan delta 😀 Jag har glömt att ge dig mitt mobilnr men jag skickar det till din nya mail.
      Kram

      Gilla


Lämna en kommentar