Sen kväll och tidig morgon

Nu förstår jag varför jag aldrig såg blodmånen. Jag gav upp en timme för tidigt. Den slutsatsen kom jag fram till sent igår kväll när jag inte kunde somna. Ca halvtolv gick jag upp och drack lite vatten. På väg tillbaka till sängen såg jag månen genom ett öppet fönster. Den hade precis blivit synlig och på väg upp bakom skogen. Jag hämtade genast stativet och kameran, satte på teleobjektivet och placerade allt framför det öppna fönstret. Jag var inte i första hand ute efter en närbild på månen utan jag villa ha med färgerna som blev av månskenet. Jag har ännu inte lyckats nå båda de målen samtidigt. Vill jag ha med ljus och färg runt omkring så blir månen bara ett ljusklot. Det framgår ganska klart av bilderna nedan. Jag räknar med att lära mig mer om detta på kommande fotokurs då jag ska lära mig manuella inställningar och mycket mer (hoppas jag).

 

DSC_0006

DSC_0038

DSC_0041DSC_0065

Det blev inte så många timmars sömn. Kvart över fem klev jag upp och fem minuter i sex gick jag och Nalle iväg på vår morgonpromenad. Eftersom min ländrygg långsamt har börjat kännas bättre och eftersom jag tycker synd om Nalle i värmen, ville jag göra ett test och se om ryggen skulle protestera vid plant och hårt underlag. Om Nalle ska få bada så är det en hel del asfalt som gäller.

Vi började med att gå igenom de två närbelägna små parkerna. Jag konstaterade att det finns väldigt mycket nypon i år. Det finns det som växer och frodas trots torkan, det har jag sett förut, och dit hör absolut alla rosenbuskar som bildar nypon.

DSC_0083

När barnen sover tar hararna över lekplatserna. Innan de här två krabaterna såg mig sprang de omkring och lekte för fullt. De skuttade och jagade varandra men de höll sig på marken och försökte inte klättra i människoleksakerna. Jag stod långt ifrån dem och gömd bakom en buske men de såg mig i alla fall (eller om det var Nalle de såg) och stannade genast upp. Det var egentligen för långt avstånd för att fota men på den här bilden syns det faktiskt att det är harar.

DSC_0098

Vi fortsatte vår promenad mot ån och en plats där Nalle vill bada. Jag var glatt överraskad över att det kändes så bra i ryggen som det gjorde så vi gick en längre väg än jag hade tänkt från början. Den här gången var spången färdigrenoverad så vi följde den mot centrum. Nalle vet mycket väl vad som väntar och tycker att jag stannar lite för ofta.

DSC_0105DSC_0111DSC_0113

Jag hade planerat att vi skulle gå förbi tre Nallebadplatser. Den första var ockuperad av gräsänder. De är tydligen inne på årets andra kull. I alla fall om de får ungar ungefär samtidigt allihop. De vi såg i Målsånna för flera veckor sedan var ju nästan lika stora som sin mamma.

DSC_0134DSC_0149

När änderna hade hunnit i säkerhet släppte jag Nalle och han simmade omkring länge och väl. Den hunden vet hur man njuter.

DSC_0155

Vi gick vidare och kom förbi hembygdsgården. Den ligger på en ö mitt i Svartån och bara från den här sidan av ån finns det en väg in till området. Här finns det många gamla byggnader och en annan gång ska jag titta närmare på alla skyltar så att jag vet vad det är för hus. Men klockan var nästan sju på morgonen och jag var redan genomsvettig så det blev bara en runda med endast några fotostopp.

DSC_0160DSC_0166DSC_0168DSC_0173

Det här är i alla fall ”hemlighuset” enligt skylten. Ett av de finaste utedass jag har sett.

DSC_0175

Här syns kontrasten mellan gammalt och nytt. Ingen tvekan om vad som är finast.

DSC_0179DSC_0180

Jag fotar inte så många blommor längre, kanske för att de inte är så många, men här är en fin liten blomma.

DSC_0184

Nästa badpaus blev strax utanför hembygdsgården.

DSC_0194

Där inne, i den lummiga grönskan (kanske tack vare ån) ligger alla gamla hus som hör till hembygdsgården.

DSC_0198

Lite senare var det dags för morgonens tredje och sista Nallebad. Här var det så många änder överallt så jag ville inte släppa Nalle. Men han var inte särskilt intresserad av dem. Han ville dricka och bada och när han var nöjd vek vi av från ån och påbörjade den jobbigaste biten, backarna hem.

DSC_0213

Nalle var fortfarande blöt och sval efter alla bad när vi kom hem men jag var sjöblöt av en annan anledning och gick direkt in i duschen. Jag är glad för att jag vågade testa att gå en ganska lång runda på asfalt. Det gav ett fint besked inför nästa vecka. Jag var faktiskt lite bekymrad men nu ser allt ljust ut. Enligt väderappen ska temperaturen hålla sig under tjugo grader så det blir säkert en väldigt fin vecka. Hoppas det stämmer.


En kommentar

  1. Fina bilder, du har verkligen vackra omgivningar där du bor! Jag bor vid en park där många går med sina hundar och jag såg en hund springa förbi lös, ända tills jag upptäckte att det var en jättestor hare!!
    Kram

    Gilla

  2. Utrolig flotte bilder du fikk av månen. Vi ga også opp for tidlig og så den på vei hjem. Var nok noen lure skyer og litt tåke som gjorde at det ble seinere enn planlagt på den. Så godt å kunne avkjøle seg litt med en svømmetur når det er så varmt. Her er det litt kjøligere om dagen, men litt mer regn kunne det godt komme.

    Gilla

    • Tack så mycket! Ja, jag läste hos dig om hur ni väntade länge innan ni till slut såg den. Det var lite synd att jag helt missade den men månen är ju alltid vacker även utan någon förmörkelse 🙂
      Nalle blev väldigt glad när han märkte vart vi var på väg. Det blir nog en promenad ner till ån även nu på morgonen. Senare på dagen orkar jag inte gå dit.’

      Gilla

  3. Vilka foton på månen! Fantastiskt vackert vilket även kan gälla för fler av de andra fotona!
    Vad skönt att ryggen bättrar på sig. Jag tror, av egen erfarenhet, att kuperad mark är bra för ryggen och om man går tillräckligt i sådan mark klarar man även de ”enkla” underlagen utan ryggont – eller i alla fall med mindre ryggont än vad man skulle fått utan att ha ”träningsgått” i de kuperade områdena!

    Gilla

    • Tack! Månen är vacker även utan förmörkelser 🙂
      Det är jätteskönt att skovet verkar vara över för den här gången. Jag ska vara lite försiktig så att jag inte framkallar ett nytt igen. Det kommer nog nya skov så småningom men jag behöver ju inte skynda på det. Jag tror som du, att jag behöver kuperad mark för att hålla ryggen något så när bra. Styrketräningen hjälper nog också en del så jag ska fortsätta med båda

      Gillad av 1 person

      • Säkerligen gör din andra träning sitt till också – kanske rent av mer 🙂
        Nej man ska vara rädd om sig, just ryggont påverkar en så mycket också. Det finns ju inte mycket man kan göra utan att ryggen är involverad!

        Gillad av 1 person

  4. Men, nu har du ju bara sprutat ur dig inlägg här, senast jag besökte din blogg så var det lugna puckar. Så kul att ha massor att läsa. Tänker inte kommentera allt, jag bara njuter, men om månen vill jag säga att du lyckades jättebra. Jag var inte vaken alls, eller så var jag tjurig och brydde mig inte. Visste ju att internet skulle överösas med bilder…Ja ibland är jag på tok för krass. Om du vill se en fin blodmåne, titta in på susajt.se där min kompis har en jättevacker bild. Härligt att höra att ryggen pallar för promenader på hårda underlag, det är ju nödvändigt egentligen, för vem har mjuka underlag att tillgå hela tiden? Min nya stegräknare landade igår på rekordet 9.800 o då är ändå målet 10000 steg om dagen, idag 4800 i hettan. Jag tyar inte mer! Inte Blinka heller! Kan jag snart få svepa en filt om benen och en sjal om axlarna, min höstlängtan är stor nu. Kramen

    Gilla

    • Haha, jag var overksam några dagar för att jag helt enkelt inte orkade skriva något. Trots värmen kom lusten att skriva tillbaka så då blev det några inlägg 😉 Allt behöver inte kommenteras men det är kul att du läser.
      Jag tittade in på din kompis sajt och wow, vilken fantastisk blodmånebild! Det är nog den finaste jag har sett hittills.
      Jag har lyckats hålla mig nästan helt borta från asfalt sedan ryggen var som sämst. Men nu ska jag variera promenaderna så att jag får lite av varje. Det blir så mycket lättare när inte de begränsningarna finns längre 🙂
      Det verkar vara svalare väder på gång nästa vecka. I alla fall i Östersund där jag är då 😀 Jag längtar också efter filten om benen och att få mysa i höstmörkret. Då ska vi njuta av att klä oss varmt och av skön luft 😀
      Kram

      Gilla

  5. Vilka fantastiska bilder på månen! Själv såg jag knappt röken av den men Husse och yngsta fröken gav sig ut för att se. Även dina andra bilder är så fina och jag imponeras över hur flitig du är med kameran. Jag borde skärpa mig rejält och ta med systemkameran lite oftare. Den saken är säker!

    Kram

    Gilla

    • Tack! Synd att jag inte väntade tillräckligt länge den kväll det blev en röd måne men den var ju fin här också 🙂
      När kameran är med blir det ofta en hel del bilder men det är inte alltid jag orkar släpa med den. Då händer det att det blir någon bild med mobilen och det duger det också.
      Kram

      Gilla


Lämna en kommentar